Agenda Spaanstalige Wereld


International Film Festival Rotterdam

20-01-2021Van woensdag 20 januari tot zondag 31 januari wordt in Rotterdam alweer de 50e editie gehouden van het grootste filmfestival van Nederland. Dat betekent 12 dagen lang films, live performances, debatten met filmmakers en leuke feestjes. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vertoont honderden films waaronder een enorm aanbod Spaanstalige producties. Bekijk hieronder de films en docu's van en over de Spaanstalige wereld. SPAANSTALIGE FILMS EN DOCU'S 2020 

Aggregate States of Matters
Rosa Barba, Peru, 18 minuten
Voor haar nieuwe 35mm-film, opgenomen in Peru, werkte Rosa Barba met gemeenschappen die getroffen zijn door een smeltende gletsjer, waardoor de geologische tijd zichtbaar wordt. Barba toont het langzaam verdwijnen van de gletsjer en de invloed daarvan op de Quechua-bevolking in de Andes.

El año del descubrimiento
Luis López Carrasco, Spanje, 200 minuten
El año del descubrimiento brengt die bijna-vergeten geschiedenis in herinnering in een typisch Spaanse bar in Cartagena, waar verschillende generaties samenkomen om te drinken, te eten, te roken en te praten. Verhalen van ooggetuigen, demonstranten en stakers van toen en discussies tussen jongere cafébezoekers over thema’s als klassenbewustzijn. 

Blanco en blanco
Théo Court, Chili, 100 minuten
Grotendeels gedraaid in hartje winter op het onherbergzame Vuurland is Théo Courts tweede film een hypnotiserende trip naar de historische hel van westerse expansiedrift. Rond 1900 arriveert een fotograaf (opnieuw een fantastische Alfredo Castro), in het uiterste zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, om de bruiloft van een machtige landeigenaar vast te leggen.

El Calzador
Marco Berger, Argentinië, 101 min
In El cazador toont de Argentijnse regisseur Marco Berger het seksuele ontwaken, de onzekerheid en de lust van de mooie, vijftienjarige Ezéquiel. Als zijn ouders een maand in Europa zijn en hij het huis voor zichzelf heeft, neemt Ezéquiel het ervan. Hij neemt klasgenoten mee naar huis, om er keer op keer achter te komen dat ze niet op jongens vallen.

Cenote
Oda Kaori, Mexico, 75 minuten
In het noorden van Yucatan in Mexico wonen mensen rond 'cenotes', heilige waterbronnen die gevormd zijn op de plek waar ooit een komeet insloeg. Deze natuurlijke zinkgaten, ontstaan door instortende grotten, vormden de enige waterbronnen voor Maya's die niet dicht bij een rivier of meer woonden. Sommige cenotes werden gebruikt als plek voor rituele offers. De Maya’s geloofden dat cenotes het echte leven met het hiernamaals verbonden.

Diarios del exilio
Rene Gutiérrez, Spanje, 43 minuten
Een half miljoen Spanjaarden verlieten hun land nadat de Spaanse Burgeroorlog in 1939 eindigde in een overwinning van de nationalistische generaal Francisco Franco; in enkele Republikeins gezinde noordelijke regio’s was de vluchtelingenstroom al eerder begonnen.

La dosis
Martín Kraut, Argentinië, 91 minuten
Nachtdienst na nachtdienst kruipt de gruwel van deze Argentijnse ziekenhuisthriller dichterbij. De ervaren verpleger Marcos doet zijn werk goed, maar verbergt een geheim. Soms, als patiënten lijden en er geen zicht is op verbetering van hun situatie, pleegt hij euthanasie. Aan de rust waarmee hij het doet, zie je dat deze praktijk al enige tijd aan de gang is, en dat hij ermee wegkomt. Tegelijk houdt hij van zijn patiënten.

El diablo entre las piedras
Arturo Ripstein, Mexico, 145 minuten
Gedraaid in schitterend zwart-wit, richt de film het vizier op de seksuele, psychologische en geriatrische verwikkelingen in de privékamers van een ouder echtpaar, fabuleus zonder gêne gespeeld door Alejandro Suárez ("El Viejo") en Sylvia Pasquel (Beatriz). Giménez Castro als Beatriz' tangopartner en Cervantes als domestica zijn trouwens niet minder.

Ema
Pablo Larraín, Chili, 102 minuten
Na Hollywoodavontuur Jackie keert Pablo Larraín terug naar thuisland Chili met zijn eerste hedendaagse speelfilm in Valparaiso, een audiovisueel spektakel vol intimiteit en dansperformance dat je meevoert naar het (nacht)leven van een groep jongvolwassenen. Het camerawerk van Sergio Armstrong laat de smeulende straten van Valparaiso in al hun pracht zien. Met een pompende ambient-reggaeton-soundtrack van muzikant en kunstenaar Nicolas Jaar.

En medio del laberinto
Salomón Pérez, 65 minuten, Peru
Rondhangen in het skatepark, video’s bestuderen van het trucje dat hij wil leren (de frontside tailslide), nu en dan een punkconcert: het leven van de zwijgzame tiener Renzo kabbelt rustig voort. Tot hij Zoe ontmoet, een meisje dat al net zo doelloos rondhangt in de straten van het Peruaanse Trujillo en graag antennes tekent.

Los fantasmas
Sebastián Lojo, 75 minuten, Guatemala
De knappe Koki verdient de kost in Guatemala-Stad met het winnen van het vertrouwen van mensen, waarna hun bezittingen gestolen worden. Overdag is hij een toeristengids, 's avonds verleidt hij mannen en neemt ze mee naar het hotel van Carlos, waar ze beroofd worden.

Fire will come
Oliver Laxe, 85 minuten, Spanje
Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken.

La fortaleza
Jorge Thielen Armand, 108 minuten, Venezuela
Roque, oud genoeg voor een midlifecrisis, heeft zojuist de auto van zijn moeder total loss gereden. Hij geeft de chaos in Venezuela de schuld, maar zijn ouders zien het anders. Ze zetten hem het huis uit. Om zijn demonen en de drank de baas te worden, reist hij naar de jungle in het zuiden om een oude hut op te knappen die hij daar in gelukkiger tijden bouwde. Hij treft er vrienden van vroeger, nu bevangen door de goudkoorts. Zijn verlangen naar verlossing gaat hand in hand met de toegenomen dreiging van geweld.

Laguna negra
Felipe Esparza Pérez, 34 minuten, Peru
De bergen van Peru zijn voor de toegewijde bewoners een heilige ruimte, een plek vol mysterie. De natuur speelt de hoofdrol – van sappig groen tot glimmende modder, van ziedende wind tot stille mist. Hier tussenin staat een genezer die ons adviseert: laat je niet afleiden door onbelangrijke dingen die niet van waarde zijn.

Los que vuelven
Laura Casabé, 93 minuten
Zuid-Amerika, 1919. Op een magische plek bij een imposante waterval richt Julia, de vrouw van een landeigenaar, een smeekbede tot de Iguazú, de mythische moeder van dag en nacht. Julia's dienstbode heeft gewaarschuwd dat dit volgens de oorspronkelijke bevolking streng verboden is. Desondanks doet zij het en zo komt Julia's doodgeboren zoontje weer tot leven – maar hij is niet de enige die terugkeert.

Making a Diagonal with Music
Aurta Satz, 10 minuten, Argentinië
Een korte film over de Argentijnse elektro-akoestische componist Beatriz Ferreyra, een originele pionier van vroege musique concrète in de jaren vijftig en zestig, naast Pierre Schaeffer. Hier bespreekt ze haar 'jacht op geluid' opnametechnieken en andere gedachten over geluidsmontage en spatialisering. Met krakende deuren, blaffende honden en regenbooghanden.

My Mexican Bretzel
Nuria Giménez , 72 minuten, Mexico
My Mexican Bretzel opent met zwart-witfragmenten van piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland. Ze vertelt over zichzelf en haar man Léon, die door een ongeluk met zijn vliegtuig zijn gehoor deels verloor en niet meer kon vliegen. Daarna ontspint zich het glamoureuze leven van het paar via dagboekfragmenten en filmpjes, vastgelegd door Léon, over wie we verder leren dat hij een succesvol antidepressivum ontwikkelde, evenals een obsessie voor alle soorten vervoermiddelen.

Panquiaco
Ana Elena Tejera, 80 minuten, Panama
Vele jaren geleden nam Cebaldo afscheid van zijn familie, die deel uitmaakt van de oorspronkelijke bevolking van Panama. Nu, werkend in een Portugese vissershaven, wordt hij iedere avond overmand door nostalgie en laat hij de jukebox in het café een melancholisch lied spelen. Zo begint deze afwisselend intieme en filosofische bespiegeling over persoonlijk en cultureel heimwee, herinnering en identiteit, waarvoor regisseur Ana Elena Tejera zich mede liet inspireren door haar onderzoek naar prekoloniale verhalen en mythen.

Una película en color
Bruno Delgado Ramo, 31 minuten, Spanje
Deze in de camera gemonteerde super8-film rekt de grenzen van ruimte op en is in één kamer opgenomen. Hoe goed kennen we de vertrekken waarin we ronddwalen? Kunnen we ons elk oppervlak, elke kleur herinneren? Una película en color is een onderzoek en een (filmrollen)spel in de echte ruimte.
 
Piedra sola
Alejandro Telemaco Tarraf, 82 minuten, Argentinië
In de Puna, de noordelijke hooglanden van Argentinië, ligt op zo’n vierduizend meter hoogte en dicht bij de grens met Bolivia het gehucht Condor, waar een lamaherder woont met zijn gezin. De herder en zijn zoon verkopen lamavlees en -wol in de dichtstbijzijnde stad, een lange tocht te voet en per bus. Wanneer een poema de kudde bedreigt, probeert de herder het roofdier te vinden. Volgens de lokale gebruiken moet hij het dier een offer brengen.

Tierra adentro
Mauro Colombo, 70 minuten, Panama
In zijn eerste lange documentaire dompelt filmmaker Mauro Colombo zich onder in de Darién Gap, een dichtbegroeid, mysterieus oerwoud dat Panama van Colombia scheidt. Op de gevaarlijke grens tussen deze twee landen kruisen de paden van guerrilla’s, immigranten, autochtone bewoners, boeren, drugshandelaren, lokale politieagenten en wilde dieren elkaar.

Valley of souls
Nicólas Rincón Gille, 137 minuten, Colombia
"Schiet me alstublieft niet dood." Dat is het enige verweer dat de eenvoudige riviervisser José heeft als hij weer eens een wapen op zich gericht krijgt tijdens zijn hopeloze tocht, die begint als hij na een nacht vissen ontdekt dat paramilitairen zijn twee zoons hebben meegenomen. En misschien vermoord en in het water gegooid. Het enige dat José nog kan doen, is hun lichamen zoeken.

The Whistlers
Corneliu Porumboiu, 97 minuten, Spanje
Wanneer de Roemeense politieagent Cristi (Vlad Ivanov) aankomt op het Canarische eiland La Gomera, wordt hij opgewacht door een stel criminelen. Van hen leert hij het Silbo, een fluittaal die eeuwen geleden op het eiland is ontstaan. Aangezien nog maar weinig mensen de fluitklanken beheersen, is de taal bijzonder geschikt om geheime boodschappen mee uit te wisselen.
 

INTEGRALE PROGRAMMA EN TICKETS 
Bezoek de website van IFFR voor het integrale programmaschema 2020 en de leukste events.  

LOCATIES
De films en activiteiten vinden plaats op verscheidene locaties verspreid over de stad grotendeels op loopafstand van elkaar bevinden. Het kloppend hart van het IFFR is het Schouwburgplein waaraan locaties als Pathé, de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg zich bevinden. In een straal van zo'n 500 meter liggen filmlocaties als het Cinerama Filmtheater en het Oude Luxor theater. LantarenVenster bevindt zich op de Kop van Zuid, op circa 2,5 kilometer ten zuiden van het Schouwburgplein.   

ETEN EN DRINKEN 
Gedurende het festival is er overdag en 's avonds van alles te beleven, niet alleen in de weekenden maar ook op doordeweekse dagen. Lunchen met filmpubliek kan in de Doelen. Hét uitgaanshart is de Rotterdamse Schouwburg waar het Film Café tot diep in de nacht de ontmoetingsplek is voor publiek en filmmakers (entree op vertoon van ticket).  


 

 
« augustus 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring