Guggenheim Museum

Het paradepaardje van Bilbao bevindt zich in het noordwesten van Bilbao aan de Nervión-rivier. Museo Guggenheim Bilbao, ontworpen door Frank Gehry, werd in 1997 geopend. De beroemde Canadees-Amerikaanse architect hield bij het ontwerp rekening met de omgeving van Bilbao en de specifieke lichtinval, en juist dat maakt dat het gebouw hier helemaal op zijn plaats is. Het titanium dat hij gebruikte voor de gevel, zorgt voor een zeer bijzondere fotogenieke glans en lichteffect: bij helder weer wordt het licht geabsorbeerd en bij bewolk bewolkt wordt het licht als het ware afgegeven. Met drie verdiepingen kent het Guggenheim complex een oppervlakte van 24.000 m². Typerend voor het Guggenheim is dat ze verhoudingsgewijs weinig werken per zaal telt. Daar zit een filosofie achter: kunst moet op de juiste plek hangen en voldoende ruimte hebben. Naast de vaste collectie met moderne kunst van kunstenaars als Warhol en Mondriaan organiseert het Guggenheim wisselende thematische voorstellingen. Tot de in het oog springende vaste werken van het Guggenheim in Bilbao behoort La Materia del Tiempo van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra. Een soort van doolhof van enorme gebogen stalen platen. Het Guggenheim Bilbao kent momenteel een entree van 16 euro en is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 19:00 uur.

Pal voor de entree van het Guggenheim Museum staat een andere blikvanger, de zogenaamde Puppy. Dit twaalf meter hoge kunstwerk werd in 1992 vervaardigd door de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons in de vorm van een hond die bekleed is met 70.000 levende bloemen. De Puppy (in het Spaans: Cachorro) kent een winter- en zomervacht, die door het Guggenheim wordt onderhouden.

Aan de voorzijde van het Guggenheim Museum waakt een ander opmerkelijk beest aan de rivier: Mamá. Deze metalen reuzenspin van tien meter hoog is van de hand van de Franse kunstenaar Louise Bourgeois. 

Nog meer museums in Bilbao

Nabij het Guggenheim in het Parque Doña Casilda bevindt zich nog een ander museum van formaat: Museo de Bellas Artes. De imposante collectie omvat werk van de 12e tot en met de 20e eeuw van grote namen als Goya en Van Dyck. Daarnaast ook hedendaagse en Baskische kunst. Museo de Bellas Artes de Bilbao is geopend van maandag t/m zaterdag en de entree bedraagt 7 euro.

Op 600 meter ten westen van Parque de Doña Casilda, op de plek van een oude scheepswerf, vinden we het Scheepvaartmuseum. Het Museo Marítimo (27.000 m²) kent een buiten- en binnengedeelte. De entree van het museum bedraagt 6 euro.

Op vijf minuutjes lopen van Plaza Nueva in oostelijke richting vinden we Museo Vasco, een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de Baskische cultuur en geschiedenis. Het museum is gevestigd in een verfijnd, klassiek gebouw dat ooit deel uitmaakte van een zeventiende-eeuwse jezuïetenorde. Entree: gratis.

Casco Viejo 

Aan de rechteroever van de rivier Nervion is de bescheiden oude kern van Bilbao gelegen. Een wandeling door Casco Viejo met z'n straatjes en  pintxobarretjes mag niet ontbreken bij een bezoek aan Bilbao. Je vindt er bijvoorbeeld de 14e-eeuwe gotische Catedral de Santiago. Gewijd aan de apostel Jakobus (Santiago) maakt de kathedraal deel uit van de pelgrimsroute Camino de Santiago. Opvallend is de portiek in renaissancestijl die afwijkt van de overwegend gotische stijl van het bouwwerk. Ten noorden van de kathedraal vinden we Plaza Nueva, een elegant en omsloten plein dat gebouwd werd in 1849. Op het eerste plein van Bilbao is de Baskische taalacademie gevestigd: La Academia de la Lengua Vasca. Een van de meest karakteristieke kerken van Bilbao is Iglesia San Antón. Deze 15e-eeuwse kerk bevindt zich aan de oevers van de Nervión nabij de markthal. 

Mercado de Ribera

Met 10.000 m² is Mercado de la Ribera die stamt uit 1929 één van de grootste overdekte markten van Europa. Lopend vanaf de rivierpromenade al een imposante verschijning. Beneden zitten een paar zaakjes voor een hapje en drankje en boven zitten de marktkooplui.

Funicular naar Artxanda

Schuin tegenover het Guggenheim aan de overkant van de rivier vind je vrij snel snel Plaza Funicular. Aan dit plein vertrekt de Artxanda-kabeltrein die je naar de top van de heuvels brengt. Eenmaal aangekomen wacht je een weids uitzicht over de stad en omgeving. Het uitgestrekte park zelf heeft weinig attracties.

Torre Iberdrola

Achter het Guggenheim staat Torre Iberdrola, met 165 meter het hoogste gebouw van Bilbao. De wolkenkrabber van de Argentijnse architect César Pelli werd in 2012 geopend door koning Juan Carlos I.  

Parken Bilbao

Parque de Doña Casilda werd in 1907 in Engelse stijl aangelegd onder leiding van de architect Ricardo Bastida en de ingenieur Juan de Eguirau. Tot vrij recent vormde het park de enige groene plek in de stad. Het park van zo'n 85.200 m² herbergt een rijke vegetatie van bananen-, magnolia- en beukenbomen. Let ook op de sculptuur van de beroemde Spaanse clown Tonetti. Een niet te missen attractie is ook de vijver, bezaaid met zwanen, eenden en bootjes. In de zomermaanden zijn er in de pergola veel optredens. 

Vanuit het metrostation Casco Viejo gaat een lift omhoog naar Parque Etxebarria, het grootste park van Bilbao. Boven aangekomen wacht je een panorama over de wijken Casco Viejo en Abando. 


Zubizuri

Ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava werd deze in het oog springende voetgangersbrug in 1997 voltooid. De brug verbindt het Guggenheim met de andere oever van de Nervión. In het Baskisch betekent Zubizuri 'Witte Brug'. 

Voetbaltempel San Mamés

In 2013 werd het roemruchte oude stadion van Athletic Bilbao ('de kathedraal') vervangen door het huidige San Mamés. Gelegen aan de Nervión is de 'nieuwe kathedraal' met een capaciteit van 53.332 toeschouwers een spectaculaire verschijning die al meerdere keren in de prijzen viel. Een voorbeeld voor de nieuwe Kuip?

Azkuna Zentroa

In een groots monumentaal gebouw in Abando bevindt zich het veelzijdige cultureel centrum Azkuna Zentroa. Hoewel de inrichting van dit voormalige wijndepot volledig is vernieuwd, zijn de oude muren en torentjes aan de buitenkant intact gebleven. Opvallend zijn de 43 pilaren in het complex, allemaal op een unieke manier gedecoreerd. In het bouwwerk waar ook exposities en voorstellingen worden gehouden zich een aantal winkels, een bioscoop en bovenin een in het oog springend zwembad. Wat wel ontbreekt is sfeer en gezellige uitgaansplekken waar genoeg ruimte voor is. 

Terug naar introductie Bilbao


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring