Alcázar
Dit voormalige 12e-eeuwse fort van de Almohaden is een stoere verschijning met zijn robuuste muren en imposante, achthoekige uitkijktoren die ’s avonds opgesierd wordt met verlichting. Op de plek van de moskee werd in de 13e eeuw onder gezag van Alfons de Wijze een kapel gebouwd. Ondanks alle verbouwingen zijn er nog Moorse overblijfselen bewaard gebleven waarvan de Arabische baden, de minaret en de hoefijzervormige bogen het meest tot de verbeelding spreken. In het paleis is ook een cámara oscura waarmee realtime beelden van Jerez worden geprojecteerd op een doek. 

Sherrytour bij Gonzáles Byass 
Naast het Alcázar aan de parkzijde bevindt zich de entree van Gonzáles Byass, de bekendste sherrybodega van Jerez, nog bekender onder hun merknaam Tío Pepe. In deze enorme bodega kun je vanaf circa 14 euro (inclusief twee sherry’s) een rondleiding volgen. Met een treintje word je eerst over het uitgestrekte terrein gereden. De eerste tussenstop voert naar de filmzaal waar een korte bedrijfsfilm het succesverhaal van de firma vertelt. Vervolgens word je rondgeleid door de opslagruimtes waar ruim drie miljoen liter sherry in eiken vaten liggen opgeslagen. Een van de hoogtepunten van de rondleiding vormen de gesigneerde vaten door beroemdheden als Picasso, Steven Spielberg en verschillende leden van de Spaanse koninklijke familie. De tour wordt afgerond met een bescheiden proeverij. Wie de smaak te pakken heeft, kan na afloop nog toeslaan in de fraaie winkel waar verscheidene sherryflessen en sherryattributen worden verkocht.

Kathedraal 
Tegenover het Alcázar in noordelijke richting staat de 17e-18e eeuwse kathedraal, een mix van gotische, barokke en neoclassistische stijlen. De losstaande sierlijke mudéjartoren doet direct denken aan de Giralda van Sevilla. Typerend is ook de brede façade met daarop twee barokke torentjes. De kathedraal werd gebouwd op de restanten van een moskee en de oude Iglesia del Salvador. In de graven liggen een aantal prominenten van Jerez begraven waaronder de eerste bisschop van de stad, Rafael Bellido Caro. Binnen huist ook een museum en tot de permanente collectie behooort La Virgen Niña van Zurbarán

Plaza del Arenal
Het uitgestrekte Plaza del Arenal bevindt zich op 290 meter ten oosten van het Alcázar. Het plein is bezaaid met horecazaken en grote terrassen en staat daarnaast in verbinding met verschillende levendige uitgaans- en winkelstraten. In het midden van Plaza del Arenal staat een groot standbeeld van de dictator Miguel Primo de Rivero die Spanje van 1923 tot 1930 regeerde. Het plein werd oorspronkelijk gebouwd door de Moren.

Archeologisch Museum
Museo Arqueológico de Jerez bevindt zich op 500 meter ten noordwesten van de kathedraal aan de Plaza del Mercado aan de rand van Barrio de Santiago. Het interessante Archeologisch Museum van Jerez biedt verschillende afdelingen gericht op o.m. de Griekse en de Romeinse tijd. Tot de opgegraven stukken behoort een Griekse helm. 

Centro de Andaluz de Flamenco 
Dit interessabte flamencocentrum bevindt zich in Barrio de Santiago op 700 meter ten noorden van de kathedraal. Het flamencocentrum is gevestigd in een prachtig pand genaamd Palacio de Pemartín. Voor flamencoliefhebbers is Centro de Andaluz de Flamenco een warm bad waar eindeloos genoten kan worden van flamencomateriaal in de vorm van audiomateriaal, films en  pakkende schilderijen van grote flamencoartiesten. Ook worden in dit culturele centrum flamencocursussen gegeven. 

Iglesia de San Lucas
Iglesia de San Lucas stamt uit 1248 en werd gebouwd op een oude moskee. De stijl van de fijne kerk is mudéjar en deels barrok. Binnen vormen de altaarstukken een bezienswaardigheid. Deze fotogenieke kerk bevindt zich aan de Plaza de San Lucas op 250 meter ten zuidwesten van het flamencocentrum. 

De Koninklijke Andalusische School voor Paardrijkunst
In deze beroemde Spaanse rijschool worden dagelijks paardenshows gegeven door ruiters die hun kunsten vertonen op elegante raspaarden. Maar bedenk dat tijdens de shows geen foto’s mogen worden gemaakt waar strikt op wordt toegezien. Als alternatief voor de show is het ook mogelijk om deel te nemen aan een tour waarbij je de paarden in hun stallen kunt bekijken en de zadelmakerij kunt bezoeken. Na de rondleiding kun je ook nog een trainingssessie bijwonen en het museum bezoeken. Als je een show wilt bijwonen en lange rijen wilt mijden, dan is reserveren een must. Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre is gehuisvest in het 19e-eeuwse paleis Duque de Abrante en bevindt zich op 2 kilometer ten noorden van de kathedraal. Een kaartje bedraagt ongeveer 11 euro.

Museos de la Atalaya
Dit centrum omvat zowel het Palacio del Tiempo als het Misterio de Jerez. Palacio del Tiempo toont een van de grootste collecties uurwerken van Europa. Misterio de Jerez is gewijd aan de geschiedenis van de sherry. Museos de la Atalaya ligt iets ten zuidwesten van de paardenacademie. 

Dierentuin van Jerez
Ben je op zoek naar een leuk uitstapje voor de kinderen? Dan kun je een bezoek overwegen aan de Zoobotanico. In de dierentuin zijn ruim 400 diersoorten. Hiertoe behoren olifanten die op verschillende tijdstippen met nootjes gevoerd mogen worden. De dierentuin bevindt zich op ongeveer een kilometer ten noordwesten van Barrio de Santiago. 
 

 

Terug naar introductie Jerez de la Frontera


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring