La Candelaria

Het aantrekkelijkste gebied van Bogotá om als toerist rond te struinen en te verblijven is La Candelaria, het historisch hart van Bogotá. De oudste buurt van Bogotá in het zuidoostelijk deel van de stad wordt getypeerd door kleurrijke, oude huisjes, historische gebouwen, kerken, smalle straatjes, topmusea en een sprankelend studenten- en kunstenaarsleven. La Candelaria herbergt tientallen bezienswaardigheden van formaat waaronder Plaza de Bolívar en het Goudmuseum.  

Biblioteca Luis Ángel Arango
Volgens de chauvinistische Bogotanos de beste bibliotheek van Latijns-Amerika en meest bezochte bibliotheek ter wereld. In ieder geval een zeer inspirerende plek om te bivakkeren eneen boek op te pakken. Ook worden er regelmatig voordrachten en tentoonstellingen gehouden. Op de 5e verdieping zit een restaurant gevestigd waar je iets kunt eten of drinken. Je vindt de bibliotheek in Calle 11 in La Candelaria.

Plaza de Bolívar

Het Bolívar plein ligt midden in La Candelaria. Aan en rondom dit grootse plein liggen de bezienswaardigheden voor het oprapen. Om er maar een paar te noemen: aan de noordkant staat Palacio de Justicia, aan de zuidkant Capitolio Nacional (hier zetelt het Nationale Congres), aan de westkant Palacio Liévano (hier zetelt de gemeenteraad) en aan de oostkant de kathedraal. Aan het plein vind je ook het toerismebureau. 

Palacio de Justicia
Niet te missen aan het plein, het grote en moderne Paleis van Justitie. Palacio de Justicia kent een zeer roerige geschiedenis en lag zelfs een aantal keer volledig in as. In 1948 door een brand gedurende de Bogotazo (een grote opstand als gevolg van een politieke moord). Later in 1985 nog een keer door een tragische aanval van de guerillabeweging M-19. 

Capitolio Nacional
Gebouwd tussen 1848 en 1926 werd dit regeringsgebouw oorspronkelijk ontworpen door de Engelse architect Thomas Reed. Een hoogtepunt binnen is de muur in frescostijl van de hand van Santiago Martínez Delgado. Het vertegenwoordigt Simon Bolívar en Francisco de Paula Santander bij de creatie van Groot Colombia.  

Kathedraal
De noordzijde wordt gedomineerd door de Catedral Primada, de grootste kathedraal van Colombia. De neoklassieke kathedraal werd gebouwd tussen 1807 en 1823. Binnen ligt het stoffelijk overschot van de stichter van Bogotá, Gonzalo Jiménez de Quesada.

Musea Bogotá


Goudmuseum
El Museo del Oro herbergt de grootste collectie pre-Spaans goudwerk ter wereld. Hier zijn 35.000 gouden voorwerpen te bewonderen, maar ook duizenden stukken van keramiek, textiel en ander materiaal uit het oude Colombia. De collectie is verspreid over vier zalen met verschillende thema's: 'De bewerking van de metalen', 'De mensen en het goud in het pre-Spaanse tijdperk', 'Kosmologie en symboliek', 'Ceremonies van het aanbod' en 'Het onderzoek'. De eerste verdieping omvat de entree, een restaurant en een winkel. De entree van Museo del Oro is rond de 3000 pesos. op zon- en feestdagen kun je er zelfs gratis naar binnen. 

Boteromuseum
In Museo Botero kun je je vergapen aan de grote, markante collectie van 's lands beroemdste kunstenaar: Fernando Botero. 123 werken zijn vervaardigd door Botero zelf waaronder veel schilderijen en beelden. Daarnaast zijn er 87 werken van grote kunstenaars als Picasso en Dalí die de Colombiaan in de loop van de tijd verzameld heeft. Botero is wereldwijd vooral bekend geworden door zijn kolossale beelden van ronde, volle mensen en dieren. Door heel Colombia, in nationale gebouwen maar ook in restaurants en cafés, kom je het markante werk van Botero tegen. 

Museo Nacional de Colombia
Het oudste museum van Colombia is onderverdeeld in vier secties: kunst, geschiedenis, archeologie en etnografie. De collectie met Colombiaanse, Latijns-Amerikaanse en Europese kunst omvat schilderijen, tekeningen, gravures en decoratieve kunst van de koloniale periode tot heden. Het nationale museum ligt op 2 kilomter ten noorden van Parque Santander. 

Museo de Arte Moderno de Bogotá
Dit museum voor moderne kunst op 1,6 kilometer ten noordoosten van het centrale plein omvat niet alleen werk uit Colombia maar ook uit Latijns-Amerika, Amerika en Europa. Benoemenswaardig is bijvoorbeeld de beroemde zeefdruk van Marilyn Warhall door Andy Warhol. Het museum bevat ook werken van grote namen als Picasso en Dalí.

Parque Santander

Parque Santander is een historisch stadspark gelegen tussen La Candelaria en de Carrera Séptima. Parque Santander speelt een prominente rol in de geschiedenis van de Colombiaanse hoofdstad en volgens sommige bronnen zelfs de plek waar de stad gesticht werd. Midden op het drukke plein omgeven door bomen bevindt zich een fontein en het standbeeld van Francisco de Paula Santander. Een nationale held die een belangrijke rol speelde bij de onafhankelijkheid van Colombia. Het plein zelf is niet heel bijzonder of mooi maar gezien de ligging en de nabijgelegen bezienswaardigheden een plek waar je ongetwijfeld tegen aanloopt.

Modern Bogotá

Voor contrasterende hoge kantoorgebouwen, modezaken en luxe winkelcentra moet je zijn in het noordelijke gedeelte van Bogotá. Je kunt daarvoor simpelweg de Carrera Séptima (letterlijk: straatweg 7) aflopen die bezaaid is met winkels, eetgelegenheden en de welbekende Zuid-Amerikaanse mix van marktjes, verkopers van gebrande cd's. Ook saffier vind je er.

Parque Metropolitano Simón Bolívar

Op 8 kilometer ten noordwesten van Parque Santander ligt het grootste en belangrijkste park van Bogotá, goed voor in totaal 283 hectare. Het stadspark bestaat uit meerdere parken. Zo is er Parque Central Simón Bolívar, Parque los Novios en Parque el Salitre. Dit laatste park herbergt bijvoorbeeld mechanische attracties. Je vindt er ook Museo de los Niños (kindermuseum) en Biblioteca Virgilio Barco (een bibliotheek met leeszalen, koffiezaken, etc).

Botanische tuinen

Als grootste botanische tuin van Colombia kun je in Jardin Botánico de Bogotá een verscheidenheid aan nationale flora bekijken waaronder bloemen, planten, bomen en struiken. Tussen het groen, in een Amazoneachtige omgeving, houden zich twee meter grote leguanen op. Als je er 's avonds gaat wandelen over verlichte paden met krekels op de achtergrond waan je je ver van de stad. Toch ligt Jardín Botánico de Bogotá binnen de stadsgrenzen op maar 10 kilometer ten noorden van Parque Santander.

Uitstapjes vanuit Bogotá


Monserrate beklimmen
Het bestijgen van de Cerro Monserrate is een mooi uitstapje vanuit Bogotá. Met de kabelbaan kun je nog verder de lucht in reizen. Boven op een hoogte van 3150 meter wacht je een imponerend panorama van het oude centrum, de hoge kantoorflats, de drukke wegen, het voetbalstadion en de Andespieken die het geheel insluiten. 

Zoutkathedraal bezoeken
Op 49 km ten noorden van van Bogotá ligt een wel zeer bijzonder attractie: Catedral de Sal de Zipaquirá. Een ondergrondse kerk die uitgehouwen is in een voormalige zoutmijn die in de tijd van de Muisca-indianen al werd gebruikt. De aan elkaar geschakelde ruimtes bieden ruimte aan duizenden bezoekers. Onderdeel van El Parque de la Sal vind je er ook een interessant museum waar je alles te weten kunt over zoutwinning en het bouwproces van dit architectonische meesterwerk.  

Terug naar introductie Bogotá


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring