Historische centrum 

Het historische centrum is de grootste schat van Córdoba. Hier vind je bijzondere klassieke huizen, kerken, pleinen en monumenten, de oudste van heel Zuid-Amerika. Het centrum heeft een groot voetgangersgebied waar het gezellig druk is.

Plaza de San Martín

Een logisch vertrekpunt vanuit het historisch centrum van Córdoba is Plaza de San Martín. Aan dit boomrijke plein dat stamt uit 1577 liggen de belangrijkste koloniale gebouwen van Córdoba. Oorspronkelijk overigens een groot open plein waar stierengevechten werden gehouden. 

Cabildo

Tegenover het centrale plein vind je Cabildo, het koloniale, voormalige regeringsgebouw uit 1588. De gevel is al prachtig. Stap ook zeker binnen voor een blik op de ruime patios en de ondergrondse cellen van de oorspronkelijke gevangenis die hier zat. 

Kathedraal 

Grenzend aan de Cabildo bevindt zich een ander groots historisch monument van Córdoba: Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Córdoba. De bouw van de hoofdkerk begon in 1580 om uiteindelijk pas in 1782 ingewijd te worden. Gezien haar lange bouwperiode zijn er verschillende bouwstijlen van verschillende architecten samengevloeid. Een deel is barok, een ander deel neoklassiek terwijl de toren in romaanse stijl is vervaardigd. Een directe aandachtstrekker is de prominente voorgevel. Hetzelfde kan gezegd worden over het interieur.  Ingedeeld in drie compartimenten is het prachtig gedecoreerd door de kunstenaar Emilio Caraffa. Let ook goed op de vloer die is opgesierd met Belgische tegels. De kathedraal wordt door veel kenners beschouwd als de mooiste kerk van Argentinië.

Manzana Jesuítica   

Niet ver van de kathedraal in een gebied dat het Jezuïetenplein wordt genoemd vinden we Manzana Jesuítica. Het wonderbaarlijke 16e eeuwse jezuítenkwartier is een van de grote attracties van Córdoba . Er valt van alles te zien. Zoals de oudste universiteit van het land (1613), een historische jezuïtenkerk, bibliotheken en mooi ingerichte binnenhofjes met standbeelden.

Universidad Nacional de Córdoba

Verdeeld over 12 faculteiten zijn meer dan 110.000 studenten verbonden aan de tweede universiteit van Argentinië. Universidad Nacional de Córdoba herbergt 25 bibliotheken, 16 musea en verscheidene aantrekkelijke patios. De bibliotheken bevatten kostbare collecties van kunstwerken, mappen en religieuze werken. 

Iglesia de la Compañía de Jesús

In noordelijke richting van het jezuïetenplein staat de Iglesia de la Compañía de Jesús. De oudste nog bestaande jezuïetenkerk werd tussen 1640 en 1675 gebouwd door Felipe Lemaire. Opvallend is de sobere façade die in scherp contrast staat met de uitbundige binnenkant. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de preekstoel en de altaartafel in Cusco-stijl.   

Parken van Córdoba

In Córdoba zijn veel parken aangelegd. Je kunt er heerlijk wandelen, ontspannen en genieten van de vele kleurrijke bloemen. De botanische tuin is erg bijzonder; je kunt er slenteren over paden waarlangs duizenden bloemen staan en zeer oude bomen. Wie naast flora ook fauna wil zien, zet koers naar de dierentuin van Córdoba die zich bevindt in het grote Sarmientopark. Naast het bezichtigen van verschillende soorten dieren is er ook ruimte voor ander vertier. Zo kun je een boottrip maken rond het Crisol-eilandje maken of optredens bijwonen in het Grieks theater.

Museo Palacio Ferreyra

Een vrij nieuw museum in Córdoba dat gevestigd is in een onlangs gerenoveerd gebouw. Oorspronkelijk stamt het gebouw uit 1916 toen het nog als paleis fungeerde. Nu dient het dus als museum voor kunstwerken en erfstukken uit de omgeving van Córdoba. In twaalf verschillende ruimtes worden circa 500 kunstwerken tentoongesteld waaronder indrukwekkende schilderwerken en beelden.

Tren de las Sierras

Op 12 km van Córdoba vertrekt de Tren de las Sierras (trein van de bergen). Deze voert naar de meest betoverende landschappen in de omgeving. Vanaf het plaatsje Alto Verde loopt het spoor langs indrukwekkende bergen via tunnels en hoge bruggen. Op hoogtes van 1111 meter en hooggelegen bruggen ervaar je optimaal de schoonheid van de Punilla-Vallei.
 

Terug naar introductie Córdoba


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring