Spaanstalige Wereld Agenda

Tomatina in Buñol

30-08-2023Tomaten gooien tijdens het Tomatina festival in Bunol

Het is weer de laatste woensdag van augustus en dat betekent tomaten gooien in Buñol! Het tomatengooifestijn Tomatina ontstond spontaan in 1945 en is sinds die tijd uitgegroeid tot één van de populairste Spaanse zomerfestivals. Het idee is simpel: in een uur tijd zoveel mogelijk tomaten tot puree smijten en als het even kan anderen raken natuurlijk! 

Opzet Tomatina

Voordat het tomaten gooien los kan gaan, vindt er een vast ritueel plaats. Dat wil zeggen, er moet eerst een groot stuk ham bemachtigd worden. Nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. De ham moet namelijk gegrepen worden van een voor de gelegenheid met olijfolie ingevette paal. Hierna volgt het kanonschot en dat is het moment (ergens tussen 11:00-12:00) aangebroken dat duizenden mensen elkaar op het centrale plein met een enorme hoeveelheid tomaten te lijf gaan. Hoeveel? In 2017 ging er nog 160.000 kilo doorheen! Geen gekke suggestie: draag een duikbril voor de bescherming van je ogen. En laat je zondagse (witte) pak thuis maar thuis... 

Buñol en bezoekers

Doorgaans gaat het er rustig aan toe in Buñol, een plaatsje van nog 10.000 inwoners. Maar dit verandert allemaal in de laatste week van augustus wanneer ruim 20.000 feestgangers de bescheiden plattelandsgemeente op zijn kop komen zetten. Om deze invasie enigszins te beteugelen zijn sinds 2013 een maximaal aantal deelnemers en een entreeprijs ingevoerd. Naast de nodige buitenlandse toeristen doen ook de inwoners van Buñol zelf volop mee. Perfect om de stress van het afgelopen jaar kwijt te raken zeggen ze zelf. Ook de Spaanse boeren die de tomaten leveren die anders maar zouden rotten op het land, varen goed bij Tomatina. Buñol bevindt zich op 38 kilometer ten westen van Valencia waarvandaan je de trein of bus kunt pakken. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring