Alcazaba van Almería

Met de bouw van het Alcazaba werd aangevangen in 955 in opdracht van de kalief van Córdoaba, Abd al-Rahman III. Ten tijde van de taifas werd het complex verder uitgebreid en verfijnd. Het ommuurde complex had in die tijd een capaciteit van wel 20.000 soldaten. Tijdens de zware aardbeving van 1522 werd het gehele complex beschadigd waardoor veel pracht en praal verloren is gegaan. Wat we nu zien laat zich onderverdelen in drie secties. Vanuit het centrum loop je zo aan tegen het eerste gedeelte, de toeristische trekpleister van het complex. Dit gedeelte had in de tijd van de Moren een woonfunctie met huizen, baden, straten en tal van andere voorzieningen. In het tweede gedeelte bevinden zich de ruïnes van het paleis van de oude heersers. Het derde gedeelte (het hoogstgelegen gedeelte) werd tenslotte toegevoegd door de katholieke vorsten. Als Europeaan heb je gratis toegang tot het fort.

Kathedraal van Almería

De robuuste kathedraal van Almería is ook een echte eyecatcher. De bouw vond plaats tussen 1524 en 1562 na de aardbeving van 1522 op de plek waar een moskee stond. De kathedraal in gotische stijl werd vervaardigd door Diego de Siloé, één van de bekendste Spaanse architecten van de 16e eeuw. Wat opvalt aan de kathedraal van Almería zijn de stevige muren en torens (kasteelstijl) waarmee ze is uitgerust. Daarmee stond de kerk z'n mannetje tijdens talrijke piratenaanvallen op Almería. De kerk mag van buiten robuust zijn, van binnen is die verfijnd. In het interieur zijn met renaissance, barrok en neoklassiek verschillende stijlen zichtbaar.

Refugios de la Guerra Civil

Midden in het centrum van Almería bevindt zich Refugios de la Guerra Civil. Een complex van onder de grond gelegen schuilkelders en tunnels gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1938 en sinds 2006 toegankelijk voor het publiek. Onder begeleiding van een gids kun je door de lange gangen dolen en ervaren hoe het was tijdens de bombardementen. De rondleidingen in groepen vinden op gezette tijden plaats en je dient je vooraf aan te melden. Het algemene tarief voor de entree bedraagt 3 euro.

Cable Inglés

Aan de Playa de las Almadrabillas vind je de fotogenieke Cable Inglés. Deze fotogenieke 'pier' (een verlengstuk van de spoorlijn) staat in verbinding met een oude spoorlijn, gebruikt voor de aan- en afvoer van erts afkomstig uit de bergen. Toentertijd een technisch huzarenstukje om de mineralen van het treinstation te vervoeren naar de schepen in de haven. De bouwstijl is een representatief voorbeeld van de ijzerachitectuur begin 20e eeuw, van de Eiffel-school.

Stranden Almeria

Voorbij de Cable Inglés beginnen de stadsstranden van Almería begeleid door de Paseo Maritimo. De strandboulevard leidt langs verschillende stranden en onderweg liggen ook genoeg goede, laagdrempelige visrestaurants (ietwat verstopt) in het verschiet. Niet gepolijst, wel puur te noemen met maar weinig buitenlandse toeristen, de stadsstranden van Almería.  

Pleinen


Puerta de Purchena
Een levendig middelpunt in het centrum van Almería met altijd veel bedrijvigheid. Voor 's avonds veel sfeer en tijdens de kerstperiode wanneer er een enorme kerstboom staat.

Plaza Vieja
Op dit plein (ook bekend als Plaza de la Constitución) bevond zich in het Moorse tijdperk een markt: zoco. Het plein met zijn arcaden stamt uit de 18e eeuw en diende onder meer voor stierenvechten en festivals. En nog steeds vinden er eel festiviteiten plaats. Op een paar honderd meter ten noorden van de kathedraal.

Plaza de Bendicho
Iets ten oosten van de kathedraal vinden we het fraaie plein Plaza de Bendicho. Op het plein staat een buste van de dichteres Celia Viñas Olivella (1915-1954). Aan het plein staat ook Casa Puche. Het oudste private huis van Almería behoorde toe aan een adelijk geslacht die zich in 1494 als een van de eerste christenen vestigde in Almería.

Paseo de Almería

De zwierige Paseo de Almería loopt tussen de Puerta de Purchena en Plaza Emilio Pérez waar ze overgaat in de Rambla de Belén. Aan deze hoofdstraat liggen de belangrijkste winkels, banken en uitgaansgebieden van de stad. Vooral 's avonds is hier veel sfeer als de lokale inwoners er op pad gaan. 


Kerken en kloosters

Iglesia de San Juan
 Deze kerk werd gebouwd op de plek waar ooit de hoofdmoskee stond die rond 965 werd gebouwd. De huidige Iglesia de San Juan werd gebouwd in 1674. Daarvoor werd in de 15 eeuw al op deze plek gestart met de bouw van een kathedraal die echter tijdens de aardbeving van 22 september 1522 verwoest werd. Iglesia de San Juan geldt derhalve als de oude kathedraal. 

Convento de las Purtas
Naast de kathedraal vinden we Convento de las Purtas, een klooster uit 1522. De voorgevel in barrokstijl stamt uit de 18e eeuw.

Musea Almería

Archeologisch Museum Almería
Almeria kent een drieduizend jaar oude geschiedenis en dat kun je in Museo Arquelógico de Almería bekijken. Van het bronzen tijdperk naar de Romeinse en Moorse periode verspreid over verschillende verdiepingen. Goed beoordeeld en gratis te bezoeken.

Museo de Arte Doña Pakyta
Gevestigd in een in het oog springend Baskisch huis toont dit museum kunst uit Almería: de Indaliano-beweging. Entree is gratis. 


Terug naar introductie Almería


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring