Agenda Spaanstalige Wereld


San Fermín Festival in Pamplona

03-07-2021

 


Sanfermines
 (in Spanje ook bekend als Fiestas de San Fermín) is een wereldberoemd evenement in Pamplona. Jaarlijks komen ruim een miljoen bezoekers af op dit megafestijn. Met afstand het bekendste onderdeel van het San Fermín festival is het gevaarlijke en omstreden stierenrennen waarbij jaarlijks gewonden vallen en soms zelfs doden. Kom met dit artikel meer te weten over het stierenrennen in Pamplona en tal van andere activiteiten en tradities die deel uitmaken van Sanfermines.  

Chupinazo, de wilde opening van Sanfermines

Er zijn er verschillende in Spanje maar de chupinazo van Pamplona moet wel de beroemdste en wildste ter wereld zijn. Tienduizenden feestgangers getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos) verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo vanaf het balkon van het gemeentehuis om klokslag 12:00 uur worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan ‘Leve San Fermin!’ om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten - we zijn vertrokken! Opgehitst door de massa en met de nodige alcohol gebeurt er in deze extatische toestand van alles. Een van de officieuze tradities van de opening is het topless gaan van een aantal vrouwen wat bijdraagt aan de feestvreugde en de wilde reputatie van de chupinzo. Hoewel dit fenomeen doorgaans onschuldig en gemoedelijk is, heeft de gemeente zijn handen vol aan sexuele agressie en gaat dit zelfs met actieve campagnes tegen. Een ander serieus probleem voor de autoriteiten is het wildplassen en met name de muren in het oude centrum krijgen het zwaar te verduren tijdens de feesten. 

Hoe werkt het stierenrennen van Pamplona

Na de opening op zaterdag is er elke dag om 08:00 uur een encierro waarbij zes vechtstieren door de smalle straten van Pamplona worden gejaagd op weg naar de arena. In totaal zijn er acht encierros en het is goed om daarbij te weten de stieren telkens door een andere fokkerij worden aangeleverd en qua gewicht en gevaarlijkheidsgraad behoorlijk kunnen verschillen. Nadat de stieren eenmaal zijn losgelaten en het startschot klinkt gaan honderden deelnemers de stieren voor op een 850 meter lang parkoers. Hoewel het verstandig is om te rennen voor je leven is het juist de sport om zo dicht mogelijk bij de imposante stieren te geraken. Volgens het protocol mogen de deelnemers die uitgerust zijn in witte kleding en een rode sjaal, zich alleen verdedigen met een opgerolde krant. De deelnemers bestaan uit een bonte mix van gelegenheidsrenners (veelal jongemannen) en een harde kern van serieuze renners voor wie het stierenrennen bijna religie is. Dat de encierro geen ludieke renpartij is, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1922 kwamen al 15 deelnemers om het leven en jaarlijks zijn er tientallen gewonden te betreuren. Met de stieren loopt het altijd slecht af, want ze worden allemaal gedood in de arena. Wist je dat de TVE het spektakel dagelijks live uitzendt met analyses en al?  

Stierengevechten en Hemingway

De traditionele stierengevechten vinden 's middags plaats in de Plaza de Toros, de arena van Pamplona. Het is daarbij traditie dat het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of als kotelet (chuleta) wordt aangeboden. Voor wie zich goed wil inlezen: de stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises' (de Spaanse titel is 'Fiesta'). De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet. 

Sanferimines is nog veel meer dan stieren

Hoewel Sanfermines bij het grote publiek hoofdzakelijk bekend is vanwege het stierenrennen is het zoveel meer dan dat. Het festival staat namelijk bol van de tradities en activiteiten. De eeuwenoude traditie van het dragen van het beeld van San Fermín op 7 juli door het oude centrum van Pamplona is hiervan een goed voorbeeld. Bedenk dat het San Fermín Festival ooit is ontstaan als eerbetoon aan deze heilige die in 1591 in Frankrijk als martelaar stierf. Maar ook Baskische volksdansen, concerten, vuurwerk en de bonte stoet van verklede mensen die elk jaar met enorme maskers (Kilikis) door de stad paradeert, maken hier allemaal deel van uit. Weer van een geheel andere orde zijn de grote parties waar met name jongeren helemaal losgaan tot in de late uurtjes. Over tradities gesproken, San Fermín eindigt op 14 juli met de stoet van de reuzen en met het afscheidslied El Pobre de Mí op een wederom volgepakt Plaza de Ayuntamiento. 

Periode: zaterdag 3 juli - zondag 10 juli 
Onafhankelijkheidsdag Argentinië

09-07-2021


De onafhankelijkheid van Argentinië werd uitgeroepen op 9 juli 1816 door het congres van Tucumán die zitting had in de stad San Miguel de Tucumán. Tegenwoordig is Tucumán een van de 23 provincies van Argentinië. Día de la Independencia is een officiële feestdag in Argentinië en in de grote steden kun je parades, militaire uitvoeringen, muziek- en dansfestivals en vuurwerkshows verwachten.  
DELE Examens in Nederland

09-07-2021

DELE staat voor officile diploma's die de kennis en beheersing van de Spaanse taal bewijzen. Diplomas de Espaol como Lengua Extranjera (Diploma???s voor Spaans als Buitenlandse Taal) hebben een internationaal karakter en worden door Instituto Cervantes namens het Spaanse Ministerie van Onderwijs en Beroepsopleiding afgegeven. Hieronder lees je waar en wanneer in Nederland de DELE examens plaatsvinden en bij welke taalscholen in binnen- en buitenland je voorbereidingslessen kunt volgen.  


DELE examens 2021 in Nederland (zoek contact met Instituto Cervantes voor status gezien corona)

 
 
Examendata juli 2021
Utrecht | vrijdag 9 juli | A2, B1, B2, C1 | Instituto Cervantes 
Inschrijvingsperiode: 11 november 2020 t/m 12 mei 2021 
 
Examendata oktober 2021
Utrecht | vrijdag 9 oktober | A2, B1, B2 | Instituto Cervantes 
Inschrijvingsperiode: 11 november 2020 t/m 25 augustus 2021 
 
Examendata november 2021
Utrecht | zaterdag 13 november | A1, A2, B1, B2, C1, C2 | Instituto Cervantes 
Utrecht | vrijdag 12 november | A1 escolar, A2/B1 escolar| Instituto Cervantes [voor scholieren]
Inschrijvingsperiode: 11 november 2020 t/m 6 oktober 2021 
 
Tarieven examen en inschrijving DELE 2021 
DELE A1: ??? 130
DELE A2: ??? 141
DELE B1: ??? 152
DELE B2: ??? 214
DELE C1: ??? 224
DELE C2: ??? 230
DELE A1 voor scholieren: ??? 130
DELE A2/B1 voor scholieren: ??? 152 
 
Inschrijving DELE examens
Inschrijven voor de DELE examens kan online via Institituto Cervantes
 

DELE voorbereidingscursussen 

In Nederland kunnen bij verschillende taalscholen voorbereidingslessen voor de DELE examens gevolgd worden. Zo verzorgt El Abanico in Zuid-Holland op verschillende momenten in het jaar lessen voor alle zes niveaus.

Je kunt ook bij taalscholen in Spanje voorbereidingscursussen volgen. Bij Tenidiomas in Jerez de la Frontera, of bijvoorbeeld bij Instituto Hemingway in het Noord-Spaanse Bilbao. 

Of zoek het nog verder weg bij een taalschool in Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld bij Tandem Santiago in de hoofdstad van Chili. 
Sónar in Barcelona

15-07-2021

Sónar is een multimediaal muziekfestival in Barcelona met 'Música Avanzada' en 'New Media Art'. Vanaf de start in 1994 domineert electronische muziek met stromingen als electro, house en techno. Sónar kent een dag- en nachtprogramma die op verschillende locaties in de stad worden gehouden. 

Sónar by Day
Het dagprogramma begint in de middag en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Concerten, workshops, congressen, exposities en films maken hier allemaal deel van uit. In 2013 is het daggedeelte verhuisd naar het omsloten Montjuïc de Fira Barcelona. Voorheen waren de locaties Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) en Museo de Arte Contemporá de Barcelona (MACBA). 

Sónar by Night
Sónar by Night wordt gehouden bij Fira Gran Via L'Hospitalet. Met speciale bussen kunnen de festivalgangers de twee gedeeltes overbruggen. Het avondprogramma bestaat uit optredens van DJs, VDJs en concerten met een breed spectrum aan dance. 

Periode: donderdag 15 juli t/m zaterdag 17 juli (update volgt) 


 
Onafhankelijkheidsdag Colombia

20-07-2021


 
In 1810 verklaarde Colombia zich onafhankelijk hoewel de Spaanse troepen het land weer snel terug zouden veroveren. In 1819 zou de onafhankelijkheid daadwerkelijk binnengesleept worden onder leiding van de grote onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar die de onafhankelijke republiek van Groot-Colombia uitriep, een federatie die grote delen van het huidige Colombia, Venezuela, Panama en Ecuador omvatte. In de grote steden kun je op deze officiële feestdag parades en militaire uitvoeringen verwachten, net als muziek- en dansfestivals en vuurwerkshows. Simón Bolívar Dag

24-07-2021

Vandaag wordt gevierd dat Simón Bolívar op 24 juli 1783 werd geboren. De beroemdste Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder staat aan de wieg van de landen Venezuela, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolovia. In Zuid-Amerika kent hij een grote heldenstatus wat wel blijkt uit de vele standbeelden en pleinen die aan hem zijn opgedragen.
« juli 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring