Spaanstalige Wereld Agenda

Día de Muertos in Mexico

31-10-2023
Día de Muertos is een Mexicaanse feestdag ter ere van de doden gevierd van 31 oktober tot en met 2 november. De Dag van de Doden wordt op kleinere schaal ook elders in de Spaanstalige wereld gevierd, net als in de Verenigde Staten. 

Oorsprong

Día de Muertos wordt al duizenden jaren gevierd in Mexico. Zo vereerden Azteken en Mayas hun voorouders met het tonen van bewaarde schedels tijdens ceremonies waarmee de wedergeboorte gesymboliseerd werd. Omdat Día de Muertos zo'n lange traditie heeft en zo diep geworteld was bij de inheemse bevolking besloten de Spanjaarden deze viering in Mexico te combineren met twee katholieke vieringen: Todos los Santos (Allerheiligen) en Día de los Fieles Difuntos (Allerzielen). 

Festiviteiten

De Mexicaanse dodendag is inmiddels uitgegroeid tot een groot spektakel waaraan verschillende nieuwe activiteiten zijn toegevoegd. Het is in Mexico traditie dat families van overledenen op de Dag van de Doden met drank en voedsel naar het kerkhof gaan en niet zelden eindigt zo'n bezoek in een feest. Een voorbeeld van een nieuwe activiteit is de grote optocht in Mexico-Stad waarbij duizenden mensen verkleed als skeletten in een spectaculaire stoet door de straten trekken. In Mexico staat 1 november in het teken van kinderen die voor hun pubertijd overleden zijn, terwijl op 2 november alle andere doden worden herdacht. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring