De heuvel San Cristóbal en Parque Metropolitano de Santiago

Met de kabelbaan naar Cerro San Cristóbal 
De San Cristóbal heuvel is een van de populairste toeristische attracties van Santiago de Chile. Met zijn 880 meter is de heuvel het tweede hoogste punt van de stad en een voortreffelijke mirador. Er bevinden zich verschillende attracties op en rondom de heuvel. Voor het bestijgen van de heuvel is de teléferico een aanrader. De kabelbaan stamt uit 1925 en is in de loop van de bijna 100 jaar uitgegroeid tot een waar historisch monument. Je kunt instappen bij Estación de Pío Norte (een kaartje kost circa 3 euro). Boven op de top wacht je het iconische 12 meter hoge witte Mariabeeld. Zowel de beklimming als de afdaling kunnen wandelend of met de auto ingezet worden.    

Parque Metropolitano de Santiago
Op de Cerro San Cristóbal (en op andere heuvels) bevindt zich Parque Metropolitano de Santiago. Niet alleen het grootste park van Chili maar ook een van de grootste parken ter wereld. In de zomermaanden is hier veel vertier als de inwoners van Santiago een duik komen nemen in het Piscina Tupahue. Baantjes trekken in dit populaire zwembad op de top van een heuvel is een must do. In dit grootse park (722 ha) zijn ook nog tal van andere recreatieve plekken voorhanden. Zoals een Japanse tuin, een dierentuin (Zoológico Nacional de Santiago) en picknickplaatsen.

De bohemienwijken Bellavista en Lastarria

Barrio Bellavista
Tussen de Mapocho rivier en de San Cristóbal heuvel is de bekendste wijk van Santiago de Chile gelegen: Barrio Bellavista. Met haar smalle, kronkelige straatjes is Bellavista een echte kunstenaarswijk met volop gezellige restaurantjes en leuke boetiekjes. In de avond verandert de hoofdstraat van deze wijk, Pío Nono, in een kleurrijke markt met een groot aanbod handgemaakte spulletjes.

Lastarria
Als bohemienwijk mag ook Lastarria niet ontbreken bij een bezoek aan Santiago. Weer opgekrabbeld heeft deze wijk tegenwoordig een levendig, cultureel en gastronomisch karakter. Tot de bezienswaardige plekken in de wijk behoren Iglesia de la Vera Cruz en Centro Gabriela Mistral. 

Plaza de la Armas en omgeving

Plazas de la Armas  
Als we Mapocho oversteken dan komen uit bij het symbolische en historische hart van de stad, Plaza de Armas. Op en rondom het plein staan verschillende prominente historische gebouwen. De historie van het plein gaat helemaal terug tot de datum toen de stad gesticht werd: 12 februari 1541.

Museo Histórico Nacional
Aan de noordzijde van de Plaza de Armas staat Museo Histórico Nacional. In het museum dat gevestigd in het Palacio de la Real Audiencia  wordt de Chileense geschiedenis van de precolumbiaanse tijd tot de huidige tijd uit de doeken gedaan. De vaste collectie is verdeeld over 18 zalen elk met een eigen thema. Gratis toegang van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00.  

Municipalidad de Santiago
Naast het museum staat het stadhuis dat gebouwd werd tussen 1785 en 1790 door de Italiaanse architect Joaquín Toesca. Tegenover het stadhuis staat een ruiterstandbeeld van Pedro de Valdivia, een prominente conquistador en gouverneur van Chili. 

Kathedraal
De Catedral Metropolitana de Santiago staat aan de westzijde van de Plaza de Armas. Pedro de Valdivia gaf in 1541 eigenhandig de opdracht om hier een kerk te bouwen. Het oorspronkelijke gebouw is overigens al lang verloren gegaan door een brand. De huidige kathedraal werd dan ook gebouwd tussen 1748 en 1800. De finishing touch werd verricht door de eerder genoemde architect Toesca.  

Museo Chileno de Arte de Precolombino
Dit imposante museum is gewijd aan precolumbiaanse voorwerpen uit Centraal- en Zuid-Amerika. De collectie is verdeeld over vier secties: Area Mesoamerica, Area Intermedia, Area Andes Centrales en de Area Andres del Sur. De collectie bestrijkt een periode van 10.000 jaar. Museo Chilenos de Arte de Precolombino bevindt zich op een blok ten zuidwesten van de Plaza de Armas. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00; de toegang bedraagt circa 4500 Chileense pesos.

Palacio de la Moneda  
Het regeringspaleis Moneda is een veel bezochte bezienswaardigheid in Santiago. Het geldt als het beste voorbeeld van de koloniale architectuur in de stad. Maar het paleis is nog bekender omdat president Allende hier om het leven kwam tijdens de militaire coup van 1973 onder leiding van Pinochet. Maar er is gelukkig veel veranderd en tegenwoordig geldt het paleis als een symbool van de democratie. Aardig om mee te pakken, de wisseling van de wacht, stipt om 10:00 uur in de ochtend.

Casa Colorada
Aan de Calle Merced op een steenworp afstand van de Plaza de Armas staat Casa Colorada. Het huis, een goed voorbeeld van een Chileens koloniaal huis, werd vervaardigd van sillar. Nu zit Museo de Santiago er gevestigd die de geschiedenis van de verovering tot heden laat zien.

Mercado Central

Cultuur en lunch laat zich perfect combineren in de Mercado Central. Oorspronkelijk was deze uit ijzer opgetrokken 19e eeuwse markthal naar Brits ontwerp gebouwd voor kunstexposities. De overdekte markt is nu het domein van vis, vlees, groenten, bloemen en uiteenlopende hebbedingetjes als kunstvoorwerpen en aparte t-shirts. Visliefhebbers worden in de Mercado Central op hun wenken bediend. Een flink gedeelte van de hal is vrijgemaakt voor visrestaurantjes die een grote diversiteit aan vis op hun menukaart hebben staan. Mercado Central is gelegen op 400 meter ten noorden van de Plaza de Armas. 

Museo Violeta Parra

Dit museum dat haar deuren opende in oktober 2015, is gewijd aan de Chileense folkloriste en beeldend kunstenaar Violeta Parra. Haar beroemdste muzikale creatie, Gracias a la Vida, is vertolkt door tal van prominenten, waaronder Mercedes Sosa, en geniet in Latijns-Amerika een zeer grote bekendheid. Het museum toont het grootste deel van het visuele werk van deze geliefde Chileense kunstenaar. 

Cementario General

Veel prominenten, waaronder Salvador Allende, liggen begraven op Cementerio General, een van de grootste begraafplaatsen van Latijns-Amerika. Bij Patio 2 vind je het Memorial del Detenido Desaparecido y del Ejecutado Político voor de slachtoffers van het Pinochet-regime. Op de begraafplaats kun je rondleidingen volgen onder aanvoering van Engelssprekende gidsen. Cementario Central bevindt zich aan de Avenida La Paz op een kleine 3 km ten noorden van de Mercado Central. 

Gran Torre

Een afspiegeling van het moderne Santiago is het Costanera Center. Dit futuristische bouwproject van vier wolkenkrabbers bestaat uit een toren, twee kantoortorens, een hotel en een winkelcentrum. De hoogste wolkenkrabber van het Constanera Center is de Gran Torre Santagio, met 300 meter zelfs het hoogste bouwwerk van Zuid-Amerika. Het ontwerp is van de architect César Pelli. Voor 10 euro maak je een trip naar de 62e verdieping.

Centro Cultural Gabriela Mistral (GAM)

Vaak simpelweg GAM genoemd werd dit cultureel gebouw in 1972 gebouwd in opdracht van Allende. Na de staatsgreep kreeg het de functie van regeringsgebouw. Inmiddels is GAM (13.300 vierkante meter) een cultureel centrum met een rijk aanbod exposities, muziekconcerten en theatervoorstellingen.  

Wijnbodega Concha y Toro

Een leuke uitstapje vanuit de Chileense hoofdstad is een wijnexcursie. Dit kan bij de beroemde bodega Concha y Toro. Een wijnhuis dat wordt gerekend tot de tien belangrijkste wijnbedrijven ter wereld. Je betaalt circa 16 USD voor een rondleiding. Het wijnhuis bevindt zich aan de zuidrand van Santiago en kan bereikt worden met de metro (uitstappen bij Plaza de Puente Alto) in combinatie met een lokale bus voor het laatste stuk.  

Skiën in de omgeving van Santiago de Chile 

Skiën in El Colorado y Farellones
Op maar 39 km van Santiago in de Andes op een hoogte van ruim 3 kilometer vinden we El Colarado. Een geliefde wintersportplaats.  Met 112 pistes en 18 skiliften geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

Skiën in de Valle Nevado
Een andere wintersportoptie vanuit Santiago de Chile is Valle Nevado. Op 46 km ten oosten van Santiago staat dit skioord bekend als een van de belangrijkste en modernste skioorden van Zuid-Amerika. 

 

Terug naar introductie Santiago de Chile


Reisbestemmingen Chili

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring