Agenda Spaanstalige Wereld


Online Lessen Spaans in Jerez de la Frontera

01-02-2021

Voor wie niet naar Jerez de la Frontera kan komen, brengen wij de lessen bij jou thuis! Voordat je begint met onze face-to-face online classes krijg je eerst toegang tot ons online platform waar je al het materiaal vindt voor de lessen, toegangscodes en meer. Bij Tenidomas in Jerez de la Frontera kun je uit een breed aanbod online lessen kiezen en we nodigen je dan ook zeker uit om een kijkje te nemen op onze website!

 

Lees ook ons artikel over online lessen in SpanjeInternational Film Festival Rotterdam

01-02-2021Van maandag 1 februari tot zondag 7 februari en van 2 t/m 6 juni deze bijzondere corona-editie van het International Film Festival Rotterdam: de 50e editie van het grootste filmfestival van Nederland. Dat betekent onder normale omstandigheden 12 dagen lang films, live performances, debatten met filmmakers en leuke feestjes. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vertoont honderden films waaronder een flink aanbod Spaanstalige producties. Bekijk hieronder films en docu's van de laatste edie van het IFFR uit en over de Spaanstalige wereld. SPAANSTALIGE FILMS EN DOCU'S 2021 

Auorara
Paz Fabrega, Costa Rica, 92 minuten
Bedachtzaam en liefdevol vertelt Aurora het verhaal van een ongewenste zwangerschap. De veertigjarige Luisa geeft, naast haar werk als architect, op bevlogen wijze creatieve workshops aan kinderen. Op een dag vindt ze bij de toiletten van de school de zeventienjarige Julia, die ongewenst zwanger blijkt. Luisa besluit haar te helpen en manoeuvreert zichzelf daarmee in een ingewikkelde positie, ergens tussen vriendin, lerares en moederfiguur in. 

Destello Bravióuorara
Ainhoa Rodríguez, Spanje, 95 minuten
In een stil Spaans dorp roddelen de vrouwen erop los wanneer een van hen haar man verlaat. Misschien willen zij ook wel ontsnappen aan de knellende, patriachale banden van deze traditionele gemeenschap. Een documentair ogend drama met een vleugje magisch realisme. 

Librorio
Nino Martínez Sosa, Dominicaanse Republiek, 99 minuten
Een arme Dominicaanse boer raakt zoek tijdens een orkaan en keer terug als profeet. Zijn gemeenschap van volgelingen wekt al snel argwaan van de autoriteiten. Vanuit meerdere gezichtspunten vertelt Liborio de geschiedenis van een beweging met spiritualiteit en de strijd om zelfbeschikking.

El Perro que no calla
Ana Katz, Argentinië, 73 minuten
Dertiger Sebastian hopt lijdzaam van baan naar baan in dit tragikomische verhaal, dat per scène een spron vooruit maakt in de tijd. Terwijl hoofdrolspeler Daniel Katz het ongemak mooi involebaar maat, houdt deze zwart-witfilm een aangenmae balans vast tussen ingevoled drama en licht absurdisme. 

Terranova
Alejandro Pérez Serrano - Alejandro Alonso Estrella, Cuba, 50 minuten
Steden herhalen zich niet, ze transformeren. Sommige steden zijn gebouwd op een filosofisch idee. De levendige stad die we zien in Terranova is gemaakt van reflecties, herinneringen aan andere steden en visioenen van de toekomst. We worden meegezogen in een bijzondere, speelse film waarin geen gebouw recht lijkt te staan en het lastig is te weten waar we zijn. De indringende soundtrack draagt bij aan een magische sfeer, deels gefilmd met een camera obscura.

 

 

  

 

INTEGRALE PROGRAMMA EN TICKETS 
Bezoek de website van IFFR voor het integrale programmaschema 2021 en de leukste events.  

LOCATIES
De films en activiteiten vinden normaal plaats op verscheidene locaties verspreid over de stad grotendeels op loopafstand van elkaar bevinden. Het kloppend hart van het IFFR is het Schouwburgplein waaraan locaties als Pathé, de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg zich bevinden. In een straal van zo'n 500 meter liggen filmlocaties als het Cinerama Filmtheater en het Oude Luxor theater. LantarenVenster bevindt zich op de Kop van Zuid, op circa 2,5 kilometer ten zuiden van het Schouwburgplein.   

ETEN EN DRINKEN 
Gedurende het festival is er onder normale omstandigheden overdag en 's avonds elke dag van alles te belevenn. Lunchen met filmpubliek kan bijvoorbeeld in de Doelen. Hét uitgaanshart is de Rotterdamse Schouwburg waar het Film Café tot diep in de nacht de ontmoetingsplek is voor publiek en filmmakers (entree op vertoon van ticket).  


 

 
Open Dagen El Abanico in Rotterdam

02-02-2021
Overweeg jij een cursus Spaans in Rotterdam? Dan is het goed om te weten dat je bij El Abanico op het verschillende dagen in het jaar sfeer kunt proeven. Reuzehandig om kennis te maken met de docenten, de lesmethodiek, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En wie gelijk de smaak te pakken heeft, kan zich ter plekke inschrijven...eindelijk beginnen met Spaans! El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam in de omgeving van het Timmerhuis en de gezellige Meent nabij Centraal Station en Station Blaak. Een afspraak is niet nodig. 

Wanneer: dinsdag 2 februari 2021 
Horario 17:30-20:00
Start seizoen: in de week van 8 februari
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, RóterdamCarnaval de Santa Cruz de Tenerife

10-02-2021Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het tweede grootste carnaval ter wereld. Van alle carnavals in Spanje is Carnaval de Santa Cruz het meest swingend en Zuid-Amerikaans. Thema in 2020 zijn de flirterige jaren 50. Tijdens het carnaval van Santa Cruz bereikt het toerisme op het Canarisch Eiland Tenerife een absoluut hoogtepunt.

Kenmerken Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife wordt gekenmerkt door verschillende Latijns-Amerikaanse invloeden in de vorm van extravagante en kostbare kleding en opdwepende Caribische muziek. Het carnaval kent twee vieringen: het officiële carnaval en het straatcarnaval. Aan het officiële carnaval doen honderden groepen mee waaronder de zogenaamde murgas en comparsas. Aan het straatcarnaval doen dagelijks duizenden mensen mee gehuld in kleurrijke carnavalskleding dansend op de Caribische ritmes van de lokale orkesten. Kenmerken voor het Carnaval de Santa Cruz is ook het jaarlijkse thema. Zo draaide het in 2016 helemaal om de jaren 80 (los años 80), terwijl in 2020 de flirtige jaren 50 (los coquetos años 50) centraal staan. 

Activiteiten Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Op woensdag wordt traditiegetrouw de carnavalskoningin (reina) gekozen, een spektakel dat live op tv wordt uitgezonden. Maar de echte carnavalsfestiviteiten barsten los op vrijdag wanneer de grote openingsoptocht wordt gehouden. Daarna volgen elke avond enorme feesten. Met El Coso is er op dinsdag de climax , een grootse parade die voert langs de Avenida de Anaga. Met de Entierro de la Sardina wordt op woensdag het carnaval afgesloten, een fenomeen dat staat voor de symbolische begrafenis van de sardina. Daarmee wordt afscheid genomen van de genoegens van het leven voordat het vasten zijn intrede doet. Het kloppend hart van Carnaval de Santa Cruz de Tenerife is Plaza de España, voor de gelegenheid overladen met stalletjes, muziek en een uitzinnige feeststemming. Volg de laatste ontwikkelingen op de website van Carnaval de Santa Cruz

Periode: woensdag 10 februari - zondag 21 februari 2021 
Carnaval de Ponce

10-02-2021Carnaval de Ponce is het grootste en oudste carnaval van Puerto Rico. Het carnaval van Ponce dat een week duurt en een dag voor Aswoensdag eindigt, kent een historie die teruggaat tot 1858. 

Duivelse maskers tijdens Carnaval de Ponce

Het carnaval van Ponce wordt gekenmerkt door Afrikaanse ritmes, optochten met praalwagens en bovenal vejigantes, felgekleurde kostuums die de duivel vertegenwoordigen. Het masker van dit kleurrijke kostuum wordt gemaakt van papieren manchet. Met de hoorns op de maskers wordt niet alleen geluid gemaakt maar wordt ook mee geslagen tijdens de processies.

Activiteiten Carnaval de Ponce

Het carnaval start op woensdag bij het oude stadhuis van Ponce waarvandaan de bonte stoet met gemaskerde figuren vertrekt. Donderdag is het beurt van de optocht van Rey Momo. Koning Momo (vaak vertolkt door een bekende inwoner van Ponce) is de tegenhanger van de duivel en zorgt voor evenwicht tussen goed en kwaad. Op zaterdag is er vervolgens de kroning van de carnavalskoningin die gevolgd wordt door de belangrijkste parade op zondag. Het feestgedruis eindigt tenslotte op dinsdag met de symbolische begrafenis van de Sardina wat gepaard gaat met het zingen van het slotlied. Het fenomeen van de begrafenis staat bekend als de Entierro de la Sardina

Periode: woensdag 10 februari - dinsdag 16 februari 
Carnaval de Cádiz

11-02-2021Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen van de nauwe Andalusische havenstad overspoelen.

Carnaval Cádiz: satire en liedjes 

Het carnaval van Cádiz wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. En in plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen de chirigotas een belangrijke rol, muziekgroepen met satirische liedjes over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoir liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook ware competities waarvoor sommige groepen wel een jaar repeteren. Culinair wordt het festival opgesierd met vooral veel vis, de specialiteit van Cádiz, waarbij je kunt denken aan pescado frito (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval Cádiz

De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt plaats op donderdag om 19:00 uur en om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC) waar ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee doen. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval van Cádiz wanneer iedereen vermomd is. De versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen worden ten gehore gebracht bij de Mercado Central. In de oude zeewijk La Viña worden 's avonds tenslotte de prijzen uitgereikt. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er een grote carnavalsstoet met praalwagens die door Cádiz trekt. Een week later, op zondag, eindigt het carnaval traditiegetrouw met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij Castillo de San Sebastián. 

Carnaval Cádiz: ruim 600 jaar carnaval 

De oorsprong van het carnaval van Cádiz gaat helemaal terug tot de 15e eeuw toen de Baai van Cádiz zich ontwikkelde tot één van de druktste havens van het Spaanse rijk waar zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden aanmeerden en elkaar troffen. Zo introduceerden de Italiaanse zeevaarders de tradities van het carnaval van Venetië. De gaditanos namen deze gretig over maar voegden er wel een aantal eigen ingrediënten aan toe waarmee het carnaval van Cádiz een unieke stijl kent. Anno 2019 wordt het carnaval van Cádiz al ruim 600 jaar gevierd!

Periode: donderdag 11 februari - zondag 21 februari  
Carnaval de Barranquilla

13-02-2021Carnaval de Barranquilla is een vierdaagse feestexplosie die de Colombiaanse havenstad volledig op zijn kop zet. Het tweede grootste carnaval van Latijns-Amerika start traditioneel de zaterdag voor aswoensdag. De lijfspreuk van het carnaval luidt: Quien lo vive, es quien lo goza - wie het beleeft, geniet ervan.

Activiteiten Carnaval de Barranquilla

Op zaterdag wordt afgetrapt met de Batalla de Flores, een grote optocht van praalwagens. Op zondag volgt de Gran Parada, waarbij duizenden verklede feestvierders de straten onveilig maken. Op maandag is het de beurt aan Festival de Orquestas, een enorm concert met voornamelijk Caribische groepen. Op dinsdag wordt het carnaval traditiegetrouw afgesloten met de symbolische begravenis van Joselito Carvajal, een figuur die staat voor het grote plezier van het carnaval. 

Periode: zaterdag 13 februri t/m dinsdag 16 februari (nog niet bevestigd)  
 

 
Festival de Flamenco de Jerez

19-02-2021Gedurende twee weken worden flamencoliefhebbers op hun wenken bediend tijdens Festival de Jerez. Gerenommeerde nationale en internationale flamencoartiesten vertonen hun kunsten op prominente plekken in de stad, zoals Teatro Villamarta. Daarnaast zijn er talrijke flamencoworkshops waar je de fijne kneepjes van de flamenco kunt leren. Culinair wordt het festival opgesierd met smakelijke Andalusische tapas en sherry. Het flamencofestival van Jerez vindt plaats in februari en maart. Bekijk het programma.

Periode: vrijdag 19 februari tot zaterdag 27 maart 

Spaans en flamenco lessen in Jerez de la Frontera? Bekijk dan ook taalschool Tenidiomas.
 
Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar

21-02-2021Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar is het belangrijkste muziekfestival van Latijns-Amerika. Thuishaven van dit internationale 'Songfestival' is Quinta Vergara, een amfitheater in de mondaine Chileense kustplaats Viña del Mar.

Grote namen uit de Spaanstalige en Engelstalige muziekwereld

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar bestaat al sinds 1960 en sinds die tijd heeft het muziekfestival tal van beroemde deelnemers mogen verwelkomen. Hiertoe behoren grote namen als Gustavo Cerati, Shakira en Calle 13, maar ook Angelsaksische groepen en artiesten als The Police, Franz Ferdinand en Morissey. Met circa 150 miljoen kijkers en live uitzendingen in de Latijns-Amerikaanse landen die ook verslag doen van de aankomst van de sterren, is het bereik enorm vam het muziekfestijn.

Competities en genres tijdens Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar kent wedstrijden in de genres 'pop' en 'folk' en werkt met de volgende vier awards (galardones): 'Antorcha de Oro', 'Gaviota de Plata', 'Gaviota de Oro' en de 'Antorcha de Plata'. De competies worden afgewisseld met optredens van artiesten binnen en buiten Latijns-Amerika. Naast 'pop' en 'folk' zijn er tijdens het festival tal van andere genres te beluisteren waaronder merengue, salsa en reggaetón. In het genre 'pop' werd de competitie het meest gewonnen door Chili.

periode: zondag 21 februari t/m vrijdag 27 februari

 
Onafhankelijkheidsdag Dominicaanse Republiek

27-02-2021

Wie in de periode van Onafhankelijkheidsdag op de Dominicaanse Rebubliek verkeert, zal veel Dominicaanse vlaggetjes zien wapperen. En het zou ook zo maar kunnen dat je in een groot carnavalsfeest belandt, want de carnavalsvieringen in februari vallen toevallig samen met Día de la Independencia. Een spectaculair onderdeel van het carnaval zijn de parades op het Malecón in de hoofdstad Santo Domingo op zondag.  

Op Onafhankelijkheidsdag houdt de president van de Dominicaanse Republiek een speech die op de nationale televisie wordt uitgezonden. Tot de activiteiten behoort ook een eerbetoon aan de hoofdrolspelers van de verkregen onafhankelijkheid: Juan Pablo Duarte, Ramón Matías Mella en Francisco del Rosario Sánchez. Deze herdenking vindt plaats bij de Puerta del Conde, een stadspoort in Santo Domingo waar de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek op 27 februari 1844 werd uitgeroepen door een van de stichters: Francisco del Rosario Sánchez.

 

 
Online Lessen Spaans vanuit Valencia

28-02-2021

Woon je niet in Valencia, maar wil je met ons Spaans leren? ¡Ningún problema! Bij El Carmen Spanish School kun je online lessen Spaans volgen. Groepslessen en privélessen, wat je wilt! ¡Te esperamos! 
Online Cursus Spaans in Haarlem bij Universal Español

28-02-2021

Ben je een beginner of spreek je al redelijk Spaans? Wil je je kennis weer eens even opfrissen? Wil je zelfverzekerd een gesprek kunnen voeren in het Spaans? Dan is deze online cursus Echt Spaans Spreken van Universal Español helemaal voor jou bedoeld!

Wat leer je?

Tijdens deze cursus van Español Español leer je wat je kunt zeggen in praktijksituaties. Zoals een Spaanstalige het dus zou doen, echt Spaans spreken. De cursus Echt Spaans spreken is zeer praktijkgerict en bestaat uit 10 hoofdstukken (lessen). Verwacht: begroeten, bedanken en afscheid nemen - praten over voorkeuren - een voorstel doen, een afspraak maken - over emoties praten - om inlichtingen vragen -reageren in het Spaans - uitdrukkingen in het Spaans - telefoneren in het Spaans.

Condities

Tarief: 79 euro
Aantal lessen: 10
Aanmelden: aquí
« februari 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring