slider1

Reizen in Bolivia

Bolivia is een land van superlatieven en extremen. Dit prachtige Andesland herbergt het hoogst bevaarbare meer, de hoogstgelegen (politieke) hoofdstad en de grootste zoutvlakte ter wereld. Bovendien heeft Bolivia spectaculaire nationale parken met jungles, woestijnen, lagunas, prairies en een zeer rijke fauna voor de reiziger in petto. En je kunt fietsen over de gevaarlijkste weg ter wereld, de Che Guevara-trail afleggen of inheemse vindplaatsen bezoeken. Tenslotte valt er ook op stedengebied genoeg te beleven in onder meer de bruizende bergmetropool La Paz en het gerieflijke Spaans-koloniale Sucre. Oordeel zelf en dompel je onder in dit gevarieerde Zuid-Amerikaanse land met het grootste aantal inheemse volkeren van Latijns-Amerika. 
 
La Paz: stad op eenzame hoogte
La Paz, de officieuze hoofdstad van Bolivia waar de regering zetelt, is zeer spectaculair gelegen: in een kom op een hoogte van 3600 meter en omgeven door hoge bergen. Dit zorgt voor spectaculaire uitzichten op de vulkaan Illimani (6438 meter hoog) en de buurstad El Alto. Fascinerend zijn ook de talrijke bedrijvige inheemse markten waar indiaanse vrouwen met bolhoeden cocabladeren en dergelijke verkopen. Zeer bekend is de Mercado de Brujas (de heksenmarkt) waar de handelswaar onder meer bestaat uit foetussen van lama's die volgens lokale gebruiken geluk zouden moeten brengen. Verder heeft deze inheemse stad toeristen volop koloniale gebouwen en interessante musea in petto waaronder het niet te missen Cocamuseum. Een splinternieuwe attractie is 's werelds hoogste kabelbaansysteem (4000 meter hoog), dat je van La Paz naar El Alto brengt, een van de hoogstgelegen steden ter wereld. In de omgeving van La Paz liggen tal van onvergetelijke dagtrips in het verschiet: van een onvergetelijke boottocht op het oogstrelende Titicacameer tot een 'fietstochtje' over de beruchte Camino de la muerte

In de omgeving van La Paz
Yungas vormt een overgangsfase tussen de Amazone en de Andes in het noordwesten van Bolivia. Coroico, op 103 kilometer ten noordoosten van La Paz, is hier de meest toeristische plaats. Tussen La Paz en de Coroico loopt Camino a los Yungas, nog beter bekend als Camino de la Muerte. De 'dodenweg' is angstaanjagend te noemen vanwege de diepe kloven en de tientallen dodelijke ongelukken die jaarlijks plaatsvinden. Tegelijkertijd is de weg die uitkijkt op de besneeuwde toppen van de Cordillera Real en de valleien van de subtropische Yungasregio ook van een zeldzame schoonheid en dat maakt deze gevaarlijke cocktail een unieke toeristische attractie opgeleverd: het naar beneden crossen met een mountainbike. Wie rijdt met betrouwbaar materiaal en niet al te overmoedig is, kan deze fietstocht van 64 kilometer vast en zeker navertellen. Ben je niet zo'n waaghals, zet de afdaling van 3600 meter dan in met een gids. Op 36 kilometer in noordelijke richting van La Paz is Chacaltaya gelegen. Met 5421 meter was dit ooit het hoogste skigebied ter wereld, maar de gletser is als gevolg van de opwarming van de aarde volledig gesmolten. Wat gebleven is, zijn formidabele uitzichten op La Paz en de 6088 meter hoge Huayna Potosí. Als we vanuit La Paz 15 kilometer in zuidelijke richting gaan, komen we uit bij de voorstad Mallasa waar zich een fascinerend maanlandschap met kloven en opvallende rotsformaties bevindt genaamd Valle de la Luna. Een soortgelijke plek is Muela del Diablo waar je naast een imposante rotsformatie fijne wandelroutes kunt verwachten die spectaculair uitkijken op La Paz. Op 75 kilometer ten westen van La Paz nabij het Titicacameer vinden we Tiwanaku, de bekendste archeologische vindplaats van Bolivia en onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. De stad werd ongeveer drieduizend jaar geleden gesticht. Ooit  herbergde het 50.000 mensen en stond het aan de wieg van de Andesbeschaving die in die hoedanigheid ook veel invloed op de Inca's hebben gehad. Wat bewaard gebleven is, is een mengelmoes van piramides, restanten van paleizen en voorwerpen.
 
Titicacameer en Isla del Sol
Een reis naar Bolivia is niet compleet zonder een bezoek aan het grootste meer van Zuid-Amerika, waarvan 44 procent toebehoort aan Bolivia. De manier om Lago Titicaca te verkennen is natuurlijk per boot. Een boottocht over een 3800 meter hoog meer in een decor van eindeloos saffierblauw water, een strakblauwe lucht en omringende bergen is een onvergetelijke ervaring. Copacabana is de grootste stad aan het meer. Net als zijn Braziliaanse naamgenoot heeft het een strand hoewel het er net wat minder swingt. Verder is het een belangrijke katholieke pelgrimplaats die draait om de Virgen de Copacabana waaraan ook verschillende fiestas gewijd zijn. Copacabana vormt de toeristische uitvalsbasis voor het nabijgelegen Isla del Sol. Dit eiland kent een rijke historie als religieus centrum in het Andesgebied, al ver voor het Incatijdperk. Volgens de Incas werd de zonnegod (Inti) er geboren wat volgens de Incalegende het beginpunt van de beschaving inluidde. Op de eilanden bevinden zich verschillende inheemse dorpjes en tachtig ruïnes waarvan de meest stammen uit de Incaperiode van de 15e eeuw.
 
Noordoosten: Amazone
Het Amazonegebied is goed voor de helft van de oppervlakte van Bolivia. Hierbinnen liggen drie juwelen van nationale parken. Tegen de grens van Peru aan ligt Parque Nacional Madidi. Dit nationale park, zo groot als El Salvador, kent een uitzonderlijk hoge biodiversiteit: bergen van 6000 meter hoog, pampas en tropische regenwouden. Hetzelde geldt voor de circa 1000 vogelsoorten, 4700 plantsoorten en 5 katachtigen waaronder de poema en de jaguar. Het Madidipark kan bereikt worden vanuit Rurrenabaque door de Benirivier over te steken. 'Rurre' is bij toeristen niet alleen een geliefde uitvalsbasis voor de Amazone maar ook voor de pampas. Tegen de grens van Brazilië aan in het departement Santa Cruz ligt Parque Nacional Noel Kempff Mercado. Dit nationale park met maar liefst vijf verschillende ecosystemen, staat te boek als het hoogtepunt van het Amazonegebied. Er komen hier onder meer zoetwaterdolfijnen, zwarte jaguars en ruim zeventig reptielsoorten voor. Trek voor dit park minimaal een week uit als je veel wilt zien.

Centrale Hooglanden: Cochabamba, nationale parken en Sucre
Cochabamba is een bedrijvige en aangename stad gelegen in hart van Bolivia. Veel reizigers strijken neer in de derde stad van Bolivia vanwege het uitgaansleven en de relaxte sfeer. En laten we ook de markt (de grootste van het land), en de studentensfeer niet vergeten. Ten noorden van Cochabamba ligt Parque Nacional Tunari. Dit toegankelijke nationale park met onder meer valleien, bossen en warme bronnen, is vernoemd naar de hoogste piek in centraal Bolivia: de Cerro Tunari (5200 meter). 140 kilometer ten zuiden van Cochabama ligt Parque Nacional Torotoro, vooral bezocht vanwege de bewaardgebleven voetstappen van dinosaurussen van wel 145 miljoen jaar oud. Het nationale park herbergt ook spectaculaire kloven, grotten, watervallen en natuurlijke baden. Op 132 kilometer ten oosten van Cochabamba ligt Incallajta, de belangrijkste Incavindplaats van Bolivia die deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed. Op 338 kilometer ten zuiden van Cochabamba ligt Sucre, niet alleen de wettelijke hoofdstad maar ook de mooiste stad van land. Sucre kent een oogstrelend historisch centrum met karakteristieke witte huizen. De kosmopolitische universiteitsstad kent naast een aangenaam klimaat een levendig uitgaansleven met de nodige bars en restaurants. Een bekende lokale culinaire specialiteit zijn de salteñas, heerlijke met vlees gevulde pasteitjes.  

Zuidwesten: Potosí en Salar de Uyuni, de zoutvlaken    
Potosí bevindt zich op 162 kilometer ten zuidwesten van Sucre. Deze zilverstad op een hoogte van 3900 meter was ooit een zeer rijke stad dankzij het zilver uit de Cerro Rico. Die rijkdom is nog terug te vinden in de grote koloniale huizen en pleinen die het oude centrum sieren. Bij het winnen van het zilver kwamen veel inheemse inwoners en later ook slaven om het leven. Wie het harde leven van de huidige mijnwerkers met eigen ogen wil bekijken, zou kunnen afdalen (niet geheel zonder risicio) in de zilvermijnen met een gids. Een van de opmerkelijkste landschappen van Zuid-Amerika is te vinden in zuidwestelijk Bolivia op ruim 200 kilometer van Potosí: Salar de Uyuni. De zoutvlaktes zijn uitgegroeid tot één van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Het grootste zoutmeer ter wereld strekt zich uit van het toeristenplaatsje Uyuni tot de Chileense grens, goed voor 12.000 km² en maar liefst 10 miljard ton zout. Het zijn niet alleen de zeer fotogenieke glinsterende vlaktes (eindeloos wit tegen een blauwe hemel) die toeristen trekken; ook de omgeving van besneeuwde bergtoppen, vulkanen, geisers, meters lange cactussen en flamingo's maken het zeer de moeite waard. Een meerdaagse excursie is aan te bevelen gezien de vele attracties. 

Zuidoosten: Santa Cruz, nationale parken, jezuïetenposten en Che Guevara
Santa Cruz telt de meeste inwoners van Bolivia, een kleine anderhalf miljoen. Hoewel de hoofdstad van de gelijknamige provincie geen grote bezienswaardighedenen kent, zijn er toch voldoende redenenen om er een paar dagen neer te strijken. Santa Cruz voelt, ook qua temperatuur, Braziliaans aan is en wat dat betreft een welkome afwisseling op hooggelegen Boliviaanse steden als La Paz. De stad biedt ook een levendig uitgaansleven en vormt een handige uitvalsbasis voor verscheidene trekpleisters in de omgeving. Ten westen ligt bijvoorbeeld Parque Nacional Amboró dat vogelaars zal bekoren met zijn 912 vogelsoorten. Ook het charmante kosmopolitische plaatsje Samaipata waar opvallend veel nationaliteiten wonen, is een fijne uitvalsbasis voor het nationale park. Op maar een paar kilometer van Samaipata bevindt zich El Fuerte, een prehispaanse ceremoniële plaats dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed. Wie op zoek is naar de Che Guevara-trail gaat nog iets zuidelijker naar Vallegrande. In dit kleine koloniale plaatsje ligt de Argentijnse revolutionair begraven. Tot de trail behoort ook het 50 kilometer zuidelijker gelegen plaatsje La Higuera waar Che Guevara werd doodgeschoten in 1967. Ten noordoosten van Santa Cruz vinden we de overgebleven jezuïetenmissies van Chiquitos die eveneens deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. In de 18e eeuw werden indianen hier ondergebracht in dorpen en bekeerd tot christendom maar met behoud van hun eigen cultuur. In 1767 kwam een einde aan deze harmonieuze samenlevingen toen de Spanjaarden de jezuïten het land uitzetten. 

Spaans in Bolivia
De studentenstad en koloniale trekpleister Sucre is de populairste Boliviaanse plaats om Spaans te leren. Je loopt er ongetwijfeld de nodige buitenlandse taalstudenten tegen het lijf in een van de vele bars en restaurants die de stad rijk is. Andere steden met Spaanse taalscholen zijn Cochabamba en La Paz. Naast de scholen kun je ook kiezen voor privélessen gegeven door particulieren; het niveau kan per docent behoorlijk verschillen. Het Spaans dat in Bolivia gesproken wordt verschilt niet heel veel van andere Zuid-Amerikaanse landen, hoewel het Spaans in Bolivia minder dominant is, omdat grofweg 30 procent van de bevolking een inheemse taal spreekt. Basiskennis van het Spaans is desalniettemin een must want Engels wordt nauwelijks gesproken in Bolivia.  
 
Feitjes
Grootte: 1.098.581 km² (29,4 keer Nederland) 
Inwoners: 10.556.102
Hoofdstad: Sucre 

 

Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Bolivia

Reisbestemmingen in Bolivia

Hotels in Bolivia