De belangrijkste toegang tot het ommuurde centrum van Cartagena is de Torre del Reloj. Deze gele, emblematische stadspoort is uitgerust met een fraaie klokkentoren die vanuit verschillende plekken binnen en buiten het oude centrum opdoemt.
Plaza de los Coches
Direct achter de stadspoort ligt het levendige Plein van de Koetsen. Ooit was dit de plek voor de handel in Afrikaanse slaven. Tegenwoordig verwijst de naam naar de koetsen die hier nog steeds klaarstaan. Het plein wordt omringd door kleurrijke koloniale huizen en een standbeeld van Pedro de Heredia, de conquistador die Cartagena in 1533 stichtte. De bogengalerij op het plein staat bekend als de Portal de los Dulces (Portiek van de Zoetigheden), vanwege het snoep dat hier wordt verkocht.
Plaza de la Aduana
Het aangrenzende Plaza de la Aduana is een van de oudste en grootste pleinen van de stad. De naam verwijst naar de douane die vroeger in een van de koloniale panden zat. Tegenwoordig is hier het stadhuis gevestigd. Midden op het plein staat een standbeeld van Columbus.
Plaza San Pedro Claver
Dit rustige plein is vernoemd naar San Pedro Claver, een Spaanse priester die zich inzette voor de Afrikaanse slaven en later heilig werd verklaard.
Plaza de Santo Domingo
Op een paar minuten lopen van Plaza de los Coches ligt Plaza de Santo Domingo, genoemd naar de gelijknamige kerk. Het omsloten plein is een aangename plek voor een lunch op een van de terrassen. Pontificaal in het midden ligt La Gorda, het bekende beeld van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Volgens de overlevering brengt het geluk als je de pompeuze dame aanraakt.
Convento de Santo Domingo
Aan het Plaza de Santo Domingo staat de oudste kerk van Cartagena. Oorspronkelijk bevond deze zich aan Plaza de los Coches, maar na de grote brand van 1552 werd de kerk herbouwd op haar huidige plek. De ietwat gedraaide klokkentoren zou, volgens de legende, het werk zijn van de duivel. Vanaf de trappen van de kerk kun je goed mensen kijken en met een beetje geluk getuige zijn van een uitbundige Caribische bruiloft. Tegenover de kerk staat een bronzen beeld van Botero.
Iglesia de San Pedro Claver
Het voormalige jezuïetencomplex uit de 17e eeuw is gewijd aan San Pedro Claver. Hij arriveerde in 1610 in Cartagena en zette zich in voor het welzijn van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Hij woonde in dit klooster tot zijn dood in 1654. Het complex bestaat nu uit een kerk met fraai altaar, een klooster en een museum.
Santísima Trinidad
In de wijk Getsemaní staat de Santísima Trinidad, een kerk gebouwd in 1653 en ingewijd in 1839. In de nabijgelegen Calle Guerrero woonde Pedro Romero, die in 1811 de revolutie inzette met zijn lied Lang Leve de Vrijheid!
Convento de San Francisco
Fray Francisco de Molina stichtte deze kerk in 1560 in Getsemaní. Vijf jaar eerder was de vorige kerk op deze plek vernietigd door de Franse piraat Martin Cote. De ruime patio ademt koloniale sfeer; tegenwoordig vind je er handwerkwinkeltjes en kleine galeries.
Casa de los Condes de Pestagua
Iets ten zuiden van Plaza Santo Domingo staat dit indrukwekkende koloniale herenhuis, dat nu dienstdoet als luxe hotel. Zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen.
Casa del Marqués de Valdehoyos
Ten noorden van Plaza Santo Domingo ligt dit goed bewaard gebleven huis uit 1765. De eigenaar had destijds privileges in de slavenhandel. Simón Bolívar verbleef hier enkele dagen na de bevrijding van Cartagena. Het pand wordt nu gebruikt voor conferenties en culturele evenementen.
Casa de Gabriel García Márquez
Niet zozeer bijzonder vanwege de architectuur, maar wel vanwege de voormalige bewoner: Gabriel García Márquez, Colombia's beroemdste schrijver. In de buurt ligt ook Hotel Sofitel, gevestigd in het voormalige klooster Santa Clara de Assisi, gebouwd tussen 1617 en 1621.
Plaza Bolívar
Het centrale plein van Cartagena, een intiem en schaduwrijk parkje waar het 's avonds gezellig druk is. Je vindt hier de kathedraal, het Goudmuseum en het Paleis van de Inquisitie. Midden op het plein staat een standbeeld van vrijheidsstrijder Simón Bolívar, die Cartagena typeerde als de 'heroïsche stad' vanwege haar verzet tegen de Spanjaarden.
Paleis van de Inquisitie
Blikvanger van het plein is het Palacio de la Inquisición, met een fraaie barokke gevel. In het koloniale gebouw zetelde ooit het tribunaal van de Inquisitie. Het huidige museum is grotendeels gewijd aan deze periode (1610-1811). De collectie is beperkt, maar het gebouw zelf met zijn patio en balkon is zeer de moeite waard.
Goudmuseum
Tegenover het paleis ligt het Museo del Oro. Dit compacte museum biedt een boeiende blik op de Zenúcultuur met sieraden en keramiek.
Kathedraal
De kathedraal van Cartagena is een van de oudste van het continent. De bouw begon in 1575, maar werd verstoord door een aanval van Francis Drake in 1586. Toch bleef de oorspronkelijke vorm behouden.
Cartagena was ooit een van de rijkste havensteden van Zuid-Amerika. Om zich te beschermen tegen piraten werden er stadsmuren en forten gebouwd. Vandaag de dag kun je heerlijk wandelen over de murallas, met uitzicht op zee en stad. Onderweg passeer je Las Bóvedas, voormalige militaire opslagruimtes die later zelfs als gevangenis dienden. Nu huisvesten ze winkeltjes vol souvenirs en voetbalshirts.
Dit imposante fort is het grootste en sterkste dat ooit door de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld werd gebouwd. Gelegen op de strategische heuvel San Lázaro, bood het bescherming tegen aanvallen vanuit zee en over land. Het ondergrondse tunnelsysteem is ontworpen met bijzondere akoestiek - probeer het zeker uit tijdens je bezoek!
Het bronzen beeld van India Catalina, de dochter van een inheemse leider, is een zeldzaam eerbetoon aan het voor-koloniale verleden. Catalina fungeerde als tolk voor Pedro de Heredia bij de stichting van Cartagena.
Voor het beste uitzicht over de stad beklim je Cerro de la Popa, een 150 meter hoge heuvel op circa 2 km van het fort. Bovenop vind je het klooster Convento de la Popa, dat ooit als fort diende. De omringende heuvels werden destijds als schuilplaats gebruikt door tot slaaf gemaakten. De klim duurt ongeveer een halfuur, maar vanwege de veiligheid is een taxi aanbevolen.
Voor een moderne sfeer ga je naar Bocagrande, een schiereiland net ten zuiden van het centrum. Hier vind je moderne hotels, koffiezaken en een lange boulevard met verzorgd strand. In noordelijke richting liggen de ruigere stranden van Marbella, ideaal voor een rustig bezoek doordeweeks. Nog noordelijker ligt La Boquilla, waar je kunt kennismaken met de Afro-Colombiaanse cultuur en in alle rust kunt genieten van het strand, ver weg van de toeristenmassa.
Islas del Rosario
Op zo'n 30 kilometer voor de kust liggen de Islas del Rosario: een archipel van 28 tropische eilanden vol mangroven, koraalriffen en tropische vissen. Ideaal voor een dagje duiken of snorkelen. In Bocagrande vind je diverse duikscholen die tochten organiseren.
Isla de Barú en Playa Blanca
Playa Blanca op Isla de Barú is een klassieker. Witte zandstranden, turquoise water en palmbomen zorgen voor het tropische ansichtkaartgevoel.
Nationaal Park Tayrona
Op vier uur rijden ten noorden van Cartagena ligt het Parque Nacional Natural Tayrona. Hier wandel je door tropisch regenwoud naar afgelegen stranden, ontmoet je apen en papegaaien, en ontdek je archeologische restanten van de Tayronacultuur.
Terug naar introductie Cartagena