Alcazaba de Málaga

Vlakbij het historisch centrum op het eerste gedeelte van de Gibralfaroberg bevindt zich Málaga's Alcazaba. Dit indrukwekkende Moorse paleis-fort bestaat uit een groep vertrekken die grotendeels stammen uit de 11e eeuw. Met haar idyllische patios, wachttorens, Arabische versieringen, smalle straatjes en fraaie doorkijkjes komt het Alcazaba best een flink eind in de buurt van het Alhambra van Granada. In het complex bevindt zich ook een bescheiden archeologisch museum. De entree bedraagt 3,5 euro. 

Castillo de Gibralfaro 

Van het Alcazaba kun je de stijging inzetten naar Castillo de Gibraralfaro Gibralfaro. Het fort diende als ultiem verdedigingsbolwerk. De bouw van Castillo de Gibralfaro begon in de 8e eeuw, maar de huidige vorm kwam grotendeels in 1340 tot stand in opdracht van Yusuf I. Tijdens de Reconquista in 1487 zou het kasteel het decor vormen van een reusachtige belegering door tienduizenden christelijke soldaten. Na uiteindelijk vier maanden strijd werden de Moren verslagen, een beslissende en historische overwinning in de Reconquista. Het kasteel zou vervolgens de residentie worden van het Katholieke Koningspaar. Castillo de Gibralfaro is behalve een oud fort, ook de plek om te genieten van een eersteklas uitzicht op de Middellandse Zee, de oude stad en de haven. Entree 3,5 euro. 

Romeins amfitheater 

Direct naast het Alcazaba staat het Romeinse amfitheater. Pas in de 2e helft van de 20e eeuw werd ze ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van een cultuurhuis. Hoewel het Romeins theater niet tot de grootste van Spanje behoort, is het wel één van de oudste theaters, vermoedelijk uit 1e eeuw v.Chr..

Plaza de Toros de la Malagueta

Gebouwd in 1874 in neo-mudéjarstijl door Joaquín Rucoba. De arena wordt nog gebruikt bij prominente feestdagen. Fraaie foto's laten zich maken vanaf het Alcazaba. 

Botanische tuinen

Málaga beschikt over een van de grootste botanische tuinen van Europa: Jardín Botánico. Door de hortus lopen verschillende natuurlijke wandelpaden waar het aangenaam wandelen is. Iets buiten de stad gelegen zijn de tuinen met de fiets de goed bereikbaar. Entree 3 euro; gratis op zondag in de namiddag. 

Muelle Uno

Het fotogenieke winkel- en recreatiegebied werd in 2011 ontwikkeld bij de oude pier Muelle de a Farola. Aan deze moderne wandelpromenade kun je flaneren langs de jachthaven, shoppen of neerploffen op het terras. Je kunt er ook op bootexcursie gaan. 

Picasso in Málaga

Geboortehuis Picasso
Aan het Plaza de la Merced staat het geboortehuis van Picasso. De beroemdste Spaanse kunstenaar zag hier op 25 oktober 1881 het licht. Casa Natal de Picasso biedt een mooi startpunt voor je Picasso verkenning in Málaga. De informatieve audiotour voert je door de de eerste jaren van Picasso, laat je kennis maken met zijn familie en het Málaga uit zijn tijd. Zo leren we dat Pablo Picasso niet de enige kunstenaar van de familie was. Entree 4 euro.

Picasso Museum
Het interessante Museo Picasso Málaga toont schilderijen, beeldhouwwerken, etsen en keramiek van de grote kunstenaar afkomstig uit acht decennia. Voorbeelden van bekende werken van het Picasso Museum in Málaga vormen Jacqueline Sentada (1954) en Jacqueline con sombrero de paja (1964). Ook de joodse buurt met haar smalle straatjes en het gebouw waarin het Picasso Museum is gevestigd zijn redenen voor een bezoek. Gebouwd tussen 1530 en 1540 in renaissancistische stijl geldt ze als het belangrijkste architectonische huis na de reconquista. De entree is 8 euro. Met het duurdere ticket kun je exposities van andere kunstenaars bezoeken. De aan te bevelen audiotour is in verschillende talen beschikbaar.  

Kathedraal Málaga

De kathedraal van Málaga werd in renaissancestijl tussen 1528 en 1782 gebouwd. Toch is de Catedral de Málaga nog steeds niet voltooid. Als gevolg van geldgebrek werd de tweede toren van de kathedraal namelijk nooit voltooid. Dat heeft een fraaie bijnaam opgeleverd: La Manquita (eenarmige vrouw). Het eerste ontwerp van de kathedraal is van de hand van Diego de Siloé, maar de feitelijke bouw begon in 1528 onder leiding van Pedro López. Andere grote namen die meewerkten aan het project waren Andrés de Vandelvira en Diego de Vergara. Update. Na 240 jaar van stilstand is in juni 2023 begonnen met restauratiewerkzaamheden aan het oorspronkelijke dak. 

Stranden Málaga

Playa de la Malagueta
Dit iconische stadsstrand van 1200 bij 45 meter is bij een bezoek aan Málaga niet te missen. Bijvoorbeeld voor foto's van de letters die er geen enkel misverstand over laten bestaan dat je bij Malagueta bent gearriveerd. Aan het strand bevinden zich verschillende chiringuitos waar lokale visspecialiteiten als espetos de sardines geserveerd worden.       

Pedregalejo
Het oude vissersplaatsje Pedregalejo in oostelijke richting maakt al enige tijd deel uit van Málaga. Je vindt hier een aantrekkelijk kustgebied met verschillende familiestranden, visrestaurants en een gemoedelijke sfeer. 

Musea Málaga


Glasmuseum
Museo del Vidrio y Cristal kent een collectie van 3000 stukken afkomstig uit de Fenicische, Romeinse en middeleeuwse periode. De meeste items zijn van glas en kristal, maar ook meubels en schilderijen maken deel uit van de fraaie collectie. Het museum bevindt zich in een 18e eeuws huis: Posada de San Felipe Neri. Het Glasmuseum is te vinden op 650 meter ten noorden van de kathedraal. 

Museo Carmen Thyssen Málaga
In 2011 kreeg Málaga met Museo Carmen Thyssen opnieuw een museum van naam er bij. De Málaga dependance telt zo'n 2672 werken uit de Carmen Thyssen-Bornemisza collectie die vooral op Andalusië zijn toegespitst. Ook een aanrader om naar het museum te lopen vanwege de buitenkant en de omringende Moorse straatjes. Museo Carmen Thyssen Málaga bevindt zich op 350 meter ten noordwesten van de kathedraal. Vlakbij het museum vind je overigens een uitstekend aangeschreven badhuis: Hammam Al Ándaluz Baños Árabes. 

CAC Málaga
In 2003 werd in de wijk SOHO het sympathieke Centro de Arte Contemporáneo geopend. De collectie omvat vooral bijzondere fotografie en videocreaties. Entree gratis.

Colección del Museo Ruso
In dit goed aangeschreven museum word je met vooral schilderkunst door de verschillende Russische periode geleid. Verder ook een aanrader voor liefhebbers van auto's en mode. 

Centre Pompidou 
Neergestreken in 2015, de eerste buitenlandse afdeling van de beroemde Franse naamgenoot. Het museum toont grote namen als Frida Kahlo, Pablo Picasso en en Joan Miró. Het museum, een glazen kleurrijke kubus, is een bezienswaardigheid op zichzelf.  


Terug naar introductie Málaga


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring