Agenda Spaanstalige Wereld


Cartagena Filmfestival

06-03-2020Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias wordt al sinds 1959 gehouden in het Colombiaanse Cartagena en is daarmee het oudste filmfestival van Latijns-Amerika. Het filmfestival van Cartagena focust vooral op Latijns-Amerikaanse films en Colombiaanse televisieseries waarbij vooral geselecteerd wordt op de culturele identiteit van de Spaans-Amerikaanse landen. Het vermaarde Colombiaanse filmfestival toont zo'n 150 werken waaronder 40 speelfilms, 30 korte films en 80 internationale films. Er zijn 19 awards te verdelen en de beste Spaans-Amerikaanse film ontvangt het beeld India Catalina

Periode: 1 t/m 6 maart 2020
Internationale Vrouwendag in Eindhoven

07-03-2020


Iin Eindhoven wordt internationale vrouwendag gevierd met een gevarieerd programma, georganiseerd door het Latijns-Amerikaans Centrum voor Oriëntatie. In een ontspannen sfeer kun je presentaties en optredens bijwonen, netwerken, en gewoon elkaar ontmoeten. Vrouwen van diverse nationaliteiten zullen hun creatieve talenten presenteren. Er is gelegenheid deel te nemen aan workshops en er zij stands met ambachtelijke producten. In een ‘meeting point’ kun je in contact komen met vrouwen die speciale projecten ontwikkeld hebben op het gebied van coaching, hulpverlening, educatie, werk en meer.

Wanneer:  volgt nog
Locatie: Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven, 
Entree: 3 euro per persoon
Website: Stichting Centro Latinoamericano de Orientación
 
 
 Día Internacional de la Mujer

08-03-2020

Op 8 maart is het wereldwijd Internationale Vrouwendag, in het Spaans Día Internacional de la Mujer. Van oudsher is het een dag waarop campagne wordt gevoerd voor de rechten van de vrouw en de claims van wat er nog moet worden bereikt. In de afgelopen 100 jaar is er al veel veranderd en verbeterd in de positie van de vrouw, toch zijn er hedendaags nog miljoenen vrouwen en meisjes het slachtoffer van geweld. In veel landen wordt daarom Internationale Vrouwendag als een dag van besef gezien, een dag waarop mensen zich verplaatsen in de positie van de vrouw. Maar ook een dag om weer de schouders eronder te zetten en weer te knokken voor de vrijheid en emancipatie van de vrouw.
Theaterfestival Bogotá

13-03-2020Om de twee jaar wordt in Bogotá het Festival Iberoamericano de Teatro gehouden. Afkomstig uit 15 landen zijn er ruim 40 werken op de onderdelen (straat)theater, kunst en dans. Het Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá viert dit jaar zijn 16e editie. 

Periode: 13 - 29 maart 2020 (nog niet bevestigd) 
Filmfestival Málaga

13-03-2020

Festival de Málaga is een prestigieus Spaans filmfestival dat jaarlijks wordt gehouden in Málaga. Festival de Málaga Cine Español (FMCE) zoals het festival formeel heet, zorgt voor veel sfeer in de Andalusische havenstad.

Filmactiviteiten
Het festival werd opgericht in 1998 ter promotie van Spaanse films, documentaires en korte films. De belangrijkste award die gewonnen kan worden is de Biznaga de OroProminente filmlocaties tijdens het filmfestival vormen Teatro Cervantes, Teatro Echegaray en Museo Picasso. Daarnaast zijn er gratis filmvoorstellingen in de open lucht en tal van andere film gerelateerde activiteiten.

Filmsterren spotten
T
ijdens het filmfestival van Málaga draait het ook om de rode loper en het spotten van beroemdheden. Veel prominenten en celibrities uit de filmwereld verblijven dan in Málaga en de kans is aanzienlijk dat je een bekende acteur, regisseur of andere prominent tegen het lijf loopt. Ook leuk om te weten: er zijn concerten in het nieuwe havengebied Muelle Uno waar van alles te beleven is. Bekijk onderstaand filmpje voor een sfeerimpressie of bezoek de officiële website

Periode: vrijdag 13 maart - zondag 22 maart 
Lentecursussen Spaans in Amsterdam

15-03-2020

In Amsterdam gaan bij Molinos de Viento de eerste Lentecursussen Spaans van start in de week van 6 april. Bekijk het rooster met alle data, lestijden, niveaus en tarieven op de website van Molinos de Viento.  

 Fallas de Valencia

15-03-2020
Met dik een miljoen bezoekers is Fallas de Valencia één van de best bezochte feesten van Spanje. Met het oorverdovende knalvuurwerk en de uitzinnige straatfeesten is Fallas ook een van de luidruchtigste fiestas van Spanje. De naam van van dit populaire Valenciaans volksfeest verwijst naar enorme papier-maché sculpturen. In 2016 verwierf Fallas de status Werelderfgoed. 

Kleurrijke torenhoge poppen 

Gemaakt van papier-maché en piepschuim bereiken sommige fallas wel hoogtes van 25 meter! De casales (buurtverenigingen) zijn hier dan ook al maanden van te voren druk mee in de weer. Een speciale categorie fallas vormen de zogenaamde ninots. De ninot stelt een figuur voor die vaak gebruikt wordt om een prominent te bespotten. Op 15 en 16 maart worden de circa 400 fallas door heel Valencia geplaatst en met grote parades door de stad te geleid. Zonder scrupules worden deze arbeidsintensieve kleurrijke kunstwerken echt op 19 maart met vuurwerk in de fik gestoken. Gelukkig overleeft één ninot de verbranding! Gekozen door het publiek kan deze gelukkige vervolgens een jaar lang in Museo Fallero bewonderd worden. Natuurlijk kent Fallas de Valencia zijn eigen culinaire versnaperingen. Een typisch gerecht zijn buñuelos, beignets gevuld met zoete pompoen of chocola. Ook aardig om te weten: verschillende gerenommeerde restaurants pakken tijdens de feestweek culinair uit met speciale hommages aan het grootste feest van Valencia.  

Continue geknal en gefeest tijdens Fallas de Valencia

Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit, traditiegetrouw afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtige en luidruchtige vuurwerkfenomeen staat bekend als de Mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Tevens worden er dan elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond van Fallas, 18 maart. Verder zijn er tientallen verbenas (dansfeesten) en concerten door heel Valencia. Je hoeft sowieso niet op al te veel nachtrust te rekenen, 's nachts noch overdag, want reeds om 08:00 uur klinkt de bij feestgangers zo gehate despertá...een 'wekker' in de vorm van vuurwerk. De luidruchtige climax van het superfeest volgt op de laatste dag rond middernacht met het verbranden van de fallas: La Cremà.     

Een keer Fallas de Valencia meemaken? Combineer het met een Spaans lessen in Valencia, ook handig in verband met je accommodatie!  

Periode: 15 - 19 maart Día del Padre

19-03-2020

Op 19 maart wordt in heel Spanje vaderdag gevierd. Net als in Nederland is Día del Padre een feestdag ter ere van vaders waarbij hun vaderschap centraal staat. Spanje onderscheidt zich wel met de datum: altijd op 19 maart, terwijl in Nederland Vaderdag op de derde zondag van juni wordt gevierd. In de regio's Valencia en Murcia wordt op Vaderdag tevens Día de San José gevierd (Sint Jozefdag) gevierd, een katholieke feestdag ter ere van Josef. De echtgenoot van Maria wordt beschouwd als een goed echtgenoot en vader vanwege zijn rol in de heilige familie. San José is onder meer de beschermheilige van de carptinteros, de timmermannen.    
Señor de los Temblores in Cusco

28-03-2020Señor de los Temblores (Heer van de Aardbevingen) is een Christusbeeld uit de kathedraal van Cusco en beroemd in heel Peru. De patroonheilige van Cusco zou de stad in 1650 beschermd hebben tegen een grote aardbeving. Op Paasmaandag wordt de Zwarte Christus uit de kathedraal gedragen en in processie door de stad geleid. Mensen gooien tijdens de processie ñucchubloemen naar het beeld die symbool staan voor het bloed van Christus. Bij terugkomst van het beeld worden de duizenden gelovigen aan de Plaza de Armas gezegend.
« maart 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring