Malecón
De strandpromenade van Havana bestrijkt 7 km en loopt van Habana Vieja (Oud-Havana) helemaal door tot Vedado. Naast de sfeer wordt de promenade gekleurd door pastelkleurige, doorleefde huizen en verscheidene bezienswaardigheden. Hoogtepunten aan de malecón vormen o.m. Castillo de la Real Fuerza de La Habana, Túnel de La Habana (een onderzeetunnel) en Hotel Nacional de Cuba. 

Plaza de la Catedral 
Dit intieme plein in Oud-Havana wordt vaak het mooiste plein van Havana genoemd. Blikvanger is de Catedral de la Habana die het plein domineert. Om van al dit moois te genieten is het aanlokkelijke terras van restaurant El Patio een aanrader.

Kathedraal
De kathedraal van Havana, gewijd aan Columbus, werd gebouwd tussen 1748 en 1777. Catedral de la Habana kent een prachtige barokke voorgevel die tot de mooiste van Latijns-Amerika wordt gerekend. 

Plaza de Armas
Vlakbij de kathedraal vind je het oudste plein van Havana, Plaza de Armas. Aan het Wapenplein dat stamt uit 1519 bevinden zich een aantal koloniale bezienswaardigheden van formaat.

Palacio de los Capitanes Generales
Aan de Plaza de las Armas staat het niet te missen Palacio de los Capitanes Generales. Oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de gouverneur vanaf 1776 doet het twee verdiepingen tellende koloniale gebouw nu dienst als museum. Zeer de moeite van het paleis zijn haar prachtige patio en sierlijke zalen waaronder de Sala de los Espejos (Zaal van de Spiegels). 

Castillo de la Real Fuerza
Dit bolwerk dat in 1577 werd voltooid, ontstond naar aanleiding van de aanval van de Franse piraat Jacques de Sores in 1555. Gezien zijn ongunstige ligging kreeg het gebouw al snel een andere functie. Zo zouden o.m. gouverneurs er hun intrek nemen.  

Paseo del Prado 
Paseo del Prado is één van de mooiste boulevards van Havana. Ooit het exclusieve domein voor de welgestelden, nu een geliefde flaneerplek voor alle habaneros. Aan de boulevard bevinden zich verscheidene interessante gebouwen waaronder Hotel Sevilla. Let ook goed op de leeuwen en de marmeren bankjes langs de promenade.

Hotel Sevilla
Dit prachtige hotel met zijn mudejar façade werd geïnspireerd op het Alhambra in Granada.  

Parque Central
Ten oosten van het Prado vinden we het levendige plein Parque Central waaraan een gelijknamig statig hotel prijkt. Op steenworp afstand van Parque Central vind je nog een aantal grote bezienswaardigheden, zoals het niet te missen Capitolio.

El Capitolio de la Habana
El Capitolio de la Habana is vrijwel een kopie van het Capitool in Washington. Lange tijd zetelde hier het Cubaanse parlement.

Gran Teatro 
El Gran Teatro de la Habana is de thuishaven van het gerenommeerde Nationaal Ballet. Neem een kijkje binnen, het weelderige theater herbergt ook restaurants, cafés en een casino. 

Calle 23
In de wijk Vedado loopt de Calle 23. In deze straat in jaren 50 stij, bevinden zich verschillende interessante plekken. 

Hotel Nacional
Hotel Nacional was en is een statig hotel waar gasten als Winston Churchill je voorgingen. Zeker een aanrader om een drankje binnen aan de bar te doen en de vervlogen tijden op te snuiven. 

Plaza de la Revolución
Dit grootse plein is vooral vanuit historisch oogpunt interessant. Zo hield Fidel Castro hier marathonspeeches voor massa's Cubanen. Nog steeds worden hier marsen en optochten gehouden, bijvoorbeeld op 1 mei. Niet te missen is de gevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken waar Che Guevara kolossaal op staat afgebeeld. Nog een aandachtstrekker is de 109 m hoge toren, het José Martí monument. Dit kolossale witte beeld is een ode aan de vrijheidsstrijder, die door de aanhangers van de socialistische revolutie gezien wordt als vader des vaderland.

Universiteit van Havana
Een andere interessante plek in Vedado is de Universidad de la Habana. Deze neoklassieke universiteit ligt bovenop een heuvel en is bereikbaar via een grote trap waarvandaan je een prachtuitzicht hebt over de stad.   

La Cabaña
Aan de andere kant van de Baai van Havana, iets ten noorden van Plaza de la Catedral, bevinden zich enkele forten uit de koloniale tijd. La Cabaña uit 1774 is hiervan het belangrijkste. Gebouwd door Koning Carlos III van Spanje diende het fort als bescherming tegen met name de Britten. Che Guevara gebruikte het bolwerk in 1959 als hoofdkwartier en militaire gevangenis. Inmiddels is het fort omgedoopt tot een museum. Iedere avond om 21:00 uur wordt er een kanonschot afgevuurd, een oude traditie die het sluiten van de stadspoorten afkondigt.  

Hershey tren
De Hershey-trein is de eerste en enige elektrische trein van Cuba. De trein vertrekt vanaf de andere kant van de baai bij Casablanca en is te bereiken via een veerpondje vanuit Habana Vieja. De trein brengt je in 4 uur naar Matanzas, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De spoorlijn werd in 1916 aangelegd om de suikerfabriek in het dorpje Hersey te verbinden met Havana. De suikerfabriek is inmiddels vervallen tot een enorme berg verroest staal, maar de spoorlijn ligt er nog steeds en is inmiddels van vitaal belang voor enkele piepkleine dorpjes langs de route. Soms vormt de veranda van een huis letterlijk het station. Comfort hoef je niet te verwachten aan boord van de trein, maar het is een prachtige manier om ruraal Cuba te ervaren en Cubanen te ontmoeten.  

 

Terug naar introductie Havana


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring