Agenda Spaanstalige Wereld


Feria de Abril in Sevilla

18-04-2021

 

Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw wordt meestal twee weken na Semana Santa gehouden. Een leuk Nederlands detail is dat het koningspaar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 1999 ontmoet hebben op de feria van Sevilla. 

Locatie Feria de Abril

De feria vindt plaats op het afgesloten terrein Campo de Feria in de wijk Los Remedios aan de westelijke oever van de Guadalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden gekleurde lampjes (bombillas) vormt de ingang tot een enorm feestterrein dat goed is voor 1 miljoen vierkante meter, 15 straten en 26 'wijken' waarover ruim 1050 casetas verspreid liggen. Een prominent gedeelte is ingeruimd voor de Calle del Infierno. In de Hellestraat bevindt zich een groot attractiepark dat onder meer een reuzenrad (noria) herbergt. Evenmin onvermeld mag blijven is het gebied dat bekend staat als Real waar de casetas zich bevinden - feesttenten die bevolkt worden door verenigingen, bedrijven en groepen particulieren die er letterlijk dag en nacht komen eten, dansen en zingen. De meeste casetas zijn alleen toegankelijk voor houders en gasten met uitzondering van zestien (veelal stampvolle) casetas die kosteloos betreden kunnen worden. 

Activiteiten Feria de Abril

De feestweek start traditiegetrouw rond middernacht met de Prueba del Alumbrao. Dit fenomeen staat voor het verlichten van de poort en de nabijgelegen straten van het feestterrein met een zee aan lampjes. De dagen daarna is er elke middag de Paseo de Caballos. Bij deze 'Optocht van de Koetsen' vormen trotse ruiters met hun Andalusische schonen - uitgedost in oogstrelende flamencojurken - het stralend middelpunt. Een deel van de stoet, traditiegetrouw gevormd door prominenten uit de stad, trekt naar de beroemde stierenarena Plaza de la Maestranza. 's Avonds en 's nachts komen de mensen terug om te feesten en hartstochtelijk de Sevillanas te dansen. De Feria de Abril komt zondagnacht tot rust na een spectaculair vuurwerk.  

Eten en drinken tijdens de Feria de Abril

Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten. In Sevilla betekent dit de nodige tapas en copas, en het liefst tot het diepst in de nacht. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis, terwijl het overdag tijdens lunchtijd gebruikelijk is dat er stoofschotels in Andalusische stijl in de casetas worden geserveerd. Smakelijke voorbeelden hiervan zijn de garbanzos con bacalao (kikkererwten met kabeljauw) en papas con chocos (aardappelen met inktvis). Onlosmakelijk verbonden aan het lentefeest is de fino (sherry) uit (natuurlijk) Jerez de la Frontera. Erg populair is ook het drankje rebujito. Deze alcoholische versnapering is een frisse combinatie van sherry en Sprite die zich goed laat smaken tijdens de hete Sevilliaanse lentedagen.  

Periode zoals gepland was: zondag 18 april t/m zaterdag 24 april 

Spaans leren in Spanje? Bekijk dan verschillende scholen en bestemmingen in Spanje voor een cursus Spaans. 

 
Cruces de Mayo in Córdoba

29-04-2021

Cruces de Mayo in de Spaanse stad Cordoba

Cruces de Mayo luidt de grote feestmaand van Córdoba in. Cruces de Maya wordt gehouden eind april, begin mei en doorgaans in de tweede helft van mei opgevolgd door een ander belangrijk Cordobees feest: Festival de los Patios.

Tijdens Cruces de Mayo wordt Córdoba gedominieerd door kruisen die staan opgesteld op de belangrijkste pleinen en straten van de stad voortgekomen uit een oude religieuze traditie. De soms wel drie meter hoge cruces zijn versierd met bloemen en worden omringd door sierlijke planten in bloembakken. Dat dit serieus wordt genomen, blijkt uit de verscheidene prijzen en wedstrijden die in het leven zijn geroepen waaraan verschillende broederschappen en straatverenigingen deelnemen. De jury weegt daarbij zowel de architectonische waarde als de bloemendecoratie. Tot de ingrediënten van het festival behoren ook Andalusische muziek, dans en tapas.

Periode: donderdag 29 april t/m zondag 2 mei (afgelast gezien corona)
« april 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring