Gran Plaza
Aan de Gran Plaza liggen vier prominente bouwwerken: Templo I, Templo II, Acrópolis Norte, en de Acrópolis Central. 

Tempel  I
Templo I of Templo del Gran Jaguar (Tempel van de Reuzenjaguar), torent 47 m boven de Gran Plaza uit. Deze tempel werd gebouw in 721 als grafmonument voor Hasah Chan K'awil. Onder zijn leiding werd de grote rivaal Calakmul verslagen. Tempel I kan niet beklommen worden.
 
Tempel II
Templo II of Templo de las Máscaras (Tempel van de Maskers) kan wel beklommen worden. Boven wacht je een formidabel uitzicht over het uitgestrekte bladerdek van het tropisch regenwoud. Deze tempel werd begin 8e eeuw gebouwd.
 
Noord-Akropolis
Ten noorden van de tweelingtempels bevindt bevindt de Acropolis del Norte, een verzameling restanten van tientallen bouwsels, waarbij inbegrepen tempels en grafzuilen en -tombes.
 
Centrale Akropolis
In het zuidelijk gebied van het plein vind je de Acropolis Central. Vermoedelijk woonde hier de adel en dienden de bouwwerken als paleizen en bestuurscentra.
 
Plaza Oeste
Ten noorden van Templo II ligt de Plaza Oeste (westplein). Ten zuidwesten van dit plein bevindt zich Templo III.
 
Tempel III
Templo III of Templo del Gran Sacerdote (Tempel van de Grote Priester), stamt uit 810 en is 55 m hoog. Tempel III is waarschijnlijk het grafmonument van de heerser Duistere Zon. Op een van de bovendrempels van de top van de tempel staat hij ook afgebeeld in een weelderig jaguarkostuum.
 
Tempel IV
Ten westen vanTemplo III ligt Templo IV of Templo de la Serpiente (Tempel van de Slang) . Met 65 m het hoogste bouwwerk van Tikal en het hoogste (nog staande) pre-Columbiaanse gebouw van het westelijk halfrond. Deze piramide werd gebouwd om het bewind van Yik'in Chan K'awill te markeren.
 

Terug naar introductie Nationaal Park Tikal


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring