Plaza Independencia

Aan het centrale plein van Montevideo dat stamt uit 1837 liggen verschillende bezienswaardige plekken. Midden op het plein staat een ruiterstandbeeld en mausoleum ter ere van José Gervasio Artigas. Deze generaal vervulde een hoofdrol in de Onafhankelijkheidsoorlog. Aan het plein vind je ook het emblematische Palacio Salvo. Let ook op de Puerta de la Ciuadadela, een overblijfsel van de oude stadsmuur die werd gebouwd in 1742. 

Palacio Salvo
Met 95 meter was Palacio Salvo in 1928 niet alleen de eerste wolkenkrabber van Uruguay maar vormde het tot 1935 ook de hoogste wolkenkrabber van Zuid-Amerika. Het weelderige gebouw werd ontworpen door de Italiaanse immigrant Mario Palanti. Tegenwoordig is Palacio Salvo nog steeds een van de hoogste gebouwen van de stad. 

Mausoleo Artigas
Op de Plaza Independencia ter hoogte van de Avenida 18 de Julio bevindt zich een groot ondergronds mausoleum ter ere van Artigas. Tegenwoordig zit er ook een museum dat gewijd is aan de Uruguayaanse vrijheidsstrijder. 

Avenida 18 de Julio

Avenida 18 de Julio is een brede en uitgestrekte straat met een lengte van ruim 3 kilometer. De naam is afgeleid van de dag waarop de eerste Uruguayaanse grondwet is getekend: 18 juli 1830. In de hoofdstraat van Montevideo staat het bekende Gaucho-monument als eerbetoon aan de Uruguayaanse cowboy. Aan deze hoofdstraat vind je ook het gemeentehuis en Palacio Diáz. De architectuur van dit laatste gebouw doet denken aan het Empire State building van New York. Avenida 18 de Julio is verder bezaaid met winkels en ketens. 

Casa Rivera

In het voormalige huis van de eerste president van Uruguay zetelt tegenwoordig het Nationaal Historisch Museum. De collectie van het goed aangeschreven museum omvat schilderijen, documenten, meubelen en beelden die de geschiedenis van het land vertellen. 

Mercado del Puerto

Mercado del Puerto is uitgegroeid tot een populaire trekpleister dankzij de culinaire smakelijkheden en de typische Uruguayaanse sfeer die er heerst. Vooral op zaterdag is het er afgeladen vol met Uruguayanen en toeristen. Gelegen in het havengebied in het oude gedeelte van Montevideo werd het gebouw werd lange tijd gebruikt als markt. Tegenwoordig huisvest ze parillas (grillrestaurants) en ambachtswinkels. 

Palacio Legislativo

Het Paleis van Justitie is sinds 1975 een Nationaal Monument. In de Salón de los Pasos Perdidos vonden lange tijd de belangrijkste processen van het land plaats. Vooral de koloniale voorgevel is een blikvanger.

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución (ook Plaza Matriz genoemd) vormt één van de toeristische en culturele gebieden van Montevideo. Aan het plein staan de kathedraal en Cabildo de Montevideo. In vroegere tijden woonden in de omgeving van het plein de rijke families van Montevideo die later zouden wegtrekken naar de wijken Carrasco en Pocitos. 

Kathedraal 
De kathedraal van Montevideo werd gebouwd tussen 1790 en 1804 in neoklassieke stijl. In het koloniale tijdperk was er al een voorganger die in 1740 werd gebouwd op de plek van de huidige kathedraal. 

Cabildo de Montevideo
De geschiedenis van de Babildo begon in 1730 toen de gemeenteraad er zetelde. Het huidige gebouw werd gebouwd tussen 1804 en 1860 in neoklassieke stijl. Tegenwoordig zit Museo Histórico Cabildo er gevestigd dat 7 expositiesruimtes herbergt.

Estadio Centenario

Voor voetbalfans is Estadio Centenario een must. Het stadion past in in een rij van legendarische stadions zoals Estádio do Maracanã, San Siro en Santiago Bernabéu. Deze Uruguayaanse voetbaltempel werd speciaal gebouwd voor het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930 in Uruguay en voor de viering van 100 jaar onafhankelijkheid. Oorspronkelijk had het stadion een capaciteit van 100.000 plaatsen, tegenwoordig is dit ruim 60.000 plaatsen. Naast voetbalwedstrijden van het nationale team en voetbalclubs uit Montevideo wordt het stadion ook gebruikt voor concerten. In 2016 was er een concert van de Rolling Stones.

 

 


 





Terug naar introductie Montevideo


Reisbestemmingen Uruguay

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring