Agenda Spaanstalige Wereld


Romería del Rocío

30-05-2021Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Een miljoen mensen waaronder ruim 100 broederschappen trekken jaarlijks naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío. De bedevaart vindt plaats in het Pinksterweekend. 

Broederschappen Romería del Rocío

Om mee te mogen doen aan de bedevaart is lidmaatschap vereist van een van de broederschappen en groepen. Aan de bedevaart doen ruim honderd broederschappen mee. Daarnaast zijn er negentien 'hermandades no filiales' (publieke groepen) en acht 'asociaciones privadas' (private groepen). Verder zijn er ook groepen die geen broederschap vormen maar wel mee mogen doen waaronder vijf delegaties uit Argentinië. De Andalusische broederschappen en invloeden domineren tijdens de Romería del Rocio. Zo zijn er hemandades uit Madrid en Catalonië die sterk beïnvloed zijn door Andalusische gastarbeiders. Een bijzondere status kent de Almonte-broederschap. Zij mogen als enige broederschap het beeld van de Heilige Maagd aanraken en uitsluitend met hun toestemming mag het beeld worden aangeraakt, een traditie die strikt wordt nageleefd! 

De tocht van de Romería del Rocío

De bedevaart gaat van start op zaterdagmiddag om 12:00 uur. De stoet wordt aangevoerd door een praalwagen gevolgd door bedevaartsgangers die de tocht lopend, te paard of per kar afleggen. De huifkarren, gevuld met enorme voorraden drank en eten, worden getrokken door paarden, tractoren en steeds vaker ook door zware auto's. De lentestoet trekt door velden, bossen, rijstplantages en duingebieden. 's Nachts wordt er gedanst en gedronken op flamenco en de klanken van rocieras (bedevaartsliederen). Het drankje dat daarbij gedronken wordt is de manzanilla, een droge sherry. Slapen gebeurt traditiegetrouw in de buitenlucht. Naast het religieuze karakter van de bedevaart geniet de Romería del Rocío ook een sterk hedonistische reputatie in het bijzonder tijdens het nachtverblijf in de open lucht. De broederschappen vertrekken uit verschillende richtingen uit Spanje (waaronder Cádiz en Sevilla) en volgen verschillende trajecten die langs verschillende prominente plekken voeren. Een van de bekendste daarvan is de Puente del Ajolí, de eindetappe die de toegang vormt tot El Rocío.

De aankomst in El Rocío

Op eerste Pinksterdag arriveren de bedevaartsgangers in de zanderige straten van El Rocío. Eerst wordt overdag om 10:00 uur een Heilige Mis gehouden, terwijl zondagavond de rozenkrans gebeden wat de aanloop vormt voor de grote climax. Diep in de Pinksternacht wordt de Maagd van Rocío naar het altaar gebracht van de Ermita del Rocio en het is dan aan de Almonte-broederschap om de Heilige Maagd naar buiten te dragen. Dit fenomeen, inclusief het aanraken van de Heilige Maagd door een welhaast hysterische mensenmassa in de bomvolle kerk, vormt de ultieme climax. De emoties kunnen dan dusdanig oplopen dat er rake klappen kunnen vallen. Als de Maagd van Rocío eenmaal heelhuids buiten de bescheiden kerk is geraakt, wordt ze hartstochtelijk welkomd door de enorme massa om vervolgens urenlang door de straatjes van El Rocío gedragen te worden.

El Rocío en omgeving

Wie El Rocío buiten de bedevaart bezoekt, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat juist hier zo'n massa-evenement en -hysterie plaatsvindt. Sterker nog, op normale dagen kun je in de verlaten, stoffige straten van het dorp van geen 1500 zielen een kanon afschieten. Ook de witte Ermita Rocio kerk, het einddoel van de pelgrimage, ligt er dan zeer vredig bij. El Rocío maakt deel uit van de gemeente Almonte gelegen in de provincie Huelva. Het moerasdorp bevindt zich naast de moerasdelta van Parque Nacional de Doñana, een van de mooiste nationale parken van Spanje waar de stoet met gemotoriseerde voertuigen en al in groten getale doorheen trekt. Keerzijde hiervan zijn de negatieve effecten op de unieke natuur en de verschillende ecosystemen van het nationale park. 

Periode: zaterdag 30 mei tot maandag 1 juni
« mei 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring