Agenda Spaanstalige Wereld


Online Lessen Spaans van Start in Valencia

06-04-2020

Bij El Carmen Spanish School in Valencia zijn de online Spaanse lessen van start gegaan. Bekijk hier welke online cursussen je allemaal kunt volgen.  
Semana Santa in Sevilla

06-04-2020

De beroemde Semana Santa de Sevilla wordt gevierd de week voor Pasen en herdenkt het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week in Sevilla wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook door de barrios trekken. Katholieke broederschappen met puntmutsen voeren de grote en vaak zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus nemen deel aan dit grootse religieuze feest dat in het teken staat van boetedoening.

Sevilla Semana Santa viering

Broederschappen en processies Semana Santa de Sevilla

De tientallen cofradías spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies. Zij begeleiden en dragen, onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor), de pasos (constructies met heiligenbeelden van goud en zilver) door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap wat als een grote eer geldt. De broederschappen, herkenbaar aan hun puntkap en pij, hebben hun eigen heilige aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is de Hermandad de la Esperanza Macarena. Deze broederschap werd gesticht in 1595 en is goed voor zo'n 12.600 leden wereldwijd. 

Programma Semana de Santa de Sevilla

Tijdens de Semana Santa week wordt in 7 dagen het paasverhaal vertelt wat begint op Palmzondag met een hoogmis voorafgaan door de Aartsbisschop van Sevilla. Op diezelfde dag houden 9 koninklijke broederschappen een boeteprocessie. De daarop volgende dagen zijn er elke dag 7 tot 9 broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste pasos door de straten leiden. Semana Santa eindigt op Paaszondag wat in het teken staat van de herrijzenis. In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies tijdens de Semana Santa vertrekken van de kerk van de broederschap, waar de beelden staan opgesteld, naar de kathedraal. Houd rekening met processies die urenlang kunnen duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze zich door uitpuilende straatjes banen.  

Andere Goede Week vieringen binnen en buiten Spanje 

Met tienduizenden toeristen is de Semana Santa in Sevilla de drukstbezochte Goede Week van Spanje. Maar ook in Spaanse steden als Salamanca, Córdoba, Granada, Málaga en Jerez de la Frontera wordt Semana Santa, met eigen accenten, uitgebreid gevierd. En de Goede Week wordt ook intens beleefd buiten Spanje in landen als Guatemala en Mexico. Een culinair weetje tenslotte. Onlosmakelijk verbonden aan de Goede Week is torrijas, een zoet nagerecht dat zich nog het beste laat vergelijken met ons wentelteefje. 

Periode zoals gepland was: zaterdag 4 april t/m zondag 12 april 2020 (komt te vervallen)
3 op Reis in Chili

12-04-2020

 

Maurice Lede doet een roadtrip over de Carretera Austral, een weg die dwars door Chileens-Patagonië gaat. De weg werd 40 jaar geleden aangelegd om afgelegen dorpen bereikbaarder te maken en voert langs de hoogtepunten in het zuiden van Chili. Maurice start de eerste etappe bij het dorpje Puerto Varas om te eindigen bij Pumalin Park. Verder kampeert hij in het natuurpark Castillo en maakt hij kennis met de Patagonische gauchos. 

NPO 3 om 19:45

Spaans leren in Chili? Bekijk hier de mogelijkheden!

 

  
Fiestas de Primavera de Murcia

19-04-2020

Fiestas de Primavera is het kleurrijkste feest van Murcia. De Voorjaarsfeesten zijn ooit in de 19e eeuw ontstaan als voortzetting van het carnaval. Fiestas de Primavera volgt op Semana Santa en omvat een aantal feesten waarvan Bando de la Huerta en de Entierro de la Sardina de bekendste vieringen zijn. 

Bando de la Huerta
Op dinsdag is er de 'Afkondiging van de Moestuin', één grote lofprijzing op de huertano-cultuur. Zo gaan de inwoners van Murcia gekleed in traditionele huertano-klederdracht en wordt er een Miss Huertana gekozen. 's Middags is een grote optocht genaamd Bando de la Huerta waar muziekgroepen, huifkarren, 'reuzen' en boeren gehuld in traditionele kleding allemaal deel van uitmaken. 

Entierro de la Sardina 
Met de spectaculaire 'Begrafenis van de Sardine' wordt op zaterdag het carnaval symbolisch afgesloten. Een enorme stoet, waar alles en iedereen aan mee doet, trekt 's avonds urenlang door de straten van Murcia. Rond middernacht wordt Fiestas de Primavera traditiegetrouw afgesloten met het in brand steken met vuurwerk van de sardine.

Periode: zondag 19 april - zaterdag 25 april (wordt uitgesteld)

 
Open Dag Molinos de Viento in Amsterdam

20-04-2020

 

Molinos de Viento organiseert verschillende open dagen gedurende het jaar. Er is dan van alles te doen en te beleven bij de leukste en oudste taalschool van Amsterdam. Volg een gratis proefles of laat je Spaans testen door één van de docenten van Molinos de Viento bij twijfel over je niveau. Verder kun je advies en uitleg krijgen over Molinos de Viento en al haar cursussen onder het genot van een hapje en een drankje. Geen proefles of ben je al cursist bij Molinos? Ook dan ben je van harte welkom. 

¡HASTA PRONTO!

Wanneer: UPDATE VOLGT
Locatie: Utrechtsedwarsstraat 13-I, Amsterdam

 
Moros y Cristianos in Alcoy

25-04-2020Moros y Cristianos herdenkt en viert de overwinningen van de christenen op de moren in Spanje. Een luisterrijk onderdeel van Moros y Cristianos vormen de nagespeelde veldslagen tussen christenen en moren ten tijde van de Reconquista. Een beroemde veldslag is de Batalla de Alcoy die in 1276 voor de poorten van Alcoy plaatsvond. Inwoners van Alcoy namen het toen op tegen de troepen van de Moorse aanvoerder Al-Azraq. De meest uitbundige Moros y Cristianos vieringen vinden plaats in het zuiden van de regio Valencia met een hoofdrol voor de stad Alcoy. De periode van de feesten verschillen per plaats. Zo vindt in Villena de happening plaats in de eerste dagen van september.

Periode: zaterdag 25 april t/m maandag 27 april 2020
Feria de Abril in Sevilla

26-04-2020

 

Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw wordt meestal twee weken na Semana Santa gehouden. Een leuk Nederlands detail is dat het koningspaar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 1999 ontmoet hebben op de feria van Sevilla. 

Locatie Feria de Abril

De feria vindt plaats op het afgesloten terrein Campo de Feria in de wijk Los Remedios aan de westelijke oever van de Guadalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden gekleurde lampjes (bombillas) vormt de ingang tot een enorm feestterrein dat goed is voor 1 miljoen vierkante meter, 15 straten en 26 'wijken' waarover ruim 1050 casetas verspreid liggen. Een prominent gedeelte is ingeruimd voor de Calle del Infierno. In de Hellestraat bevindt zich een groot attractiepark dat onder meer een reuzenrad (noria) herbergt. Evenmin onvermeld mag blijven is het gebied dat bekend staat als Real waar de casetas zich bevinden - feesttenten die bevolkt worden door verenigingen, bedrijven en groepen particulieren die er letterlijk dag en nacht komen eten, dansen en zingen. De meeste casetas zijn alleen toegankelijk voor houders en gasten met uitzondering van zestien (veelal stampvolle) casetas die kosteloos betreden kunnen worden. 

Activiteiten Feria de Abril

De feestweek start traditiegetrouw rond middernacht met de Prueba del Alumbrao. Dit fenomeen staat voor het verlichten van de poort en de nabijgelegen straten van het feestterrein met een zee aan lampjes. De dagen daarna is er elke middag de Paseo de Caballos. Bij deze 'Optocht van de Koetsen' vormen trotse ruiters met hun Andalusische schonen - uitgedost in oogstrelende flamencojurken - het stralend middelpunt. Een deel van de stoet, traditiegetrouw gevormd door prominenten uit de stad, trekt naar de beroemde stierenarena Plaza de la Maestranza. 's Avonds en 's nachts komen de mensen terug om te feesten en hartstochtelijk de Sevillanas te dansen. De Feria de Abril komt zondagnacht tot rust na een spectaculair vuurwerk.  

Eten en drinken tijdens de Feria de Abril

Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten. In Sevilla betekent dit de nodige tapas en copas, en het liefst tot het diepst in de nacht. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis, terwijl het overdag tijdens lunchtijd gebruikelijk is dat er stoofschotels in Andalusische stijl in de casetas worden geserveerd. Smakelijke voorbeelden hiervan zijn de garbanzos con bacalao (kikkererwten met kabeljauw) en papas con chocos (aardappelen met inktvis). Onlosmakelijk verbonden aan het lentefeest is de fino (sherry) uit (natuurlijk) Jerez de la Frontera. Erg populair is ook het drankje rebujito. Deze alcoholische versnapering is een frisse combinatie van sherry en Sprite die zich goed laat smaken tijdens de hete Sevilliaanse lentedagen.  

Periode zoals gepland was: zondag 26 april t/m zaterdag 2 mei 2020 

Spaans leren in Spanje? Bekijk dan verschillende scholen en bestemmingen in Spanje voor een cursus Spaans. 

 
Cruces de Mayo in Córdoba

30-04-2020

Cruces de Mayo in de Spaanse stad Cordoba

Cruces de Mayo luidt de grote feestmaand van Córdoba in. Cruces de Maya wordt gehouden eind april, begin mei en doorgaans in de tweede helft van mei opgevolgd door een ander belangrijk Cordobees feest: Festival de los Patios.

Tijdens Cruces de Mayo wordt Córdoba gedominieerd door kruisen die staan opgesteld op de belangrijkste pleinen en straten van de stad voortgekomen uit een oude religieuze traditie. De soms wel drie meter hoge cruces zijn versierd met bloemen en worden omringd door sierlijke planten in bloembakken. Dat dit serieus wordt genomen, blijkt uit de verscheidene prijzen en wedstrijden die in het leven zijn geroepen waaraan verschillende broederschappen en straatverenigingen deelnemen. De jury weegt daarbij zowel de architectonische waarde als de bloemendecoratie. Tot de ingrediënten van het festival behoren ook Andalusische muziek, dans en tapas.

Periode: donderdag 30 april t/m zondag 3 mei 2020 (wordt uitgesteld)
« april 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring