Alcázar Jerez de la Frontera

Met zijn robuuste muren en imposante, achthoekige uitkijktoren die 's avonds opgesierd wordt met verlichting is dit voormalige 12e-eeuwse fort van de Almohaden een stoere en fotogenieke verschijning. Op de plek van de moskee werd in de 13e eeuw onder gezag van Alfons de Wijze een kapel gebouwd. Ondanks alle verbouwingen zijn er nog Moorse overblijfselen bewaard gebleven. De Arabische baden, de minaret en de hoefijzervormige bogen spreken daarvan het meest tot de verbeelding. In het paleis is ook een cámera oscura die realtime beelden van Jerez projecteert op een doek. 

Sherrytour bij Gonzáles Byass 

Naast het Alcázar aan de parkzijde bevindt zich de entree van Gonzáles Byass. De bekendste sherrybodega van Jerez de la Frontera, nog beter bekend onder hun merknaam Tío Pepe. In deze enorme bodega kun je een rondleiding volgen. Met een treintje word je eerst over het uitgestrekte terrein gereden. De eerste tussenstop voert naar de filmzaal waar een korte bedrijfsfilm het succesverhaal van de firma vertelt. Vervolgens word je rondgeleid door de opslagruimtes waar ruim drie miljoen liter sherry in eiken vaten liggen opgeslagen. Een van de hoogtepunten van de rondleiding vormen de gesigneerde vaten door beroemdheden als Picasso, Steven Spielberg en verschillende leden van de Spaanse koninklijke familie. De tour wordt afgerond met een bescheiden proeverij. Wie de smaak te pakken heeft, kan na afloop nog toeslaan in de fraaie winkel waar verscheidene sherryflessen en sherryattributen worden verkocht. Entree (inclusief 2 sherry's) is 19,50 euro.

Kathedraal van Jerez de la Frontera

Tegenover het Alcázar in noordelijke richting staat de 17e eeuwse kathedraal van Jerez de la Frontera. Een mix van gotische, barokke en neoclassistische stijlen. De losstaande sierlijke mudéjartoren doet direct denken aan de Giralda van Sevilla. Typerend is ook de brede façade met daarop twee barokke torentjes. De kathedraal werd gebouwd op de restanten van een moskee en de oude Iglesia del Salvador. In de graven liggen een aantal prominenten van Jerez begraven, waaronder Rafael Bellido Caro, de eerste bisschop van de stad,  Binnen huist ook een museum. Tot de permanente collectie religieuze kunst maakt La Virgen Niña van Zurbarán deel uit. Het tarief (kathedraal plus toren) is 7 euro waarmee ook San Lucas kerk bezocht kan worden.

Plaza del Arenal

Op ongeveer 290 meter ten oosten van het Alcázar vinden we het uitgestrekte Plaza del Arenal, oorspronkelijk gebouwd door de Moren. Het plein dat in verbinding staat met verschillende levendige uitgaans- en winkelstraten is bezaaid met horecazaken en grote terrassen. In het midden van Plaza del Arenal staat een groot standbeeld van de Miguel Primo de Rivero. De dictator die Spanje van 1923 tot 1930 met redelijk zachte hand regeerde. 

Archeologisch Museum

Museo Arqueológico de Jerez bevindt zich op 500 meter ten noordwesten van de kathedraal aan de Plaza del Mercado aan de rand van Barrio de Santiago. Het interessante Archeologisch Museum van Jerez biedt verschillende afdelingen gericht op o.m. de Griekse en de Romeinse tijd. Tot de opgegraven stukken behoort een Griekse helm. Entree 5 euro. 

Centro de Andaluz de Flamenco 

Dit interessante flamencocentrum bevindt zich in Barrio de Santiago op 700 meter ten noorden van de kathedraal. Het flamencocentrum is gevestigd in een prachtig pand: Palacio de Pemartín. Voor flamencoliefhebbers is Centro de Andaluz de Flamenco een warm bad waar eindeloos genoten kan worden van flamencomateriaal in de vorm van audiomateriaal, films en  pakkende schilderijen van grote flamencoartiesten. In dit culturele centrum kun je ook flamencolessen volgen. 

Iglesia de San Lucas

Gebouwd op een oude moskee stamt Iglesia de San Lucas uit 1248. De stijl van de fijne kerk is mudéjar en deels barrok. Binnen zijn de altaarstukken bezienswaardig. Deze fotogenieke kerk bevindt zich aan de Plaza de San Lucas op 250 meter ten zuidwesten van het flamencocentrum. 

Koninklijke Academie voor Paardrijkunst

In deze beroemde Spaanse rijschool - Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre - worden dagelijks paardenshows gegeven. Ruiters die hun kunsten vertonen op elegante raspaarden. Als alternatief voor de show is het ook mogelijk om deel te nemen aan een tour waarbij je de paarden in hun stallen kunt bekijken en de zadelmakerij kunt bezoeken. Na de rondleiding kun je ook nog een trainingssessie bijwonen en het museum bezoeken. Als je een show wilt bijwonen en lange rijen wilt mijden, dan is reserveren een must. Zich bevindend op 2 kilometer ten noorden van de kathedraal is Real Escuela gehuisvest in het 19e-eeuwse paleis Duque de Abrante. Bedenk dat tijdens de shows geen foto's mogen worden gemaakt en daar strikt op wordt toegezien. Verschillende type tickets (online) te koop afhankelijk van wat je kiest.  

Museo de Atalaya

Dit centrum omvat zowel het Palacio del Tiempo als het Misterio de Jerez. Palacio del Tiempo toont een van de grootste collecties uurwerken van Europa. Misterio de Jerez op zijn beurt is gewijd aan de geschiedenis van de sherry. Museos de la Atalaya ligt iets ten zuidwesten van de paardenacademie. 

Dierentuin van Jerez de la Frontera 

Ben je op zoek naar een leuk uitstapje met de kinderen? Overweeg dan een bezoek aan de Zoobotanico. Deze dierentuin herbergt ruim 400 diersoorten. Daartoe behoren olifanten die op verschillende tijdstippen met nootjes gevoerd mogen worden. De dierentuin bevindt zich op ongeveer een kilometer ten noordwesten van Barrio de Santiago. 
 

 

Terug naar introductie Jerez de la Frontera


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring