Playa de San Lorenzo

Playa de San Lorenzo bevindt zich aan de oostkant van de oude stad. Hét stadsstrand van Gijón is 1550 meter lang en uitgerust met fijn, schoon en goudachtig zand. Naast het strand loopt een aangename flaneerpromenade met daaraan restaurants. Vooral 's avonds, als de stadsbewoners uitlopen, veel sfeer. 

Cerro de Santa Cata lina en Elogio del Horizonte

Ooit in de 19e eeuw aangelegd, ter bescherming van de stad, biedt deze heuvel in het uiterste noorden van de wijk Cimadevilla een spectaculair uitzicht op de stad en haar kustlijn. 

Op de top van de Cerro Santa Catalina staat de Elogio del Horizonte, de bekendste bezienswaardigheid van Gijón. Het beeldhouwwerk ('de ode aan de horizon') is van de hand van de beroemde Eduardo Chillida die ook in San Sebastián volop van zich liet spreken. 

Barrio de Cimadevilla


Deze oude karakteristieke wijk op een schiereiland vormt de Gijon. Mooi oud stadsdeel met betere bars, restaurants en karakteristieke straatjes. 

Termas Romanas

Deze Romeinse vindplaats annex museum (ontdekt in 1982) bevindt zich in Cimadevilla. De vindplaats toont een aantal Romeinse ruïnes. Hiertoe behoren baden die gebouwd werden gedurende de 1e en de 4e eeuw. 

Plaza Jovellanos en Museo Jovellanos

Plaza Jovellanos is het meest schilderachtige plein van Gijón. Een eerbetoon aan Gaspar Melchor de Jovellanos (1744-1811), de beroemdste burger van de stad. Aan het plein bevindt zich het gelijknamige museum. 

Museo Jovellanos is gevestigd in een 15e eeuws paleis dat toebehoorde aan de familie Jovellanos. Het museum toont de gemeentelijke kunstcollectie met werk van Asturiaanse kunstenaars.  

Monumento a Don Pelayo

Op Plaza de Marqués staat een stoer standbeeld van Don Pelayo. De eerste vorst van Asturië regeerde van 718 tot zijn dood in 737. Hij wordt gezien als de grondlegger van Asturië waaruit de Reconquista op de moren voortkwam. Het beeld werd reeds in 1891 onthuld.

Palacio de Revillagigedo

Dit robuuste gebouw uit de 18e eeuw staat in de wijk Cimadevilla aan het Plaza del Marqués bij het standbeeld van Don Pelyao. Binnen is een cultureel museum gevestigd waar exposities met beeldende kunst worden gehouden. 

Plaza Mayor en gemeentehuis

Gelegen bij de landlengte tussen de twee stranden vinden we het Plaza Mayor. Het hoofdplein van Gijón wordt omgeven door (cider)cafés, restaurants en historische gebouwen, waaronder het gemeentehuis dat is gevestigd is in een fraai 19e eeuws gebouw.

Acuario de Gijón

Goed voor een oppervlakte van 2000 m² herbergen de 60 aquaria met zowel zoet als zout water 250 diersoorten: vissen, zoogdieren, reptielen en amfibieën. De entree bedraagt 15 euro. Dit interessante aquarium is gelegen bij Playa de Poniete.


Museo del Ferrocarril de Asturias

Nabij het aquarium ligt het Treinmuseum van Asturië, een must voor liefhebbers van treinen en alles wat daarmee verband houdt. In het museum komt de treingeschiedenis van Asturië volop aan bod.

Playa de Poniente

Playa de Poniento bevindt zich ten westen van het centrum van Gijón voorbij de jachthaven. Het strand (500 meter lang en 150 meter breed) werd aangelegd in de jaren 90. Fijne cafés en winkels in de buurt. 

Terug naar introductie Gijón


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring