Moskee-kathedraal Córdoba

De mezquita-catedral is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van bewaard gebleven islamitische architectuur. En daar komt nog de unieke combinatie van moskee-kathedraal bij zoals nergens anders zo gedaan. Het is dan ook een van de best bezochte monumenten van Spanje met in 2019 nog ruim twee miljoen bezoekers. De entree is 11 euro. Gratis toegang tussen 08:30 en 09:30 uur; omdat groepen dan nog geen toegang hebben is het dan extra rustig.

Reeds in 784 werd begonnen met de bouw van de Mezquita ten tijde van Abd-al Rahman I. Dat gebeurde op de plek waar in 600 een Visigotische kerk was gebouwd waarvan de Puerta de San Esteban nog een overblijfsel is. In 848 werd een speciale gebedsruimte toegevoegd aan de Grote Moskee, de huidige Capilla de Villaviciosa. In 961 werd de moskee nog verder uitgebreid met de mihrab. Deze kleine kamer die de richting van Mecca aangaf, is nog steeds een grote bezienswaardigheid in het complex. Maar er zijn meer prominente Moorse plekken te vinden. Patios de los Naranjos waar het wemelt van de toeristen is de plek waar gelovigen zich voor het gebed in de fontein wasten. Maar het grootste islamtische kunstwerk van het gehele complex vormen de 850 oogverblindende gekleurde zuilen die grotendeels vervaardigd zijn van overblijfselen van Visigotische en Romaanse gebouwen.

Na de christelijke verovering van Córdoba in 1238 werd het complex ingewijd als een kathedraal. De moskee werd dusdanig mooi bevonden dat deze bij uitzondering niet met de grond gelijk gemaakt werd. Pas een kleine 300 jaar later in 1523 werd daadwerkelijk begonnen met de bouw van de kathedraal. Dit gebeurde onder leiding van de architect Hernán Ruiz en later zijn zoon die een kathedraal in een moskee bouwden. Een van de grote christelijke bezienswaardigheden is de 93 meter hoge Torre del Alminar die gepositioneerd is op de plaats waar de oorspronkelijke minaret stond. Gebouwd in mudéjarstijl in 1377 diende de hoofdingang Puerta del San Estebán als boeteplaats voor zonderlingen. Eveneens in mudéjarstijl is de Capilla de Villavicosa, een kapel uit 1371 met prachtige sierlijke bogen.


Puente Romana en Torre de la Calahorra 

Vanuit oostelijke richting voert de beroemde Romeinse brug van Córdoba naar de Mezquita-Catedral. Tegenwoordig vormt de Puente Romana uit de 1e eeuw samen met de moskee-kathedraal en de Joodse wijk een van de drie topattracties van Córdoba. Van deze kant van de stad (oostelijk Córdoba), maken veel bezoekers de entree via de Romeinse brug naar de oude stad van Córdoba.

Bij de brug aan de linkerkant van van de Guadalquivir vinden we ook de Torre de la Calahorra. De 'eenzame toren' maakte oorspronkelijk deel uit van een islamitisch fort maar kwam na de reconquista geïsoleerd te staan. Nu huist er in de toren een museum en een instituut voor interculturele dialogen.

Puerta del Puente

Aan de voet van de Romeinse brug vinden we een van de drie oorspronkelijke toegangspoorten van Córdoba: Puerta del Puente. De brugpoort vormt een perfecte entree van de Romeinse brug naar de moskee-kathedraal. De andere bewaard gebleven poorten van Córdoba vormen Puerta de Almodóvar en Puerta de Sevilla.

Alcázar de los Reyes Cristiano

Op 400 meter ten zuidwesten van de Mezquita aan de oevers van de Guadalquivir vinden we het spectaculaire Alcázar van Córdoba. Gebouwd in 1328 door Alfonso IV omvat het paleis-fort schitterende tuinen, vijvers, patios en fonteinen met mudéjar-invloeden. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de weelderige tuinen. Het katholieke koningspaar heeft in het Alcázar nog gewoond. 


Synagoge van Córdoba

Gesticht in 1315 is Sinagoga de Córdoba de enige bewaard gebleven synagoge van Andalusië en één van de drie bewaard gebleven Spaanse synagoges. Een kleine ruimte waar je snel weer buiten staat maar wel een met grote historische waarde. Tot 09:30 gratis entree.

Plaza del Potro

Ten oosten van de Mezquita bevindt zich Plaza del Potro. In het midden van dit charmante plein staat een fontein met daar bovenop een veulen waaraan het plein zijn naam dankt. Mis evenmin de herberg aan het plein die voorkomt in het werk van Don Quichot en waar de Spaanse schrijver gelogeerd heeft. Aan het plein zijn twee musea gevestigd: Museo de Bellas Artes en Museo Romero de Torres. 

Capilla de San Bartolomé

Deze mooie kleine kerk werd gebouwd tussen 1399 en 1410. Ze geldt als een van de mooiste voorbeelden van mudéjarstijl in Córdoba. 

Calleja de las Flores 

Calleja de la Flores vormt de meest pittoreske en toeristische steeg van Córdoba. De witte muren en balkons zijn prachtig versierd met bloemen.  

Medina Azahara 

Op 8 km van Córdoba bevinden zich de ruïnes van een Arabische stad, sinds 2018 Unesco Werelderfgoed. In 936 werd hier begonnen met de bouw die de hoofdstad van het westelijke kalifaat moest worden. Maar in de 11e eeuw werd de stad bij een aanval bijna volledig verwoest. De ruïnes werden voor het eerst opgegraven 1910 en nog steeds is maar een klein deel naar boven gekomen.

Musea Córdoba


Museo Arqueológico

Een goed aangeschreven museum die Romeinse en Moorse vondsten als aardewerk presenteert. 

Museo de Bellas Artes 
Het Museum voor Schone Kunsten toont werken van o.m. Murillo, Valdes Leal en Zuburran, afkomstig van de School van Sevilla. Verder kun je beelden van Mateo Inurria bekijken. 

Museo Romero de Torres
Dit museum is gewijd aan de impressionistische schilder Julio Romero de Torres die in 1874 in Córdoba werd geboren. Hij schilderde vooral Andalusische schonen.

Museo Taurino
Stierenvechten en stieren zijn in Córdoba een serieuze aangelegenheid en wie meer wil weten over de rijke historie van het stierenvechten en de stierenvechters van Córdoba bezoekt zeker dit stierenmuseum.

Palacio de Viana
Dit weelderige paleis-museum met maar liefst 12 patios bevindt zich in de wijk Santa Marina. Binnen kunnen meubels en schilderijen van de familie Viana bekeken worden. 


Palacio Episcopal de Córdoba
Dit paleis bevindt zich in het hart van de oude stad tegenover de westelijk gelegen façade van de Mezquita. Op de tweede verdieping van het paleis is Museo Diocesano de Bellas Artes gevestigd dat kerkelijke attributen herbergt. Ook het toeristenbureau zetelt er. 

Casa de Sefrad
Tegenover de synagoge vinden we Casa de Sefrad geopend in 2006. Dit museum is volledig gericht op de Joods-Spaanse geschiedenis. 

Terug naar introductie Córdoba


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring