Agenda Spaanstalige Wereld


Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar

25-02-2020Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar is het belangrijkste muziekfestival van Latijns-Amerika. Thuishaven van dit internationale 'Songfestival' is Quinta Vergara, een amfitheater in de mondaine Chileense kustplaats Viña del Mar.

Grote namen uit de Spaanstalige en Engelstalige muziekwereld

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar bestaat al sinds 1960 en sinds die tijd heeft het muziekfestival tal van beroemde deelnemers mogen verwelkomen. Hiertoe behoren grote namen als Gustavo Cerati, Shakira en Calle 13, maar ook Angelsaksische groepen en artiesten als The Police, Franz Ferdinand en Morissey. Met circa 150 miljoen kijkers en live uitzendingen in de Latijns-Amerikaanse landen die ook verslag doen van de aankomst van de sterren, is het bereik enorm vam het muziekfestijn.

Competities en genres tijdens Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar kent wedstrijden in de genres 'pop' en 'folk' en werkt met de volgende vier awards (galardones): 'Antorcha de Oro', 'Gaviota de Plata', 'Gaviota de Oro' en de 'Antorcha de Plata'. De competies worden afgewisseld met optredens van artiesten binnen en buiten Latijns-Amerika. Naast 'pop' en 'folk' zijn er tijdens het festival tal van andere genres te beluisteren waaronder merengue, salsa en reggaetón. In het genre 'pop' werd de competitie het meest gewonnen door Chili.

periode: 23 februari t/m 28 februari

 
Carnaval de Ponce

25-02-2020Carnaval de Ponce is het grootste en oudste carnaval van Puerto Rico. Het carnaval van Ponce dat een week duurt en een dag voor Aswoensdag eindigt, kent een historie die teruggaat tot 1858. 

Duivelse maskers tijdens Carnaval de Ponce

Het carnaval van Ponce wordt gekenmerkt door Afrikaanse ritmes, optochten met praalwagens en bovenal vejigantes, felgekleurde kostuums die de duivel vertegenwoordigen. Het masker van dit kleurrijke kostuum wordt gemaakt van papieren manchet. Met de hoorns op de maskers wordt niet alleen geluid gemaakt maar wordt ook mee geslagen tijdens de processies.

Activiteiten Carnaval de Ponce

Het carnaval start op woensdag bij het oude stadhuis van Ponce waarvandaan de bonte stoet met gemaskerde figuren vertrekt. Donderdag is het beurt van de optocht van Rey Momo. Koning Momo (vaak vertolkt door een bekende inwoner van Ponce) is de tegenhanger van de duivel en zorgt voor evenwicht tussen goed en kwaad. Op zaterdag is er vervolgens de kroning van de carnavalskoningin die gevolgd wordt door de belangrijkste parade op zondag. Het feestgedruis eindigt tenslotte op dinsdag met de symbolische begrafenis van de Sardina wat gepaard gaat met het zingen van het slotlied. Het fenomeen van de begrafenis staat bekend als de Entierro de la Sardina

Periode: 19 februari - 25 februari 2020
Carnaval de Cádiz

25-02-2020Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen van de nauwe Andalusische havenstad overspoelen.

Carnaval Cádiz: satire en liedjes 

Het carnaval van Cádiz wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. En in plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen de chirigotas een belangrijke rol, muziekgroepen met satirische liedjes over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoir liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook ware competities waarvoor sommige groepen wel een jaar repeteren. Culinair wordt het festival opgesierd met vooral veel vis, de specialiteit van Cádiz, waarbij je kunt denken aan pescado frito (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval Cádiz

De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt plaats op donderdag om 19:00 uur en om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC) waar ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee doen. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval van Cádiz wanneer iedereen vermomd is. De versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen worden ten gehore gebracht bij de Mercado Central. In de oude zeewijk La Viña worden 's avonds tenslotte de prijzen uitgereikt. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er een grote carnavalsstoet met praalwagens die door Cádiz trekt. Een week later, op zondag, eindigt het carnaval traditiegetrouw met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij Castillo de San Sebastián. 

Carnaval Cádiz: ruim 600 jaar carnaval 

De oorsprong van het carnaval van Cádiz gaat helemaal terug tot de 15e eeuw toen de Baai van Cádiz zich ontwikkelde tot één van de druktste havens van het Spaanse rijk waar zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden aanmeerden en elkaar troffen. Zo introduceerden de Italiaanse zeevaarders de tradities van het carnaval van Venetië. De gaditanos namen deze gretig over maar voegden er wel een aantal eigen ingrediënten aan toe waarmee het carnaval van Cádiz een unieke stijl kent. Anno 2019 wordt het carnaval van Cádiz al ruim 600 jaar gevierd!

Periode: donderdag 20 februari - zondag 1 maart  
Festival de Flamenco de Jerez

25-02-2020Gedurende twee weken worden flamencoliefhebbers op hun wenken bediend tijdens Festival de Jerez. Gerenommeerde nationale en internationale flamencoartiesten vertonen hun kunsten op prominente plekken in de stad, zoals Teatro Villamarta. Daarnaast zijn er talrijke flamencoworkshops waar je de fijne kneepjes van de flamenco kunt leren. Culinair wordt het festival opgesierd met smakelijke Andalusische tapas en sherry. Het flamencofestival van Jerez vindt plaats in februari en maart. Bekijk het programma.

Periode: vrijdag 21 februari tot zaterdag 7 maart 
 
Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

25-02-2020Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het tweede grootste carnaval ter wereld. Van alle carnavals in Spanje is Carnaval de Santa Cruz het meest swingend en Zuid-Amerikaans. Thema in 2020 zijn de flirterige jaren 50. Tijdens het carnaval van Santa Cruz bereikt het toerisme op het Canarisch Eiland Tenerife een absoluut hoogtepunt.

Kenmerken Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife wordt gekenmerkt door verschillende Latijns-Amerikaanse invloeden in de vorm van extravagante en kostbare kleding en opdwepende Caribische muziek. Het carnaval kent twee vieringen: het officiële carnaval en het straatcarnaval. Aan het officiële carnaval doen honderden groepen mee waaronder de zogenaamde murgas en comparsas. Aan het straatcarnaval doen dagelijks duizenden mensen mee gehuld in kleurrijke carnavalskleding dansend op de Caribische ritmes van de lokale orkesten. Kenmerken voor het Carnaval de Santa Cruz is ook het jaarlijkse thema. Zo draaide het in 2016 helemaal om de jaren 80 (los años 80), terwijl in 2020 de flirtige jaren 50 (los coquetos años 50) centraal staan. 

Activiteiten Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Op woensdag wordt traditiegetrouw de carnavalskoningin (reina) gekozen, een spektakel dat live op tv wordt uitgezonden. Maar de echte carnavalsfestiviteiten barsten los op vrijdag wanneer de grote openingsoptocht wordt gehouden. Daarna volgen elke avond enorme feesten. Met El Coso is er op dinsdag de climax , een grootse parade die voert langs de Avenida de Anaga. Met de Entierro de la Sardina wordt op woensdag het carnaval afgesloten, een fenomeen dat staat voor de symbolische begrafenis van de sardina. Daarmee wordt afscheid genomen van de genoegens van het leven voordat het vasten zijn intrede doet. Het kloppend hart van Carnaval de Santa Cruz de Tenerife is Plaza de España, voor de gelegenheid overladen met stalletjes, muziek en een uitzinnige feeststemming. Volg de laatste ontwikkelingen op de website van Carnaval de Santa Cruz

Periode: woensdag 19 februari - zondag 1 maart 2020 
ARCO in Madrid

26-02-2020

ARCO is een grote Spaanse kunstbeurs die gehouden wordt in Madrid. Dit jaar vindt de 38e editie plaats waarbij ruim 200 kunstgalerijen present zijn afkomstig uit 29 landen. 

Periode: 26 februari t/m 1 maart 
Onafhankelijkheidsdag Dominicaanse Republiek

27-02-2020

Wie in de periode van Onafhankelijkheidsdag op de Dominicaanse Rebubliek verkeert, zal veel Dominicaanse vlaggetjes zien wapperen. En het zou ook zo maar kunnen dat je in een groot carnavalsfeest belandt, want de carnavalsvieringen in februari vallen toevallig samen met Día de la Independencia. Een spectaculair onderdeel van het carnaval zijn de parades op het Malecón in de hoofdstad Santo Domingo op zondag.  

Op Onafhankelijkheidsdag houdt de president van de Dominicaanse Republiek een speech die op de nationale televisie wordt uitgezonden. Tot de activiteiten behoort ook een eerbetoon aan de hoofdrolspelers van de verkregen onafhankelijkheid: Juan Pablo Duarte, Ramón Matías Mella en Francisco del Rosario Sánchez. Deze herdenking vindt plaats bij de Puerta del Conde, een stadspoort in Santo Domingo waar de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek op 27 februari 1844 werd uitgeroepen door een van de stichters: Francisco del Rosario Sánchez.

 

 
Gort over de Grens: Spanje

28-02-2020In een nieuwe reeks van Gort over de Grens reist Ilja Gort opnieuw door Spanje. In zes afleveringen dompelt de wijnboer zich onder in het goede Spaanse leven en laat hij de spectaculaire schoonheid van het land zien.  

Spanje zit vast aan Europa, maar het hoort er totaal niet bij. Het heeft een eigenzinnig volk. Rouwdouwers, maar ook levensgenieters. Een watertandend lekkere keuken met stoere, bloedrode wijnen.

Aflevering 1
Gort reist door de provincie Alicante. Op een voormalig pirateneiland maakt hij kennis met de Italiaans/Spaanse keuken. Bij een wonderlijke wijnboer proeft hij de duurste wijn van Spanje. In Benidorm stelt hij zich bloot aan de hemel en de hel en wordt door zingende druivenpluksters getrakteerd op de lekkerste vieze wijn die Gort ooit gedronken heeft. 

Aflevering 2
Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Asturias. In een miljoenen jaren oude kaasgrot, waarvan de sleutel kwijt is, eet hij dodemanskaas. Hij vaart bij heftige storm de zee op om een reuzenkreeft te vangen en hij proeft wijn bij een wijnboerin, die regelmatig de beren uit haar wijngaard moet verjagen. 

Aflevering 3
Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Huelva. Tijdens het grootste religieuze feest van Spanje wordt hij de kerk uitgesmeten omdat hij zijn petje vergeet af te zetten. Gort gaat ook op bezoek in het atelier van een trommelmaker, test de wereldkampioen tortillabakken en bij een bevriende wijnboer drinkt hij de wijn die eigenlijk bestemd is voor de kerk.

Aflevering 4
Gort reist door de Spaanse provincie Catalonië. Hij bezoekt het geliefde dorp van Salvador Dali en eet in diens vaste restaurant Dali's favoriete vissoep. Met een stronteigenwijze wijnboer proeft hij cava, die geen cava blijkt te zijn. 

Aflevering 5
Gort reist door de Spaanse provincie Tierra de Campos. Hij drinkt wijn bij een boer met een groen toverstokje en bezoekt een wijnboer die wijn maakt zoals in de middeleeuwen. Op de markt leert hij de kijker hoe je overal gratis kunt eten. 

aflevering 5 op vrijdag 21 februari om 19:50 uur op NPO 2
 

 
« februari 2020 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring