Historisch centrum Panama-Stad

Plaza de la Francia
De perfecte plek om je verkenning van Casco Viejo te starten, Plaza de la Francia. Het fraaie plein biedt een fantastisch uitzicht op de baai en de moderne skyline van Panama-Stad. Let ook op de voormalige kerkers op het plein die ooit deel uitmaakten van Spaanse forten en nu dienst doen als galeries en restaurantjes. Gebouwd tussen 1921 en 1922 is Plaza de la Francia een eerbetoon aan de Franse bijdrage aan het kanaal en in het bijzonder de vele arbeiders die daarbij omkwamen. 

Convento de Santo Domingo
Een bijzondere attractie in het oude centrum van Panama-Stad vormen de ruïnes van Santo Domingo. Deze kerk werd grotendeels in puin gelegd door een grote brand. Let ook op de stenen boog in de kerk, de Arco Chato, voor veel panameños een symbolische plek. Deze boog zou hebben aangetoond dat Panama beter geschikt was voor de aanleg van het kanaal dan het aardbevingsgevoelige Nicaragua. 

Plaza de la Independencia
Plaza de la Independencia is het grootste plein in het oude centrum van Panama-Stad. Aan de westzijde van het centrale plein staat Catedral Metropolitana. Ingewijd in 1796 werd in de kathedraal in 1903 de onafhankelijkheid op Colombia bezegeld. Tegenover de kathedraal staat het Palacio Municipal. Op de eerste verdieping van dit gebouw bevindt zich het bescheiden Museo de la Historia de Panamá gewijd aan de nationale geschiedenis van Panama. 

Museo del Canal Interoceánico
Aan de Plaza de la Independencia vind je ook Museo del Canal Interoceánico, of kortweg Museo del Canal. Dit gebouw behoorde ooit toe aan de Franse kanaalcompagnie. In 1875 omgeturnd tot het vermaarde Gran Hotel. Nu huist het Panamakanaalmuseum in het gebouw. Een zeer informatieve museum (uitgerust met 10 zalen) waar je met gemak een middag zoet bent. 

Plaza Bolívar
Midden op dit historische plein staat een prominent standbeeld van de Zuid-Amerikaanse bevrijder Simón Bolívar. Dit sfeervolle plein is vooral 's avonds een aangename plek om iets te eten of te drinken op een van de terrassen.

Teatro Nacional
Schuin tegenover Plaza Bolívar bevindt zich Teatro Nacional. Dit elegante theater is van de hand van de Italiaanse architect Genaro Ruggieri. De façade is in renaissancestijl en het nog mooiere interieur in rococostijl. Let ook op de frescos in de koepel van de hand van de Panamese artiest Roberto Lewis. Het Nationale Theater biedt ruimte aan 853 personen. 

Iglesia de San José
Deze eenvoudige kerk draait vooral om de legende van het barokke altaar. Het zou tijdens de plundering van Panama Viejo door geestelijken zwart zijn geverfd waardoor de piraten het over het hoofd zagen. 

Plaza Herrera
Plaza Herrera is vernoemd naar de generaal Tomás Herrera. In 1840 de eerste gouverneur van het huidige Panama. Midden op het plein staat een levensgroot beeld van de generaal op zijn paard. 

Modern Panama-Stad

Avenida Balboa en Punta Paitilla
Ten oosten van het oude centrum loopt de Avenida Balbao, een moderne zeepromenade. Als je deze volgt in de richting van de wolkenkrabbers dan kom je uit bij het moderne Panama-Stad dat op het schiereiland Punta Paitilla ligt. De attractie hier is vooral de imposante skyline met zijn glimmende woontorens die mooie plaatsjes maakt. Ook 's avonds is de Avenida Balbao een aantrekkelijke promenade om af te struinen als de panameños terugkomen van hun werk en joggers en skaters er aan hun conditie werken. 

F&F Tower
In 2011 uitgeroepen tot '10 best skyscrapers' is de kronkelende F&F Tower één van de meest iconische gebouwen van Panama-Stad. Deze imposante 'rascocielos' meet een krappe 243 meter. 

Panamá Viejo

Als je vanaf Punta Paitilla 6 kilometer in noordoostelijke richting gaat (een taxi is aan te bevelen) dan kom je uit bij het oorspronkelijke historische centrum van Panama-Stad. Gesticht in 1519 werd Panamá Viejo reeds in 1671 met de grond gelijk gemaakt door de zeerover Henry Morgan. Wat overgebleven is, zijn ruïnes die in beperkte mate verraden dat hier ooit een rijke en belangrijke stad gevestigd was. Mocht je niet al te veel tijd hebben in Panama-Stad, concentreer je dan op het meer gepolijste Casco Antigo.

Cerro Ancón

Op 3 kilometer ten noordwesten van Plaza de Francia bevindt zich Cerro Ancón. Deze heuvel, inclusief drie woonwijken, behoorde ooit exclusief toe aan de VS als onderdeel van de Panamakanaalzone. In die tijd vormde het een ware Amerikaanse enclave die uitsluitend bestemd was voor Amerikanen. Dit eindigde met de overdracht van het Panamakanaal. Inmiddels is de heuvel voor de panameños een patriottistische plek geworden waar de Panamese vlag fier wappert. Een overblijfsel van de Amerikaanse periode en interessant om te bezoeken is het in 1914 opgeleverde Panama Canal Administration Building. De heuvel van 199 meter is voor toeristen ook interessant als natuurgebied en uitkijkpunt. Vanaf de heuvel wacht je een totaalpanorama over de stad. 

Natuurparken

Parque Natural Metropolitano
Nog binnen de stadsgrenzen op 3 kilometer ten noorden van van Cerro Ancón bevindt zich Parque Natural Metropolitano. Gelegen op een heuvel is het natuurpark van 232 hectare uitgerust met twee wandelpaden waaraan een aantal spectaculaire uitkijkpunten liggen. In het tropische bos huizen diverse zoogdieren en vogels.

Parque Nacional Soberanía 
23 kilometer noordelijker ligt het veel grotere Parque Nacional Soberania (19.454 hectare) waar Parque Natural Metropolitano overigens ook toebehoort. Dit nationale park dat een groot deel van de noordoostelijke zone van het kanaal bestrijkt, is zeer rijk aan planten (circa 1300 soorten), vogels (525 soorten) en tal van reptielen en zoogdieren. Er lopen verschillende uitgestrekte wandelpaden. Een daarvan is Sendero las Cruzes ,door de Spanjaarden nog gebruikt om goud te vervoeren. Ook is er het het 17 km lange Pipeline Road die voert naar een bekende vogelbroedplaats.

Mirafloressluizen

De Mirafloressluizen gaan al mee sinds 1914 en nog steeds vormen ze een topattractie in Panama-Stad. Vanaf de bovenste verdieping van het bezoekerscentrum (entree vanaf ruim 5 dollar) zie je de reusachtige schepen pal voor je neus de smalle sluizen doorkruisen. De Mirafloressluizen bevinden zich op ruim 11 kilometer ten noordwesten van Plaza de la Francia en zijn goed bereikbaar met de taxi of de bus.    

Causeway

Een nieuwere attractie in Panama-Stad is de Calzada de Amador, nog beter bekend als de Causeway. Deze dam verbindt de vier eilanden Naos, Culebra, Perico en Flamenco met het vaste land. Voor de panameños is de dam vooral populair als recreatiegebied, en dan vooral in de ochtend en de vroege avond. Maar er is nog veel meer te beleven. Het is bijvoorbeeld een mooie plek om te lunchen met uitzicht op de baai, het Panamakanaal en de moderne skyline van de stad. Verder liggen er jachthavens, winkelcentra, musea en nachtclubs. De Causeway ligt op een kilometer of vijf ten zuiden van Casco Antiguo en is bereikbaar via een smalle weg (Avenida Amador) die dwars door de baai gaat. De Causeway start bij de Bicicletas Ralí waar fietsen en skates worden verhuurd.

Museo de la Biodiversidad

Dit nieuwe Biomuseum in het Causewaygebied is van de hand van de beroemde Canadese architect Frank Gehry, zijn enige gebouw in Latijns-Amerika. Het kleurrijke gebouw is zo ontworpen dat het het ontstaan van de landlengte van Panama (3 miljoen jaar geleden) verbeeldt. Het gebouw kent een bijzondere constructie van gekleurde daken die de biodiversiteit van het land uitdraagt. Goed voor 4000 m² is het innovatieve en informatieve museum uitgerust met 8 galerijen voor permanente tentoonstellingen gericht op kunst en wetenschap. 

Isla Taboga

Op 20 kilometer voor de kust van Panama-Stad bevindt zich Isla Taboga. Vanuit de Causeway kun je op een stevige cruiseboot stappen die je in een uur naar dit eiland brengt, een alleraardigste dagtrip. Op het eiland vind je een aantal stranden en een heel bescheiden maar sfeervol centrum. Het eenvoudige maar altijd goedgevulde Chinese restaurant is een aanrader voor een lunch of koud pilsje.  

Panamakanaal vanuit de trein

Een treinreis van Panama-Stad naar Colón is een mooie manier om het Panamakanaal in zijn geheel te bekijken. Er gaat een toeristentrein die de reis in ongeveer een uur doet (circa 40 dollar). Houd er rekening mee dat de trein pas 's avonds teruggaat en de stad Colón geen goede reputatie heeft wat betreft veiligheid. Wel aantrekkelijk aan Colón is de belastingvrijezone waar je zo'n beetje van alles kunt kopen tegen sterk gereduceerde prijzen. Om reiskosten te besparen kun je ook met de bus afreizen naar Colón voor een tarief van circa 5 dollar. 


 

Terug naar introductie Panama-Stad


Reisbestemmingen Panama

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring