Agenda Spaanstalige Wereld


Reyes Magos in Spanje

06-01-2022

Spaanse kinderen kijken er het hele jaar naar uit: Reyes Magos. Het Driekoningenfeest is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest maar op een aantal punten net even anders. Driekoningen verwijst naar de drie wijzen die het kindje Jezus na zijn geboorte kwamen bezoeken met geschenken. Lees meer over Reyes Magos en de belangrijkste optochten (cabalgatas) van Spanje. 

Aankomst van de drie koningen

Op 5 januari in het dan zover: de drie koningen Melchor, Gaspar en Baltasar arriveren per boot in Spanje. De aankomst wordt opgevolgd door grote optochten in verscheidene Spaanse steden. Niet op een schimmel maar op kamelen. De oudste optocht is die van Alcoy die teruggaat tot 1866. Andere bekende cabalgatas zijn die van Granada, Barcelona, Valencia en Madrid. Na de Driekoningenoptocht zetten de kinderen verwachtingsvol hun schoenen onder de kerstboom of bij de open haard. Voor de kamelen van de koningen worden kleine geschenken als water, mandarijnen of walnoten neergezet. En om de drie wijzen gunstig te stemmen worden er ook liedjes gezongen. De kinderen die braaf zijn geweest kunnen cadeaus verwachten in de nacht van 5 op 6 januari.

Cadeautjes uitpakken

Op 6 januari is het groot feest voor de Spaanse kinderen als tijdens het ontbijt de cadeaus worden geserveerd. Traditiegetrouw gaat dit samen met de Spaanse lekkernij Roscón de Reyes. Een Driekoningenkrans versierd met gekleurde snoepjes. Goed om te weten, in deze ronde cake zit een boon verstopt. De regel is dan: wie hem vindt, betaalt de cake. Maar dit moet niet al te letterlijk worden genomen. Vind je een kleine kroon of koning? Dan word je een dag lang als een koning behandeld. Kom in de stemming met een sfeerimpressie van TVE of lees meer over de Spaanse kerstviering en oud- en nieuwtradities van Spanje. Op 6 januari wordt in Spanje ook nog een grote loterij gehouden: Lotería del Niño.
El Gordo in Spanje

06-01-2022


El Gordo in Spanje

De megaloterij El Gordo domineert jaarlijks de dagen voorafgaand aan kerst in Spanje. De kerstloterij is niet alleen de oudste loterij van Spanje maar ook de grootste loterij in de wereld. El Gordo (De Dikke) is een verwijzing naar de vette prijzenpot. 

Vette jackpot

Met een jaarlijks prijzengeld van 2,5 miljard (!) mag gerust gesproken worden van een reusachtige jackpot. Spanjaarden zijn er gek op. Ze kopen massaal loten, niet zelden in een collectief van families, straten of zelfs complete dorpen. Zo mocht het dorpje Grañén (1800 inwoners) onderling 720 miljoen euro verdelen in 2011. In 2015 was het de beurt aan het armlastige Roquetas del Mar dat 450 miljoen euro mocht verdelen. Daar zat een Senegalese immigrant bij die op basis van een tiende lot 400 duizend euro won.

Voorverkoop  

De voorverkoop van de Lotería de Navidad begint al ver voor de kerst, ergens midden in de zomer in juli. Traditiegetrouw worden veel loten op straat verkocht via kiosken en straatverkopers. De laatste jaren worden loten steeds vaker online gekocht met als bijkomstig voordeel dat het eindcijfer van het lot bepaald kan worden. De prijs van een heel lot kost 200 euro, maar de meeste deelnemers geven de voorkeur aan een tiende deel, een décimo. 

Trekking

De trekking (el sorteo) op 22 december begint al om 08:00 uur in de ochtend. De Spaanse nationale zender TVE zendt dit spektakel integraal en live uit vanuit Teatro Madrid. Je ziet de balletjes uit twee ronddraaiende tambolas rollen onder het toeziend oog van controleurs en een dolenthousiast publiek. Een bijzondere rol in deze ceremonie is weggelegd voor de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid. Zij trekken niet alleen de winnende getallen maar lezen ze ook zingend voor. Dit voorlezen van de prijzen, telkens door een koppel van een jongen en een meisje, gebeurt onafgebroken op een welhaast monotone wijze. Ook vermakelijk zijn de straatinterviews met dolgelukkige proostende prijswinnaars. 

Driekoningen loterij

Na de kerstloterij volgt op 6 januari nog een kleinere loterij om het af te leren: Lotería del Niño. Maar met een prijzenpot van 700 miljoen euro is de Niño loterij nog altijd fors te noemen. Sterker nog, het is de op twee na grootste loterij van Spanje. De Driekoningen loterij wordt gehouden op Día de los Reyes Magos, een nationale feestdag in Spanje. 

« januari 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring