Parque Centroamérica
Op en rond het centrale plein zijn de meeste bezienswaardigheden van Xela te vinden. Niet te missen zijn de Griekse zuilen die het plein inclusief een aantal aangrenzende gebouwen domineren. In het midden van het plein ligt een gerieflijk park met fonteinen, bloemenperken en bankjes waar het wat later op de dag als de zon doorkomt heerlijk toeven is. 

Kathedraal
Aan de oostzijde van het plein bevindt zich Catedral del Espíritu Santo. Origineel zijn de façade en klokkentoren, andere stukken zijn als gevolg van verschillende aardbevingen gerestaureerd. 's Avonds krijgt de kathedraal een mystiek tintje door de belichting. Ook de avondmarkt op het plein is leuk om te bezoeken: de sfeer heeft dan iets weg van een kerstmarkt, maar dan op z'n Guatemalteeks.

Stadhuis
Eveneens aan de oostzijde van het plein ligt Palacio Municipal. Dit bombastische stadhuis werd gebouwd in 1881 en is uitgerust met een tiental Griekse zuilen. Ook is er een binnenhof met tuinen.   

Casa de la Cultura
Aan de zuidzijde van het plein bevindt zich Casa de la Cultura, een cultureel centrum. Het veelzijdige gebouw kent het uiterlijk van een Griekse tempel. Op de eerste verdieping bevindt zich een museum met oude foto's en documenten die een inkijkje geven in het glorierijke verleden van de stad.  

Pasaje Enríquez

Aan de westkant van het plein zit een arcade genaamd Pasaje Enríquez. De laatste jaren krijgt de passade steeds meer haar grandeur uit het verleden terug. Binnen zit een reisbureau, een taalschool en een bekende uitgaansplek van Quetzaltenango, Dos Tejanos. 

Salcajá
Het inheemse dorpje Salcajá is op 9 kilometer van Quetzaltenango gelegen. De Spanjaarden stichtten hier ooit in 1524 hun eerste nederzetting en daarmee zou Iglesia de San Jacinto de eerste katholieke kerk van Guatemala moeten zijn. Salcajá vaart grotendeels op de katoenindustrie. Tot de smakelijke specialiteiten Salcajá behoren zoete likeuren zoals de Rompopo, aguardiente met ei. Een must see is de kleurrijke dinsdagmarkt. 

San Andrés Xecul
Een paar kilometer verder ligt San Andrés Xecul, een dorpje dat bekend staat als een religieus Mayacentrum. Spectaculair is het kleine maar volgepakt centrale plein waar een niet te missen kanariegeel kerkje de show steelt. 

Olintepeque
Olintepeque op een hoogte van 2300 meter wordt hoofdzakelijk bewoond door Quichés Mayavolk. Volgens de legende zou op deze plek het tweegevecht tussen Tecún Umán en Pedro de Alvarado hebben plaatsgevonden. 

 

Terug naar introductie Quetzaltenango


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring