Chichicastenango markt
De trekpleister van Chichicastenango wordt elke week gehouden op zondag en donderdag. Om de massa's toeristen voor te zijn, is het handig om voor 10 uur in de ochtend al present te zijn. Ook is het een aanrader om de avond voor de markt al sfeer proeven. Je bent dan getuige van de voorbereidingen waaronder het optuigen van de stalletjes en het uitstallen van de spulletjes. Ook is het waarschijnlijk dat je inheemse families ziet arriveren en neerstrijken op het marktterrein, er eten en de nacht doorbrengen. De duisternis voegt een mystieke dimensie toe aan de markt zoals je dat overdag niet zult ervaren.

Iglesia de Santo Tomás
Dit is de beste plek in de stad waar je de lokale Mayatradities aangevuld met katholieke invloeden kunt bekijken. Iglesia de Santo Tomás stamt uit de 16e eeuw, maar werd herbouwd in de 18e eeuw. De Maya's verplaatsten hun altaars vanuit de bergen naar deze kerk, toen ze merkten dat Francisco Ximenez onder de indruk was van hun heilige boek Popol Vuh. Goed om te weten. Het wordt niet gewaardeerd als je binnen foto's maakt. Verder is het niet de bedoeling dat je de kerk via de hoofdgang betreedt die alleen toegankelijk is voor de inheemse priesters, genaamd chuchkajaues. 
 
Pascal Abaj
Ten zuiden van het stadscentrum vinden we het heiligdom Pascal Abaj, een eerbetoon aan de de Maya aardegod Huyup Tak'ah. De wandeling er naar toe, in een landelijke, groene omgeving, is al een schitterende ervaring. Eenmaal aangekomen wacht je een bescheiden ruimte waar net als in de kerk wierook, sigaretten en sterke drank geofferd worden. Iets ervoor aan de voet van de heuvel bevindt zich een winkeltje waar je mooie souvenirs kunt kopen.
 
Museo Regional Arqueológico Rossbach
Dit museum herbergt de collectie van Hugo Rossbach. Deze Duitser was tot 1944 priester in Chichicastenango. Tot de collectie behoren onder meer ceremoniële maskers, kopieën van de Pop Vuh, jadekettingen, keramiek en materiaal over Mayadialecten.
 

Terug naar introductie Chichicastenango


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring