Plaza de Mayo en omgeving

Het belangrijkste en meest symbolische plein van Buenos Aires is Plaza de Mayo. Hier verklaarde Argentinië zich 25 mei 1810 onafhankelijk op Spanje. Zowel de naam als het monument dat midden op het centrale plein staat, herinnert aan dit historische feit.

Kathedraal Buenos Aires
De bevrijder van Argentinië, generaal San Martín, ligt op de hoek van het plein begraven in de kathedraal van Buenos Aires. Bij belangrijke kerkelijke gebeurtenissen, zoals de inauguratie van de Argentijnse paus Francisco, wordt stil gestaan bij deze belangrijke historische gebeurtenis.

Dwaze moeders
Het plein behoort ook toe aan de 'Moeders van Plaza Mayo'. De 'Dwaze Moeders', zoals ze bij ons bekend staan, lopen hier al 40 jaar elke donderdagmiddag om 15:30 uur hun rondjes om aandacht te vragen voor hun vermist geraakte kinderen tijdens de dictatuur.

Casa Rosada
Aan de Plaza de Mayo vinden we ook het iconische Casa Rosada, het presidentiële paleis en de plek waar Evita Perón vanaf het bordes de menigte toesprak. In het weekend kan het roze gekleurde paleis met een gids bezocht worden.
 

Avenida 9 de Julio

Gelegen ten westen van de Plaza de Mayo vinden we Avenida 9 de Julio. Deze emblematische verkeersader verbindt het noorden met het zuiden van Buenos Aires. Op sommige delen is de Avenida 9 de Julio maar liefst 18 banen breed, daarmee de breedste straat ter wereld. In het midden staat een 67,5 meter hoge obelisk die in 1936 werd gebouwd om de stichting van Buenos Aires (in 1536) te herdenken. 

Teatro Colón

Aan de Avenida 9 de Julio vinden we ook Teatro Colón. Deze legendarische opera uit 1908 wordt niet zelden genoemd als het beste operagebouw ter wereld. Onder meer vanwege de akoestiek. Tal van beroemdheden traden hier op waaronder Maria Callas, Placido Domingo en Luciano Pavarotti. Na een grondige renovatie opende het theater in 2011 opnieuw zijn deuren toen Argentinië 200 jaar onafhankelijkheid vierde. 

Wijken Buenos Aires

Buenos Aires omvat 47 wijken waarvan de meest toeristische barrios zich in een straal van een aantal kilometers rondom Plaza de Mayo bevinden.  

San Telmo
Op een kleine 2 km ten zuiden van Plaza de Mayo vinden we San Telmo, tot het einde van de 19e de chicste wijk van Buenos Aires. Epidemieën maakten hier een einde aan. Nu is het vooral een artistieke wijk opgesierd door aristocrate gebouwen. Je vindt in San Telmo bijvoorbeeld het immense Parque de Palermo. Een zeer goed aangeschreven park ontworpen door de Franse architect Charles Thays. 

Palermo
Palermo, op ruim 6 km ten noorden van Plaza de Mayo, geldt als een van de chicste wijken van Buenos Aires. Je vindt hier bijvoorbeeld het immense Parque de Palermo. Een zeer goed aangeschreven park ontworpen door de Franse architect Charles Thays. In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van complete Argentijnse families die er komen picknicken en barbecuen. Er liggen in Palermo verschillende prachtige tuinen, zoals Jardín Japonés, Jardín Botánico en Jardín Zoológico, een dierentuin.

Het kleurrijke La Boca 
Op ruim 3 km ten zuiden van Plaza de Mayo is La Boca de meest gefotografeerde wijk van Buenos Aires. Dankzij de felle kleuren die de van golfplaten gemaakte huizen dragen. Ooit ontstaan door de restjes verf die de havenarbeiders van de scheepswerf gebruikten om hun huizen mee te schilderen om de armoede te verdoezelen. Afhankelijk van de verf die overbleef is de ene muur groen, de andere rood en weer een andere geel. In de toeristische hotspot La Boca wordt de tango gedanst en kun je op de foto met een lookalike van Maradona. Daarnaast stikt het er van de restaurantjes. De overdaad aan toeristen heeft helaas wel iets van de charme van de wijk weggenomen.
La Boca is ook de wijk van voetbalclub Boca Juniors. Niet zomaar een club, want Diego Maradona is hier groot geworden. Een bezoek aan het stadion La Bombonera is een must voor voetbalfans.
Het bekendste straatje van La Boca? Dat is Caminito. Ze gaat door het leven als het eerste voetgangersstraatje ter wereld. Let op, het wordt afgeraden om op eigen houtje andere plekken van La Boca te verkennen en 's avonds kan de arme arbeiderswijk maar het best gemeden worden.

Het welvarende Recoleta - begraafplaats en chique wijk
Recoleta geldt als de meest welgestelde wijk van de stad. Maar de grootste attractie voor toeristen vormt haar begraafplaats: Cementario de la Recoleta. Goed voor circa 4600 graftombes. De ene tombe is nog pompeuzer dan de andere; de gebouwtjes illusteren mooi hoe rijk Buenos Aires ooit was. Begin 20e eeuw, toen geld geen rol speelde, werden enorme blokken marmer verscheept vanuit Italië om de graven uit te bouwen. Nu liggen ze er juist vaak slecht bij: veel deuren staan half open en soms zie je zelfs de kisten staan, een lugubere aanblik.
De meeste bezoekers komen voor de relatief eenvoudige tombe van Evita. Haar familie was niet rijk en daarom is ze bijgezet in het familiegraf van de Duartes (haar meisjesnaam). Haar graf ligt twee verdiepingen onder de grond om de veiligheid te waarborgen. Na haar dood werd haar gebalsemde lichaam namelijk verschillende keren ontvoerd. Het graf van Evita mag onduidelijk zijn aangegeven, je hoeft alleen maar de mensenmassa's te volgen om er te komen. Naast Evita liggen er nog tal van andere prominenten op Recoleta begraven: presidenten, Nobelprijswinnaars, onafhankelijkheidsstrijders, militairen, schrijvers, etc.
De begraafplaats is curieus genoeg omringd door shopping malls en discotheken. Daarnaast bevindt zich in Recoleta één van de duurste straten van Buenos Aires: Avenida Alvear. Daar vinden we Palacio Alvear (een van de mooiste hotels van de stad) en prachtige paleizen waarin o.m. Braziliaanse en Franse ambassades huizen. 
In Recelota vind je ook Floralis Genérica, een moderne sculptuur van roestvrij staal in de vorm van een bloem. De zes bladeren gaan elke dag om 08:00 uur open om bij zonsondergang te sluiten met een reeks van mooie kleuren. In 2002 gemaakt door de Argentijnse architect Eduardo Catalano; de led-verlichting is van Philips.  
 
Puerto Madero
Ten oosten van de Plaza de Mayo (achter de Casa Rosada) vinden we Puerto Madero. De nieuwste wijk van Buenos Aires werd in 1897 oorspronkelijk als haven gebouwd. Twintig jaar later bleek echter dat de nieuwste vrachtschepen te groot waren voor Puerto Madero.  Daarom werd aan de noordkant van de stad een nieuwe haven gebouwd. Puerto Madero veranderde in een spookstad. Tot eind jaren negentig het plan werd opgevat om de wijk te herstructureren. Het verrassende resultaat is dat Puerto Madero inmiddels een van de chicste wijken van de stad is. Zo zijn de oude pakhuizen verbouwd tot prachtige appartementen en vind je er de duurste restaurants van Buenos Aires. Een mooi overblijfsel aan het rijke havenverleden zijn de bewaard gebleven kranen. Blikvanger van de wijk is de Puente de la Mujer (Brug van de Vrouw) van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Aan de voet van de brug vinden we ook een pleintje Reina de Holanda (Koningin van Nederland), cadeau gedaan door Nederlandse multinationals actief in Argentinië. Achter de nieuwbouwflats van Puerto Madero bevindt zich Reserva Ecologicas, een groot park waar je even kunt ontsnappen aan de zinderende drukte van de stad. 

Abasto
Ten zuiden van Recoleta ligt de de wijk van Carlos Gardel: Abasto. Naast het winkelcentrum van Abasto, een oude groente- en fruitmarkt die in de jaren negentig is verbouwd tot een chique shopping mall, bevindt zich het straatje Carlos Gardel. Daar staat een standbeeld van de beroemde zanger staat. Daarnaast vind je er Esquina Gardel, een goede plek om een mooie tangoshow te bezoeken. Twee straten verderop bevinddt zich Calle Zelaya waar op de muren mozaïeken van Gardel en bekende tangoteksten prijken. Aan het eind van dit straatje aan de linkerzijde (Jean Jaures, nummer 735) vind je het huis waar Gardel woonde dat inmiddels dienst doet als klein museum. De huizen in het straatje zijn sfeervol beschilderd in fileteado-stijl. Een typische schilderstijl uit Buenos Aires met veel kleuren en bloemen.

Musea Buenos Aires


Museo Nacional de Bellas Artes
In het Recoleta district vinden we ook het Museum voor Schone Kunsten. In het museum wordt zowel Argentijnse als Europese kunst getoond waaronder werken van Rembrandt en Van Gogh. Geloof het of niet, maar het museum kan gratis bezocht worden.  

Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires
MALBA, eveneens in Palermo gelegen, geldt als een van de aantrekkelijkste musea van Latijns-Amerika. Het museum toont moderne Latijns-Amerikaanse kunstenaars waaronder Antonio Berni en Frida Kahlo. De toegang bedraagt 200 Argentijnse pesos; let op, woensdag betaal je de helft van de entree. 

Grote antiekmarkt aan de Calle Defensa

Iedere zondag is de Calle Defensa het decor van een grote antiekmarkt. Er worden souvenirs verkocht, muziek gemaakt en volop wordt gedanst, een must voor reizigers. De straat begint aan de zuidkant van Plaza de Mayo en gaat tot voorbij de Plaza Dorrego, een mooi pleintje waar je iets kunt drinken terwijl je uitkijkt op de tango die tussen de terrassen wordt gedanst. Twee blokken vóór de Plaza Dorrego (tussen de straten Estados Unidos en Carlos Calvo) vind je Mercado de San Telmo. In deze schitterende hal wordt zeven dagen in de week antiek en etenswaar verkocht. 
 

Het bezoeken van een voetbalwedstrijd in Buenos Aires

Het bijwonen van een voetbalwedstrijd in Argentinië is een onvergetelijke ervaring. Een garantie voor een flink portie Zuid-Amerikaanse passie met veel Argentijns gezang en geschreeuw. Een kaartje regelen voor de wedstrijden van Boca en River is overigens nog niet zo makkelijk. Je moet namelijk socio zijn. Daarom is het aan te bevelen om je voetbalticket via een reisbureau te regelen. Bedenk dat het bijwonen van een voetbalwedstrijd een relatief dure aangelegenheid is in Buenos Aires; reken op minimaal 1000 peso, ook weer afhankelijk van de wedstrijd. Anderzijds word je wel opgehaald door een gids, eet je vooraf vaak pizza en word je na de wedstrijd weer thuisgebracht; 's avonds in La Boca geen overbodige luxe.
 
 





Terug naar introductie Buenos Aires


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring