Parque Central
Het Parque Central is het kloppend hart van Antigua. Dé ontmoetings- en flaneerplek voor de lokale mensen en de toeristen, waar in de weekenden vaak openluchtoptredens plaatsvinden. Het is een heerlijke plek om je Spaans nog even door te nemen terwijl je af en toe nipt aan een verse Guatemalteekse koffie en opkijkt naar de voorbijkomende stroom mensen. Het plein wordt omgeven door de belangrijkste historische koloniale gebouwen van Antigua, zoals de kathedraal en het stadhuis. Let ook op de gewaagde fontein aan het plein met waterspuwende zeemeerminnen.
 
Kathedraal 
Ten oosten van het Parque Central staat de Catedral de San José waarvan de eerste versie werd gebouwd in 1542. In 1670 werd met de tweede uitvoering begonnen, hoewel ook deze zware schade zou oplopen, in dit geval door de aardbeving van 1773. Binnen liggen een aantal prominenten begraven waaronder de beruchte conquistador Pedro de Alvarado. 's Avonds komt de kerk met haar brede voorgevel extra mooi tot zijn recht door de sfeervolle buitenverlichting. Achter de kerk ligt een bescheiden maar zeer fotogenieke ruïne zonder dak.  

Palacio del Ayuntamiento
Ten noorden van Parque Central ligt het voormalige stadhuis. Binnen zijn twee musea gevestigd: Museo de Santiago en Museo del Libro Antiguo. Bijzonder aan de Palacio del Ayuntamiento (1740), uitgerust met muren van een meter dik, is dat ze alle aardbevingen doorstond. Vanaf de bovenste verdieping kijk je uit over de stad en de drie omringende vulkanen.  
 
Palacio de Capitanes Generales
Het zuidelijk deel van het centrale plein wordt volledig gevuld door de Palacio de Capitanes Generales. Dit gebouw telt twee verdiepingen die beide uitgerust zijn met in het oog springende bogen. Hier zetelden de koloniale heersers, het leger, de rechtbank en het belastingkantoor. 

De Boog van Santa Catalina
Op 300 meter ten noorden van het centrale plein aan de 5 Avenida Norte vinden we de meest herkenbare plek van Antigua: Arco de Santa Catalina. Deze boog die verschillende aardbevingen doorstond, is het enige overblijfsel van een klooster dat gesticht werd in 1609. Het idee van de boog was dat de nonnen niet de verderfelijke straat ophoefden om bij het andere gedeelte van het toenmalige klooster te geraken. 
 
Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced
Op drie blokken ten noordoosten van Parque Central staat deze geel-witte kerk. Blikvanger is de rijkelijk versierde façade. Bij de kerk liggen de ruïnes van het bijbehoren klooster die voor ongeveer een dollar bezocht kunnen worden. Niet te missen is de enorme fontein op de binnenplaats, vermoedelijk de grootste (koloniale) fontein van Latijns-Amerika. 

Iglesia y Convento de Santo Domingo
Gesticht door Dominicaanse monniken in 1542 groeide Iglesia y Convento de Santo Domingo uit tot het grootste klooster van Antigua. In de 18e eeuw werden de gebouwen echter flink beschadigd als gevolg van verschillende aardbevingen. Sinds een aantal jaren behoren de restanten van het klooster toe aan het exclusieve Casa Santo Domingo hotel. Maar ook als niet-gast valt er genoeg te zien. In de zogenaamde archeologische zone bevinden zich restanten van de kerk, het aangrenzende klooster met een replica van de fontein en diverse archeologische voorwerpen die bij opgravingen werden gevonden. Santo Domingo bevindt zich op 10 minuten lopen vanaf het Parque Central in oostelijke richting. 
 
Iglesia de San Francisco 
Dit is een van de oudste kerken van Antigua. In 1565 werd de San Francisco-kerk sterk beschadigd door een aardbeving waarna verschillende restauraties volgden. De hoofdattractie zijn de aangrenzende ruïnes van het klooster waar zich de tombe van Pedro de San José Betancur (1626-1667) bevindt. Hij was een Spaanse geestelijke die naar de Nieuwe Wereld vertrok en ging werken in het San Francisco-klooster. Vanwege zijn verdiensten voor de armen en de zieken werd hij in 2002 door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Iglesia de San Francisco ligt op 800 meter in zuidoostelijke richting van het Parque Central. 

Cerro de la Cruz
Ten noorden van Antigua op een grote heuvel staat een groot kruis, genaamd Cerro de la Cruz. Daarvandaan heb je een geweldig uitzicht over de stad en de drie vulkanen. Elke ochtend en middag vertrekken er onder begeleiding van gidsen groepen mensen naar het uitzichtspunt. De gemeentelijjke politie - vaak te vinden op een van de hoeken van Parque Central - geeft toeristen weleens een lift naar Cerro de la Cruz.    

Vulkaan Agua
Vanaf Antigua is het 5 uur lopen naar Volcàn de Agua. Je kunt ook rijden naar het plaatsje Santa María de Jesús en vanaf daar de beklimming inzetten (ongeveer 2 uur lopen). Boven kijk je in oostelijke richting uit op de vuur spuwende Pacaya-vulkaan. De Agua is populair aangezien ze van alle vulkanen in Guatemala het makkelijkst beklommen kan worden. 

Vulkaan Acatenango
Het wandelpad begint bij het dorpje La Soledad. Vervolgens loop je een flink stuk door een bosrijke omgeving met naaldbomen naar boven. Eenmaal het bos achter je gelaten wacht je nog een pittige wandeling van een uur naar de hoofdkrater van 3975 meter hoog. De beklimming (ongeveer 7 uur) is zwaar maar de beloning mag er zijn. Op de top kijk je uit op de vulkanen Agua en de gevaarlijke Fuego, terwijl je in westelijke richting uitkijkt op de drie vulkanen van het Atitlán-meer.
 
Vulkaan Pacaya
Op 1,5 uur rijden van Antigua ligt Volcàn de Pacaya. Deze berg staat bekend als de meest toegankelijke, actieve vulkaan. Onder begeleiding van een gids loop je in circa tweeënhalf uur naar boven. Met helder weer heb je vanaf de top een weids uitzicht. En voor liefhebbers van marshmallows: je kunt ze boven de hete lava roosteren! 

Terug naar introductie Antigua


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring