Zeepromenade Malecón

Lopend van Habana Vieja helemaal door tot Vedado bestrijkt de Malecón 7 km. Heel wat uurtjes wandelplezier. Naast de sfeer wordt de promenade gekleurd door pastelkleurige, doorleefde huizen en verscheidene bezienswaardigheden. Hoogtepunten aan de Malecón vormen o.m. Castillo de la Real Fuerza de La Habana, Túnel de La Habana en Hotel Nacional de Cuba. 

La Habana Vieja

Plaza de la Catedral 
Dit intieme plein in Oud-Havana wordt vaak het mooiste plein van Havana genoemd. Blikvanger is de Catedral de la Habana die het plein domineert. Om van al dit moois te genieten is het aanlokkelijke terras van restaurant El Patio een aanrader.

Kathedraal
Gewijd aan Columbus werd de kathedraal van Havana gebouwd tussen 1748 en 1777. Catedral de San Cristóbal kent een prachtige barokke voorgevel die tot de mooiste van Latijns-Amerika wordt gerekend. 

Plaza de Armas
Vlakbij de kathedraal vind je het oudste plein van Havana. Aan de Plaza de Armas die stamt uit 1519 bevinden zich een aantal koloniale bezienswaardigheden van formaat. Daartoe behoren Palacio de los Capitanes Generales en Castillo de la Real Fuerza. 

Palacio de los Capitanes Generales
Oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de gouverneur gedurende 1776-1791 doet het twee verdiepingen tellende koloniale gebouw nu dienst als museum. Zeer de moeite van het paleis zijn haar prachtige patio en sierlijke zalen waaronder Sala de los Espejos (Zaal van de Spiegels). 

Castillo de la Real Fuerza
Gebouwd tussen 1558-1577 ontstond dit bolwerk naar aanleiding van de aanval van de Franse piraat Jacques de Sores in 1555. Gezien zijn ongunstige ligging kreeg het gebouw al snel een andere functie. Zo zouden o.m. gouverneurs er hun intrek nemen.  

Paseo del Prado 

Paseo del Prado is één van de mooiste boulevards van Havana. Ooit het exclusieve domein voor de welgestelden, nu een geliefde flaneerplek voor alle habaneros en toeristen. Aan de boulevard bevinden zich tal van bezienswaardige plekken. Let bijvoorbeeld op de leeuwen en de marmeren bankjes langs de promenade. Een in het oog springend gebouw aan de boulevard is Hotel Sevilla. Een eerbetoon aan de Moorse bouwkunst. 

Centro Habana

Parque Central
Ten oosten van het Prado op de grens van de oude stad vinden we het levendige plein Parque Central. Aan het Parque Central bevinden zich verschillende grote bezienswaardigheden waaronder het niet te missen Capitolio.

Capitolio
Het Capitolio de la Habana is vrijwel een kopie van het Capitool in Washington, maar nog hoger. Geopend in 1929 door dictator Gerardo Machado zetelde hier lange tijd het Cubaanse parlement.

Gran Teatro 
De vermaarde thuishaven van het gerenommeerde Nationaal Ballet van Cuba. Neem zeker een kijkje binnen. Het weelderige theater herbergt ook restaurants, cafés en een casino. 

Hotel Sevilla
Geïnspireerd op het Alhambra in Granada is dit prachtige hotel met zijn mudejar-façade een eerbetoon aan de Moorse bouwkunst. 

Vedado


Calle 23

In de wijk Vedado loopt de Calle 23 die geldt als de bekendste straat van het moderne Havana. In deze straat met veel jaren 50 stijl bevinden zich verschillende interessante plekken waarvan de een fraaier is dan de ander. 

Plaza de la Revolución
Dit grootse plein is vooral vanuit historisch oogpunt interessant. Fidel Castro hield hier zijn marathonspeeches voor massa's Cubanen. En nog steeds zijn er marsen en optochten, bijvoorbeeld op 1 mei. Niet te missen is de gevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken met een kolossale afbeelding van Che Guevara. Nog een aandachtstrekker is de 109 m hoge toren: het José Martí monument. Dit kolossale witte beeld is een ode aan de vrijheidsstrijder door aanhangers van de socialistische revolutie gezien als vader des vaderland.

Hotel Nacional
In art-decostijl was en is Hotel Nacional uit 1930 een statig hotel waar gasten als Winston Churchill je voorgingen. Zeker een aanrader om een drankje binnen aan de bar te doen en de vervlogen tijden op te snuiven. 

Universiteit van Havana
Een andere niet te missen plek in Vedado is Universidad de la Habana. Gelegen bovenop een heuvel is deze neoklassieke universiteit bereikbaar via een grote trap die prachtig uitkijkt over de stad.   

Buiten het centrum


La Cabaña
La Cabaña uit 1774 is een prominent Spaans fort. Gebouwd door Koning Carlos III van Spanje diende het fort als extra bescherming nadat de Britten Havana een aantal maanden in hun bezit hadden. Che Guevara gebruikte het bolwerk in 1959 als hoofdkwartier en militaire gevangenis. Inmiddels is het fort omgedoopt tot een museum. Iedere avond om 21:00 uur wordt er een kanonschot afgevuurd, een oude traditie die het sluiten van de stadspoorten afkondigt.  

Playas del Este
Een aantrekkelijk strand op 20 minuten van Havana. Ideaal voor wie een Havana stedentrip wil combineren met een dagje strand. 

Finca La Vigía
De voormalige villa van Hemingway is uitgegroeid tot een toeristische attractie. In 1962 werd het een museum. Je vindt er zijn imposante bibliotheek, jachttrofeeën, kunstwerken en nog veel meer.  

La Hershey
De Hershey-trein is de eerste en enige elektrische trein van Cuba. Ze vertrekt vanaf de andere kant van de baai bij Casablanca en is bereikbaar met veerpondje vanuit Habana Vieja. De trein voert in in 4 uur naar Matanzas, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De spoorlijn werd in 1916 aangelegd om de suikerfabriek in het dorpje Hersey te verbinden met Havana. Die suikerfabriek is inmiddels vervallen tot een enorme berg verroest staal, maar de spoorlijn ligt er nog en van vitaal belang voor enkele piepkleine dorpjes langs de route. Soms vormt de veranda van een huis letterlijk het station. Comfort hoef je niet te verwachten aan boord van de trein, maar het is een prachtige manier om ruraal Cuba te ervaren en Cubanen te ontmoeten.  


 

Terug naar introductie Havana


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring