Agenda Spaanstalige Wereld


San Fermín Festival in Pamplona

04-07-2020

 


Sanfermines
 (in Spanje ook bekend als Fiestas de San Fermín) is een wereldberoemd evenement in Pamplona. Jaarlijks komen ruim een miljoen bezoekers af op dit megafestijn. Met afstand het bekendste onderdeel van het San Fermín festival is het gevaarlijke en omstreden stierenrennen waarbij jaarlijks gewonden vallen en soms zelfs doden. Kom met dit artikel meer te weten over het stierenrennen in Pamplona en tal van andere activiteiten en tradities die deel uitmaken van Sanfermines.  

Chupinazo, de wilde opening van Sanfermines

Er zijn er verschillende in Spanje maar de chupinazo van Pamplona moet wel de beroemdste en wildste ter wereld zijn. Tienduizenden feestgangers getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos) verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo vanaf het balkon van het gemeentehuis om klokslag 12:00 uur worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan ‘Leve San Fermin!’ om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten - we zijn vertrokken! Opgehitst door de massa en met de nodige alcohol gebeurt er in deze extatische toestand van alles. Een van de officieuze tradities van de opening is het topless gaan van een aantal vrouwen wat bijdraagt aan de feestvreugde en de wilde reputatie van de chupinzo. Hoewel dit fenomeen doorgaans onschuldig en gemoedelijk is, heeft de gemeente zijn handen vol aan sexuele agressie en gaat dit zelfs met actieve campagnes tegen. Een ander serieus probleem voor de autoriteiten is het wildplassen en met name de muren in het oude centrum krijgen het zwaar te verduren tijdens de feesten. 

Hoe werkt het stierenrennen van Pamplona

Na de opening op zaterdag is er elke dag om 08:00 uur een encierro waarbij zes vechtstieren door de smalle straten van Pamplona worden gejaagd op weg naar de arena. In totaal zijn er acht encierros en het is goed om daarbij te weten de stieren telkens door een andere fokkerij worden aangeleverd en qua gewicht en gevaarlijkheidsgraad behoorlijk kunnen verschillen. Nadat de stieren eenmaal zijn losgelaten en het startschot klinkt gaan honderden deelnemers de stieren voor op een 850 meter lang parkoers. Hoewel het verstandig is om te rennen voor je leven is het juist de sport om zo dicht mogelijk bij de imposante stieren te geraken. Volgens het protocol mogen de deelnemers die uitgerust zijn in witte kleding en een rode sjaal, zich alleen verdedigen met een opgerolde krant. De deelnemers bestaan uit een bonte mix van gelegenheidsrenners (veelal jongemannen) en een harde kern van serieuze renners voor wie het stierenrennen bijna religie is. Dat de encierro geen ludieke renpartij is, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1922 kwamen al 15 deelnemers om het leven en jaarlijks zijn er tientallen gewonden te betreuren. Met de stieren loopt het altijd slecht af, want ze worden allemaal gedood in de arena. Wist je dat de TVE het spektakel dagelijks live uitzendt met analyses en al?  

Stierengevechten en Hemingway

De traditionele stierengevechten vinden 's middags plaats in de Plaza de Toros, de arena van Pamplona. Het is daarbij traditie dat het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of als kotelet (chuleta) wordt aangeboden. Voor wie zich goed wil inlezen: de stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises' (de Spaanse titel is 'Fiesta'). De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet. 

Sanferimines is nog veel meer dan stieren

Hoewel Sanfermines bij het grote publiek hoofdzakelijk bekend is vanwege het stierenrennen is het zoveel meer dan dat. Het festival staat namelijk bol van de tradities en activiteiten. De eeuwenoude traditie van het dragen van het beeld van San Fermín op 7 juli door het oude centrum van Pamplona is hiervan een goed voorbeeld. Bedenk dat het San Fermín Festival ooit is ontstaan als eerbetoon aan deze heilige die in 1591 in Frankrijk als martelaar stierf. Maar ook Baskische volksdansen, concerten, vuurwerk en de bonte stoet van verklede mensen die elk jaar met enorme maskers (Kilikis) door de stad paradeert, maken hier allemaal deel van uit. Weer van een geheel andere orde zijn de grote parties waar met name jongeren helemaal losgaan tot in de late uurtjes. Over tradities gesproken, San Fermín eindigt op 14 juli met de stoet van de reuzen en met het afscheidslied El Pobre de Mí op een wederom volgepakt Plaza de Ayuntamiento. 

Periode: zaterdag 4 juli - zondag 12 juli (gaat dit jaar niet door)
Theaterfestival Bogotá

05-07-2020Om de twee jaar wordt in Bogotá het Festival Iberoamericano de Teatro gehouden. Afkomstig uit 15 landen zijn er ruim 40 werken op de onderdelen (straat)theater, kunst en dans. Het Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá viert dit jaar zijn 16e editie. 

Periode: 19 juni - 5 juli 2020
Zomercursussen Spaans El Abanico in Rotterdam

06-07-2020

In Rotterdam gaan de Zomercursussen Spaans van start in de week van 6 juli bij taalschool El Abanico. Als je je inschrijft voor 2 juli dan ontvang je een korting van 20 euro. Het definitieve rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven volgen later.  

 
Mini Grupo Beginner Spaans in Amsterdam

07-07-2020

Wat leer ik allemaal bij deze cursus van Molinos de Viento in Amsterdam? Vertellen over jezelf, wie je bent, wat je doet, korte 1 op 1 gesprekjes voeren, vertellen wat dit weekend hebt gedaan, en nog veel meer.  

Temas
Jezelf voorstellen, gesprekjes over wat je doet, hoe oud je bent en wat je telefoonnummer is, wat je hebt gedaan en nog gaat doen. Ook kunnen zeggen hoe laat het is, tellen tot 10 miljoen en vertellen over (familie)relaties.
 
Gramatica
Je leert eenvoudige basisregels zoals de zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden matchen, de tegenwoordige tijd en zelfs de voltooide tijd (bv. "He trabajado")!
 
Lesmateriaal
Compendio Básico 1 – Nuevo Español en Marcha 1 libro

Startdata: di 7 juli; do 9 juli; ma 20 jul
Duur: 6 weken
Precio: 220 euro
Meer info: adelante Onafhankelijkheidsdag Argentinië

09-07-2020


De onafhankelijkheid van Argentinië werd uitgeroepen op 9 juli 1816 door het congres van Tucumán die zitting had in de stad San Miguel de Tucumán. Tegenwoordig is Tucumán een van de 23 provincies van Argentinië. Día de la Independencia is een officiële feestdag in Argentinië en in de grote steden kun je parades, militaire uitvoeringen, muziek- en dansfestivals en vuurwerkshows verwachten.  
Zomercursussen Spaans in Arnhem

09-07-2020

In Arnhem gaan bij Hablamos Spaans de Zomercursussen Spaans van start op 9 juli, op 29 juli en 30 juli. Bekijk hier het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven voor zomercursussen. Definitieve data volgen nog. 

 

 
North Sea Jazz in Rotterdam

10-07-2020North Sea Jazz staat wereldwijd bekend om haar vele muzikale genres, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz. Maar ook blues, gospel, funk, soul, r&b, hiphop, world beat en latin komen tijdens North Sea Jazz aan bod. 


Periode: vrijdag 10 juli t/m zondag 12 juli 
Locatie: Ahoy 
Programma: North Sea Jazz

 

 
Feria de Amsterdam

11-07-2020

Feria de Amsterdam


Voor de 9e Feria de Amsterdam staat er weer van alles op het programma: Sevilllanas, flamenco, paardenshows, kinderactiviteiten, paella, churros, tapas, cava, rebujito, cervez, kampioenschappen Sevillanasdansen y mucho calor! 

Wanneer: zaterdag 11 juli 2020 vanaf 14:00 uur
Locatie: Buurtboerderij Ons Genoegen, Westerpark Amsterdam (Spaarndammerdijk 319)
Entree: 17,50 euro 
Meer info: Feria de Amsterdam

Spaans leren en Spaanse activiteiten in Amsterdam? Bekijk dan ook Molinos de Viento. 
Bilbao BBK Live

11-07-2020


Bilbao BBK Live is een rock- en popfestival dat sinds 2006 in Bibao wordt gehouden en inmiddels tot de populairste muziekfestivals van Europa gerekend mag worden. Het grotendeels alternatieve festival kent veel variatie met indie, elektronische muziek, pop en ook hiphop. Bijzonder is ook de setting in een berglandschap uitkijkend op Bilbao. 

Periode: donderdag 9 juli - zaterdag 11 juli (nog niet bevestigd)
Zomercursussen Spaans in Breda

14-07-2020

Zomercurssen Spaans gaan in Breda bij QueBueno van start in juli en augustus. Bekijk het lesrooster van QueBueno voor de eerstvolgende cursussen Spaans in Breda. 
Sónar in Barcelona

16-07-2020

Sónar is een multimediaal muziekfestival in Barcelona met 'Música Avanzada' en 'New Media Art'. Vanaf de start in 1994 domineert electronische muziek met stromingen als electro, house en techno. Sónar kent een dag- en nachtprogramma die op verschillende locaties in de stad worden gehouden. 

Sónar by Day
Het dagprogramma begint in de middag en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Concerten, workshops, congressen, exposities en films maken hier allemaal deel van uit. In 2013 is het daggedeelte verhuisd naar het omsloten Montjuïc de Fira Barcelona. Voorheen waren de locaties Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) en Museo de Arte Contemporá de Barcelona (MACBA). 

Sónar by Night
Sónar by Night wordt gehouden bij Fira Gran Via L'Hospitalet. Met speciale bussen kunnen de festivalgangers de twee gedeeltes overbruggen. Het avondprogramma bestaat uit optredens van DJs, VDJs en concerten met een breed spectrum aan dance. 

Periode: donderdag 16 juli t/m zaterdag 18 juli (nog niet bevestigd) 


 
Fiesta de la Virgen del Carmen in Spanje

16-07-2020

Op 16 juli wordt in verscheidene Spaanse kustplaatsen de Maagd Carmen geëerd tijdens het zomerse Fiesta de la Virgen del Carmen. In de kerken wordt gebeden en het heiligbeeld van de Maagd gaat in processie door de straten naar zee waarna het beeld met een boot langs de kust wordt gevaren. Grotendeels op het water zijn de processies vrolijk en omvatten dans, muziek en vuurwerk.Tot de uitbundigste zomerprocessies worden die van Málaga gerekend die in haar visserswijken plaatsvinden. Virgen del Carmen is beschermheilige van de zee en biedt veiligheid aan vissers en zeelieden.  
Zomercursussen Spaans Molinos de Viento in Amsterdam

18-07-2020

In Amsterdam gaan bij Molinos de Viento de Zomercursussen Spaans  van start in de week van 20 juli (update volgt nog). Breed aanbod Spaanse lessen van regulier tot zeer intensief. Bekijk het rooster van Molinos de Viento voor de laatste cursussen inclusief startdata, lestijden en tarieven.
Festival Internacional de Música y Danza de Granada

19-07-2020Festival Internacional de Música y Danza de Granada
 is één van de meest vooraanstaande culturele festivals van Spanje. Het programma omvat verschillende artistieke genres die grotendeels plaatsvinden in het Alhambra. Het zomerfestival wordt dit jaar voor de 66e keer gehouden in Granada.

Rijk verleden met grote namen

De eerste officiële editie van Festival Internacional de Música y Danza de Granada werd gehouden in 1952, maar de wortels gaan verder terug. Reeds in 1883 vonden symfonische concerten plaats in Palacio V in aanwezigheid van wereldberoemde kunstenaars, muzikanten en poëten als Federico García Lorca, Granada's beroemdste zoon. 

Activiteiten en locaties  

Concerten, opera's, flamenco en dansvoorstellingen maken deel uit van de activiteiten. Ze vinden plaats in het Alhambra en in verschillende wijken in de stad. Zo worden de symfonische concerten gehouden in Palacio de Carlos V en de theatervoorstellingen (in de openlucht) in de Jardines del Generalife, beide locaties maken deel uit van het Alhambra complex. Mede dankzij deze unieke locaties lokt het festival bezoekers uit alle uithoeken van Spanje en ver daar buiten. Het programma en informatie is te vinden op Festival Internacional de Música y Danza de Granada

Periode: vrijdag 19 juni tot vrijdag 10 juli (nog niet bevestigd)
Carnaval Santiaguero

19-07-2020

Het carnaval van Santiago de Cuba staat bekend als het beste carnaval van Cuba. Ontstaan in de 17e eeuw kent het zomercarnaval sterke Afrikaanse invloeden. Santiago's carnaval, een explosie van kleuren, drum en dans, wordt gekenmerkt door parades en competies tussen comparsas (maskerade) en paseos (dansgroepen). Typisch voor het carnaval zijn ook de versierde deuren door heel de stad.

Achtergronden zomercarnaval Santiago de Cuba
Waarom het festival in juli wordt gehouden? In de eerste plaats omdat op 25 juli oorspronkelijk het feest van de heilige Jacobus werd gevierd, de patroonheilige van Santiago de Cuba. In de tweede plaats luidde het feest het einde van de suikerrietoogst in. Omdat de slaven reeds vanaf het begin deelnamen aan het carnaval hebben zij veel invloed gehad op het feest. Juli is in Santiago de Cuba sowieso de maand van de festiviteiten. Zo is er in in de eerste week Festival del Caribe, een opwarmer voor het carnaval met o.m. theater en dans.  

Periode: 19 - 25 juli
Onafhankelijkheidsdag Colombia

20-07-2020


 
In 1810 verklaarde Colombia zich onafhankelijk hoewel de Spaanse troepen het land weer snel terug zouden veroveren. In 1819 zou de onafhankelijkheid daadwerkelijk binnengesleept worden onder leiding van de grote onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar die de onafhankelijke republiek van Groot-Colombia uitriep, een federatie die grote delen van het huidige Colombia, Venezuela, Panama en Ecuador omvatte. In de grote steden kun je op deze officiële feestdag parades en militaire uitvoeringen verwachten, net als muziek- en dansfestivals en vuurwerkshows. San Sebastian Jazz Festival

22-07-2020In de derde week van juli staat San Sebastián gedurende 5 dagen helemaal in het teken van jazz. In totaal zijn er 17 podia en tweederde van alle optredens zijn gratis. Van de honderden jazzoptredens vormen de optredens bij het Kursaal en de openluchtshows op het Zurriola-strand de grote publiekstrekkers. Tijdens het Heineken Jazzaldia, zoals het officieel is geheten, zijn ook andere muziekgenres te beluisteren, net als wereldberoemde artiesten. Zo traden in 2017 The Pretenders en Bryan Ferry nog op. Festival de Jazz de San Sebastián werd voor het eerst in 1966 gehouden en is daarmee het oudste jazzfestival van Spanje én Europa. Het integrale programma kan hier bekeken worden. 

Periode: woensdag 22 juli - zondag 26 juli 
Compacto Online met Molinos de Viento

22-07-2020

Wat leer ik in deze online cursus? Heel veel! Je leert vertellen over jezelf, wie je bent en wat je doet, korte 1 op 1 gesprekjes voeren, je kunt zelfs vertellen wat dit weekend hebt gedaan. En nog veel meer! 

Thema's
Jezelf voorstellen, gesprekjes over wat je doet, hoe oud je bent en wat je telefoonnummer is, wat je hebt gedaan en nog gaat doen. Ook kunnen zeggen hoe laat het is, tellen tot 10 miljoen en vertellen over (familie)relaties.
 
Grammatica
Je leert eenvoudige basisregels zoals de zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden matchen, de tegenwoordige tijd en zelfs de voltooide tijd (bv. "He trabajado")!
 
Lesmateriaal
Compendio Básico 1 – Nuevo Español en Marcha 1 libro

Startdata: wo 22 juli; di 28 juli; ma 24 aug; wo 26 aug; ma 31 aug
Duur: 8 weken
Prijs 160 euro
Meer info: aquiDía de Santiago Apóstol

24-07-2020

In juli kun je in Santiago de Compostela een groot scala aan feesten verwachten die in het teken staan van de Heilige Jacobus. Een dag die eruit springt is 25 juli, de kerkelijke feestdag ter ere van de apostel. Het Spaanse koningspaar verzorgt dan de traditionele offerande in de kathedraal van Santiago de Compostela. Voorafgaand is er op 24 juli ook nog een groots vuurwerk in de stad. Jacobus is patroonheilige van Spanje en in het bijzonder van Galicië.
Simón Bolívar Dag

24-07-2020

Vandaag wordt gevierd dat Simón Bolívar op 24 juli 1783 werd geboren. De beroemdste Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder staat aan de wieg van de landen Venezuela, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolovia. In Zuid-Amerika kent hij een grote heldenstatus wat wel blijkt uit de vele standbeelden en pleinen die aan hem zijn opgedragen.
Zomercarnaval - Rotterdam Unlimited

25-07-2020

Het Zomercarnaval wordt al sinds de jaren 80 gehouden in Rotterdam. Het onbetwiste hoogtepunt van het Zomercarnaval is de vermaarde Straatparade die zich op zatermiddag kronkelt door de binnenstad van Rotterdam en bijna jaarlijks gezegend is met tropisch weer. In de optocht lopen ruim 2000 deelnemers mee uit binnen- en buitenland aangevoerd door de gekozen Queen. Het Zomercarnaval wordt massaal bezocht en is met gemiddeld 900.000 bezoekers één van de grootste evenementen van Nederland. Voorafgaand aan de straatparade zijn er ook andere evenementen zoals de Battle of Drums op vrijdagavond en de Queen Election. Sinds 2013 maakt het Zomercarnaval onderdeel uit van Rotterdam Unlimited wat staat voor een waaier van festiviteiten.


 
Festival Internacional de Santander

29-07-2020Een maand lang staat Santander in het teken van
 opera, toneel, symfonieorkesten, concerten en ballet. Een belangrijke locatie is weggelegd voor het theater Palacio de Festivales. Hiernaast vormen tal van andere bijzondere locaties als kerken en kloosters het decor van mooie voorstellingen. Festival Internacional de Santander is één van de oudste muziekfestivals van Spanje.  

Periode: woensdag 29 juli - zaterdag 22 augustus  
« juli 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring