Parque Central

Omgeven door de belangrijkste historische koloniale gebouwen van Antigua als de kathedraal en het stadhuis, het onbetwiste kloppende hart van Antigua: Parque Central. En de ontmoetings- en flaneerplek voor families, toeristen, verkopers, hippe jeugd, vrouwen in kleurige rokken en ook een peloton taxichauffeurs en gidsen die je graag hun stad laten zien. In de weekenden is het aangename plein vaak het decor van openluchtoptredens. Het is een heerlijke plek om je Spaans nog even door te nemen nippend aan en verse Guatemalteekse koffie opkijkend naar de stroom mensen met op de achtergrond de Agua-vulkaan. Let ook op de gewaagde fontein aan het plein met water spuwende zeemeerminnen.
 

Kathedraal 

Ten oosten van het Parque Central vinden we Catedral de San José. De eerste versie werd gebouwd rond 1541 die daarna te kampen had met verschillende aardbevingen. In 1743 was de kathedraal een van de grootste van Midden-Amerika. Na de verwoesting als gevolg van de aardbevingen van 1773 was het voorbij met de voorspoed. De kathedraal werd in 1779 verplaatst naar de nieuwe hoofdstad.  Binnen in de catacomben liggen een aantal prominenten begraven waaronder de beruchte conquistador Pedro de Alvarado. 's Avonds komt de kerk met haar brede voorgevel extra mooi tot zijn recht door de sfeervolle buitenverlichting. Achter de kerk ligt een bescheiden maar zeer fotogenieke ruïne zonder dak. Entree ruïnes is 8 Quetzal voor buitenlanders. 

Palacio del Ayuntamiento

Ten noorden van Parque Central vind je het voormalige stadhuis. Binnen zijn twee musea gevestigd: Museo de Santiago en Museo del Libro Antiguo. Uitgerust met muren van een meter dik weerstond Palacio del Ayuntamiento (1740) alle aardbevingen. Vanaf de bovenste verdieping kijk je uit over de stad en haar drie omringende vulkanen.  
 

Palacio de Capitanes Generales

Het zuidelijk deel van het centrale plein wordt volledig gevuld door het prominente Palacio de Capitanes Generales. Dit gebouw telt twee verdiepingen die beide uitgerust zijn met in het oog springende bogen. Hier zetelden de koloniale heersers, het leger, de rechtbank en het belastingkantoor. 

Arco de Santa Catalina

Op 300 meter ten noorden van het centrale plein aan de 5 Avenida Norte vinden we de meest herkenbare plek van Antigua: Arco de Santa Catalina. Deze boog die verschillende aardbevingen doorstond, is het enige overblijfsel van een klooster uit 1609. Het idee van de boog was dat de nonnen niet de verderfelijke straat op hoefden te gaan om bij het andere gedeelte van het toenmalige klooster te geraken. 

Koffietours Antigua

Wetende dat Guatemala misschien wel de beste koffie ter wereld produceert, mag een koffietour in Antigua niet ontbreken. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld de koffieboerderij Finca Filadelfia. Een prachtige 150 jaar oude koffieplantage (sinds 1866) waar je alles over koffie komt te weten en na afloop ook gaat proeven. 

Kerken en ruïnes Antigua

 
Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced
Op drie blokken ten noordoosten van Parque Central vinden we deze in het oog springende geel-witte kerk. Blikvanger is de rijkelijk versierde façade. Bij de kerk liggen de ruïnes van het bijbehorende klooster die voor ongeveer een dollar bezocht kunnen worden. Niet te missen is de enorme fontein op de binnenplaats, vermoedelijk de grootste (koloniale) fontein van Latijns-Amerika. 

Iglesia y Convento de Santo Domingo
Gesticht door Dominicaanse monniken in 1542 groeide Iglesia y Convento de Santo Domingo uit tot het grootste klooster van Antigua. In de 18e eeuw werden de gebouwen echter flink beschadigd als gevolg van verschillende aardbevingen. Sinds een aantal jaren behoren de restanten van het klooster toe aan het exclusieve Casa Santo Domingo hotel. Maar ook als niet-gast valt er genoeg te zien. In de zogenaamde archeologische zone bevinden zich de restanten van de kerk, het aangrenzende klooster met een replica van de fontein en diverse archeologische voorwerpen die bij opgravingen werden gevonden. Santo Domingo bevindt zich op 10 minuten lopen vanaf het Parque Central in oostelijke richting.  

Iglesia de San Francisco 
Iglesia de San Francisco is een van de oudste kerken van Antigua. In 1565 werd de San Francisco-kerk sterk beschadigd door een aardbeving waarna verschillende restauraties volgden. De hoofdattractie zijn de aangrenzende ruïnes van het klooster waar zich de tombe van Pedro de San José Betancur (1626-1667) bevindt. Hij was een Spaanse geestelijke die naar de Nieuwe Wereld vertrok en ging werken in het San Francisco-klooster. Vanwege zijn verdiensten voor de armen en de zieken werd hij in 2002 door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Iglesia de San Francisco ligt op 800 meter in zuidoostelijke richting van het Parque Central. 

Cerro de la Cruz

Ten noorden van Antigua op een grote heuvel staat een groot kruis, genaamd Cerro de la Cruz. Daarvandaan heb je een geweldig uitzicht over de stad en de drie vulkanen. De wandeling is goed te doen via een toegankelijk pad en ook de veiligheid is goed met zichtbare bewakers op verschillende plekken.    

Vulkanen hoppen in Antigua


Vulkaan Acatenango
De bekendste vulkaan rondom Antigua. Met 3976 meter de derde hoogste vulkaan van Guatemala. De tweedaagse hike is zwaar maar de beloning mag er zijn. Het uitzicht van de Acatenango is namelijk formidabel. Wat kun je verwachten bij een tour? Rond 08:30 vertrek je vanuit Antigua. Daarna volgt een hike van 5-6 uur richting het basiskamp. Deze begint bij het wandelpad bij het dorpje La Soledad die een flink stuk door een bosrijke omgeving voert. Eenmaal het bos achter je gelaten wacht je nog een pittige wandeling naar de hoofdkrater. Op de top kijk je uit op de vulkanen Agua en de actieve Fuego. In westelijke richting kijk je uit op nog eens op drie vulkanen én het Atitlán-meer. Bereid je goed voor (kleding en dergelijke) en kies een goed tourbedrijf!
 
Vulkaan Agua
Vanaf Antigua is het 5 uur lopen naar de Agua. Je kunt ook rijden naar het plaatsje Santa María de Jesús en vanaf daar de beklimming inzetten (ongeveer 2 uur lopen). Boven kijk je in oostelijke richting uit op de vuur spuwende Pacaya-vulkaan. De Agua is populair aangezien ze van alle vulkanen in Guatemala het makkelijkst beklommen kan worden. 

Vulkaan Pacaya
Op 1,5 uur rijden van Antigua bevindt zich de Pacaya, de meest toegankelijke enactieve vulkaan. Onder begeleiding van een gids loop je in circa tweeënhalf uur naar boven. Met helder weer heb je vanaf de top een weids uitzicht. En voor liefhebbers van marshmallows: je kunt ze boven de hete lava roosteren! 
Terug naar introductie Antigua


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring