Chichicastenango markt

De grote trekpleister van Chichicastenango is de beroemde markt die elke week op zondag en donderdag gehouden van 08:30 tot 18:30. Om de massa's toeristen voor te zijn, is het handig om voor 10:00 uur in de ochtend al present te zijn. De markt bestaat uit verschillende zones en de stallen reiken helemaal tot de smalle steegjes. Op de markt wordt werkelijk van alles verkocht: poncho's, tassen, sieraden, kleding, speelgoed, souvenirs, fruit, groente, bloemen en dieren en dan in het bijzonder kippen. 
Voor wie overnacht in Chichicastenango is het een aanrader om de avond voor de markt al sfeer proeven. Je ziet dan de inheemse families arriveren en neerstrijken op het marktterrein, er eten en de nacht doorbrengen. De duisternis voegt een mystieke dimensie toe aan de markt zoals je dat overdag niet zult ervaren. Je bent tevens  getuige van de voorbereidingen waaronder het optuigen van de stalletjes (een klusje voor de mannen die daarna aan de drank gaan) en het uitstallen van de spulletjes. 

Iglesia de Santo Tomás

Dit is de beste plek in de stad om de lokale Maya-tradities te proeven die hier wonderlijk samengaan met katholieke rituelen. Iglesia de Santo Tomás stamt uit de 16e eeuw, maar werd herbouwd in de 18e eeuw. De Maya's verplaatsten hun altaars vanuit de bergen naar deze kerk, toen ze merkten dat Francisco Ximenez onder de indruk was van hun heilige boek Popol Vuh. Goed om te weten bij deze kerk, dat het niet wordt gewaardeerd als je binnen foto's maakt. De voortrap telt twintig treden in lijn met elke dag van de Maya-kalender.

Capilla del Calvario 

Een andere tempel aan het centrale plein. Qua activiteiten en rituelen vergelijkbaar met Iglesia de Santo Tomás, maar deze kerk is  kleinschaliger. De tempel werd gebouwd op een pre-Spaanse Quiche-tempel.
 

Pascual Abaj

Ten zuiden van het stadscentrum vinden we het heiligdom Pasucal Abaj. Het is een eerbetoon aan de Maya aardegod Huyup Tak'ah. De wandeling er naar toe, in een landelijke, groene omgeving, is al de moeite waard. Eenmaal aangekomen wacht je een bescheiden ruimte waar wierook, sigaretten, sterke drank en wat niet meer worden geofferd. Iets ervoor, aan de voet van de heuvel, bevindt zich een winkeltje waar je mooie souvenirs kunt kopen.

Begraafplaats Chichicastenango

Voor een bijzonder kleurrijke begraafplaats kun je een bezoek brengen aan die van Chichicastenango gelegen op een heuvel ten zuiden van het centrum. De graftombes op de begraafplaats hebben vrolijke kleuren wat zorgt voor een bijzonder contrast. Verder zie je families hier vrolijk lunchen. Het is aan te bevelen om in een groep naar de begraafplaats te trekken omdat in het verleden berovingen zijn gemeld. 
 

Museo Arqueológico Regional

Dit zeer bescheiden museum herbergt de collectie van Hugo Rossbach. Een Duitser die tot 1944 priester was in Chichicastenango. Tot de collectie behoren ceremoniële maskers, kopieën van de Pop Vuh, jade-kettingen, keramiek en materiaal over Maya-dialecten.
 

Terug naar introductie Chichicastenango


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring