Spaanstalige Wereld Agenda

International Film Festival Rotterdam

24-01-2024
Van woensdag 24 januari tot zaterdag 4 februari vindt de 52e editie plaats van het International Film Festival Rotterdam. Het grootste filmfestival van Nederland staat voor 12 dagen eigenzinnige films, live performances, debatten met filmmakers en leuke feestjes. Met een aanbod van honderden films kun je tijdens IFFR rekenen op een flinke portie Spaanstalige producties. Spaanstalige Wereld zet ze elk jaar voor je op een rijtje! SPAANSTALIGE FILMS EN DOCU'S 2023

A los libros y a las mujeres canto
María Elorza, Spanje, 72 minuten, 2022
A los libros y a las mujeres canto is een warme documentaire over vier vrouwen en hun bibliotheken - een film waarin passie, toewijding en overlevering belangrijker zijn dan genialiteit. María Elorza richt zich op personages en verhalen die vaak in de marge van de cultuur blijven.

La amiga de mi amiga
Zaida Carmona, Spanje, 85 minuten, 2022
Zaida ziet haar leven als een film; nadat ze net gedumpt is volgt de film haar bij een reeks snel wisselende dates in de queer scene van Barcelona. Uiteindelijk valt ze als een blok voor Lara, een mede-filmmaker en toevallig de vriendin van haar vriendin.

Antes lleguen los zopilotes
Jonás N. Díaz, Mexico, 96 minuten, 2023
Dromerige, magisch-realistische fantasie die onderzoekt hoe vrouwen worden beperkt door de rol die de maatschappij hen opgelegd heeft. Before the Buzzards Arrive ontvouwt zich als een droombeeld dat ons achtervolgt met gedachten die de echte wereld kwetsbaar, bizar en grotesk doen lijke

Clementina
Agustín Mendilaharzu, Constanza Feldman, Argentinië, 109 minuten, 2022
Clementina is een heerlijk absurdistische komedie over het leven van twee excentriekelingen - en niet te vergeten hun verzameling handgemaakte objecten, speelgoed, boeken, souvenirs, elpees en bladeren - tijdens de pandemie. Verfrissend inventief qua vorm, met speciale aandacht voor de komische eigenschappen van geluid.

Croma Kid
Pablo Chea, 2023, Dominicaanse Republiek, 92 minuten, 2023
In 1993 vindt de dertienjarige Emi een vreemd apparaat waarmee hij per ongeluk zijn goochelende ouders naar een andere dimensie transporteert. Hij moet ze weer zien te vinden in deze aparte ode aan familie en alle attributen uit het eind van het analoge tijdperk.

El Puño del Cóndor
Ernesto Díaz Espinoza, Chili, 79 minuten, 2023
Hou je van Chileense actiefilms? Dan is het eerste deel van dit bijzondere martial arts-epos van filmmaker Ernesto Díaz Espinoza en de beroemde Marko Zaror iets voor jou. Een tweeling (en hun handlangers) vechten om een boek over "de vuist van de condor".

Las demás
Alexandra Hyland, Chili, 80 minuten, 2023
Rafa en Gabi laten zien wat echte vriendschap is in deze kleurrijke, aangrijpende en soms ongemakkelijke film over aanspraak maken op je reproductieve rechten in Chili, hoewel je daarvoor in de cel kunt belanden.

La amiga de mi amiga
Zaida Carmona, Spanje, 85 minuten 2022
La amiga de mi amiga volgt Zaida drie weken lang, waarin romantische pieken en dalen elkaar snel afwisselen en ze ondertussen een script probeert af te maken.

La hembrita
Laura Amelia Guzmán Conde, Dominicaanse Republiek, 90 minuten, 2023
In een samenleving gebouwd op raciale ongelijkheid en klassenverschillen gaat een bevoorrechte vrouw voor een klein meisje zorgen dat haar moederinstinct aanwakkert. Met een elliptische, bedekte stijl is La hembrita een portret van een onvervuld leven, met op de achtergrond een dreigende sociale ramp.

La montaña 
Diego Enrique Osorno, Mexico, 92 minuten, 2023
Volg de verbazingwekkende reis van een groep inheemse Zapatista's aan boord van La montaña van Mexico naar Europa om in opstand te komen tegen kapitalisme en kolonisatie. Een indrukwekkend, actueel verhaal over solidariteit en verzet, strijd en hoop.

La otra forma
Diego Felipe Guzman, Colombia/Argentinië, Frankrijk, 99 minuten, 2022
Deze animatiefilm zonder dialoog schetst een dystopische samenleving waarin alles en iedereen met geweld wordt gekneed naar een patroon van rechte lijnen en vierkante vormen. Zal Pedro Prensa verlossing en authenticiteit vinden door het bevrijden van de gebogen lijn en de subversieve cirkel?

La Sudestada
Daniel Casabé, Edgardo Dieleke, Argentinië, 94 minuten, 2023
De doorgewinterde privédetective Jorge wordt ingehuurd om de experimentele choreografe Elvira te volgen. Als hij beseft dat dit een uitzonderlijke zaak is, valt de afstand tussen de observator en de geobserveerde geleidelijk weg.

Mudos testigos
Jeronimo Atehortua Arteaga, Luis Ospina, Colombia, 102 minuten, 2023
Collage-experiment rijgt fragmenten aaneen van twaalf films uit de stomme periode van de Colombiaanse cinema en construeert zo een denkbeeldig nieuw scenario: een romantisch melodrama dat vertelt over de onmogelijke liefde tussen Efraín en Alicia. Of hoe cinema nieuw leven blaast in zijn vergeten geschiedenis.

Notas sobre un verano
Diego Llorente, Spanje, 83 minuten, 2023
Marta houdt van haar leven in Madrid met vriend Leo, maar als een zomervakantie in haar geboortedorp een oude romance doet oplaaien, gaat ze twijfelen aan haar keuzes. Wereldpremière van een gepassioneerd verhaal over liefde en verlangen gedurende één zwoele Spaanse zomer.

Santo contra los Jinetes del Terror
René Cardona, Mexico, 83 minuten, 1970
Een groep boze leprozen ontsnapt uit een instelling en gaat het slechte pad op. Dan verschijnt er een hombre met een zilveren masker: El Santo, die de orde zal herstellen. De nooit eerder vertoonde originele, erotische versie van een monument van de Mexicaanse pulpfilms over gemaskerde worstelaars.

Trenque Lauquen
Laura Citarella, Argentinië, 260 minuten, 2022
Het verhaal begint met een raadselachtige verdwijning: Laura, die een echt liefdesverhaal onderzoekt dat letterlijk verborgen zat in bibliotheekboeken, is plotseling verdwenen. Terwijl anderen haar zoeken, schakelt Laura Citarella's film soepel, maar betoverend tussen mysterie en liefdesverhaal, en zelfs enige sciencefiction en horror.

INTEGRALE PROGRAMMA EN TICKETS 
Bezoek de website van IFFR voor het integrale programmaschema 2023 en de beste events.  

LOCATIES
Verspreid over de stad vind je films en activiteiten op verscheidene locaties. Het kloppend hart van het IFFR is het Schouwburgplein. Daar bevinden zich prominente locaties als Pathé, De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg. In een straal van 500 meter liggen filmlocaties als het Cinerama Filmtheater en het Oude Luxor theater. LantarenVenster bevindt zich op de Kop van Zuid, op ongeveer 2,5 kilometer ten zuiden van het Schouwburgplein.   

ETEN EN DRINKEN 
Tijdens IFFR valt er overdag en 's avonds 7 dagen per week van alles te beleven. Voor een lunch met filmpubliek strijk je neer in de De Doelen. Het uitgaanshart vind je in de Rotterdamse Schouwburg Het Film Café is daar tot diep in de nacht dé ontmoetingsplek is voor publiek en filmmakers. Entree op vertoon van ticket.  terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring