Agenda Spaanstalige Wereld


Corpus Christi in Granada

01-06-2019

Corpus Christi is het belangrijkste feest van Granada. Feria del Corpus de Granada is geënt op Sacramentsdag, een hoogfeest binnen de Katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren. De feria vindt meestal plaats in juni, maar dit kan ook eind mei zijn afhankelijk van hoe Semana Santa valt. Corpus Christi wordt naast Granada ook groots gevierd in Toledo en Valencia. 

Activiteiten Corpus Christi Granada
Feria del Corpus begint op maandag om middernacht met de alumbrado wat staat voor het ontsteken van de lampen bij de toegangspoort. Op woensdag is een grote stoet aangevoerd door een vrouw (een pop) zittend op de rug van een grote draak die volgens de laatste mode is aangekleed. De belangrijkste feestdag is op donderdag: Día del Corpus Christi. Een enorme processie zet de stad dan volledig op zijn kop. De daaropvolgende dagen wordt er intensief feestgevierd en zijn er typisch Spaanse activiteiten als flamencovoorstellingen, paardenshows, stierenvechten en proeverijen. Op zondag eindigt de feria met een spectaculair vuurwerk. 

Periode: zaterdag 26 mei tot zaterdag 2 juni 2018 
El Colacho in Castrillo de Murcia

01-06-2019

Het 'Baby Spring Festival' moet het meest curieuze festival van Spanje zijn, want wie bedenkt het om over baby's te springen? Toch gebeurt dit al sinds 1621 in Castrillo de Murcia, een plaatsje in de provincie Burgos. Met het springen zouden de baby's beschermd worden tegen ziekten. De mannen die in gele en rode pakken over de baby's springen, stellen de duivel voor, El Colacho. Het festival begint op donderdag op Sacramentsdag, de belangrijkste dag van het festival, en eindigt op zondag. 

Periode: donderdag 31 mei tot zondag 3 juni 2018 
PhotoEspaña in Madrid

05-06-2019Europa kent veel fotofestivals maar weinig festivals kennen de schaal van PhotoEspaña. Het internationale fotofestival met als thuisbasis Madrid is uitgegroeid tot één van de leidende evenementen op het gebied van fotografie en visuele kunsten. Tijdens het fotofestival kun je verspreid over Madrid in verscheidene musea en zalen uitzonderlijk werk bekijken van toonaangevende fotografen en artiesten. PhotoEspaña wordt gehouden sinds 1998 (20e editie in 2018) en is jaarlijks goed voor een half miljoen bezoekers.  

Periode: 5 juni - 25 augustus 
Romería del Rocío

08-06-2019Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Een miljoen mensen waaronder ruim 100 broederschappen trekken jaarlijks naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío. De bedevaart wordt jaarlijks gehouden in het Pinksterweekend. 

Broederschappen Romería del Rocío

Om mee te mogen doen aan de bedevaart is lidmaatschap vereist van een van de broederschappen en groepen. Aan de bedevaart doen ruim honderd broederschappen mee (116 in 2016). Daarnaast zijn er 19 'hermandades no filiales' (publieke groepen) en 8 'asociaciones privadas' (private groepen). Verder zijn er ook groepen die geen broederschap vormen maar wel mee mogen doen waaronder 5 delegaties uit Argentinië. De Andalusische broederschappen en invloeden domineren. Zo zijn er hemandades uit Madrid en Catalonië die sterk beïnvloed zijn door Andalusische gastarbeiders. Een bijzondere status kent de Almonte-broederschap: zij mogen als enige broederschap het beeld van de Heilige Maagd aanraken en uitsluitend met hun toestemming mag het beeld worden aangeraakt, een traditie die strikt wordt nageleefd! 

De tocht van de Romería del Rocío

De bedevaart gaat van start op zaterdagmiddag om 12:00 uur. De stoet wordt aangevoerd door een praalwagen gevolgd door bedevaartsgangers die de tocht lopend, te paard of per kar afleggen. De huifkarren, gevuld met enorme voorraden drank en eten, worden getrokken door paarden, tractoren en steeds vaker door zware auto's. De lentestoet trekt door velden, bossen, rijstplantages en duingebieden. 's Nachts wordt er gedanst en gedronken op flamenco en de klanken van rocieras (bedevaartsliederen). Het drankje dat daarbij gedronken wordt is de manzanilla, een droge sherry. Slapen gebeurt traditiegetrouw in de buitenlucht. Naast het religieuze karakter van de bedevaart geniet de Romería del Rocío ook een sterk hedonistische reputatie in het bijzonder tijdens het nachtverblijf in de open lucht. De broederschappen vertrekken uit verschillende richtingen uit Spanje, waaronder Cádiz en Sevilla, en volgen verschillende trajecten die langs verschillende prominente plekken voeren. Een van de bekendste daarvan is de Puente del Ajolí, de eindetappe die de toegang vormt tot El Rocío.

De aankomst in El Rocío

Op eerste Pinksterdag arriveren de bedevaartsgangers in de zanderige straten van El Rocío. Eerst wordt overdag om 10:00 uur een Heilige Mis gehouden, terwijl zondagavond de rozenkrans gebeden wat de aanloop vormt voor de grote climax. Diep in de Pinksternacht wordt de Maagd van Rocío naar het altaar gebracht van de Ermita del Rocio en het is dan aan de Almonte-broederschap om de Heilige Maagd naar buiten te dragen. Dit fenomeen, inclusief het aanraken van de Heilige Maagd door een welhaast hysterische mensenmassa in de bomvolle kerk, vormt de ultieme climax. De emoties kunnen dan dusdanig oplopen dat er rake klappen kunnen vallen. Als de Maagd van Rocío eenmaal heelhuids buiten de bescheiden kerk is geraakt, wordt ze hartstochtelijk welkomd door de enorme massa om vervolgens urenlang door de straatjes van El Rocío gedragen te worden.

El Rocío en omgeving

Wie El Rocío buiten de bedevaart bezoekt, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat juist hier zo'n massa-evenement en -hysterie plaatsvindt. Sterker nog: op normale dagen kun je in de verlaten, stoffige straten van het dorp dat nog geen 1500 zielen telt een kanon afschieten. Ook de witte Ermita Rocio kerk, het einddoel van de pelgrimage, ligt er dan zeer vredig bij. El Rocío maakt deel uit van de gemeente Almonte gelegen in de provincie Huelva. Het moerasdorp bevindt zich naast de moerasdelta van Parque Nacional de Doñana, een van de mooiste nationale parken van Spanje waar de stoet met gemotoriseerde voertuigen en al in groten getale doorheen trekt. Keerzijde hiervan zijn de negatieve effecten op de unieke natuur en de verschillende ecosystemen van het nationale park. 

Periode: zaterdag 8 juni tot maandag 10 juni 2019
Cinema Colombiano in Rotterdam

09-06-2019


Cultvideotheek NextPage en WORM organiseerden voor de derde keer Cinema Colombiano, een cultfilmfestival volledig gewijd aan de Colombiaanse film. Naast films Colombiaanse muziek, eten en drinken!
 
Locatie: WORM / Boomgaardsstraat 71, Rotterdam  
 
 
 Feria Latinoamérica in Eindhoven

09-06-2019


Geen ander evenement in Nederland presenteert (onder één dak) de rijkdom van Latijns-Amerika op zo’n uitgebreide manier als Feria Latinoamerica. Als bezoeker kun je een culturele ontdekkingsreis maken zonder het vliegtuig te pakken. Vijftien landen uit één continent met grote verschillen maar ook met veel gemeenschappelijk kenmerken komen samen bij Feria Latinoamerica.

Locatie: Sportcomplex Eindhoven Noord, Vijfkamplaan 12, Eindhoven 
Wanneer: zondag 9 juni 2019 van 11:00 - 23:00 (nog niet bevestigd)
Meer informatie:  C.L.O. Eindhoven 

 Sónar in Barcelona

13-06-2019

Sónar is een multimediaal muziekfestival in Barcelona met 'Música Avanzada' en 'New Media Art'. Vanaf de start in 1994 domineert electronische muziek met stromingen als electro, house en techno. Sónar kent een dag- en nachtprogramma die op verschillende locaties in de stad worden gehouden. 

Sónar by Day
Het dagprogramma begint in de middag en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Concerten, workshops, congressen, exposities en films maken hier allemaal deel van uit. In 2013 is het daggedeelte verhuisd naar het omsloten Montjuïc de Fira Barcelona. Voorheen waren de locaties Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) en Museo de Arte Contemporá de Barcelona (MACBA). 

Sónar by Night
Sónar by Night wordt gehouden bij Fira Gran Via L'Hospitalet. Met speciale bussen kunnen de festivalgangers de twee gedeeltes overbruggen. Het avondprogramma bestaat uit optredens van DJs, VDJs en concerten met een breed spectrum aan dance. 

Periode: donderdag 13 juni t/m zaterdag 15 juni 


 
Wereld Tapas Dag

14-06-2019

¡A tapear! Op de derde donderdag van juni wordt in tal van Spaanse en Europese steden Día Mundial de la Tapa gehouden. Tot de smakelijke activiteiten behoren proeverijen, show cooking en speciale activiteiten op markten. In Nederland staan tapas in het zonnetje gedurende 12-18 juni tijdens de Nationale Tapas Week waaraan verscheidene restaurants en wijnbars deelnemen. 

Datum: 14 juni 2019
Feria de Amsterdam

15-06-2019

Feria de Amsterdam


Voor de 8e Feria de Amsterdam staat er weer veel fraais op het programma: Sevilllanas, flamenco, Spaanse en Nederlandse topartiesten, paardenshows, kinderactiviteiten, paella, churros, tapas, cava, rebujito, cervez, kampioenschappen Sevillanasdansen y mucho calor! 

Wanneer: zaterdag 15 juni 2019 
Locatie: Buurtboerderij Ons Genoegen, Westerpark Amsterdam (Spaarndammerdijk 319)
Entree: 15,00 euro (tickets verkrijgbaar vanaf 1 maart)
Meer info: Feria de Amsterdam
Hogueras de Alicante

18-06-2019

Hogueras de Alicante

Met Hogueras de Alicante wordt de komst van de zomer groots gevierd in de badplaats Alicante. Het grootste feest van Alicante kent de nodige gelijkenissen met de Fallas in Valencia, maar anders zijn de gigantische vreugdevuren waaraan het zomerfeest zijn naam dankt. Hogueras eindigt spectaculair in de nacht van 24 juni met de créma: het verbranden van de poppen in de honderden vreugdevuren die de hemel een oranje tint geven. Tot in de vroege uurtjes wordt dan gefeest op de stranden. De Hogueras van Alicante - in 1928 formeel opgericht en in 1983 verklaard tot Interés Turístico Internacional - vallen samen met de feesten van San Juan.

Periode: dinsdag 18 juni -  zondag 23 juni 
Fiesta de la Patum de Berga

19-06-2019

Patum de Berga is een eeuwenoud populair festival dat al sinds 1525 in Berga in Catalonië wordt gevierd. Het vindt plaats gedurende de feesten van Sacramentsdag die valt op de tweede donderdag na Pinksteren. 

Patum de Berga
 
Fiesta de la Patum Berga omhelst verschillende voorstellingen met mystieke en symbolische figuren. Deze reuzen, duivels en monsters trekken al dansend op het ritme van een grote drum en levendige muziek in optocht door de stad onder begeleiding van spectaculair vuur. In 1983 werd La Patum dat wordt gevierd tijdens Sacramentsdag uitgeroepen tot Traditioneel Festival van Nationaal Belang door de Generalitat de Catalunya en in 2005 kwam het festival op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van Unesco te staan.

Periode: woensdag 19 juni tot zondag 23 juni
Corpus Christi in Toledo

20-06-2019

Toledo kent één van de uitbundigste Sacramentsdagprocessies van Spanje. Op donderdag, twee weken na Pinksteren, wordt het imposante gouden Custodia de Arfe uit de imposante kathedraal van Toledo gedragen en in grootse processie door de stad geleid. De 'grote week' is een unieke gelegenheid om Toledo op z'n uitbundigst te beleven met tal van feesten in het verschiet. Naast Toledo vinden er ook prominente Sacramantsvieringen plaats in onder meer Granada en Valencia. 

Periode: donderdag 20 juni 2019
Noche de San Juan in Spanje

20-06-2019Met Noche de San Juan wordt in Spanje de terugkeer van de zomer gevierd. Een belangrijk onderdeel van dit zomerfeest zijn de kampvuren (hogueras) die volgens de legende een zuiverende werking zouden hebben op de aanwezigen. En wist je dat je met het wassen van je gezicht in het zeewater een jaar lang verzekerd bent van schoonheid? In de meeste Spaanse plaatsen wordt het zomerfeest gevierd van 20 op 21 juni (de langste dag van het jaar) aan de vooravond van de geboorte van Johannes de Doper, ofwel San Juan. Maar bijvoorbeeld in Málaga wordt het feest gevierd in de nacht van 23 op 24 juni (6 maanden voor de geboorte van Christus). Van alle vreugdevuren en festiviteiten in Spanje zijn de feesten van Alicante het spectaculairst. 
Festival Internacional de Música y Danza de Granada

21-06-2019Festival Internacional de Música y Danza de Granada
 is één van de meest vooraanstaande culturele festivals van Spanje. Het programma omvat verschillende artistieke genres die grotendeels plaatsvinden in het Alhambra. Het zomerfestival wordt dit jaar voor de 66e keer gehouden in Granada.

Rijk verleden met grote namen

De eerste officiële editie van Festival Internacional de Música y Danza de Granada werd gehouden in 1952, maar de wortels gaan verder terug. Reeds in 1883 vonden symfonische concerten plaats in Palacio V in aanwezigheid van wereldberoemde kunstenaars, muzikanten en poëten als Federico García Lorca, Granada's beroemdste zoon. 

Activiteiten en locaties  

Concerten, opera's, flamenco en dansvoorstellingen maken deel uit van de activiteiten. Ze vinden plaats in het Alhambra en in verschillende wijken in de stad. Zo worden de symfonische concerten gehouden in Palacio de Carlos V en de theatervoorstellingen (in de openlucht) in de Jardines del Generalife, beide locaties maken deel uit van het Alhambra complex. Mede dankzij deze unieke locaties lokt het festival bezoekers uit alle uithoeken van Spanje en ver daar buiten. Het programma en informatie is te vinden op Festival Internacional de Música y Danza de Granada

Periode: vrijdag 21 juni - vrijdag 12 juli (nog niet bevestigd) 
Flamenco Festival Rotterdam

22-06-2019Flamenco Festival Rotterdam is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplek voor iedereen die van flamenco, Spanje en de Spaanstalige wereld houdt. Het sfeervolle en zonnige festival dat dit jaar zijn 10e editie kent bestaat uit live concerten, dansvoorstellingen, workshops, proeverijen en kinderworkshops. Ook de Spaanse gastronomie is met paella, tapas, wijn en sangría goed vertegenwoordigd. Kortom, het leukste Spaanse feestje van Rotterdam en ver daar buiten! 

Locatie: Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam
Wanneer: zaterdag 22 juni (nog niet bevestigd)  
Meer informatie: Flamenco Festival Rotterdam

 
Noche de San Juan in Puerto Rico

23-06-2019Noche de San Juan is één van Puerto Rico's grootste festivals. San Juan is de patroonheilige van Puerto Rico en de naam van de hoofdstad van dit eiland en dat moet gevierd worden. Voor Puerto Ricanen is Noche de San Juan niet alleen een mooie gelegenheid om een feestje te vieren op het strand maar ook om de zee in te duiken. Waarom? Volgens de traditie is het water van de zee tijdens de kortste nacht van het jaar gezegend met speciale krachten die je tegen onheil wapenen. In het oude centrum en op de verschillende stadsstranden als Condado worden strandpicnics en fijne fuifjes gehouden. 
Open Dagen El Abanico in Rotterdam

24-06-2019
In aanloop naar de zomercursussen houdt taalschool El Abanico Open Dagen. Ideaal om kennis te maken met de docenten, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En als je de smaak te pakken hebt, kun je je direct inschrijven voor een cursus. El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam in de omgeving van het Timmerhuis op maar een paar minuten lopen van de Meent en de Coolsingel. Afspraak niet nodig. 
 
Wanneer: maandag 24 juni t/m donderdag 27 juni van 17.30-20.00 (nog niet bevestigd)
Seizoen: zomercursus
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, Rotterdam  Inti Raymi in Cusco

24-06-2019

Het Festival van de Zon werd al gevierd ten tijde van het Incarijk. Toen werd de religieuze ceremonie ter ere van de god Inti gehouden op de plek waar nu het het hoofdplein van Cusco ligt, het Plaza de Armas. Sinds 1944 wordt het jaarlijkse feest gevierd bij Sacsayhuamán, tegenwoordig een beroemde archeologische vindplaats iets buiten Cusco. Voorafgaand aan het festival zijn er in het historisch centrum van Cusco volop activiteiten waaronder voorstellingen van traditionele dansen. Het zonnewende festival trekt naast cusqueños ook de nodige toeristen. 
Potaje de Utrera

25-06-2019Het oudste flamencofestival van Spanje wordt gehouden op de laatste zaterdag van juni in Utrera. Dit Andalusisch stadje, op 24 kilomter van Sevilla, staat bekend als één van de geboorteplaatsen van de flamenco. Leuk om te weten: Potaje de Utrera betekent 'Stevige soep van Utrera'. 

Wanneer: 25 juni 

 
Festival de Mérida

28-06-2019Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida is een prestigieus theaterfestival gehouden in het beroemde Romeinse amfitheater van Mérida in de maanden juli en augustus. Op het programma staan voorstellingen van o.m. de oude Grieken en Shakespeare. 

Periode: vrijdag 28 juni - zondag 25 augustus (nog niet bevestigd) Batalla del Vino in Haro

29-06-2019Een niet alledaagse fiesta, de wijngevechten van Haro. Bij deze wijnoorlog op een berg in Haro gaan mensen (gekleed in het wit!) elkaar te lijf met wijn. De munitie - tienduizenden liters rode wijn - wordt met tanks boven afgeleverd waarna de oorlog wordt uitgevochten met waterpistolen of, nog verwoestender, met emmers. Meer over wijn uit Spanje? Lees dan ook Spaanse wijn voor beginners

 

 
« juni 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring