Agenda Spaanstalige Wereld


PhotoEspaña in Madrid

03-06-2020


Europa kent veel fotofestivals maar weinig festivals kennen de schaal van PhotoEspaña. Het internationale fotofestival met als thuisbasis Madrid is uitgegroeid tot één van de leidende evenementen op het gebied van fotografie en visuele kunsten. Tijdens het fotofestival kun je verspreid over Madrid in verscheidene musea en zalen uitzonderlijk werk bekijken van toonaangevende fotografen en artiesten. PhotoEspaña wordt gehouden sinds 1998 (21e editie in 2019) en is jaarlijks goed voor zo'n half miljoen bezoekers.  

Periode: woensdag 3 juni - zondag 30 augustus  
Fiesta de la Patum de Berga

10-06-2020


Patum de Berga

Patum de Berga is een eeuwenoud populair festival dat al sinds 1525 in Berga in Catalonië wordt gevierd. Het vindt plaats gedurende de feesten van Sacramentsdag. Fiesta de la Patum Berga omhelst verschillende voorstellingen met mystieke en symbolische figuren. Deze reuzen, duivels en monsters trekken al dansend op het ritme van een grote drum en levendige muziek in optocht door de stad onder begeleiding van spectaculair vuur. In 1983 werd La Patum uitgeroepen tot Traditioneel Festival van Nationaal Belang door de Generalitat de Cataluña en in 2005 kwam het festival ook op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van Unesco te staan. 

Periode: woensdag 10 juni tot zondag 14 juni 
Corpus Christi in Granada

11-06-2020

Corpus Christi is het belangrijkste feest van Granada. Feria del Corpus de Granada is geënt op Sacramentsdag, een hoogfeest binnen de Katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren. De feria vindt meestal plaats in juni, maar dit kan ook eind mei zijn afhankelijk van hoe Semana Santa valt. Corpus Christi wordt naast Granada ook groots gevierd in Toledo en Valencia. 

Activiteiten Corpus Christi Granada
Feria del Corpus begint op maandag om middernacht met de alumbrado wat staat voor het ontsteken van de lampen bij de toegangspoort. Op woensdag is een grote stoet aangevoerd door een vrouw (een pop) zittend op de rug van een grote draak die volgens de laatste mode is aangekleed. De belangrijkste feestdag is op donderdag: Día del Corpus Christi. Een enorme processie zet de stad dan volledig op zijn kop. De daaropvolgende dagen wordt er intensief feestgevierd en zijn er typisch Spaanse activiteiten als flamencovoorstellingen, paardenshows, stierenvechten en proeverijen. Op zondag eindigt de feria met een spectaculair vuurwerk. 

Periode: zaterdag 11 juni t/m zaterdag 18 juni (nog niet bevestigd) 
Corpus Christi in Toledo

11-06-2020

Toledo kent één van de uitbundigste Sacramentsdagprocessies van Spanje. Op donderdag, twee weken na Pinksteren, wordt het imposante gouden Custodia de Arfe uit de imposante kathedraal van Toledo gedragen en in grootse processie door de stad geleid. De 'grote week' is een unieke gelegenheid om Toledo op z'n uitbundigst te beleven met tal van feesten in het verschiet. Naast Toledo vinden er ook prominente Sacramantsvieringen plaats in onder meer Granada en Valencia. 

Periode: donderdag 11 juni (nog niet bevestigd)
Hogueras de Alicante

18-06-2020

Hogueras de Alicante

Met Hogueras de Alicante wordt de komst van de zomer groots gevierd in de badplaats Alicante. Het grootste feest van Alicante kent de nodige gelijkenissen met de Fallas in Valencia, maar anders zijn de gigantische vreugdevuren waaraan het zomerfeest zijn naam dankt. Hogueras eindigt spectaculair in de nacht van 24 juni met de créma: het verbranden van de poppen in de honderden vreugdevuren die de hemel een oranje tint geven. Tot in de vroege uurtjes wordt dan gefeest op de stranden. De Hogueras van Alicante zijn in 1928 formeel opgericht en in 1983 verklaard tot Interés Turístico Internacional en vallen samen met de feesten van San Juan.

Periode: donderdag 18 juni -  maandag 22 juni 
Theaterfestival Bogotá

19-06-2020Om de twee jaar wordt in Bogotá het Festival Iberoamericano de Teatro gehouden. Afkomstig uit 15 landen zijn er ruim 40 werken op de onderdelen (straat)theater, kunst en dans. Het Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá viert dit jaar zijn 16e editie. 

Periode: 19 juni - 5 juli 2020
Spaanse Dag in Utrecht

20-06-2020


Spaanse Dag in Utrecht

Een dag boordevol culinaire proeverijen, workshops, kinderactiviteiten, optredens en reisinformatie over uiteenlopende  Spaanse regio’s en bestemmingen.Dit is slechts een klein tipje van de sluier want de Dag van Spanje heeft altijd verrassingen in petto. In 2019 waren het Domplein en het gebouw van Cervantes extra feestelijk gekleed vanwege het 25-jarige bestaan van Instituto Cervantes Utrecht. 
 
Datum: 20 juni (nog niet bevestigd)
Tijdstip: van 11:00 tot 19:00
Entree: gratis
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 3
 

 
Noche de San Juan in Spanje

20-06-2020Met Noche de San Juan wordt in Spanje de terugkeer van de zomer gevierd. Een belangrijk onderdeel van dit zomerfeest zijn de kampvuren (hogueras) die volgens de legende een zuiverende werking zouden hebben op de aanwezigen. En wist je dat je met het wassen van je gezicht in het zeewater een jaar lang verzekerd bent van schoonheid? In de meeste Spaanse plaatsen wordt het zomerfeest gevierd van 20 op 21 juni (de langste dag van het jaar) aan de vooravond van de geboorte van Johannes de Doper, ofwel San Juan. Maar bijvoorbeeld in Málaga wordt het feest gevierd in de nacht van 23 op 24 juni (6 maanden voor de geboorte van Christus). Van alle vreugdevuren en festiviteiten in Spanje zijn de feesten van Alicante het spectaculairst. 

Een Noche de San Juan in Valencia beleven? Dan kan dit bij El Carmen Spanish School.
Flamenco Festival Rotterdam

20-06-2020Flamenco Festival Rotterdam is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplek voor iedereen die van flamenco, Spanje en de Spaanstalige wereld houdt. Het sfeervolle en zonnige festival dat dit jaar zijn 12e editie beleeft, bestaat uit kwalitatieve flamencoconcerten, dansvoorstellingen, workshops, proeverijen en kinderworkshops. Ook de Spaanse gastronomie is met paella, tapas, wijn en sangría goed vertegenwoordigd. Kortom, het leukste Spaanse feestje van Rotterdam en ver daar buiten! 

Locatie: Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam
Wanneer: zaterdag 20 juni (nog niet bevestigd)
Meer informatie: Flamenco Festival Rotterdam

 
El Colacho in Castrillo de Murcia

23-06-2020

Het 'Baby Spring Festival' moet het meest curieuze festival van Spanje zijn, want wie bedenkt het om over baby's te springen? Toch gebeurt dit al sinds 1621 in Castrillo de Murcia, een plaatsje in de provincie Burgos. Met het springen zouden de baby's beschermd worden tegen ziekten. De mannen die in gele en rode pakken over de baby's springen, stellen de duivel voor, El Colacho. Het festival begint op donderdag op Sacramentsdag, de belangrijkste dag van het festival, en eindigt op zondag. 

Periode: donderdag 23 juni tot zondag 26 juni (nog niet bevestigd) 
Noche de San Juan in Puerto Rico

23-06-2020Noche de San Juan is één van Puerto Rico's grootste festivals. San Juan is niet alleen de patroonheilige van Puerto Rico maar tevens de naam van de hoofdstad van het eiland en dat moet natuurlijk extra goed gevierd worden. Voor Puerto Ricanen is Noche de San Juan niet alleen een mooie gelegenheid om een feestje te vieren op het strand maar ook om de zee in te duiken. Waarom? Volgens de traditie is het water van de zee tijdens de kortste nacht van het jaar gezegend met allerlei speciale krachten, bijvoorbeeld om je tegen onheil wapenen. In het oude centrum en op de verschillende stadsstranden als Condado zijn tal van strandpicnics en fuifjes te beleven.
Inti Raymi in Cusco

24-06-2020

Het Festival van de Zon werd al gevierd ten tijde van het Incarijk. Toen werd de religieuze ceremonie ter ere van de god Inti gehouden op de plek waar nu het het hoofdplein van Cusco ligt, het Plaza de Armas. Sinds 1944 wordt het jaarlijkse feest gevierd bij Sacsayhuamán, tegenwoordig een beroemde archeologische vindplaats iets buiten Cusco. Voorafgaand aan het festival zijn er in het historisch centrum van Cusco volop activiteiten waaronder voorstellingen van traditionele dansen. Het zonnewende festival trekt naast cusqueños ook de nodige toeristen. 
Wereld Tapas Dag

25-06-2020

¡A tapear! Op de derde of vierde donderdag van juni wordt in tal van Spaanse en Europese steden Día Mundial de la Tapa gehouden. Tot de smakelijke activiteiten behoren proeverijen, show cooking en speciale activiteiten op markten. 

donderdag 25 juni (nog niet bevestigd)

 
Potaje de Utrera

25-06-2020Het oudste flamencofestival van Spanje wordt gehouden op de laatste zaterdag van juni in Utrera. Dit Andalusisch stadje, op 24 kilomter van Sevilla, staat bekend als één van de geboorteplaatsen van de flamenco. Leuk om te weten: Potaje de Utrera betekent 'Stevige soep van Utrera'. 

Wanneer: 25 juni 

 
Festival de Mérida

25-06-2020Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida is een prestigieus theaterfestival gehouden in het beroemde Romeinse amfitheater van Mérida in de maanden juli en augustus. Op het programma staan voorstellingen van o.m. de oude Grieken en Shakespeare. 

Periode: donderdag 25 juni tot zondag 23 augustusFestival Internacional de Poesía de Medellín

27-06-2020Festival Internacional de Poesía de Medellín
 is een prestigieus poëziefestival dat sinds 1991 in het Colombiaanse Medellín wordt gehouden. Poëten wereldwijd dragen gedichten voor in parken, aula's of gewoon op straat onder veel belangstelling en enthousiasme van de medellinenses en toeristen. Namens Nederland was Cees Nooteboom in 2011 te gast en een jaar eerder was het de beurt aan Jules Deelder. Dit jaar alweer de 30e editie.

Periode: zaterdag 27 juni - zaterdag 4 juli (nog niet bevestigd) 
Batalla del Vino in Haro

29-06-2020Een niet alledaagse fiesta, de wijngevechten van Haro. Bij deze wijnoorlog op een berg in Haro gaan mensen (gekleed in het wit!) elkaar te lijf met wijn. De munitie - tienduizenden liters rode wijn - wordt met tanks boven afgeleverd waarna de oorlog wordt uitgevochten met waterpistolen of, nog verwoestender, met emmers. Meer over wijn uit Spanje? Lees dan ook Spaanse wijn voor beginners

 

 
« juni 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring