Agenda Spaanstalige Wereld


Open Dagen El Abanico in Rotterdam

02-02-2022
Overweeg jij een cursus Spaans in Rotterdam? Dan is het goed om te weten dat je bij El Abanico op het verschillende dagen in het jaar sfeer kunt proeven. Reuzehandig om kennis te maken met de docenten, de lesmethodiek, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En wie gelijk de smaak te pakken heeft, kan zich ter plekke inschrijven...eindelijk beginnen met Spaans! El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam tegenover het Timmerhuis op loopafstand van Centraal Station en Station Blaak. Een afspraak is niet nodig. 

Wanneer: woensdag 2 februari 2022
Horario 17:00-20:00
Start seizoen: in de week van 7 februari 
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, RotterdamFestival Internacional de la Canción de Viña del Mar

20-02-2022Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar is het belangrijkste muziekfestival van Latijns-Amerika. Thuishaven van dit internationale 'Songfestival' is Quinta Vergara, een amfitheater in de mondaine Chileense kustplaats Viña del Mar.

Grote namen uit de Spaanstalige en Engelstalige muziekwereld

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar bestaat al sinds 1960 en sinds die tijd heeft het muziekfestival tal van beroemde deelnemers mogen verwelkomen. Hiertoe behoren grote namen als Gustavo Cerati, Shakira en Calle 13, maar ook Angelsaksische groepen en artiesten als The Police, Franz Ferdinand en Morissey. Met circa 150 miljoen kijkers en live uitzendingen in de Latijns-Amerikaanse landen die ook verslag doen van de aankomst van de sterren, is het bereik enorm vam het muziekfestijn.

Competities en genres tijdens Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar kent wedstrijden in de genres 'pop' en 'folk' en werkt met de volgende vier awards (galardones): 'Antorcha de Oro', 'Gaviota de Plata', 'Gaviota de Oro' en de 'Antorcha de Plata'. De competies worden afgewisseld met optredens van artiesten binnen en buiten Latijns-Amerika. Naast 'pop' en 'folk' zijn er tijdens het festival tal van andere genres te beluisteren waaronder merengue, salsa en reggaetón. In het genre 'pop' werd de competitie het meest gewonnen door Chili.

periode: zondag 20 februari t/m vrijdag 26 februari

 
Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

23-02-2022Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het tweede grootste carnaval ter wereld. Van alle carnavals in Spanje is Carnaval de Santa Cruz het meest swingend en Zuid-Amerikaans. Tijdens het carnaval bereikt het toerisme op het Canarisch Eiland Tenerife een absoluut hoogtepunt. Het thema voor 2022 is science fiction.

Kenmerken Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

 Extravagante en kostbare kleding en opzwepende Caribische muziek zijn typische Latijns-Amerikaanse invloeden van het Carnaval de Santa Cruz de Tenerife. Verder speelt het carnaval zich volledig op straat waar gegeten en gedanst wordt. Het carnaval kent twee vieringen: het officiële carnaval en het straatcarnaval. Aan het officiële carnaval doen honderden groepen mee waaronder de zogenaamde murgas en comparsas. Gehuld in kleurrijke carnavalskleding dansend op de Caribische ritmes van de lokale orkesten doen dagelijks vele duizenden mensen met aan het straatcarnaval. Kenmerken voor het Carnaval de Santa Cruz is ook het jaarlijkse thema. Zo stonden in 2016 de jaren 80 (los años 80) centraal, terwijl het in 2020 draaide om de flirterige jaren 50 (los coquetos años 50). 

Activiteiten Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Traditiegetrouw worden op woensdag de carnavalskoningin (reina) gekozen. Een spektakel dat live op tv wordt uitgezonden. Maar de echte carnavalsfestiviteiten barsten los op vrijdag tijdens de grote openingsoptocht. Daarna volgen elke avond enorme feesten. De climax volgt op dinsdag met El Coso. Een grootse parade die voert langs de Avenida de Anaga. Met de Entierro de la Sardina wordt op woensdag het carnaval afgesloten. Dit fenomeen staat voor de symbolische begrafenis van de sardina. Dat wil zeggen dat er afscheid genomen wordt van de genoegens van het leven voordat het vasten zijn intrede kan doen. Plaza de España is het kloppend hart van Carnaval de Santa Cruz de Tenerife. Voor de gelegenheid is het plein overladen met stalletjes, muziek en bovenal een uitzinnige feeststemming. Volg de laatste actuele informatie op de website van Carnaval de Santa Cruz

Periode: woensdag 23 februari - zondag 6 maart 
Carnaval de Cádiz

24-02-2022Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen van de nauwe Andalusische havenstad overspoelen.

Carnaval Cádiz: satire en liedjes 

Het carnaval van Cádiz wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. En in plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen de chirigotas een belangrijke rol, muziekgroepen met satirische liedjes over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoir liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook ware competities waarvoor sommige groepen wel een jaar repeteren. Culinair wordt het festival opgesierd met vooral veel vis, de specialiteit van Cádiz, waarbij je kunt denken aan pescado frito (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval Cádiz

De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt plaats op donderdag om 19:00 uur en om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC) waar ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee doen. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval van Cádiz wanneer iedereen vermomd is. De versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen worden ten gehore gebracht bij de Mercado Central. In de oude zeewijk La Viña worden 's avonds tenslotte de prijzen uitgereikt. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er een grote carnavalsstoet met praalwagens die door Cádiz trekt. Een week later, op zondag, eindigt het carnaval traditiegetrouw met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij Castillo de San Sebastián. 

Carnaval Cádiz: ruim 600 jaar carnaval 

De oorsprong van het carnaval van Cádiz gaat helemaal terug tot de 15e eeuw toen de Baai van Cádiz zich ontwikkelde tot één van de druktste havens van het Spaanse rijk waar zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden aanmeerden en elkaar troffen. Zo introduceerden de Italiaanse zeevaarders de tradities van het carnaval van Venetië. De gaditanos namen deze gretig over maar voegden er wel een aantal eigen ingrediënten aan toe waarmee het carnaval van Cádiz een unieke stijl kent. Anno 2019 wordt het carnaval van Cádiz al ruim 600 jaar gevierd!

Periode: donderdag 24 februari - zondag 6 maart 
Carnaval de Barranquilla

26-02-2022Carnaval de Barranquilla is een vierdaagse feestexplosie die de Colombiaanse havenstad volledig op zijn kop zet. Het tweede grootste carnaval van Latijns-Amerika start traditioneel de zaterdag voor aswoensdag. De lijfspreuk van het carnaval luidt: Quien lo vive, es quien lo goza - wie het beleeft, geniet ervan.

Activiteiten Carnaval de Barranquilla

Op zaterdag wordt afgetrapt met de Batalla de Flores, een grote optocht van praalwagens. Op zondag volgt de Gran Parada, waarbij duizenden verklede feestvierders de straten onveilig maken. Op maandag is het de beurt aan Festival de Orquestas, een enorm concert met voornamelijk Caribische groepen. Op dinsdag wordt het carnaval traditiegetrouw afgesloten met de symbolische begravenis van Joselito Carvajal, een figuur die staat voor het grote plezier van het carnaval. 

Periode: zaterdag 26 februari t/m dinsdag 1 maart  
 

 
Onafhankelijkheidsdag Dominicaanse Republiek

27-02-2022

Wie in de periode van Onafhankelijkheidsdag in de Dominicaanse Rebubliek is, zal veel Dominicaanse vlaggetjes zien wapperen. En het zou ook zo maar kunnen dat je in een groot carnavalsfeest belandt, want de carnavalsvieringen in februari vallen toevallig samen met Día de la Independencia. Een niet te missen spectaculair onderdeel van het carnaval zijn de parades op het Malecón in de hoofdstad Santo Domingo op zondag. Op Onafhankelijkheidsdag houdt de president van de Dominicaanse Republiek traditiegetrouw een speech die op de nationale televisie wordt uitgezonden. Tot de activiteiten behoort ook een eerbetoon aan de hoofdrolspelers van de verkregen onafhankelijkheid: Juan Pablo Duarte, Ramón Matías Mella en Francisco del Rosario Sánchez. Deze herdenking vindt plaats bij de Puerta del Conde, een stadspoort in Santo Domingo waar de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek op 27 februari 1844 werd uitgeroepen door een van de stichters: Francisco del Rosario Sánchez.

 

 
« februari 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring