El Pópulo - oudste wijk van Cádiz

Nergens proef je het verleden van Cádiz zo goed als in El Pópulo. In de oudste wijk van Cádiz waar Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren je voorgingen vind je een aantal van de grootste bezienswaardigheden die de stad rijk is.

Kathedraal
Met haar sierlijke gouden koepel die zo fraai vanaf de promenade van de stad opduikt, is de kathedraal één van de meest in het oog springende architectonische hoogtepunten van Cádiz. Met een bouwduur van 116 jaar (van 1722-1838) heeft de kathedraal verschillende bouwstijlen beleefd: barrok, neoclassicisme en eclectisch. Pal aan de zee gelegen bieden de torens van de kathedraal fraaie uitzichten.
 
Romeins theater
Pas in 1980 ontdekt nadat een brand een deel van de wijk El Pópulo verwoestte. Gebouwd in de 1e eeuw v.Ch. is het Teatro Romano het tweede oudste theater van het Romeinse rijk. Het theater kan vanuit twee kanten benaderd worden. Vanaf de zeekant kijk je uit op het theater.

Bogen
Let ook op de bogen als je een rondje doet in El Pópulo. Een daarvan is Arco de Pópulo, oorspronkelijk de entree tot de haven van Cádiz. Dit veranderde toen begin 17e eeuw er een kapel voor werd gebouwd en het meer het uiterlijk kreeg van een doorgang zoals nog steeds het geval. 


Pleinen van Cádiz

Plaza de la Catedral
De kathedraal staat aan het gelijknamige plein: Plaza de la Catedral. Een plein met verschillende bezienswaardigheden en terrassen. Aan het plein staat ook de Iglesia de Santiago. Oorspronkelijk stond hier een kerk uit 1564 maar na de Engels-Nederlandse aanval in 1596 was er nog maar weinig over. De huidige kerk stamt uit 1635 en is in de stijl van het 
maniërisme. 

Plaza San Juan de Dios
Op 300 meter ten oosten van de kathedraal vinden we het langgerekte Plaza San Juan de Dios, ook bekend als Plaza de Ayuntamiento. Blikvanger aan dit flaneerplein is het gemeentehuis: ayuntamiento
. In het midden van het plein loopt een promenade met aan weerszijden restaurants en terrassen.

Plaza de Topete
Het Bloemenplein - officieel Plaza de Topete - is een sfeervol, omsloten pleintje. Op het plein staan bloemenkraampjes en marktstallen die zorgen voor een levendige atmosfeer. 

Plaza de Mina
Vaak genoemd als het mooiste plein van Cádiz: Plaza de Mina. Dit weidse plein werd in 1838 aangelegd en in 1897 herontwikkeld. Het lommerrijke plein is vernoemd naar generaal Francisco Espoz y Mina, een held in de strijd tegen Napoleon. 

Plaza San Francisco
Op een steenworp afstand van Plaza de la Mina ligt het intieme, barokke Plaza San Francisco. Het omsloten plein wordt omgeven door restaurants, koffiezaakjes, boekwinkeltjes en terrasjes. 

Torre Tavira: hoogste punt van Cádiz 

De hoogste uitkijktoren van Cádiz stijgt 45 meter uit boven de zeespiegel. Een speciale attractie vormt de cámera obscura die via een groot wit scherm Cádiz vanuit verschillende gezichtspunten projecteert. Helemaal bovenin op het dakterras heb je een weids uitzicht over de havenstad die je een heel ander perspectief van Cádiz geeft. Verrassend genoeg ligt de uitkijktoren midden in het centrum in een zijstraatje van de hoofdstraat Sacramento (Calle Marqués del Real Tesoro)op 120 meter van het eerdergenoemde Romeins theater. De entree voor Torre Tavira is 6 euro.

Playa Caleta: beroemd stadsstrand

Het stadsstrand van Cádiz is gezien zijn ligging bij de oude stad zeer geliefd onder de bevolking. Naast zonnebaden komen ze er graag voor een drankje of om te genieten van verse visgerechten die geserveerd worden door een paar visrestaurantjes aan het strand. De aantrekkingskracht van Playa Caleta is ook bij filmmakers niet onopgemerkt gebleven. Zo vormde het strand tegenover de volkswijk Barrio de la Viña het decor voor de James Bondfilm Die Another Day. 
 
Geopend in 1926 is dit kuuroord een elegante en niet te missen verschijning aan Playa Caleta. Het voormalig badhuis met zijn imposante afmetingen doet nu dienst als centrum voor onderwaterarcheologie.    

Bastions Cádiz


Castillo de San Sebastián
Op een kilometer van Playa Caleta bevindt zich het kasteel van San Sebastián. De wandeling vanaf het strand via een landtong door de zee naar het kasteel is zeer de moeite waard. De wandeling eindigt bij de entree. Castillo de San Sebastián is overigens meestal gesloten voor publiek. 

Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalina ontstond naar aanleiding van een Engels-Nederlandse aanval eind 16e eeuw. Filips II gaf toen opdracht tot het bouwen van een bastion. Kenmerkend voor dit bolwerk is de vorm van een ster met vijf punten. Tegenwoordig doet Castillo de Santa Catalina dienst als een cultureel centrum. 
 

Parque Genovés en Alameda tuinen

Op 500 meter ten noorden van Playa Caleta bevindt zich Parque Genovés. Deze botanische tuin staat vol met sierlijke bomen en planten. Dit smalle park is ook een heerlijke plek om neer te strijken op een van de zonovergoten bankjes en uit te kijken op de zee. 
 
Loop van Parque Genovés in noordoostelijke richting de boulevard af en je komt vanzelf uit bij Alameda de Apodaca. Vooral de ligging en het uitzicht op de baai maken dit subtiele park tot een van de hoogtepunten van Cádiz. Let in dit park rijkelijk bezaaid met weelderige bomen ook op het fraaie Sevilliaanse tegelwerk.


Museo de Cádiz - terug in de tijd

Dit boeiende museum uit 1852 aan het Plaza de la Mina bestaat telt drie secties: 'Arqueología', 'Bellas Artes' en 'Etnografía'. Een hoogtepunt vormen de Fenicische sarcofagen. Er is ook een Romeinse zaal. Verder zijn er schilderijen van o.m. Zurburán en Murillo. 

Puente de la Constitución de 1812

Een splinternieuwe aanwinst: de Brug van de Grondwet van 1812. De ruim vijf kilometer lange brug leidt naar de havenstad Puerto Real. Het hoogste punt is 185 meter waarmee het een van de hoogste bruggen ter wereld is. De bijnaam van de brug luidt La Pepa, een verwijzing naar de grondwet.  
 

Playa de la Victora

Bij het nieuwe gedeelte van Cádiz ligt Playa de la Victoria, vaak aangemerkt als een van de mooiste stranden van de Costa de la Luz. Op het strand kun je genieten van een hapje en een drankje in houten strandhuisjes: chiringuitos. Playa de la Victoria is gelegen op 1,7 kilometer van de kathedraal. 
  

Nog meer Cádiz


Iglesia Oratorio de San Felipe Neri

Iglesia Oratorio de San Felipe Neri is een sprekend voorbeeld van een barokkerk. Maar nog meer tot de verbeelding spreekt de historische waarde van het gebouw. In 1812 werd hier de eerste Spaanse grondwet ondertekend.     

La Viña
Er wordt wel gezegd dat je alleen in Cádiz bent geweest als je deze volkswijk hebt bezocht. Het is hier waar het wereldberoemde carnaval van Cádiz losbarst. Een bezienswaardigheid in Barrio de la Viña is de schilderachtige straat La Palma die leidt naar de barokkerk Iglesia de la Palma.

Gran Teatro Falla
Een weelderig theater in Neomudéjarstijl in de vorm van een hoefijzer. Het interieur is in Spaans-Arabisch stijl. Binnen trekken ook een aantal schilderijen de aandacht. Epicentrum tijdens het carnaval en andere culturele activiteiten, zoals Festival de Teatro Iberoamericano. 

Terug naar introductie Cádiz


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring