Gaudí in Barcelona

Sagrada Familia
De wereldberoemde Sagrada Familia is onder normale omstandigheden de meest bezochte attractie van de stad: 4,5 miljoen (betaalde) bezoekers op jaarbasis. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt nog steeds met man en macht gewerkt aan de kerk en men verwacht dat het bouwwerk in 2026 voltooid zal zijn. Tegen die tijd moet de hoogste van de in totaal 18 torens uitkomen op 172,5 meter. Daarmee wordt de Sagrada Familia gelijk de hoogste kerk ter wereld. Voor wie Gaudí's beroemdste creatie wil bezoeken kan het best online een kaartje kopen (26 euro). Dat scheelt veel tijd, want je staat anders heel lang in de rij.  

Park Guëll
Gevuld met kronkelende wandelpaden, indrukwekkende zuilengalerijen en kleurrijke zitbanken met prachtige mozaïekmotieven is Park Guëll een ware toeristentrekker. Tot de populairste plek behoort het plein met de intrigerende banken. Via het bovenviaduct wandel je via slingerpaden die uitkijken op Barcelona door het park. Bij de ingang van het park bevindt zich Casa Museu Gaudí. Dit kleine Gaudí museum (tevens het voormalige woonhuis van de Catalaanse architect) presenteert een collectie van meubels en voorwerpen die door Gaudí zelf zijn ontworpen. Voor het noordelijk gelegen Park Guëll pak je het best de metro om uit te stappen bij Lesseps (L3), waarvandaan het nog 900 meter lopen is grotendeels opwaarts.  Entree 10 euro. 

Casa Battló 
Casa Battló met zijn pakkende façade aan de Passeig de Gràcia is het meest in het oog springende huis van Gaudí. Het was een verbouwing van een bestaand gebouw. Naast de gevel vormen de fantasierijke schoorstenen, de drakenrug en de salon ware eyecatchers.   

Casa Milà / La Pedrera
Eveneens aan de Passeig de Gràcia is La Pedrera niet minder pakkend. Gebouwd tussen 1906-1910 was het gebouw met zijn golvende gevel zo afwijkend van de toenmalige normen dat ze maar tot weinig bijval kon rekenen. En derhalve het meest gedurfde gebouw van Gaudí. 

Gotische Wijk

De Gotische Wijk (en dan het gedeelte van deze wijk achter de kathedraal) is een wirwar van smalle straatjes, historische overblijfselen en legendes die bij een bezoek aan Barcelona niet mag ontbreken. Het meest gefotografeerd is de Pont del Bisbe, een brug die in werkelijkheid nog geen honderd jaar oud is. 

La Rambla

De historische Rambla is bezaaid met bezienswaardigheden en levendigheid. De Rambla begint bij Plaça de Catalunya om oosteljk aan de zeezijde uit te monden bij het niet te missen monument van Columbus. De Rambla bestaat eigenlijk uit verschillende Ramblas: La Rambla de Canaletes, La Rambla dels Estudis, La Rambla de Sant Josep, La Rambla dels Caputxins en La Rambla de Santa Mònica. 

Strandleven van Barceloneta

Het drukst bezochte en meest populaire stadsstrand van Barcelona is Barceloneta. Dit strand ligt het dichtst bij het (oude) centrum en beschikt over een levendige boulevard met restaurants en strandclubs. Maar je kunt ook een flink stuk wandelen langs een 'pier' die voert richting de cruise terminal. De oude visserswijk Barceloneta telt ook een aantal bovengemiddelde goede laagdrempelige restaurants waar je kunt genieten van lokale visgerechten. 

Barcelona bekijken vanuit de kabelbaan

Vanuit Barceloneta kun je op de kabelbaan stappen naar de heuvel Montjuïc. Een aanrader, niet in de laatste plaats vanwege de vergezichten vanuit de kabelbaan. Je betaalt voor een retourticket 16 euro. Je hebt vanuit de kabelbaan de stranden al zien liggen en waarom zou je ze niet bezoeken. Een aangename wandeling langs een soort van pier. 

Mercat de la Boqueria

Gelegen pal aan de Rambla bevindt zich de ingang van de veelbezochte Mercat de la Boqueria. De grootste versmarkt van Spanje is erg populair bij zowel toeristen als bewoners van de stad, om in te kopen en zeker ook voor een hapje te eten. Vis, zeevruchten, vlees, kruiden, brood, snoepgoed, fruit, lokale specialiteiten en heel wat meer wordt er verkocht. De overdekte markt opent om 8:00 en dat is het tijdstip waarop vele lokale restaurants hun boodschappen komen doen. Tot 's avonds 20:30 kun je er veel volk verwachten.


Picasso Museum

Gehuisvest in vijf paleizen kent Museo Picasso in Barcelona een collectie van ruim 4200 stukken. Het betreft vooral werk uit zijn beginperiode, en voor relatief groot deel gericht op zijn familie. Pablo Picasso woonde en werkte in Barcelona en je kunt ook elders in de stad zijn spoor volgen, bijvoorbeeld in een aantal lokalen. Een van de topstukken van het Picassomuseum is Las Meninas dat is gebaseerd op het gelijknamige werk van Velázquez. Entree is 12 euro. 

Kathedraal van Barcelona

Midden in de Gotische Wijk van Barcelona staat de recent gerestaureerde kathedraal van Barcelona. Aan de zijkant van de kerk bevindt zich het bijbehorende klooster met een fraaie kloostertuin gevuld met palmbomen en fonteinen. De kloostertuin wordt bewoond door 13 ganzen die de heilige Santa Eulàlia moeten beschermen. In tegenstelling tot de kathedraal zijn het klooster en de bijbehorende tuin gratis te betreden. Tegen betaling kun je met een lift naar het dak van de kerk waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad.   

Voetbalstadion Camp Nou

Als een van de bekendste voetbalstadions ter wereld is een bezoek aan de thuishaven van FC Barcelona voor veel sportliefhebbers een must. Je kunt er een stadion tour boeken en het bijbehorende museum bezoeken. Het bijwonen van een voetbalwedstrijd van Barça?. Kaartjes koop je in de regel het beste bij het stadion kantoor op de dag van de wedstrijd vanaf 11:00 uur. Kaartjes kopen bij straatverkopers of de stalletjes op La Rambla is vaak geen goed idee, want die zijn niet zelden twee keer zo duur.   

Nog meer Barcelona

Parc de la Cuitadella
Op loopafstand van het Barceloneta strand en de haven vind je het grootste park van Barcelona: Parc de la Cuitadella. Dit enorme stadspark dat populair is onder haar bewoners behelst o.m. een monumentale waterval, een meer met roeibootjes, een romantische tuin in Engelse stijl en twee fraaie wandelpromenades omgeven door bomen. Op het terrein zijn ook het Museu d'Art Modern, de Arc de Triomf (een rode bakstenen triomfboog) en de dierentuin van Barcelona gevestigd. 

Tibidabo
Wie goed in zijn tijd zit bezoekt ook Tibidabo dat zich aan de rand van de stadsgrens bevindt. Deze 512 meter hoge heuvel en groene omgeving wordt veel bezocht voor recreatie en haar magistrale uitzicht over de stad. Op de top van de heuvel bevinden zich een attractiepark, een aantal bijzondere modernistische gebouwen en de indrukwekkende Iglesia del Sagrat Cor. Tip: ga naar boven met de authentieke kabelbaan en geniet van een adembenemend uitzicht over de stad. Ook een bezoek waard is het nabijgelegen wetenschapsmuseum: Museu de la Ciencia

Terug naar introductie Barcelona


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring