Kathedraal van León

De 13e eeuwse gotische kathedraal is de bekendste bezienswaardigheid van León. De bouw van de kathedraal begon in 1205 en zou in 1301 voltooid worden. Aan de voorkant boven de Puerta de la Virgen Blanca wordt via ingenieus snijwerk het Laatste Oordeel uitgebeeld. Binnen zijn de glas-in-loodramen een enorme bezienswaardigheid. In totaal herbergt de kathedraal 125 grote ramen die verhoudingsgewijs een aanzienlijk deel van de kathedraal vertegenwoordigen: 1800 m². Het aangrenzende museum (Museo Catedralicio y Diocesano de Arte Sacro) herbergt o.m. kloosters, fraai snijwerk en kapellen. Een kaartje voor de kathedraal bedraagt 6 euro en de entree voor het museum 5 euro. 


Basílica de San Isidoro en het Koninklijk Pantheon

Basílica de San Isidoro is één van de meest vooraanstaande romaanse gebouwen van Spanje. Ze werd gebouwd door Fernando I die de twee koninkrijken León en Castilië in 1037 verenigde. In de Panteón Real (behorend tot de Basílica de San Isidoro) liggen 23 vorsten (11 koningen en 12 koninginnen) begraven. Het plafond is versierd met prachtige frescos die bijbelse taferelen uitbeelden. 


Hostal de San Marcos

In de 12e eeuw was dit gebouw reeds een ziekenhuis voor pelgrims op weg naar Santiago. De Katholieke Koningen verbouwden het in de 16e eeuw tot hoofdkwartier van de Ridders van Santiago. Maar het gebouw heeft ook als gevangenis gediend en later tussen 1936 en 1940 zelfs als concentratiekamp voor republikeinse gevangenen. Tegenwoordig gaat het gebouw door het leven als vijfsterrenhotel. Vanwege het gebouw en de historie, zeker één van de bijzonderste paradores van Spanje. 


Plaza de San Marcelo

Aan dit plein prijken een aantal prominente gebouwen. Hiertoe behoren het Ayuntamiento (gemeentehuis), het 16e eeuwse Palacio de los Guzmanes en bovenal Casa de Botines. 

Casa de Botines

Wie het neogotische huis met zijn vele torentjes aanschouwt, zal niet verbaasd zijn dat haar architect niemand minder is dan Gaudí. Als hoofdkantoor van de Spaanse bank (Caja España) werd Casa de Botines tussen 1891 en 1892 gebouwd. Binnen bevinden zich schilderijen van o.m. de Spaanse impressionist Joaquín Sorolla.  

Palacio de los Guzmanes

In Palacio de los Guzmanes zetelt het provinciaal bestuur van León. De voorkant is renaissantisch met platereske invloeden. Goed om te weten, je kunt er op gezette tijden gratis naar binnen. 


Plaza Mayor

Dit klassieke plein in het hart van León werd gebouwd in 1677. Ook de steegjes eromheen zijn interessant om te verkennen.

Iglesia de Santa María del Mercado

Op het bijzondere plein Plaza de Santa María del Camino staat Iglesia de Nuestra Señora del Mercado. Het oudste gedeelte van deze kerk (ook bekend staat als Iglesia de Santa María del Mercado), in romaanse stijl, gaat helemaal terug tot de 11e eeuw. Maar de kerk is in de loop van de tijd wel onder handen genomen en kent inmiddels ook gotische, renaissancistische en barokke elementen. 


MUSAC

Een stukje modern León dat hedendaagse kunst toont: Museo de Arte Contemporáneo de Castilia y León. Ook de buitenkant van het gebouw (een eerbetoon aan de grote glazen van de kathedraal) is een bezoek waard. Gratis toegang. 

 

Terug naar introductie León


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring