Wayna Picchu

De bekende rots van Machu Picchu die vrijwel alle foto's siert, draagt de naam Wayna Picchu (ook bekend als Huayna Picchu). Dat betekent 'jonge piek'. Volgens de verhalen was deze rots de plek waar de hoge priesters iedere ochtend voor zonsopkomst naartoe trokken om de nieuwe dag te begroeten. De steile klim en de hoogte (je zit op ruim 2700 meter) maken het best een pittige, maar in het algemeen zou iedere fitte bezoeker de tocht moeten kunnen maken. Houd rekening met een klimtijd van zo'n 45 tot 90 minuten naar de rots. De beloning, het uitzicht op de ruïnes en het schitterende landschap, is adembenemend. Belangrijk om te weten: je dient voor je bezoek aan de ruïnes van te voren aan geven of je de Wayna Picchu wilt beklimmen. Een kaartje hiervoor kost circa 15 dollar.

Intipunku

De Intipunku (Zonnepoort) werd door de Inca's gebruikt als een kalender aan de hand van de inval van de zon. Als je de Inca Trail loopt, zal de Intipunku het eerste zijn wat je van Machu Picchu ziet. Ook vanaf de ruïnes kun je een wandeling (1 tot 1,5 uur) maken naar de poort. Dit is een pittige maar prachtige tocht met als beloning een geweldig uitzicht op de ruïnes en een vallei met de heuvel Machu Picchu ('oude piek') waar het beroemde complex zijn naam dankt. 
 

Zonnetempel

Het enige ronde gebouw in Machu Picchu is de Zonnetempel. Bijzonder is vooral het steenwerk dat voor de tempel werd gebruikt. In Machu Picchu vind je verschillende technieken en vormen. Soms zijn het ruwe stenen die bij elkaar worden gehouden door modder. Maar soms sluiten de stenen zo nauw dat je er geen nagel tussen kunt krijgen. De zonnetempel wordt gezien als het fijnste en beste steenwerk van het hele complex. De Zonnetempel had vooral een astronomische functie. In de winter schijnt de zon (dankzij de Intipunku) precies op de ceremoniële steen in het midden van de tempel.  
 

Intihuatana

De Intihuatana steen is een zonnewijzer die bovenop een heuvel staat. De astronomen van de Inca's konden met de zonnewijzer perfect de zonnewendes voorspellen en zo aangeven wanneer de lange zomerdagen weer zouden aanbreken. Ook hier is de manier van steenbewerking  (bewerkt als een rechtopstaande pilaar) indrukwekkend te noemen. Volgens velen zelfs een van de hoogtepunten van het Inca-complex. De Inca's hadden vroeger overigens meer van dit soort zonnewijzers, maar de Spanjaarden hebben de meeste verwoest. 
 

Centrale plein

Een goed oriëntatiepunt voor Machu Picchu is het centrale plein. Aan de ene kant van het plein bevindt zich de ceremoniële sector van het complex, aan de andere kant het leef- en werkgedeelte. In dit laatste gedeelte stonden vroeger ook de gevangenissen, nu vind je er de Tempel van de Condor. Midden in deze tempel ligt een enorme steen waarin een condor is uitgeslepen. 
 

Terug naar introductie Machu Picchu


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring