Kathedraal van Burgos

Met 84 bij 59 meter is de Catedral de Santa Maria de Burgos de derde grootste kathedraal van Spanje. De bouw, gestart in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië, kende twee lange fases. Daarbij waren verschillende architecten, beeldhouwers en schilders uit verschillende landen betrokken. Zo werden de schepen en portalen van de grotendeels gotische kathedraal in de 13e eeuw gebouwd, terwijl de gevelspitsen in de 15e eeuw tot stand kwamen. In de kathedraal bevinden zich maar liefst 13 kapellen. Een daarvan is Capilla del Condestable waarin de maarschalk en zijn vrouw zijn begraven. Het ontwerp van deze grote kapel is van de hand van architect en beeldhouwer Simón de Colonia afkomstig uit Burgos. Een andere bekende kapel is Capilla de Santa Ana. Daar kan een imposant altaarstuk uit 1490 van de beeldhouwer Gil de Siloé (afkomstig uit Antwerpen) bekeken worden. Wat je ook zeker niet mag missen is het graf van de nationale held El Cid en zijn vrouw, dat zich bevindt onder de centrale koepel met sterpatroon.


Pleinen van Burgos

Nabij de kathedraal ligt het hoofdplein van Burgos: Plaza Mayor. Op het plein staan kleurrijke gebouwen en een standbeeld van Carlos III. Rondom het plein zitten verscheidene restaurants en winkels. 

Grenzend aan de oude muur in het oostelijk deel van Burgos ligt Plaza de San Juan,. Aan het plein een plein dat in verbinding staat met de Camino de Santiago (pelgrimsroute) staat Iglesia San Lesmes, een 14e eeuwse gotische kerk met drie schepen en een kansel. 

Arco de Santa María

Het emblematische Arco de Santa María werd gebouwd ter ere van Carlos I, in Nederland beter bekend als keizer Karel V. Deze wachttoren annex toegangspoort uit de 14e eeuw maakt deel uit van de oude stadsmuur. 

Bruggen van Burgos 


Puente de Santa María staat in verbinding met de gelijknamige toegangspoort. De brug voert over de Río de Arlanzón naar de Plaza de San Fernando waaraan de kathedraal zich bevindt. 

Puente de San Pablo is de hoofdbrug van Burgos die eveneens leidt naar het centrum. Hier vind je ook het beeld van de grote held El Cid. De roemruchte ridder won vele tweegevechten en veldslagen in de middeleeuwen.   

Kasteel van Burgos


Castillo de Burgos bevindt zich op een 75 meter hoge heuvel. Het kasteel werd gebouwd in 884 voor de graaf Diego Rodríguez Porcelos in de vroege tijd van de Reconquista. Onder het kasteel bevinden zich ondergrondse gangen die met een gids bezocht kunnen worden.

Paseo del Espolón

Deze wonderschone boulevard met zijn platanen is gemaakt om te flaneren en mag gerekend worden tot de hoogtepunten van Burgos. Mensen uit Burgos mogen hier graag wandelen en wat komen drinken en na 18:00 uur kun je veel aanloop verwachten. 

Casa del Cordón

Casa del Cordón is een elegant paleis dat oorspronkelijk stamt uit de 15e eeuw. Mis de gedenkplaats niet waar Columbus in 1497 door de Spaanse koningen welkom werd geheten na zijn tweede reis naar Amerika. Het gebouw behoort nu toe aan een bank maar ga zeker even binnen een kijkje nemen voor de mooie binnenplaats.


Museum van Burgos

Museo de Burgos is gevestigd in twee bij elkaar gelegen 16e eeuwse gebouwen: Casa de Miranda en Casa de Íñigo Angulo. Het museum waarvan vooral het archeologisch gedeelte interessant is, herbergt een grote collectie die de historische en culturele ontwikkeling van de provincie Burgos toont. Tot de hoogtepunten behoren de archeologische vondsten van de Romeinse stad Clunia. 

Kartuizerklooster

Op 4 kilometer ten oosten van het centrum vinden we het fraaie Cartuja de Miraflores. In het klooster dat in 1442 werd gesticht, liggen Isabel de Portugal (moeder van Isabel I de Castilla) en Juan II begraven. Binnen vormen het altaar en de graftombe hoogtepunten. Klooster is gratis te bezoeken maar als toegangsprijs wordt een kleine bijdrage gewaardeerd. Wie 2 euro betaalt, krijgt een gidsje met informatie over het complex mee. 

 





Terug naar introductie Burgos


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring