Kathedraal
De Catedral de Santa Maria de Burgos meet 84 bij 59 meter en is daarmee de derde grootste kathedraal van Spanje. De bouw startte in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië waarna twee lange fases volgden waarbij verscheidene architecten, beeldhouwers en schilders uit verschillende landen betrokken waren. De schepen en portalen van de grotendeels gotische kathedraal werden in de 13e eeuw gebouwd; de gevelspitsen kwamen daar in de 15e eeuw bij. In de kathedraal bevinden zich 13 kapellen en een daarvan is de Capilla del Condestable waarin de maarschalk (condestable) en zijn vrouw liggen begraven. Het ontwerp van deze grote kapel is van de hand van architect en beeldhouwer Simón de Colonia afkomstig uit Burgos. Een andere bekende kapel is Capilla de Santa Ana waar een imposant altaarstuk uit 1490 van de beeldhouwer Gil de Siloé (afkomstig uit Antwerpen) bekeken kan worden. Wat je ook zeker niet mag missen is het graf van El Cid en zijn vrouw, gelegen onder de centrale koepel met sterpatroon.

Plaza Mayor
Dit aantrekkelijke, grotendeels omsloten hoofdplein ligt nabij de kathedraal. Op het plein staan kleurrijke gebouwen en een standbeeld van Carlos III. 

Arco de Santa María
Deze wachttoren uit de 14e eeuw maakt deel uit de oude stadsmuur. Het emblematische Arco de Santa María werd gebouwd ter ere van Carlos I, in Nederland beter bekend als keizer Karel V. De toegangspoort staat in verbinding met de brug Santa Marìa die over de Río de Arlanzón loopt naar de Plaza de San Fernando waaraan de kathedraal zich bevindt. 

Puente de San Pablo
Dit is de hoofdbrug die leidt naar het centrum. Hier vind je ook het beeld van de grote held El Cid. De roemruchte ridder won vele tweegevechten en veldslagen in de middeleeuwen.   

Castillo de Burgos
Dit kasteel bevindt zich op een 75 meter hoge heuvel dat werd gebouwd in 884 voor de graaf Diego Rodríguez Porcelos in de vroege tijd van de Reconquista. Onder het kasteel bevinden zich ondergrondse gangen die met een gids bezocht kunnen worden.

Casa del Cordón
Dit 15e eeuwse paleis bevindt zich aan de Plaza del Mercado Mayor. Mis de gedenkplaats niet waar Columbus in 1497 welkom werd geheten na zijn reis naar Amerika. 

Paseo del Espolón
Deze wonderschone boulevard met zijn platanen is gemaakt om te flaneren en mag gerekend worden tot de hoogtepunten van Burgos. 

Museo de Burgos
Dit museum is gevestigd in twee bij elkaar gelegen 16e eeuwse gebouwen: Casa de Miranda en Casa de Íñigo Angulo. De grote collectie toont de historische en culturele ontwikkeling van de provincie Burgos waaronder ook archeologische vondsten uit de Romeinse stad Clunia. 

Plaza de San Juan
Grenzend aan de oude muur in het oostelijk deel van Burgos ligt Plaza de San Juan, een plein dat in verbinding staat met de Camino de Santiago. Aan het plein staat Iglesia San Lesmes, een 14e eeuwse gotische kerk met drie schepen en een kansel. Bij Plaza de San Juan bevindt zicheen brug die de Vena oversteekt. 

Cartuja de Miraflores
Op 3 kilometer ten oosten van het centrum is dit kartuizerklooster gelegen. Cartuja de Miraflores werd gesticht in 1441 door Juan II de Castilla. In de graven liggen de ouders van Isabella en prins Alfonso.

 

Terug naar introductie Burgos


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring