Plaza de la Cultura

Pas aangelegd in 1975 vind je aan het vrij sobere Plaza de la Cultura de twee grootste bezienswaardigheden van San José: Teatro Nacional en het Goudmuseum. En mis evenmin het statige Gran Hotel, een inspirerende plek voor een drankje. 

Teatro Nacional

Met de bouw van het Nationaal Museum werd begonnen in 1891. In 1897 werd Teatro Nacional opgeleverd en geopend met een voorstelling van Faust van Goethe. In 1965 kreeg het gebouw de status van nationaal monument. Het interieur kent een aantal vertrekken die zeer de moeite waard zijn. Zoals de entreehal met zuilen van marmer. Diezelfde marmer vind je ook in de prachtige koffiebar Ook de gouden theaterzaal is een plaatje. Let op de plafondschildering van de koffieoogst tussen de theaterzaal en de entreehal. 

Goudmuseum

Zich bevindend onder de Plaza de la Cultura en beheerd door de Centrale Bank van Costa Rica herbergt Museo del Oro Precolombino een unieke collectie geëtaleerde gouden voorwerpen die teruggaan tot 500 v.Chr. Je kunt je hier vergapen aan 1600 gouden voorwerpen als amuletten, oorringen en dierenbeeldjes. Daarnaast zijn er ook precolumbiaanse stukken van keramiek en steen.

Parque Central

Op 350 m ten zuidwesten van de Plaza de la Cultura aan de Avenida 2 ligt Parque Central. Het is geen bijzonder plein maar de bedrijvigheid en de niet te missen muziekkoepel in het midden van het plein zijn redenen om sfeer te proeven. Ten noorden van het plein bevindt zich  Teatro Popular Melico Salaza. Een ten oosten van het plein staat de Catedral Metropolitana. 

Parque Nacional

Ten noordoosten van de Plaza de la Cultura op ongeveer 900 m bevindt zich Parque Nacional dat het grootste park van San José herbergt. In het groenpark bevinden zich beelden van verscheidene Latijns-Amerikaanse prominenten waaronder Miguel Hidalgo. Aan en rondom Parque Nacional bevinden zich verschillende bezienswaardigheden, zoals Museo Nacional en het Monumento Nacional. Aan het park staan verder een aantal belangrijke regeringsgebouwen. 

Nationaal Museum

Op 350 m ten zuiden van de Parque Nacional vind je Museo Nacional. In het Nationaal Museum kun je van alles te weten komen over de precolumbiaanse cultuur van Costa Rica of bijvoorbeeld de burgeroorlog die het land in 1823 verdeelde. Ook zijn er historische voorwerpen te zien die het vakmanschap van die tijd tonen. Een aantal artefacten daarvan is afkomstig van vóór het begin van onze jaartelling. Vergeet evenmin de tuinen te bezichtigen.

Jade Museum

Vlakbij het Nationaal Museum in westelijke richting vind je Museo del Jade met de grootste precolumbiaanse jadecollectie van Amerika. Het goed aangeschreven Jade Museum is gevestigd op de benedenverdieping van het Instituto Nacional de Seguros, het Nationaal Verzekeringsinstituut. 

Parque España

Dit groene park ligt op 450 m ten noordwesten van de Parque Nacional. Aan het park bevinden zich een aantal mooie gebouwen als Casa Amarilla (Gele Huis). Verder lopen er paden die leiden langs busten van beroemde personen. 

Nationale Parken nabij San José 

Parque Nacional Volcán Poás 
 Op 49 km ten noordwesten van San José vormt de hoofdstad van Costa Rica een prima uitvalsbasis voor Parque Nacional Volcán Poás. In dit nationale park vormen de vulkaan Poás met zijn jadekleurige kratermeer een enorme trekpleister. En terecht. Het uitzicht vanaf de mirador is onovertroffen. En op heldere dagen kijk je zelfs uit op de Grote Oceaan en de Caribische Zee. 

Parque Nacional Braulio Carrillo
Nog dichterbij op 24 km ten noordoosten van de hoofdstad ligt Parque Nacional Braulio Carrillo. Goed voor een oppervlakte 47580 ha herbergt het nationaal park één van de meest ongerepte gebieden van Costa Rica met een enorme hoeveelheid flora en fauna . Hiertoe behoren 6000 plantensoorten, 515 vogelsoorten en verscheidene zoogdieren als de jaguar en de poema.  

Nog meer San José 

Centro Costarricense de Ciencias y Cultura
Een voormalige gevangenis waarin nu een Centrum voor Wetenschap en Cultuur is gevestigd. In de zalen kunnen schilderijen en beelden van Costa Ricaanse kunstenaars bekeken worden. Ook is er een groot kindermuseum gevestigd gericht op o.m. wetenschap. 

Universidad de Costa Rica
De grootste universiteit van Costa Rica bevindt zich op ongeveer 2 km ten oosten van Parque Nacional. Het is zeker aardig om op de grootste universiteit van Costa Rica sfeer te proeven. Daarnaast ligt de universiteit bij de gezellige studentenwijk San Pedro. 

Escuzú
Deze buitenwijk ligt op ruim 8 km ten westen van de Plaza de la Cultura aan de voet van de gelijknamige berg. In deze welvarende wijk kun je oude gebouwen maar ook shopping centers en een levendig uitgaansleven verwachten. 

 
 

Terug naar introductie San José


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring