Wayna Picchu
De bekende rots die vrijwel alle foto’s siert, draagt de naam Wayna Picchu (ook bekend als Huayna Picchu), wat ‘jonge piek’ betekent. Volgens de verhalen was dit de plek waar de hoge priesters iedere ochtend voor zonsopkomst naartoe gingen om de nieuwe dag te begroeten. De steile klim en de hoogte (je zit op ruim 2700 meter boven zeeniveau) kunnen het een lastige onderneming maken, maar over het algemeen zou iedere fitte bezoeker de tocht moeten kunnen maken naar de rots. Houd rekening met een klimtijd van zo’n 45 tot 90 minuten. De beloning, het uitzicht op de ruïnes en het schitterende landschap, is adembenemend. Belangrijk om te weten: je dient voor je bezoek aan de ruïnes al aan te geven of je de Wayna Picchu wilt beklimmen; een kaartje hiervoor kost 15 dollar.

Intipunku
De Intipunku (Zonnepoort) werd door de Inca’s gebruikt als een kalender op basis van de inval van de zon. Als je de Inca Trail loopt, zal de Intipunku het eerste zijn wat je van Machu Picchu ziet. Ook vanaf de ruïnes kun je een wandeling (1 tot 1,5 uur) maken naar de poort. Dit is opnieuw een pittige maar prachtige tocht. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op enerzijds de ruïnes en anderzijds een vallei met een heuvel genaamd Machu Picchu (‘oude piek’) waaraan het complex zijn naam heeft te danken. 
 
Zonnetempel
Het enige ronde gebouw in Machu Picchu is de zonnetempel. Bijzonder is vooral het steenwerk dat voor de tempel werd gebruikt. In Machu Picchu vind je verschillende technieken en vormen; soms zijn het ruwe stenen die bij elkaar worden gehouden door modder, maar soms sluiten de stenen zo nauw dat je er geen nagel tussen kunt krijgen. De zonnetempel wordt gezien als het fijnste en beste steenwerk van het hele complex. De Zonnetempel had vooral een astronomische functie. In de winter schijnt de zon (dankzij de Intipunku) precies op de ceremoniële steen in het midden van de tempel.  
 
Intihuatana
Ook zeer bijzonder is de Intihuatana steen, een zonnewijzer bovenop een heuvel. De astronomen van de Inca’s konden met behulp hiervan perfect de zonnewendes voorspellen en zo aangeven wanneer de lange zomerdagen weer zouden aanbreken. Ook hier is de manier waar de steen is bewerkt tot een rechtopstaande pilaar indrukwekkend te noemen. Volgens velen is het zelfs een van de hoogtepunten van het Incacomplex. De Inca’s hadden vroeger overigens meer van dit soort zonnewijzers, maar de Spanjaarden hebben de meeste verwoest. 
 
Centrale plein
Een goed oriëntatiepunt is het centrale plein van Machu Picchu. Aan de ene kant van het plein ligt de ceremoniële sector van het complex, aan de andere kant het leef- en werkgedeelte. In dit laatste gedeelte stonden vroeger ook de gevangenissen, nu vind er de Tempel van de Condor. Midden in deze tempel ligt een enorme steen waarin een condor is uitgeslepen. 
 

Terug naar introductie Machu Picchu


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring