In Arnhem gaan de Lentecursussen Spaans van start in de week van 1 maart. Bekijk het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven op de website van Hablamos Spaans.
Op 8 maart is het wereldwijd Internationale Vrouwendag, in het Spaans Día Internacional de la Mujer. Van oudsher is het een dag waarop campagne wordt gevoerd voor de rechten van de vrouw en de claims van wat er nog moet worden bereikt. In de afgelopen 100 jaar is er al veel veranderd en verbeterd in de positie van de vrouw, toch zijn er hedendaags nog miljoenen vrouwen en meisjes het slachtoffer van geweld. In veel landen wordt daarom Internationale Vrouwendag als een dag van besef gezien, een dag waarop mensen zich verplaatsen in de positie van de vrouw. Maar ook een dag om weer de schouders eronder te zetten en weer te knokken voor de vrijheid en emancipatie van de vrouw.
Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias wordt al sinds 1959 gehouden in het Colombiaanse Cartagena en is daarmee het oudste filmfestival van Latijns-Amerika. Het filmfestival van Cartagena focust vooral op Latijns-Amerikaanse films en Colombiaanse televisieseries waarbij vooral geselecteerd wordt op de culturele identiteit van de Spaans-Amerikaanse landen. Het vermaarde Colombiaanse filmfestival toont zo'n 150 werken waaronder 40 speelfilms, 30 korte films en 80 internationale films. Er zijn 19 awards te verdelen en de beste Spaans-Amerikaanse film ontvangt het beeld India Catalina.
Periode: woensdag 10 maart t/m maandag 15 maart
Spaans leren in Latijns-Amerika? Laat je inspireren door verschillende bestemmingen en scholen in Latijns-Amerika.
Periode: vrijdag 12 maart - zondag 21 maart 2021
Spaans leren in Málaga? Bekijk dan ook taalschool Instituto Andalusi.
Gemaakt van papier-maché en piepschuim bereiken sommige fallas wel hoogtes van 25 meter! De casales (buurtverenigingen) zijn hier dan ook al maanden van te voren druk mee in de weer. Een speciale categorie fallas vormen de zogenaamde ninots. De ninot stelt een figuur voor die vaak gebruikt wordt om een prominent te bespotten. Op 15 en 16 maart worden de circa 400 fallas door heel Valencia geplaatst en met grote parades door de stad te geleid. Zonder scrupules worden deze arbeidsintensieve kleurrijke kunstwerken echt op 19 maart met vuurwerk in de fik gestoken. Gelukkig overleeft één ninot de verbranding! Gekozen door het publiek kan deze gelukkige vervolgens een jaar lang in Museo Fallero bewonderd worden. Natuurlijk kent Fallas de Valencia zijn eigen culinaire versnaperingen. Een typisch gerecht zijn buñuelos, beignets gevuld met zoete pompoen of chocola. Ook aardig om te weten: verschillende gerenommeerde restaurants pakken tijdens de feestweek culinair uit met speciale hommages aan het grootste feest van Valencia.
Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit, traditiegetrouw afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtige en luidruchtige vuurwerkfenomeen staat bekend als de Mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Tevens worden er dan elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond van Fallas, 18 maart. Verder zijn er tientallen verbenas (dansfeesten) en concerten door heel Valencia. Je hoeft sowieso niet op al te veel nachtrust te rekenen, 's nachts noch overdag, want reeds om 08:00 uur klinkt de bij feestgangers zo gehate despertá...een 'wekker' in de vorm van vuurwerk. De luidruchtige climax van het superfeest volgt op de laatste dag rond middernacht met het verbranden van de fallas: La Cremà.
In aanloop naar de Fallas worden in de wijken van Valencia talrijke straatfeesten georganiseerd door verenigingen. Het gaat dan helemaal los, maar dan met een veel lokaler karakter dan de climax gedurende 15-19 maart. Misschien daarom nog wel leuker om bij te wonen dan de massafeesten, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Falles de Valencia, de Valenciaanse benaming, staat bol met tradities. Vrouwen en meisjes steken zich in bijzonder sierlijke en kostbare kostuums gebaseerd op de klederdracht die in een ver verleden in de rijstvelden gedragen werd. Niet minder fraai dan de kostuums zijn de attritubuten in de vorm van juwelen, broches, oorbellen en kleurrijke schoenen. En natuurlijk mag een competitie niet ontbreken waarbij tradities en mode hand in hand gaan. De Valenciaanse vrouwen en meisjes strijden voor twee prestigieuze titels: fallera mayor en fallera infantil.
Fallas de Valencia meemaken? Combineer dit megafeest dan met Spaanse lessen in Valencia - ook handig voor je accommodatie!
Op 19 maart wordt in heel Spanje vaderdag gevierd. Net als in Nederland is Día del Padre een feestdag ter ere van vaders waarbij hun vaderschap centraal staat. Spanje onderscheidt zich wel met de datum: altijd op 19 maart, terwijl in Nederland Vaderdag op de derde zondag van juni wordt gevierd. In de regio's Valencia en Murcia wordt op Vaderdag tevens Día de San José gevierd (Sint Jozefdag) gevierd, een katholieke feestdag ter ere van Josef. De echtgenoot van Maria wordt beschouwd als een goed echtgenoot en vader vanwege zijn rol in de heilige familie. San José is onder meer de beschermheilige van de carptinteros, de timmermannen.
De beroemde Semana Santa de Sevilla wordt gevierd de week voor Pasen en herdenkt het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week in Sevilla wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook door de barrios trekken. Katholieke broederschappen met puntmutsen voeren de grote en vaak zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus nemen deel aan dit grootse religieuze feest dat in het teken staat van boetedoening.
De tientallen cofradías spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies. Zij begeleiden en dragen, onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor), de pasos (constructies met heiligenbeelden van goud en zilver) door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap wat als een grote eer geldt. De broederschappen, herkenbaar aan hun puntkap en pij, hebben hun eigen heilige aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is de Hermandad de la Esperanza Macarena. Deze broederschap werd gesticht in 1595 en is goed voor zo'n 12.600 leden wereldwijd.
Tijdens de Semana Santa week wordt in 7 dagen het paasverhaal vertelt wat begint op Palmzondag met een hoogmis voorafgaan door de Aartsbisschop van Sevilla. Op diezelfde dag houden 9 koninklijke broederschappen een boeteprocessie. De daarop volgende dagen zijn er elke dag 7 tot 9 broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste pasos door de straten leiden. Semana Santa eindigt op Paaszondag wat in het teken staat van de herrijzenis. In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies tijdens de Semana Santa vertrekken van de kerk van de broederschap, waar de beelden staan opgesteld, naar de kathedraal. Houd rekening met processies die urenlang kunnen duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze zich door uitpuilende straatjes banen.
Met tienduizenden toeristen is de Semana Santa in Sevilla de drukstbezochte Goede Week van Spanje. Maar ook in Spaanse steden als Salamanca, Córdoba, Granada, Málaga en Jerez de la Frontera wordt Semana Santa, met eigen accenten, uitgebreid gevierd. En de Goede Week wordt ook intens beleefd buiten Spanje in landen als Guatemala en Mexico. Een culinair weetje tenslotte. Onlosmakelijk verbonden aan de Goede Week is torrijas, een zoet nagerecht dat zich nog het beste laat vergelijken met ons wentelteefje.
Periode: zaterdag 27 maart t/m zondag 4 april 2021
Señor de los Temblores (Heer van de Aardbevingen) is een Christusbeeld uit de kathedraal van Cusco en beroemd in heel Peru. De patroonheilige van Cusco zou de stad in 1650 beschermd hebben tegen een grote aardbeving. Op Paasmaandag wordt de Zwarte Christus uit de kathedraal gedragen en in processie door de stad geleid. Tijdens de processie gooien de aanwezigen ñucchubloemen naar het beeld die symbool staan voor het bloed van Christus. Bij terugkomst van het beeld worden de duizenden gelovigen aan de Plaza de Armas gezegend.
Spaans leren in Cusco? Bekijk dan ook AMAUTA Spanish School.
In Utrecht gaan de Lentecursussen Spaans van start in de week van 29 maart. Neem contact op met Spaanse Les in Utrecht voor de laatste updates.