Agenda Spaanstalige Wereld


Carnaval de Negros y Blancos in Pasto

02-01-2020

Carnaval de Negros y Blancos is het belangrijkste feest van het zuiden van Colombia. Bijzonder is dat het carnaval begin januari wordt gevierd. Plaats van handeling is Pasto (circa 500.000 inwoners), de hoofdstad van het zuidelijk gelegen departement Nariño grenzend aan Ecuador en de Pacifische Zee. Carnaval de Negros y Blancos trekt zowel Colombianen als buitenlandse toeristen. 

Periode: 2 t/m 7 januari 
Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen

04-01-2020

Het doel van de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen is een omgeving te scheppen waar het massatoerisme niet de toon aangeeft, maar selectief gekozen wordt voor kwaliteit. De vakantiebeurs richt zich op alle landen in de wereld en wordt gehouden in Amsterdam en Breda

Periode: zaterdag 4 en zondag 5 januari (nog niet bevestigd)
Locatie: Beurs van Berlage, Amsterdam

Periode: zaterdag 18 en zondag 19 januari (nog niet bevestigd)
Locatie: Grote Kerk, Breda

 
Reyes Magos in Spanje

05-01-2020

Spaanse kinderen kijken er het hele jaar naar uit: Reyes Magos. Het Driekoningenfeest is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest maar op een aantal punten net even anders. Lees hieronder meer over Reyes Magos en de belangrijkste optochten (cabalgatas) van Spanje. 

Aankomst van de drie koningen
Op 5 januari komen de drie koningen Melchor, Gaspar en Baltasar per boot aan in Spanje. Daarna volgen grote optochten door de Spaanse steden. De oudste optocht van Spanje is die van Alcoy die sinds 1866 wordt gehouden. Andere bekende cabalgatas zijn die van Granada, Barcelona, Valencia en Madrid. Na de Driekoningenoptocht zetten de kinderen verwachtingsvol hun schoenen onder de kerstboom of bij de openhaard. Voor de koningen worden er kleine geschenken neergezet voor hun kamelen als water, mandarijnen of walnoten. En om de drie wijzen gunstig te stemmen worden er ook liedjes gezongen. Als de kinderen braaf zijn geweest worden de cadeaus in de nacht van 5 op 6 januari afgeleverd.

Cadeautjes uitpakken
Op 6 januari is het groot feest voor de Spaanse kinderen als tijdens het ontbijt de cadeaus geopend mogen worden. Een Spaanse lekkernij die dan wordt geserveerd is Roscón de Reyes, een Driekoningenkrans. In deze ronde cake, vaak versierd met gekleurde snoepjes, zit traditioneel een boon verstopt. Wie deze boon vindt, moet de cake betalen hoewel dit niet al te letterlijk moet worden genomen. Vind je echter een kleine kroon of koning dan word je de hele dag als een koning behandeld. Kom alvast in de stemming met deze sfeerimpressie van TVE of lees meer over de kerst en oud- en nieuwtradities van Spanje
Open Dagen El Abanico in Rotterdam

06-01-2020
Overweeg jij een cursus Spaans in Rotterdam? Dan is het goed om te weten dat El Abanico meerdere Open Dagen houdt gedurende het jaar. Ideaal natuurlijk om kennis te maken met docenten, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En als je de smaak te pakken hebt, kun je ter plekke de inschrijving doen. El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam in de omgeving van het Timmerhuis en de Meent nabij Centraal Station en Station Blaak. Een afspraak is niet nodig. 

Wanneer: maandag 6 januari t/m woensdag 8 januari (nog niet bevestigd)
Tijd: 17.30-20.00  
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, Rotterdam  Vakantiebeurs in Utrecht

16-01-2020

Vakantiebeurs Utrecht

Op de gigantische Vakantiebeurs in Utrecht kun je inspiratie opdoen voor je volgende reis. In de Jaarbeurs staan honderden reisleiders en locals en ook Spanje is daar met zijn verschillende regio's uitgebreid vertegenwoordigd, net als Latijns-Amerika. Lees meer op de website van de Vakantiebeurs.

Periode: donderdag 16 januari - zondag 19 januari 2020

 

 
Open Dag Español Universal in Haarlem

18-01-2020

Español Universal houdt Open Dag op 18 januari 2020 van 12:00-15:00 in Haarlem! Maak kennis met de docenten en proef de sfeer van de Spaanse taal en cultuur. In een persoonlijk gesprek met de docenten kun je vragen stellen en bepalen welke cursus Spaans het beste bij jou past. Cursisten die reeds Spaans spreken kunnen een gratis niveautest afleggen. Het is niet nodig om hiervoor een afspraak te maken, je kunt gewoon binnenstappen.


 Tamborrada in San Sebastián

19-01-2020Het belangrijkste feest van San Sebastián is de Tamborrada de San Sebastián, ook bekend als Día de San Sebastián.

In de nacht van 19 op 20 januari stroomt het Plaza de la Constitución vol met donostiarras. Het feest kan vervolgens echt losbarsten als om 0:00 uur de vlag van San Sebastián is gehezen. 24 uur lang zal vervolgens op elk straathoek van San Sebastián tromgeroffel klinken op de klanken van Sarriegi, een bekende musicus uit San Sebastián. Op de tambores wordt geslagen door als kok of Franse soldaat verklede donostiarras die deel uitmaken van circa 100 groepen (compañias) bestaande uit 20-50 trommelaars (tambores). Het feest zou in 1836 ontstaan zijn tijdens een carnavalsoptocht die in de loop van de tijd geëvolueerd is tot het spektakelstuk wat het nu is. Vanzelfsprekend is de rijke gastronomie van San Sebastián volop aanwezig tijdens Tamborrada, bijvoorbeeld in de beroemde pintxosbars in het oude centrum van de stad waar Baskische drankjes txakoli en sidra (cider) gretig aftrek vinden. 
International Film Festival Rotterdam

22-01-2020Van woensdag 22 januari tot zondag 2 februari 2020 wordt in Rotterdam de 49e editie gehouden van het grootste filmfestival van Nederland. Dat betekent 12 dagen lang films, live performances, debatten met filmmakers en leuke feestjes. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) biedt ruim 400 films waaronder de nodige Spaanstalige producties. Hieronder volgt een overzicht van de films uit en over Spanje en Latijns-Amerika zoals vertoond in 2019. 

SPAANSTALIGE LANGE EN KORTE FILMS 2019La Bala de Sandoval 
Ecuador, 18 minuten, Jean-Jacques Martinod
In een Ecuadoraans regenwoud herinneren Isidro Varga en zijn broer zich hoe een kogel en een gebroken fles hem bijna fataal werden. 

Belmonte 
Uruguay/Mexico/Spanje, 75 minuten, Federico Veiroj
Wat is er toch met Belmonte dat hij met zijn onaangepaste gedrag mensen afstoot en zelfs zijn dochtertje dreigt te verliezen?


Bicicletas 
Argentinië, 27 minuten, Cecillia Kang
Lila is een jonge filmmaker die worstelt met haar volgende project. Ze zit de hele dag thuis en blinkt uit in uitstelgedrag.

Camino, een feature-length selfie
Nederland, 85 minuten, Martin de Vries
Stug voortstappend op zijn pegrimstocht naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje filmt Martin de Vries zichzelf met zijn i
phone, in de hoop zichzelf weer wat vaste grond te vinden. 

Ceniza Verde
Argentinië, 10 minuten, Pablo Mazzolo
Een film geschilderd met het licht van een zonovergoten, beladen plek in Sierras de Córdoba waar de geschiedenis als een geestverschijning doorklinkt. 

De Nuevo Otra Vez
Argentinië, 84 minuten, Romina Paula
Hoe blijf je een individu als je ook rollen als moeder, vrouw en dochter moet vervullen?

Entre Dos Aguas
Spanje, 136 minuten, Isaki Lacuesta
Een intiem en naturel portret van worstelende mannen dat aanvoelt als een documentaire. 

Even If My Hands Were Full of Truths
Canada, 8 minuten, Francisca Duran
De nalatenschap van de Chileense dictator Augusto Pinochott roept de vraag op of herinneringen wel of geen geschiedenis worden. 

La Flor (deel 1)
Argentinië, 220 minuten, Mariano Llinás
Regisseur Llinas, de actrices van theatertroep Piel de Lava en vele anderen werkten ongeveer tien jaar aan La Flor.

La Flor (deel 2)
Argentinië, 220 minuten, Mariano Llinás
Ergens in de jaren op de Argentijnse pampa moeten vier vrouwelijke spionnen 'Operatie Hercules' tot een goede einde brengen.  


La Flor (deel 3)
Argentinië, 220 minuten, Mariano Llinás
Het begint in een geniale oefening in zelf-parodi
ërende metafictie en evolueert in totaal iets anders. 

El Futuro
Mexico, 12 minuten, Ernesto Martínez Bucio
Ergens tussen vertwijfelingen, angst en hoop lopen een moeder en haar zoon het bos in om een lichaam te identificeren.

Las Higas del Fuego
Argentinië, 115 minuten, Albertina Carri
Zonder angst, schaamte of spijt trekt een groep jonge vrouwen door het oogverblindende zuiden van Argentinië.

Historia de mi Nombre
Chili, 78 minuten, Karin Kuyul
Zoektocht van documentairemaker die vernoemd werd naar Karin Eitel die in de jaren 80 door Pincochett geheime dienst op de publieke tv werd gemarteld. 

Hombres de Piel Dura
Argentinië, 96 minuten, José Celestino Campusano
Via het prisma van slechts twee relaties schetst regisseur José Celestino Campusano de moeizame omgang met homoseksualiteit in verschillende strata van de Argentijnse samenleving.

Introduzione all'oscuro
Argentinië/Oostenrijk, 71 minuten, Gastón Solnicki
Eerbetoon van de Argentijnse filmmaker Gastón Solnicki aan Hans Hurch, die twintig jaar lang directeur was van het Weense filmfestival Viennale en in 2015 nog jurylid van de Tiger Competitie.

Joel
Argentinië, 100 minuten, Carlos Sorín
Wanneer moet je eigen belangen wegcijferen voor die van een ander? Dit alles speelt in een klein stadje in Patagonië.

El Laberinto
Colombia, 21 minuten, Laura Huertas Millán
Een verteller die getuige was van de spectaculaire opkomst en ondergang van drugsbaronnen in de Colombiaanse Amazone neemt ons mee op een labyrintische reis.

Luciérnagas
Mexico, 85 minuten, Bani Khoshnoudi
De kwellingen uit Iran liggen inmiddels in een ver verleden, maar toch heeft de homosexuele immigrant Ramin aan de Mexicaanse kust nog altijd geen kalm bestaan gevonden. 

Mexico, 15 minuten, Mauricio Sáenz
Sterven om leven te scheppen, dat is de basis voor de mysterieuze rituelen die een groep Mexicaanse ‘vogelmannen’ uitvoert.

Nederland/Peru, 16 minuten, Daniel Jacoby 
Daniel Jacoby’s nieuwste film is een sfeervol portret van Christian, een jonge man uit de stad die een buitenstaander is in zijn nieuwe woonplaats, het arme dorpje Cocachimba in de Peruaanse jungle.

Spanje, 21 minuten, Sara Fantova
In 2009, in een tijd van fel activisme en Baskisch nationalisme, neemt Jones vader een baan aan bij de Baskische overheid in Bilbao.

Nuestro Tiempo
Mexico, 173 minuten, Carlos Reygadas
Visueel overdonderende scènes uit een open huwelijk, met de regisseur en zijn echtgenote in de hoofdrol. 

Colombia/Mexico, 125 minuten, Ciro Guerra, 
Fascinerende mix van inheems drama en harde misdaadfilm, over de eeuwenoude tradities van het Noord-Colombiaanse Waayu-volk en de vernietigende effecten van de drugshandel. 

Pirotechnia
Colombia, 85 minuten, Federico Atehortúa Arteaga
Op 6 maart 1906 worden vier mannen geëxecuteerd voor de poging tot moord op Rafael Reyes, de president van Colombia. De gebeurtenis wordt vastgelegd op foto’s, die later dienen als basis voor een gefictionaliseerde verfilming van de mislukte staatsgreep.

The Proposal
VS, 83 minuten, Jill Magid
Wat gebeurt er met intellectueel eigendom als het wordt geprivatiseerd? Die vraag stelt Jill Magid zich als ze een kunstwerk wil maken over het werk van Luis Barragán, de belangrijkste Mexicaanse architect van de 20e eeuw.

Resonancias
Argentinië, 15 minuten, Lucila Mariani
Malena zwemt elke dag in het zwembad. Als ze plotseling water in haar oor krijgt, voelt ze de aantrekkingskracht van de zee. Voorfilm De Nuevo Otra Vez. 

Rojo
Argentinië, 109 minuten, Lucila Mariani
Hoe was de mindset van de Argentijnen net voor de rechtse militaire staatsgreep van Jorge Videla?

Soy tóxico
Argentinië, 81 minuten, Daniel de la Vega, Pablo Parés
Na het succes van hun speelfilmdebuut werkten Pablo Parés en Daniel de la Vega voor een Amerikaanse maatschappij aan een postapocalyptische zombiefilm waarin Zuid-Amerika is veranderd in een multifunctionele schroothoop. 

Argentinië, 59 minuten, José Celestino Campusano
In dit VR-project stap je regelrecht in de schimmige wereld van corrupte politieagenten in Buenos Aires. 
 
Tarde para morir joven
Chili, 110 minuten, Dominga Sotomayor 
De belevenissen van drie tieners weerspiegelen de groeipijnen van de jonge democratie na bijna twee decennia militaire dictactuur. 

Todos somos marineros
Peru, 104 minuten, Miguel Ángel Moulet
Maanden geleden hadden ze al weg moeten zijn. Maar het moederbedrijf ging failliet en nu dobbert hun vissersschip al twee maanden werkeloos voor de kust van de Peruaanse havenstad Chimbote.
 

INTEGRALE PROGRAMMA EN TICKETS 
Bezoek de website van IFFR voor het integrale programmaschema 2019 en de leukste events.  

LOCATIES
De films en activiteiten vinden plaats op verscheidene locaties verspreid over de stad die zich grotendeels op loopafstand van elkaar bevinden. Het kloppend hart van het IFFR is het Schouwburgplein waaraan locaties als Pathé, de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg zich bevinden. Iets verder weg liggen filmlocaties als het Cinerama Filmtheater (550 meter zuidwestelijk) en het Oude Luxor theater (500 meter noordoostelijk). Het verst weg ligt LantarenVenster op de Kop van Zuid (2,5 kilometer ten zuiden van het Schouwburgplein).   

ETEN EN DRINKEN 
Gedurende het festival is er overdag en 's avonds van alles te beleven, niet alleen in de weekenden maar ook op doordeweekse dagen. Lunchen met filmpubliek kan in de Doelen. Hét uitgaanshart is de Rotterdamse Schouwburg waar het Film Café tot diep in de nacht de ontmoetingsplek is voor publiek en filmmakers (entree op vertoon van ticket).  


 

 
« januari 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring