Zócalo
Plaza de la Constitución is het grootste plein in de Spaanstalige wereld: 195 meter bij 240 meter. Voor de komst van de Spanjaarden behoorde de plek toe aan de Azteken die er het ceremoniële Tenochtitlán hadden. Het Zócalo, zoals het plein genoemd wordt, ligt in het hart van het Centro Histórico. Aan het plein staan verschillende prominente gebouwen: aan de noordkant de kathedraal, aan de oostkant het Nationaal Paleis en aan de zuidkant een aantal overheidsgebouwen. Het centrale plein van Mexico-Stad is altijd volgepakt met mensen en vormt niet zelden het decor voor massabijeenkomsten als culturele evenementen en demonstraties. 
 
Kathedraal
Catedral Metropolitana meet 128 meter in de lengte en 59 meter in de breedte; de hoogte tot de koepel is  60 meter. De kolossale kathedraal heeft vijf schepen en zestien zijkapellen. De bouw begon in 1571 en zou gedurende de gehele koloniale periode doorgaan wat verschillende architectonische stijlen heeft opgeleverd. De kathedraal telt talrijke bezienswaardigheden. Binnen loop je direct tegen het vergulde Altar del Perdón aan. In de apsis bevindt zich Altar de los Reyes, een adembenemend altaar eveneens in  churriguerreskestijl. Een bezienswaardigheid vormt ook de Capilla de Nuestra Señora de Guadalupe. Neem een rondleiding voor alle ins and outs. 
 
Nationaal Paleis
Met de bouw van dit paleis werd in 1522 begonnen, toen als residentie voor de veroveraar Hernán Cortés, die het gebouw liet bouwen op het vertrek van de Azeekse heerser Moctezuma II. Daarna zou het paleis lange tijd de ambtszetel vormen voor onderkoningen en tal van Mexicaanse presidenten. Het zeer uitgestrekte Palacio Nacional is uitgerust met een barokke voorgevel. Maar de hoofdrol wordt opgeëist door de muurschilderingen van Diego Riviera die de Mexicaanse geschiedenis vertelt met ruim tweehonderd historische figuren geschilderd op verschillende wanden. Een andere attractie binnen is de Campana de Dolores, de bel die in de stad Dolores hing en waarmee pater Miguel Hidalgo in 1810 het begin van de Onafhankelijksheidsoorlog inluidde. 

Templo Mayor
Nabij het Zócalo, naast de kathedraal, ligt de belangrijkste tempelpiramide van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Hoewel de tempel werd verwoest, kunnen de ruïnes nog bezocht worden. 

Torre Latinoamericana
Deze centraal gelegen wolkenkrabber aan de Calle Madero is 206 meter hoog en telt 44 verdiepingen. Torre Latinoamericana werd gebouwd in 1956 en zou tot 1972 het hoogste gebouw van de stad zijn. Tot de bezienswaardige plekken van dit gebouw behoren Museo del Bicentenario (verdieping 36), Cafetería y Tienda de Souvenirs (verdieping 37), Museo de Exposición Permanente (verdieping 38) en last but not least het terras en uitkijkpunt (verdieping 44). 

Bosque de Chapultepec
Het grootste park van Mexico-Stad en Latijns-Amerika is bezaaid met plassen, grasvelden, hoge bomen, terrasjes, wandelpaden, speeltuinen en leuke kraampjes. Een bijzondere bezienswaardigheid vormen de aluehuete-cipressen. Sommige bomen zijn al ruim 600 jaar oud en nog geplant door de Azteken. Eekhoorntjes, het moeten er duizenden zijn, kunnen volop gespot kunnen worden in de hoge bomen. Het imposante Castillo de Chapultepec bevindt zich midden in het park op een hoogte van 2325 meter. Gebouwd op een voormalige heilige plek van de Azteken diende het gebouw in het verleden als militaire academie, presidentshuis en keizer paleis. Nu zit het goed beoordeelde Museo Nacional de Historia er gevestigd, voor een deel gewijd is aan de onafhankelijkheidsstrijd. 
 
Antropologisch Museum
Museo Nacional de Antropología, Een reusachtig museum waar je met gemak een paar dagen kunt doorbrengen, toont de precolumbiaanse beschaving van o.m. de Azteken, Mixteken, Olmeken en Maya's. Het zeer goed aangeschreven museum telt in totaal 22 zalen elk met een eigen thema. De entree is 80 Mexicaanse peso. 


Museo Soumaya
Net als het Guggenheim in Bilbao van buiten een zeer bijzondere verschijning. Het museum kent een veelzijdige collectie met verhoudingsgewijs veel werk van Auguste Rodin. In 2013 was Museo Soumaya het beste bezochte museum van Mexico. 

Frida Kahlo Museum
Museo Frida Kahlo, ook bekend als Casa Azul, bevindt zich in de wijk Coyoacán op zo'n 10 kilometer ten zuiden van het historisch centrum. Het gebouw behoorde reeds in 1904 toe aan de familie Kahlo. In 1958, vier jaar na de dood van Frida, werd het een museum. In het huis woonde Frida vele jaren samen met Diego Riviera maar ook prominenten als León Trotsky en André Bretón verbleven er. Het zeer interessante museum toont veel van haar werk en laat bovendien zien hoe ze geleefd heeft. Het museum is zeer populair (200.000 bezoekers per jaar) en enige planning (online reserveren is mogelijk) kan wat dat betreft geen kwaad. Museo Frida Kahlo is geopend van 10:00 tot 17:30 en de entree bedraagt 200 MXN.  

Museo Nacional de Arte
Dit Nationale Kunstmuseum is gevestigd in een neoklassiek gebouw in de wijk Tacuba. Het museum toont beeldende kunst van de koloniale periode tot midden 20e eeuw. Er worden drie periodes onderscheiden: de koloniale periode van 1550 tot 1821, de post koloniale periode vanaf de burgeroorlog tot ongeveer 1950 en de moderne periode. Voor het museum staat een niet te missen ruiterstandbeeld van Charles de IV, de laatste koning voordat Mexico zijn onafhankelijkheid verwierf.  

Colonia Roma 
Roma staat bekend als de kunstenaarswijk van Mexico-Stad met een grote aanbod cafés, terrassen, alternatieve winkels en kunstgalerieën. De architectuur van Roma werd geïnspireerd op Parijs. Plaza Río de Janeiro en Plaza Luis Cabrera zijn twee levendige pleinen waarvan de laatste is uitgerust met twee fraaie fonteinen. 

Condesa
Condesa staat bekend om zijn architectuur, waaronder in het oogspringende art deco huizen, groene parken en gastronomie. De twee bekende parken zijn Parque España en Parque México waar ooit een paardenrijbaan liep. 

Mexicaans worstelen
Je kunt een museum bezoeken of kiezen voor iets anders zoals Lucha libre. Ga voor dit merkwaardige Mexicaanse worstelspektakel naar Arena Coliseo (Peru 77 in Centro) of Arena Mexico (Dr Lavista 197 in Colonia Doctores).

Mexicaanse kookcursus
Of ga voor een ware Mexicaanse kookcursus in de wijken Condesa of Colonia Roma. In de laatste wijk kan dit bij Casa Jacaranda waar koks Jorge en Beto kooklessen verzorgen aan de hand van traditionele familierecepten.
 
Universiteit
Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) is de grootste en meest prestigieuze universiteit van Latijns-Amerika, uitgegroeid tot een symbool van Mexicaans succes. De universitsstad, Ciudad Universitaria, is een zeer omvangrijk gebied waar faculteiten, sportgelegenheden en een ecologisch park allemaal deel van uitmaken.

Cafebreria El Pendulo
In Condesa moet je ook zeker een kijkje nemen in deze bijzondere, groene boekenwinkel die wordt opgesierd door sierplanten. Naast leesplezier zal El Pendulo ook koffieliefhebbers, sowieso een fijne plek voor een ontbijt of lunch. Wie nog niet helemaal overtuigd is: deze klassieke plek werd opgenomen in de lijst van '20 mooiste boekwinkels ter wereld'. 

Biblioteca de México José Vasconcelos
Recent uitgeroepen tot een van de 25 mooiste openbare bibliotheken ter wereld. Een gigantisch skelet van een dinosaurus opgesteld in de centrale hal vormt een bijzondere verschijning is  De bibliotheek is gevestigd in Cuauhtémoc, een van de 16 districten van Mexico-Stad. 

Plaza México 
La Plaza de Toros México wordt in de volksmond La Monumental of La México genoemd. Het is de grootste stierenarena ter wereld met een zitcapaciteit van ruim 41.000 plaatsen. De arena bevindt zich in het zuiden van Mexico-Stad vlak naast Estadio Azul, thuishaven van de Mexicaanse voetbalclub Cruz Azul. De populaire stierengevechten vinden jaarlijks plaats tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november. 

Drijvende eilanden van Xochimilco
Een boottochtje over de kanalen van Xochimilco in het zuiden van de stad is een populair weekendverblijf bij zowel Mexicanen als buitenlandse toeristen.
 

Terug naar introductie Mexico-Stad


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring