Plaza de Mayo
Het belangrijkste en meest symbolische plein van Buenos Aires is Plaza de Mayo. Hier verklaarde Argentinië zich onafhankelijk op Spanje op 25 mei 1810. Zowel de naam als het monument dat midden op het centrale plein staat, herinnert aan dit historische feit. De bevrijder van Argentinië, generaal San Martín, ligt op de hoek van het plein begraven in de kathedraal van Buenos Aires. Bij belangrijke kerkelijke gebeurtenissen, zoals de inauguratie van de Argentijnse paus Francisco, wordt stil gestaan bij deze belangrijke historische gebeurtenis. Het plein behoort ook toe aan de 'Moeders van Plaza Mayo'. De 'Dwaze Moeders', zoals ze bij ons bekend staan, lopen hier al 40 jaar elke donderdagmiddag om 15:30 uur hun rondjes om aandacht te vragen voor hun vermist geraakte kinderen tijdens de dictatuur. Aan de Plaza de Mayo vinden we ook het iconische Casa Rosada, het presidentiële paleis en de plek waar Evita Perón vanaf het bordes de menigte toesprak. Handig om te weten, in het weekend kan het roze gekleurde paleis met een gids bezocht worden.
 
Avenida 9 de Julio
Deze emblematische straat, gelegen ten westen van de Plaza de Mayo, verbindt het noorden met het zuiden van Buenos Aires. Op sommige delen is de Avenida 9 de Julio maar liefst 18 banen breed en daarmee zou hij de breedste straat ter wereld moeten zijn. In het midden staat een 67,5 meter hoge obelisk die in 1936 werd gebouwd om de stichting van Buenos Aires (400 jaar eerder in 1536) te herdenken. 

Teatro Colón
Aan de Avenida 9 de Julio vinden we ook Teatro Colón. Deze legendarische opera uit 1908 wordt niet zelden genoemd als het beste operagebouw ter wereld, bijvoorbeeld wat betreft akoestiek. Tal van beroemdheden traden hier al op waaronder Maria Callas, Placido Domingo en Luciano Pavarotti. Na een grondige renovatie opende het theater in 2011 opnieuw zijn deuren, het jaar dat Argentinië 200 jaar onafhankelijkheid vierde. 

Calle Defensa
Iedere zondag is de Calle Defensa het decor van een grote antiekmarkt. Er worden souvenirs verkocht, muziek gemaakt en volop wordt gedanst, een must voor reizigers. De straat begint aan de zuidkant van Plaza de Mayo en gaat tot voorbij de Plaza Dorrego, een mooi pleintje waar je iets kunt drinken terwijl je uitkijkt op de tango die tussen de terrassen wordt gedanst. Twee blokken vóór de Plaza Dorrego (tussen de straten Estados Unidos en Carlos Calvo) vind je Mercado de San Telmo. In deze schitterende hal wordt zeven dagen in de week antiek en etenswaar verkocht. 

Het kleurrijke La Boca 
De van golfplaten gemaakte huizen van La Boca hebben verschillende felle kleuren, ooit ontstaan door de restjes verf die de havenarbeiders van de scheepswerf gebruikten om hun huizen mee te schilderen en de armoede te verdoezelen. Afhankelijk van de hoeveelheid verf die overbleef is de ene muur groen, de andere rood en weer een andere geel geworden. In de toeristische hotspot van La Boca wordt de tango gedanst, kun je op de foto met de lookalike van Maradona en het stikt er van de restaurantjes. De overdaad aan toeristen heeft wel iets van de charme van de wijk weggenomen. La Boca is ook de wijk van voetbalclub Boca Juniors waar Diego Maradona groot is geworden. Een bezoek aan het stadion La Bombonera is een must voor voetbalfans. Het bekendste straatje van La Boca is Caminito, het eerste voetgangersstraatje in de wereld. Om in je achterhoofd te houden, het wordt niet aangeraden om op eigen houtje andere plekken van La Boca te verkennen en vooral 's avonds kan de arme arbeiderswijk maar het best gemeden worden.
 
Puerto Madero
Ten oosten van de Plaza de Mayo (achter de Casa Rosada) bevindt zich Puerto Madero, de nieuwste wijk van Buenos Aires die in 1897 oorspronkelijk als haven werd gebouwd. Twintig jaar later bleek dat de nieuwste vrachtschepen te groot waren voor Puerto Madero en daarom werd aan de noordkant van de stad een nieuwe haven gebouwd. Puerto Madero veranderde in een spookstad, totdat eind jaren negentig het plan werd opgevat om de wijk te herstructureren met als verrassend resultaat dat het inmiddels een van de chicste wijken van de stad is. De oude pakhuizen zijn verbouwd tot prachtige appartementen en je vindt hier ook de duurste restaurants van Buenos Aires. Een mooi overblijfsel aan het rijke havenverleden zijn bewaard gebleven kranen. Blikvanger van de wijk is de Puente de la Mujer (Brug van de Vrouw) van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Aan de voet van de brug vinden we ook een pleintje Reina de Holanda (Koningin van Nederland), dat cadeau is gedaan door Nederlandse multinationals die actief zijn in Argentinië. Achter de nieuwbouwflats van Puerto Madero is Reserva Ecologica gelegen, een groot park waar je even kunt ontsnappen aan de zinderende drukte van de stad. 
 
Begraafplaats van Recoleta
Met een oppervlakte van 5,5 hectare (6 huisblokken) en ruim 4600 graftombes die boven de grond zijn gebouwd, soms met diepe kelders, is de begraafplaats van Recoleta bijna een stad binnen een stad te noemen. De meeste bezoekers komen voor de tombe van Evita. Toch is haar graf geen eens zo bijzonder, want haar familie was niet rijk en daarom is ze bijgezet in het familiegraf van de Duartes, haar meisjesnaam. Haar graf ligt twee verdiepingen onder de grond om de veiligheid te waarborgen. Niet onbegrijpelijk want naar haar dood op 33-jarige leeftijd is haar gebalsemde lichaam een aantal jaren nadat haar man al wat afgezet ontvoerd en op verscheidene plekken terecht gekomen. Dit gebeurde door militairen van de nieuwe regering die beducht waren voor haar martelaarschap. Hoewel het graf van Evita onduidelijk is aangegeven, hoef je alleen maar de mensenmassa's te volgen om er te komen. Op Recoleta liggen tal van andere prominenten begraven waaronder presidenten, Nobelprijswinnaars, onafhankelijkheidsstrijders, militairen en schrijvers, dus bezoek ook zeker de rest van de begraafplaats. De ene tombe is nog pompeuzer dan de andere en ook de gebouwtjes illusteren hoe rijk Buenos Aires ooit is geweest. Begin 20e eeuw, toen geld geen rol speelde, werden enorme blokken marmer verscheept vanuit Italië om de graven uit te bouwen. Tegenwoordig liggen ze er juist vaak slecht bij; soms staan de deuren zelfs half open en zie je zelfs de kisten staan, een wat lugubere aanblik. Dit heeft ook te maken met de eeuwigheidsclausules die ooit verstrekt zijn met als consequentie dat bij het uitsterven van een familie er geen onderhoud meer plaatsvindt aan het familiegraf. Let ook op de teksten op de graven die de diverse immigratieachtergronden van de begravenen illustreren. Even bijkomen na een bezoek? De begraafplaats is curieus genoeg omringd door shopping malls en discotheken. 

Museo Nacional de Bellas Artes
In het Recoleta district vinden we ook het Museum voor Schone Kunsten. In het museum wordt zowel Argentijnse als Europese kunst getoond waaronder werken van Rembrandt en Van Gogh. Geloof het of niet, maar het museum kan gratis bezocht worden.  
 
Avenida Alvear
In Recoleta bevindt zich een van de duurste straten van Buenos Aires. In de Avenida Alvear vinden we ook de Palacio Alvear, een van de mooiste hotels van de stad. Verder staan in deze straat prachtige paleizen waarin o.m. de Braziliaanse en Franse ambassades huizen. 

Floralis Genérica
Een wat vreemde eend in de bijt in Recelota is Floralis Genérica, een moderne sculptuur van roestvrij staal van 23 meter hoog en gebouwd in de vorm van een bloem. De zes bladeren gaan elke dag om 08:00 uur open en bij zonsondergang sluiten ze met een reeks van mooie kleuren. Het beeld werd in 2002 gemaakt door de Argentijnse architect Eduardo Catalano; de led-verlichting is geleverd door Philips.     
 
Parken van Palermo
In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van complete Argentijnse families die er komen picknicken en barbecuen. Er liggen in Palermo verschillende prachtige tuinen, zoals Jardín Japonés, Jardín Botánico en Jardín Zoológico, een dierentuin.

Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires
MALBA, eveneens in Palermo gelegen, geldt als een van de aantrekkelijkste musea van Latijns-Amerika. Het museum toont moderne Latijns-Amerikaanse kunstenaars waaronder Antonio Berni en Frida Kahlo. De toegang bedraagt 200 Argentijnse pesos; let op, woensdag betaal je de helft van de entree. 
 
Abasto
Ten zuiden van Recoleta ligt de de wijk van Carlos Gardel, Abasto. Naast het winkelcentrum van Abasto, een oude groente- en fruitmarkt die in de jaren negentig is verbouwd tot een chique shopping mall, bevindt zich het straatje Carlos Gardel waar een standbeeld van de beroemde zanger staat. Daarnaast vind je er Esquina Gardel, een goede plek om een mooie tangoshow te bezoeken. Twee straten verderop ligt Calle Zelaya waar op de muren mozaïeken van Gardel en bekende tangoteksten prijken. Aan het eind van dit straatje aan de linkerzijde (Jean Jaures, nummer 735) vind je het huis waar Gardel woonde wat inmiddels dienst doet als een klein museum. De huizen in het straatje zijn sfeervol beschilderd in fileteado-stijl, een typische schilderstijl uit Buenos Aires met veel kleuren en bloemen.
 
Voetbalwedstrijd bezoeken in Buenos Aires 
Het bijwonen van een voetbalwedstrijd in Argentinië is een onvergetelijke ervaring, waarbij je verzekerd bent van een flink portie Zuid-Amerikaanse passie met veel Argentijns gezang en geschreeuw. Een kaartje regelen voor de wedstrijden van Boca en River is nog niet zo makkelijk. Je moet namelijk socio zijn en het is derhalve aan te bevelen het via een reisbureautje te regelen. Het bijwonen van een voetbalwedstrijd is best een dure aangelegenheid en reken op minimaal 1000 peso, ook afhankelijk van het type wedstrijd. Anderzijds word je wel opgehaald door een gids, wordt er vooraf meestal pizza gegeten en word je na de wedstrijd weer thuisgebracht wat in La Boca, vooral 's avonds, geen overbodige luxe is.
 
Tigre
Dertig kilometer ten noordwesten van Buenos Aires bevindt zich het stadje Tigre, wel 'het Venetië van Argentinië' genoemd. Begin 20e eeuw bouwden rijke porteños hier in de enorme delta van de Río de la Plata chique buitenhuizen en stichtten ze er roeiverenigingen en clubs. Tegenwoordig is Tigre een populaire weekendbestemming voor porteños om de drukte van Buenos Aires te ontvluchten en om te barbecuen. Een rondvaart door de delta varend tussen de eilandjes en uitkijkend over de prachtige huizen is een aanrader. Bezoek ook Museo del Arte, een zeer fraai gebouw waar vroeger een casino zat waar de welgestelde Argentijnen graag hun vrije uurtjes doorbrachten. Pak de trein vanaf het Estación Retiro (Linea Mitre) en je staat binnen een uurtje in Tigre. 

City en fietstours door Buenos Aires
In Buenos Aires kunnen tal van rondleidingen gevolgd worden, per fiets maar ook te voet of per auto. De tours zijn zeer gevarieerd en omvatten thema's als 'Groen Buenos Aires', 'De Maxima Route' en 'Buenos Aires voor Insiders'. Ontdek Buenos Aires biedt ook Nederlandse tours. 
 
 

Terug naar introductie Buenos Aires


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring