Agenda Spaanstalige Wereld


International Film Festival Rotterdam

02-06-2021Van maandag 1 februari tot zondag 7 februari en van 2 t/m 6 juni deze bijzondere corona-editie van het International Film Festival Rotterdam: de 50e editie van het grootste filmfestival van Nederland. Onder normale omstandigheden 12 dagen lang films, live performances, debatten met filmmakers en leuke feestjes. Nu opgedeeld in twee delen waarvan het winterdeel volledig digitaal is. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vertoont honderden films waaronder een flink aanbod Spaanstalige producties. Bekijk hieronder films en docu's van de laatste edie van het IFFR uit en over de Spaanstalige wereld. SPAANSTALIGE FILMS EN DOCU'S 2021 

Auorara
Paz Fabrega, Costa Rica, 92 minuten
Bedachtzaam en liefdevol vertelt Aurora het verhaal van een ongewenste zwangerschap. De veertigjarige Luisa geeft, naast haar werk als architect, op bevlogen wijze creatieve workshops aan kinderen. Op een dag vindt ze bij de toiletten van de school de zeventienjarige Julia, die ongewenst zwanger blijkt. Luisa besluit haar te helpen en manoeuvreert zichzelf daarmee in een ingewikkelde positie, ergens tussen vriendin, lerares en moederfiguur in. 

Destello Bravióuorara
Ainhoa Rodríguez, Spanje, 95 minuten
In een stil Spaans dorp roddelen de vrouwen erop los wanneer een van hen haar man verlaat. Misschien willen zij ook wel ontsnappen aan de knellende, patriachale banden van deze traditionele gemeenschap. Een documentair ogend drama met een vleugje magisch realisme. 

Librorio
Nino Martínez Sosa, Dominicaanse Republiek, 99 minuten
Een arme Dominicaanse boer raakt zoek tijdens een orkaan en keer terug als profeet. Zijn gemeenschap van volgelingen wekt al snel argwaan van de autoriteiten. Vanuit meerdere gezichtspunten vertelt Liborio de geschiedenis van een beweging met spiritualiteit en de strijd om zelfbeschikking.

El Perro que no calla
Ana Katz, Argentinië, 73 minuten
Dertiger Sebastian hopt lijdzaam van baan naar baan in dit tragikomische verhaal, dat per scène een sprong vooruit maakt in de tijd. Terwijl hoofdrolspeler Daniel Katz het ongemak mooi invoelbaar maakt, houdt deze zwart-witfilm een aangename balans vast tussen ingevoeld drama en licht absurdisme. 

Terranova
Alejandro Pérez Serrano - Alejandro Alonso Estrella, Cuba, 50 minuten
Steden herhalen zich niet, ze transformeren. Sommige steden zijn gebouwd op een filosofisch idee. De levendige stad die we zien in Terranova is gemaakt van reflecties, herinneringen aan andere steden en visioenen van de toekomst. We worden meegezogen in een bijzondere, speelse film waarin geen gebouw recht lijkt te staan en het lastig is te weten waar we zijn. De indringende soundtrack draagt bij aan een magische sfeer, deels gefilmd met een camera obscura.
 

INTEGRALE PROGRAMMA EN TICKETS 
Bezoek de website van IFFR voor het integrale programmaschema 2021 en de leukste events.  

LOCATIES
De films en activiteiten vinden normaal plaats op verscheidene locaties verspreid over de stad grotendeels op loopafstand van elkaar bevinden. Het kloppend hart van het IFFR is het Schouwburgplein waaraan locaties als Pathé, de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg zich bevinden. In een straal van zo'n 500 meter liggen filmlocaties als het Cinerama Filmtheater en het Oude Luxor theater. LantarenVenster bevindt zich op de Kop van Zuid, op circa 2,5 kilometer ten zuiden van het Schouwburgplein.   

ETEN EN DRINKEN 
Gedurende het festival is er onder normale omstandigheden overdag en 's avonds elke dag van alles te belevenn. Lunchen met filmpubliek kan bijvoorbeeld in de Doelen. Hét uitgaanshart is de Rotterdamse Schouwburg waar het Film Café tot diep in de nacht de ontmoetingsplek is voor publiek en filmmakers (entree op vertoon van ticket).  


 

 
Filmfestival Málaga

04-06-2021

Festival de Málaga is een prestigieus Spaans filmfestival jaarlijks gehouden in Málaga. Festival de Málaga Cine Español (FMCE) zorgt voor veel sfeer in de Andalusische havenstad.
 
Filmactiviteiten in Málaga
Festival de Málaga werd opgericht in 1998 ter promotie van Spaanse films, documentaires en korte films. De belangrijkste award is de Biznaga de Oro. Prominente filmlocaties tijdens het filmfestival vormen Teatro Cervantes, Teatro Echegaray en Museo Picasso. Daarnaast zijn er gratis filmvoorstellingen in de open lucht en tal van andere film gerelateerde activiteiten. 
 
Filmsterren spotten
Tijdens het filmfestival van Málaga draait het ook om de rode loper en het spotten van beroemdheden. Veel prominenten en celebrities uit de filmwereld verblijven dan in Málaga en de kans is aanzienlijk dat je een bekende acteur, regisseur of andere prominent tegen het lijf loopt. Ook leuk om te weten: er zijn concerten in het nieuwe havengebied Muelle Uno waar van alles te beleven is. Bekijk onderstaand filmpje voor een sfeerimpressie of bezoek de officiële website. 


Periode: 4-13 juni 2021 (oorspronkelijk 12-21 maart)Spaans leren in Málaga? Bekijk dan ook taalschool
Instituto Andalusi. 
Corpus Christi in Granada

12-06-2021

Corpus Christi is het belangrijkste feest van Granada. Feria del Corpus de Granada is geënt op Sacramentsdag, een hoogfeest binnen de Katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren. De feria vindt meestal plaats in juni, maar dit kan ook eind mei zijn afhankelijk van hoe Semana Santa valt. Corpus Christi wordt naast Granada ook groots gevierd in Toledo en Valencia. 

Activiteiten Corpus Christi Granada
Feria del Corpus begint op maandag om middernacht met de alumbrado wat staat voor het ontsteken van de lampen bij de toegangspoort. Op woensdag is een grote stoet aangevoerd door een vrouw (een pop) zittend op de rug van een grote draak die volgens de laatste mode is aangekleed. De belangrijkste feestdag is op donderdag: Día del Corpus Christi. Een enorme processie zet de stad dan volledig op zijn kop. De daaropvolgende dagen wordt er intensief feestgevierd en zijn er typisch Spaanse activiteiten als flamencovoorstellingen, paardenshows, stierenvechten en proeverijen. Op zondag eindigt de feria met een spectaculair vuurwerk. 

Periode: zaterdag 12 juni t/m zaterdag 19 juni (update volgt nog)

 
Festival Internacional de Música y Danza de Granada

18-06-2021Festival Internacional de Música y Danza de Granada
 is één van de meest vooraanstaande culturele festivals van Spanje. Het programma omvat verschillende artistieke genres die grotendeels plaatsvinden in het Alhambra. Het zomerfestival wordt dit jaar voor de 66e keer gehouden in Granada.

Rijk verleden met grote namen

De eerste officiële editie van Festival Internacional de Música y Danza de Granada werd gehouden in 1952, maar de wortels gaan verder terug. Reeds in 1883 vonden symfonische concerten plaats in Palacio V in aanwezigheid van wereldberoemde kunstenaars, muzikanten en poëten als Federico García Lorca, Granada's beroemdste zoon. 

Activiteiten en locaties  

Concerten, opera's, flamenco en dansvoorstellingen maken deel uit van de activiteiten. Ze vinden plaats in het Alhambra en in verschillende wijken in de stad. Zo worden de symfonische concerten gehouden in Palacio de Carlos V en de theatervoorstellingen (in de openlucht) in de Jardines del Generalife, beide locaties maken deel uit van het Alhambra complex. Mede dankzij deze unieke locaties lokt het festival bezoekers uit alle uithoeken van Spanje en ver daar buiten. Het programma en informatie is te vinden op Festival Internacional de Música y Danza de Granada

Periode: vrijdag 18 juni tot vrijdag 9 juli (nog niet bevestigd)
Noche de San Juan in Spanje

20-06-2021Met Noche de San Juan wordt in Spanje de terugkeer van de zomer gevierd. Een belangrijk onderdeel van dit zomerfeest zijn de kampvuren (hogueras) die volgens de legende een zuiverende werking zouden hebben op de aanwezigen. En wist je dat je met het wassen van je gezicht in het zeewater een jaar lang verzekerd bent van schoonheid? In de meeste Spaanse plaatsen wordt het zomerfeest gevierd van 20 op 21 juni (de langste dag van het jaar) aan de vooravond van de geboorte van Johannes de Doper, ofwel San Juan. Maar bijvoorbeeld in Málaga wordt het feest gevierd in de nacht van 23 op 24 juni (6 maanden voor de geboorte van Christus). Van alle vreugdevuren en festiviteiten in Spanje zijn de feesten van Alicante het spectaculairst. 

Een Noche de San Juan in Valencia beleven? Dan kan dit bij El Carmen Spanish School.
Noche de San Juan in Puerto Rico

23-06-2021Noche de San Juan is één van Puerto Rico's grootste festivals. San Juan is niet alleen de patroonheilige van Puerto Rico maar tevens de naam van de hoofdstad van het eiland en dat moet natuurlijk extra goed gevierd worden. Voor Puerto Ricanen is Noche de San Juan niet alleen een mooie gelegenheid om een feestje te vieren op het strand maar ook om de zee in te duiken. Waarom? Volgens de traditie is het water van de zee tijdens de kortste nacht van het jaar gezegend met allerlei speciale krachten, bijvoorbeeld om je tegen onheil wapenen. In het oude centrum en op de verschillende stadsstranden als Condado zijn tal van strandpicnics en fuifjes te beleven.
Inti Raymi in Cusco

24-06-2021

Het Festival van de Zon werd al gevierd ten tijde van het Incarijk. Toen werd de religieuze ceremonie ter ere van de god Inti gehouden op de plek waar nu het het hoofdplein van Cusco ligt, het Plaza de Armas. Sinds 1944 wordt het jaarlijkse feest gevierd bij Sacsayhuamán, tegenwoordig een beroemde archeologische vindplaats iets buiten Cusco. Voorafgaand aan het festival zijn er in het historisch centrum van Cusco volop activiteiten waaronder voorstellingen van traditionele dansen. Het zonnewende festival trekt naast cusqueños ook de nodige toeristen. 
Flamenco Festival Rotterdam

26-06-2021Flamenco Festival Rotterdam is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplek voor iedereen die van flamenco, Spanje en de Spaanstalige wereld houdt. Het sfeervolle en zonnige festival dat dit jaar zijn 12e editie beleeft, bestaat uit kwalitatieve flamencoconcerten, dansvoorstellingen, workshops, proeverijen en kinderworkshops. Ook de Spaanse gastronomie is met paella, tapas, wijn en sangría goed vertegenwoordigd. Kortom, het leukste Spaanse feestje van Rotterdam en ver daar buiten! 

Locatie: Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam
Wanneer: update volgt
Meer informatie: Flamenco Festival Rotterdam

 
Festival Internacional de Poesía de Medellín

26-06-2021Festival Internacional de Poesía de Medellín
 is een prestigieus poëziefestival dat sinds 1991 in het Colombiaanse Medellín wordt gehouden. Poëten wereldwijd dragen gedichten voor in parken, aula's of gewoon op straat onder veel belangstelling en enthousiasme van de medellinenses en toeristen. Namens Nederland was Cees Nooteboom in 2011 te gast en een jaar eerder was het de beurt aan Jules Deelder. Dit jaar alweer de 30e editie.

Periode: zaterdag 26 juni - zaterdag 3 juli (update volgt)
« juni 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring