Plaza Grande
Plaza Grande geldt als een van de aantrekkelijkste en levendigste pleinen van Mexico. Op de plek van Plaza Grande lag het centrum van het oude T'ho. Aan het hoofdplein staat onder meer de kathedraal. 

Kathedraal
Catedral de San Illdefonso werd gebouwd tussen 1561 en 1598 op een voormalige Mayatempel waarvan de de stenen werden gebruikt. De renaissance-façade is sober, wat ook gezegd kan worden van het interieur, te wijten aan de plunderingen tijdens de Mexicaanse revolutie. Het grote kruis achter het altaar symboliseert de samensmelting van het Spaanse en Maya erfgoed. Let ook op het schilderij van de inheemse leider Tutul Xiu die zich bekeerde tot het christendom. Links van het altaar in een kapel vinden we de beroemdste bezienswaardigheid: Cristo de las Amollas. Dit heilige kruis kent een wonderlijke mythe. Het zou namelijk gemaakt zijn van een boom die een hele nacht in brand heeft gestaan zonder te verkolen.

Casa de Montejo
Het oudste gebouw van Mérida werd oorspronkelijk tussen 1542 en 1549 gebouwd voor de veroveraars van het schiereiland Yucatán: Francisco de Montejo, zijn zoon Francisco de Montejo y León en zijn neef, eveneens Francisco de Montejo geheten. Later werden er soldaten gehuisvest en daarna zou de familie Montejo zijn intrek nemen in het herenhuis. Binnen bevinden zich Casa de Cultura en het Museo Casa Montejo dat oude koloniale meubels toont. Let ook op de façade met gewapende conquistadores. 

Palacio de Gobierno
Vooral de muurschilderingen van Fernando Castro Pacheco in dit regeringsgebouw uit 1892 zijn interessant. Met 27 schilderingen toont de muralist de roerige geschiedenis van Yucatán. Pacheco zou in totaal 25 jaar aan de muurschilderingen werken.

Palacio Municipal
Aan de westzijde van Plaza Grande staat Palacio Municipal. Dit stadspaleis werd oorspronkelijk in 1542 gebouwd voor Francisco de Montejo en zijn familie. Daarna werd ze twee keer gerestaureerd, hoewel zijn bloedverwanten hier tot de 20e eeuw bleven wonen. Het loont de moeite om binnen te stappen en een blik te werpen op de muurschilderingen en de oude inrichting.

Paseo de Montejo
Eén van de meest emblematische plekken van Mérida is de Paseo de Montejo. De statige, brede boulevard is duidelijk geïnspireerd op de Champs-Élysées. In de meest welvarende periode van de stad (begin 20e eeuw) lieten sisal baronnen en andere vermogende stadsbewoners hier hun paleizen bouwen. De één nog mooier dan de ander, maar Palacio Cantón springt er uit.

Gran Museo del Mundo Maya
Dit moderne museum toont een Maya collectie van 1100 goed bewaarde stukken waar juwelen, keramiek en beelden allemaal deel van uitmaken. Het museum telt vier zalen met vaste exposities en twee zalen met tijdelijke zalen. Geen verkeerde voorbereiding voor wie de grote Mayasteden gaat bezoeken.  

Museo de Arte Contemporary 
Aan het hoofdplein bevindt zich MACAY. Het museum toont werk van de beroemdste schilders en beeldhouwers van Yucatán. Er is ook werk van hedendaagse kunstenaars, binnen en buiten Mexico. Het museum is gevestigd in een huis dat toebehoorde aan de aartsbisschop van Mérida. 

Museo de Arte Popular
In Museo de Are Popular worden wisselende exposities van pop art gehouden. De permanente tentoonstellingen tonen onder meer weeftechnieken en keramiek. 

Calle 60
Calle 60, een van de meest historische straten van Mérida, telt verscheidene bezienswaardigheden. Je vindt er bijvoorbeeld Teatro Peón Contreras, een groot theater dat in 1908 tijdens de henequen hausse werd gebouwd. Het Philharmonisch Orkest van Yucatan speelt er op vrijdag- en zondagavond. Of bezoek Iglesia de Jesús dat in 1618 door jezuïten werd gebouwd met Mayastenen. Ook Parque de Santa Lucía mag niet onvermeld mag blijven, een aangenaam stadspark en een bekend restaurantgebied. 

 

Terug naar introductie Mérida


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring