Historisch centrum Quito

Quito bezit over één van de grootste en best bewaarde historische centra van Latijns-Amerika. Het oude centrum wordt gedomineerd door veel fraaie religieuze gebouwen als kerken en kloosters. Verwacht verder ook een imposant aanbod musea. Naast de vele religieuze bouwwerken zijn ook de witgepleisterde huizen en de smalle straten typerend voor het prachtige oude centrum van Quito. 

Plaza de la Independencia
Het hart van historisch Quito vormt gevormd door de Plaza de la Independencia. Het centrale plein wordt gedomineerd wordt door de Catedral de Metropolitana. Bezienswaardig op het centrale plein zijn ook Palacio de Gobierno (presidentieel paleis), Palacio Municipal (stadhuis) en Palacio Arzobispal (Aartsbisschoppelijk Paleis). 

La Compañia de Jésus
Op 250 meter ten zuidwesten van het centrale plein staat een van de mooiste religieuze bouwwerken van Quito: La Compañia de Jésus. De voorkant van deze jezuïtische kerk is volledig vervaardigd van vulkanisch steen. Maar het is bovenal het met goud overladen interieur dat de show steelt. Zoals het met bladgoud bedekte altaar. Ook de muurschilderingen afkomstig van de vermaarde Quito School (Escuela Quiteña) zijn het bekijken waard. Werp bijvoorbeeld een blik op het schilderij Infierno en kom te weten welke straffen zondaars boven het hoofd hangt.

Basílica del Voto Nacional
Basílica del Voto Nacional is een ander religieus bouwwerk dat er letterlijk en figuurlijk uit springt. Dankzij haar ligging op een heuvel en de 115 meter hoge torens is de basiliek vanuit de gehele stad te bewonderen. Het is dan ook de hoogste kerk van Ecuador. Vanwege zijn afmetingen en stijl geldt de kerk beschouwd de grootste neogotische kerk van het continent Amerika. Opmerkelijk is dat de decoratie van deze kerk bestaat uit lokale reptielen en amfibieën als gordeldieren en schildpadden. Er is ook een legende verbonden aan de kerk. Namelijk dat Quito zal vergaan zodra de kerk verdwijnt. Op ruim 3 km ten noordoosten van de Plaza de Independencia. 

Iglesia de San Fancisco
De bouw van dit enorme religieuze bouwwerk begon in 1550. De kerk werd uiteindelijk voltooid in 1680. Tot de bezienswaardigheden binnen behoren het hoofdaltaar en de zijkapellen. Een groot deel van de decoratie van San Francisco kerk is Incakunst. Enigszins verborgen vind je naast de kerk ook een gratis mini museum dat lokaal handwerk, geschiedenis en een gangenstelsel herbergt. 

Calle La Ronda
Calle La Ronda is een van de meest traditionele en oude straten van Quito. In de jaren 30 van de vorige eeuw het domein van schrijvers, poëten en kunstenaars. Een avondbezoek aan La Ronda in het historische centrum is een hele belevenis. Terwijl de straat overdag nog vrij rustig is , komt de Calle La Ronda 's avonds (vooral donderdag t/m zondag) helemaal tot leven. Live muziek, artiesten, schilders, restaurants en een goede mix van quiteños en toeristen staan garant voor een onvergetelijke avond. 

El Teleférico

Deze kabelbaan aan de rand van Quito eindigt op een hoogte van 3945 meter. Op de top van de heuvel heb je bij helder weer een formidabel uitzicht over het langgerekte Quito. Echte avonturiers kunnen vanaf de heuvel beginnen met de beklimming van de vulkaan Pichincha (4784 meter hoog). Het wandelpad naar de top is steil en pittig, maar duidelijk aangegeven. 

Musea Quito

 
Museo Nacional del Banco Central
Het belangrijkste museum van Ecuador kent de grootste collectie van Ecuadoraanse kunst. Van prachtig weergegeven pre-Spaanse en koloniale religieuze kunst tot 20e-eeuwse schilderijen en beeldhouwwerken.
 
Museo Franciscano 
Ook dit museum heeft veel cultureel erfgoed in petto. In Museo Franciscano worden prachtige kunstwerken van de gelijknamige kerk getoond waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en 16e eeuws meubilair. 
 
Museo de la Ciudad
In Museo de la Ciudad leer je alles over de geschiedenis van Quito en omgeving. Van 10.000 v.Chr. tot heden. Er zijn verschillende vleugels, zoals een ruimte gericht op de pre-Incaperiode. Entree is $ 3.
 
Museo Guayasamín
In de noordelijke wijk Bellavista vinden we Museo Guayasamínis, voor kunstliefhebbers  een aanrader. Het museum toont de werken van de wereldberoemde Oswaldo Guayasamín, een Ecuadoraanse kunstschilder en beeldhouwer die op 10 maart 1999 overleed.
 
Museo Etnografíco de Artesanía 
In dit relatief kleine museum worden o.m. kleding, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen van inheemse groepen getoond. Dit museum bevindt zich in de wijk La Mariscal. 
 
Museo Sciencias Naturales
Wie meer te weten wil komen over de flora en fauna van Ecuador kan terecht bij Museo Sciencias Naturales. Zo kunnen in dit museum in Parque Carolina duizenden insecten en spinnen bekeken worden.

Outdoor in Quito

Puenting
Puenting, een populaire activiteit in Quito. Het lijkt op bungeejumping maar er is een subtiel verschil: na de vrije val stuiter je niet maar word je opgevangen in een schommelende beweging. Dat wil zeggen, je wordt niet alleen bij je voeten, maar ook bij je schouders en benen vastgemaakt.  
 
Mountainbiken
Mountainbiken kan in Quito en omgeving op veel spectaculaire plekken dankzij de bergachtige omgeving. Chaquiñan Tumbaco is een bekende mountainbike route van 20 km die sportievelingen zal bekoren.

Natuurexcursies


Kratermeer Quilotoa
In combinatie met de Cotopaxitour is het mogelijk om het kratermeer Quilotoa te bezoeken, een prachtige krater met blauw water. Het is mogelijk om helemaal af te dalen naar het water vanaf de rand van de krater. De tweede optie is om de krater helemaal rond te wandelen, een zware wandeltocht die ongeveer 6 uur in beslag neemt. 
 
Vulkaan Pichincha
Quito ligt in oostelijke richting tegen de berghellingen van de Volcán Pichincha aan. De twee hoogste pieken van deze actieve vulkaan zijn de Guagua (4784 m) en de Rucu (4698 m), beide van Quito zichtbaar. Guagua kan gemakkelijk bereikt worden vanuit de plaats Lloa. Eenmaal boven aangekomen kun je wandel-, mountainbike- en paardrijtochten ondernemen.

Beklimmen van de Cotopaxi
De Cotopaxi is met zijn 5897 meter de hoogste actieve vulkaan ter wereld. De top van de Cotopaxi is dan ook altijd bedekt met sneeuw, de omgeving is juist droog. Een beklimming is een zware maar prachtige ervaring. Nadat je eenmaal de sneeuwgrens hebt bereikt, kun je kiezen voor een afdaling per mountainbike of auto. Een afdaling per mountainbike zorgt voor een ongekende sensatie door de machtige natuuromgeving en de groepen wilde paarden die je onderweg kunt tegen komen. Op ongeveer 2 uur rijden ten zuiden van Quito,
  

Terug naar introductie Quito


Reisbestemmingen Ecuador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring