Kathedraal Palma

Het meest gezichtsbepalende gebouw van Palma is de tweede grootste gotische kathedraal in de wereld na Sevilla. Zeven jaar na de verovering op de Moren in 1299 ving Jaume II aan met de bouw van La Seu aan in 1299. De bouw nam uiteindelijk 300 jaar in beslag. De architect Guilllem Sagrera zou daarin een belangrijke rol vervullen. In 1851 werd de kathedraal echter voor een deel verwoest als gevolg van een aardbeving. Architect Juan Bautista Peyronnet nam het herstel voor zijn rekening. Begin 20e eeuw werd het interieur door Gaudí gemoderniseerd waarvan een baldakijn met lichtjes een sprekend voorbeeld is. Bewonder de kathedraal ook zeker 's avonds wanneer ze prachtig verlicht is en extra indruk maakt.
 

Vestigingsmuren Palma

De verbouwing van de middeleeuwse stadsmuren van Palma begon halverwege 16e eeuw. De vestigingsmuren zouden pas in de 19e eeuw voltooid zijn. Tegenwoordig behoren ze tot de toeristische wapenfeiten van Palma.
 

Parc de la Mar

Vanaf de kathedraal kijk je recht uit op Parc de la Mar. Dit park werd in de jaren 1960 gerealiseerd naar een ontwerp van Joseph Luis Sert en Joan Miró. Naast een grote vijver zijn er karakteristieke kunstwerken van Miró te bewonderen.
 

Palau de l'Almudaina

Dit paleis is te vinden direct naast de kathedraal. In 1309 na de verovering op de Moren werd Palau de L'Almudaina gebouwd voor Jaume II. Het gotische paleis werd deels gebouwd van de restanten van het voormalige Arabische fort dat hier stond. De Moorse stijl vinden we nog terug in de bogen en plafonds. Fraaie wandtapijten en vanuit de ramen kijk je uit op de zee. Entree 7 euro. 
 

La Llotja

Dit kleine en fijne gebouw deed ooit dienst als beursgebouw. Inmiddels is het een cultureel centrum waar met enige regelmaat exposities plaatsvinden. Het laatgotische La Llotja werd in de 15e eeuw gebouwd door Guillem Sagrera, die we ook van de kathedraal kennen. Entree gratis.
 

Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemoirani

Een aanrader voor liefhebbers van moderne kunst. Hoewel de buitenkant van dit opvallende moderne gebouw een attractie op zichzelf is. Een bijzonder detail is dat het gebouw opgaat in het bastion.

Modernistische gebouwen

Palma telt een aantal fraaie modernistagebouwen zoals we dat ook kennen van Barcelona. Daartoe behoren Can Fortaleza Rey ( Lluís Fortaleza Rey) en het Gran Hotel (Lluís Domènech). 
 

Arabische baden

De 10e eeuwse Arabische baden ten oosten van de kathedraal behoren tot de weinige Moorse overblijfselen die bewaard zijn gebleven in Palma. Bij de bouw maakten de Moren gebruik van Romeinse elementen. Vooral het badhuis is het bekijken waard. Entree 3 euro.

Plaça Major

De Plaza Mayor van Palma is zoals je hem kent van andere grote Spaanse steden, mooi en levendig. In de straatjes eromheen zijn volop winkeltjes te vinden. 
 

Haven Palma

Ten westen van het oude centrum is de haven van Palma gelegen. De promenade voert langs jachten en jachtclubs. Verborgen achter de toeristencomplexen in de groene heuvels ligt kasteel Bellver dat vanuit het havengebied ingestoken kan worden.

Kasteel Bellver

Castillo Bellver is een uniek cirkelvormig bolwerk dat stamt uit de 14e eeuw. Gelegen op een 112 meter hoge heuvel kijkt het kasteel schitterend uit over Palma en haar kustlijn. In het kasteel zit een interessant museum gevestigd. De wandeling naar het kasteel door een groengebied is een aanrader. Bij het kasteel komen ook bussen.
 
 

Terug naar introductie Palma


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring