Jardín de la Unión

Het sfeerrijke hart van Guanajuato wordt gevormd door Jardín de la Unión. Aan dit pittoreske plein liggen aanlokkelijke cafés en restaurants en verschillende bezienswaardigheden waaronder Teatro Juárez en Templo de San Diego.  Muzikanten en artiesten zorgen veel sfeer op het centrale plein Guanajuato. 

Teatro Juárez

Gerekend tot een van de mooiste theaters van Mexico werd dit keizerlijke theater in 1903 gebouwd. Teatro Juárez kent een prachtige façade en een weelderige interieur met een Moors proscenium.

San Diego kerk

Ten zuiden van het plein vinden we Templo de San Diego. Opgetrokken in churrigueresco-stijl bevinden zich binnen een aantal kapellen en oude schilderijen. 

Plaza de la Paz

Aan de Plaza de la Paz staan een aantal voormalige stadspaleizen die toebehoorden aan mijneigenaren. Een daarvan is Mansión del Conde de Rul, een neoclassicistisch gebouw dat toebehoorde aan de eigenaar van de Valenciana-mijn. Aan de zuidzijde van het plein staat Basílica Colegiata de Nuestra Señora. 

Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato

Deze emblematische kerk staat aan de Plaza de Paz. In de kerk staat het oudste beeld van de Heilige Maagd dat de Spanjaarden, geschonken door Filip II, naar Latijns-Amerika brachten. 


Universiteit van Guanajuato

Universidad de Guanajuato is een oog springend wit gebouw. Niet in de laatste plaats vanwege haar karakteristieke hoge trap. De universiteit staat vooral bekend om haar kennis op het gebied van mineralogie, rechten, theater en muziek. Tijdens Festival Cervantino in oktober is de universiteit het epicentrum van het cultuurfestival.

Geboortehuis Diego Rivera

Vlak voor de universiteit staat Museo Diego Rivera, het geboortehuis van Mexico's beroemdste kunstenaar die er tot zijn zesde levensjaar zou wonen. Binnen bevinden zich tientallen originele kunstwerken van de vermaarde Mexicaanse kunstenaar. 


Steeg van de kus

De meest romantische plek van Guanajuato is zonder twijfel Callejón. De Steeg van de Kus dankt haar naam aan de balkonnetjes van de huizen in deze smalle straatje die zo dicht bij elkaar komen dat overburen elkaar letterlijk kunnen kussen. 

El Pípila monument

Eén van de letterlijke hoogtepunten van Guanajuato vormt de mirador bij het enorme standbeeld van El Pípila. Je vindt het monument van de stadsheld aan de zuidgrens van Guanajuato op de top van een heuvel. Je kunt er komen via een flinke klim of per taxi. Het monument is een eerbetoon aan de opstand van 1810 waarbij inheemse mijnwerkers de Graanbeurs (de opslagplaats van zilver en goud) wisten te veroveren. Pípila speelde hierin een beslissende rol door het zwaar bewaakte gebouw in brand te steken. El Pípila is trouwens een bijnaam: de lokale held luisterde in werkelijkheid naar de naam Juan José de los Reyes. In Mexicaans-Spaans betekent Pípila overigs 'kip', een verwijzing naar zijn vrouwelijke motoriek.

Zilvermijn La Valenciana

Op een paar kilometer van het centrum vinden we La Vaencia. De mijn die Guanajuato zo rijk zou maken, was in de 18e eeuw de meest productieve mijn van het uitgestrekte Spaanse rijk. De ongekend rijke mijneigenaren lieten in die tijd spectaculaire paleizen en kerken bouwen die nog steeds terug te vinden zijn in het straatbeeld van Guanajuato. Daar werd wel een prijs voor betaald want de mijnwerkers moesten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Boven op de mijn staat een imposante kathedraal die de welvaart uit het verleden als geen ander toont. De kerk kan bezocht worden tot 18:00 uur. La Valencia kan bereikt worden per bus die vertrekt in het in het centrum van Guanajuato achter de Graanbeurs.

Mummie museum

Het bekendste museum van de stad i Museo de las Momias. Verscheidene gemummificeerde lichamen worden hier getoond.  De meeste daarvan werden opgegraven in 1865. De combinatie van de mineraalrijke bodem en de droge lucht zorgen voor een optimaal mummificatieproces.  

Museo Iconográfico del Quijote

Op een blok verwijderd van Jardín de la Unión staat het Don Quichot museum. Met afbeeldingen van de vernuftige edelman vervaardigd door beroemde kunstenaars als Dalí mag de collectie er zijn. Ook de sculpturen en muurschilderingen maken indruk. 

 

Terug naar introductie Guanajuato


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring