La Candelaria
Het aantrekkelijkste gebied van
 Bogotá om als toerist rond te struinen en te verblijven is La Candelaria, gelegen in het zuidoosten van de Colombiaanse hoofdstad. De oudste buurt van Bogotá wordt getypeerd door kleurrijke, oude huisjes, historische gebouwen, kerken, smalle straatjes, topmusea en een sprankelend studenten- en kunstenaarsleven. La Candelaria herbergt tientallen bezienswaardigheden van formaat waaronder Plaza de Bolívar en het Goudmuseum.  

Plaza de Bolívar
Het Bolívar plein ligt midden in het historisch hart van Bogotá. Aan en rondom dit grootse plein liggen de bezienswaardigheden voor het oprapen. Om er maar een paar te noemen: aan de noordkant bevindt zich het Palacio de Justicia, aan de zuidkant Capitolio Nacional (hier zetelt het Nationale Congres), aan de westkant Palacio Liévano (hier zetelt de gemeenteraad) en aan de oostkant de kathedraal. 

Palacio de Justicia
Het Paleis van Justitie is een groot en modern gebouw, niet te missen aan het plein. Palacio de Justicia kent een zeer roerige geschiedenis en lag een aantal keer volledig in as: in 1948 door een brand gedurende de Bogotazo (een grote opstand als gevolg van een politieke moord) en later in 1985 door een tragische aanval van de guerillabeweging M-19. 

Capitolio Nacional
Dit regeringsgebouw werd oorspronkelijk ontworpen door de Engelse architect Thomas Reed en gebouwd tussen 1848 en 1926. Een hoogtepunt binnen is de muur in frescostijl van de hand van Santiago Martínez Delgado. Het vertegenwoordigt Bolivar en Santander bij de creatie van Groot Colombia.  

Kathedraal
De noordzijde wordt gedomineerd door de Catedral Primada, de grootste kathedraal van Colombia. De neoklassieke kathedraal werd gebouwd tussen 1807 en 1823. Binnen ligt het stoffelijk overschot van de stichter van Bogotá, Gonzalo Jiménez de Quesada.

Goudmuseum
El Museo del Oro herbergt de grootste collectie pre-Spaans goudwerk ter wereld. Hier zijn 35.000 gouden voorwerpen te bewonderen, maar ook duizenden stukken van keramiek, textiel en ander materiaal uit het oude Colombia. De collectie is verspreid over vier zalen met verschillende thema's: 'De bewerking van de metalen', 'De mensen en het goud in het pre-Spaanse tijdperk', 'Kosmologie en symboliek', 'Ceremonies van het aanbod' en 'Het onderzoek'. De eerste verdieping omvat de entree, een restaurant en een winkel. De entree van Museo del Oro is rond de 3000 peso (nog geen 2 euro); op zon- en feestdagen kun je er zelfs gratis naar binnen. 

Boteromuseum
In Museo Botero kun je je vergapen aan de grote, markante collectie van 's lands beroemdste kunstenaar: Fernando Botero. 123 werken zijn vervaardigd door Botero zelf waaronder veel schilderijen en beelden. Daarnaast zijn er 87 werken van grote kunstenaars als Picasso en Dalí die de Colombiaan in de loop van de tijd verzameld heeft. Botero is wereldwijd vooral bekend geworden door zijn kolossale beelden van ronde, volle mensen en dieren. Door heel Colombia, in nationale gebouwen maar ook in restaurants en cafés, kom je het markante werk van Botero tegen. 

Parque Santander
Het eerdergenoemde goudmuseum bevindt zich aan het Parque Santander. Dit historisch stadspark is strategisch gelegen tussen La Candelaria en de hoofdstraat  Carrera Séptima, die leidt naar het moderne gedeelte van Bogotá in noordelijke richting. Santander speelt een prominente rol in de geschiedenis van de Colombiaanse hoofdstad; volgens sommige bronnen de plek waar de stad ooit werd gesticht. Midden op het drukke plein omgeven door bomen bevindt zich een fontein en het standbeeld van Francisco de Paula Santander, een nationale held die een belangrijke rol speelde bij de onafhankelijkheid van Colombia. Het plein zelf is niet heel bijzonder of mooi maar gezien de ligging en de nabijgelegen bezienswaardigheden een plek waar je ongetwijfeld tegen aanloopt.

Biblioteca Luis Ángel Arango
Volgens de chauvinistische Bogotanos de meest bezochte bibliotheek ter wereld en de beste bibliotheek van Latijns-Amerika. In ieder geval een zeer inspirerende plek om wat rond te lopen of een boek op te pakken. Ook worden er regematig voordrachten of tentoonstellingen gehouden. Op de 5e verdieping zit een restaurant gevestigd waar je iets kunt eten of drinken. Je vindt de bibliotheek in Calle 11 in La Candelaria.

Museo Nacional de Colombia
Het oudste museum van Colombia is onderverdeeld in vier secties: kunst, geschiedenis, archeologie en etnografie. De collectie met Colombiaanse, Latijns-Amerikaanse en Europese kunst omvat schilderijen, tekeningen, gravures en decoratieve kunst van de koloniale periode tot heden. Het nationale museum ligt op 2 kilomter ten noorden van Parque Santander. 

Modern Bogotá
Voor contrasterende hoge kantoorgebouwen, modezaken en luxe winkelcentra moet je zijn in het noordelijke gedeelte van Bogotá. Je kunt simpelweg de Carrera Séptima (letterlijk: straatweg 7) aflopen die rijkelijk gevuld is met winkels, eetgelegenheden en de welbekende Zuid-Amerikaanse mix van marktjes, verkopers van gebrande cd’s. Ook saffier kun je er vinden. 

Museo de Arte Moderno de Bogotá
Dit museum voor moderne kunst op 1,6 kilometer ten noordoosten van het centrale plein omvat niet alleen werk uit Colombia maar ook uit Latijns-Amerika, Amerika en Europa. Benoemenswaardig is bijvoorbeeld de beroemde zeefdruk van Marilyn Warhall door Andy Warhol. Het museum bevat ook werken van grote namen als Picasso en Dalí.

Parque Metropolitano Simón Bolívar
Op 8 kilometer ten noordwesten van Parque Santander ligt het grootste en belangrijkste park van Bogotá, goed voor in totaal 283 hectare. Het stadspark bestaat uit meerdere parken die als zodanig door bogotanos afzonderlijk worden aangemerkt. Zo is er Parque Central Simón Bolívar, Parque los Novios en Parque el Salitre. Dit laatste park herbergt mechanische attracties. Verder vindt je in de groene longen van de stad onder meer Museo de los Niños (kindermuseum) en Biblioteca Virgilio Barco (een bibliotheek met leeszalen, koffiezaken, etc).

Monserrate beklimmen
Het bestijgen van de Cerro Monserrate mag bij een meersdaagsbezoek aan Bogotá niet ontbreken. Met een kabelbaan kun je in het al hoog gelegen Bogotá nog verder de lucht in reizen. Boven op een hoogte van 3150 meter wacht je een imponerend panorama van het oude centrum, de hoge kantoorflats, de drukke wegen, het voetbalstadion en de Andespieken die het geheel insluiten. 

Botanische tuinen
Jardin Botánico de Bogotá is de grootste botanische tuin van Colombia. Je kunt er een verscheidenheid aan nationale flora bekijken waaronder bloemen, planten, bomen en struiken. Tussen het groen in een Amazoneachtige omgeving houden zich 2 meter grote leguanen op. Als je er ’s avonds gaat wandelen over verlichte paden met krekels op de achtergrond waan je je ver van de stad. Toch ligt Jardín Botánico de Bogotá binnen de stadsgrenzen op maar 10 kilometer ten noorden van Parque Santander.

Zoutkathedraal 
Wil je een uitstapje maken dan mag La Catedral de Sal de Zipaquirá op 49 kilometer ten noorden van Bogotá niet gemist worden. Het gaat hier namelijk om een zeer bijzondere ondergrondse kerk uitgehouwen in een voormalige zoutmijn die al ten tijde van de Muisca-indianen werd gebruikt. De aan elkaar geschakelde ruimtes met verschillende formaten bieden ruimte aan duizenden bezoekers. De zoutkathedraal maakt onderdeel uit van El Parque de la Sal waar ook een interessant museum toe behoort waar je van alles te weten kunt komen over zoutwinning en het algehele bouwproces van dit architectonische meesterwerk. 

             

Terug naar introductie Bogotá


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring