Agenda Spaanstalige Wereld


Open Dag Molinos de Viento in Amsterdam

23-08-2019

 

Kom naar de Open Dag van Molinos de Viento op vrijdag 23 augustus en maak kennis met de leukste Spaanse taalschool van Amsterdam! Er is van alles te doen en te beleven. Zo kun je een gratis proefles volgen op beginnersniveau. Of laat je Spaans testen door één van de docenten van Molinos als je twijfelt over je niveau. Natuurlijk kun je ook advies en uitleg krijgen over Molinos de Viento en alle cursussen. En alles natuurlijk onder het genot van Spaanse tapas & drankjes! Geen proefles of ben je al cursist bij Molinos? Ook dan ben je van harte welkom voor een hapje & een drankje! 

¡HASTA PRONTO!

Wanneer: vrijdag 23 augustus vanaf 16:00 uur; de proefles is van 18:00-19:00 
Locatie: Utrechtsedwarsstraat 13-I, Amsterdam

 
Open Dagen El Abanico in Rotterdam

23-08-2019
In aanloop naar haar cursussen houdt taalschool El Abanico verschillende Open Dagen gedurende het jaar. Ideaal om kennis te maken met de docenten, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En als je de smaak te pakken hebt, kun je direct de inschrijving doen. El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam in de omgeving van het Timmerhuis op maar een paar minuten lopen van de Meent en de Coolsingel. Een afspraak is niet nodig. 
 
Wanneer: maandag 26 augustus t/m woensdag 28 augustus 2019
Tijd: 17.30-20.00  
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, Rotterdam  Feria de Málaga

23-08-2019Feria de Málaga staat te boek als het grootste en uitbundigste zomerfeest van Spanje. Gedurende negen dagen staat Málaga op z'n kop met een zeer divers programma: processies, stierenvechten, flamenco, grootse vuurwerkshows, flinke parties en optredens van topartiesten op diverse locaties binnen en buiten de stad. Feria de Agosto, zoals het megafestival ook wordt genoemd, vindt plaats in het 2e en 3e weekend van augustus. 

Spectaculaire opening van Feria de Malagá op het strand 

De Feria de Málaga begint op vrijdagavond om 23:50 uur. Na de openbare afkondiging (el pregón) door de burgemeester is het om middernacht tijd voor een spectaculair vuurwerk (piromusical) op het strand van La Malagueta waarbij er in 20 minuten tonnen vuurwerk doorheen gejaagd worden. Nadat de laatste vuurwerkpijlen de lucht zijn ingegaan volgt een concert. Veel malagueños trekken vervolgens naar het historisch centrum van Málaga waar het feest wordt voortgezet. 

De verschillende zones van Feria de Malagá

De meeste activiteiten spelen zich overdag af in het historisch centrum van Malaga . 's Avonds verplaatst het feestgedruis zich naar naar de wijk Cortijo de Torres bij Real del Cortijo de Torres. Daar staan honderden feesttenten opgesteld, staat de grote kermis en vinden concerten plaats. Gezien het dag- en avondgebeuren wordt er ook wel gesproken van Feria de Día (dagfeest) en Feria de Noche (avondfeest).

Periode: donderdag 15 augustus - zaterdag 24 augustus 2019 
World Cinema Amsterdam

23-08-2019


World Cinema Amsterdam laat het publiek al 10 jaar genieten van de beste onafhankelijke films wereldwijd waaronder een divers aanbod uit Latijns-Amerika. Hieronder vind je een selectie van de Spaanstalige producties uit Latijns-Amerika. 


 

Spaanstalige films World Cinema Amsterdam 2019

Botero
Regisseur Don Millar filmde in tien steden over de gehele wereld om in zijn eerste lange documentaire het leven en werk van Botero in beeld te brengen – een poëtische, achter-de-schermen kroniek van de 'Maestro'. Vertoning in het kader vant Rialto’s maandelijkse kunstprogramma: Cracking the Frame.
Colombia | Don Millar | 2018 

Rojo
Deze derde film van de Argentijnse regisseur Benjamín Naishtat, hij schreef zelf het scenario, oogt in kleurgebruik en cameravoering als een heuse misdaadfilm uit de jaren 70. Ondertussen laat hij zien wat er mis was in het Argentinië van die jaren. Nadat in 1976 luitenant-generaal Jorge Videla aan de macht was gekomen, waren verdwijningen aan de orde van de dag. Maar velen keken de andere kant op. Vincent van Warmerdam schreef de score.
Argentinië | Benjamín Naishtat | 2018 

Monos
De Colombiaans-Ecuadoriaanse regisseur Alejandro Landes, wiens Porfirio in 2011 de WCA Jury Award won, vertelt in de hallucinatoire thriller Monos geen politiek verhaal over kindsoldaten, maar geeft zijn visie op het dunne laagje beschaving dat spoorloos verdwijnt zodra het leven op het spel staat: Lord of the Flies 2.0. Het adembenemende camerawerk is van de Nederlander Jasper Wolf, terwijl Mica Levi (Under the Skin) verantwoordelijk is voor de score.
Colombia | Alejandro Landes | 2019

Ergens op het Mexicaanse platteland runt dichter Juan samen met zijn vrouw Esther een stierenranch. Als Esther het heel goed blijkt te kunnen vinden met paardentrainer Phil, een vriend van Juan, reageert deze aanvankelijk niet afwijzend – sterker: hij moedigt haar aan een verhouding te beginnen; ze hebben immers een open huwelijk. En dat doet ze, al wil ze er, tot frustratie van Juan, niet veel over vertellen. Langzaamaan overvleugelen onzekerheid, jaloezie en achterdocht al zijn rationele overwegingen.
Mexico | Carlos Reygadas | 2018

Wat gebeurt er tussen man en vrouw als hun enige kind, voor wie zij zo lang hebben gezorgd, besluit het ouderlijke nest te verlaten? De Argentijnse debuterende regisseur Juan Vera, die in de filmwereld vooral zijn sporen als producent heeft verdiend, laat het zien in deze warme, romantische komedie, waarvoor hij zelf het scenario schreef.
Argentinië | Juan Vera | 2018

De Mexicaanse staat Oaxaca, diep in het zuiden van het land, is het woongebied van de Mixteken, een van de oorspronkelijke Indiaanse volken. De traditionele genezeres Soledad woont er met haar zevenjarige kleinzoon José; haar dochter Adela, de moeder van Jose, is al jaren geleden voor werk naar Mexico-Stad vertrokken. Op een dag belt Adela op: ze gaat trouwen en wil graag dat Jose nu bij haar in de stad komt wonen. Soledad heeft zo haar bedenkingen.
Mexico | Itandehui Jansen | 2018

Buenos Aires: veertiger Pilar zit op een dood spoor: ze is getrouwd met een even pretentieuze als vage kunstenaar, ze heeft een spijbelende nietsnut van een zoon, en op haar werk in de reclamewereld gaat het ook al niet echt lekker. Tel daar het gedoe bij op dat ze heeft met haar zus en vrienden, en dan kom je uit bij de paniekaanval die haar op een dag overvalt. Tijd om het roer om te gooien.
Argentinië | Martino Zaidelis | 2018


Periode: donderdag 15 augustus - zaterdag 24 augustus 2019
Kaartverkoop: World Cinema AmsterdamRialtoDe Balie 
 

 
Najaarscursussen Spaans El Abanico in Rotterdam

23-08-2019

In Rotterdam gaan de Najaarscursussen Spaans van start in de week van 2 september bij taalschool El Abanico. Als je je inschrijft voor 28 augustus dan ontvang je een korting van 20 euro. Bekijk hier het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven.  
Najaarscursussen Spaans in Breda

23-08-2019

In Breda gaan de Najaarscursussen Spaans van start in de week van 26 augustus bij taalschool QueBueno. Bekijk hier het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven.    
Festival de Mérida

24-08-2019Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida is een prestigieus theaterfestival gehouden in het beroemde Romeinse amfitheater van Mérida in de maanden juli en augustus. Op het programma staan voorstellingen van o.m. de oude Grieken en Shakespeare. 

Periode: donderdag 27 juni tot zondag 25 augustus 2019Festival Internacional de Santander

24-08-2019Een maand lang staat Santander in het teken van
 opera, toneel, symfonieorkesten, concerten en ballet. Een belangrijke locatie is weggelegd voor het theater Palacio de Festivales. Hiernaast vormen tal van andere bijzondere locaties als kerken en kloosters het decor van mooie voorstellingen. Festival Internacional de Santander is één van de oudste muziekfestivals van Spanje.  

Periode: woensdag 31 juli - zaterdag 24 augustus  
Semana Grande in Bilbao

24-08-2019Gedurende 9 dagen rond de derde week van augustus kun je een enorme drukte en feestgedruis verwachten in Bilbao. Semana Grande de Bilbao (Baskisch: Aste Nagusia) viert de Baskische cultuur maximaal met als kloppend hart het tegen de oude stadskern aangelegen Arenal. 

Opzet en activiteiten Semana Grande de Bilbao

Het belangrijkste feest van Bilbao begint op zaterdag wanneer de menigte zich verzamelt rondom het aan de rivier gelegen theater Arriaga. Nadat de vuurpijl (lanzamiento del txupinazo) vanaf het balkon is afgeschoten maakt Marijaia triomfelijk haar entree, een goedlachse pop van 4 meter. Op dat moment gaat het feest officieel van start. Semana Grande Bilbao wordt gedomineerd door Baskische tradities bestaande uit Baskische muziek, de Desfile de gigantes (de optocht van de reuzen) en de Batalla con huevos y harina (het eier- en meelgevecht). Bekende culinaire versnaperingen tijdens het festival zijn txakoli-wijn en pintxos. De eerdergenoemde Marijaia duikt tijdens het feest voortdurend op om uiteindelijk in de afscheidsceremonie verbrand te worden.
 
Periode: zaterdag 17 augustus - zondag 27 augustus 2019
Onafhankelijkheidsdag Uruguay

25-08-2019

Op 25 augustus is het groot feest in Uruguay met Día de la Independencia. Herdacht wordt het uitroepen van de onafhankelijkheid op 25 augustus 1825. Een dag eerder wordt alvast afgetrapt met het spraakmakende Noche de la Nostalgia
Noche de la Nostalgia

Sinds 1978 is het traditie om op 24 augustus de 'Nacht van de Nostalgie' te vieren met als thema: 'Denk aan de oude dag'. Duizenden Uruguayanen gaan naar feestjes in discotecas om gouwe ouwe (denk aan Abba, Bee Gees, Beatles en Elvis Presley) te dansen. Gevolg is wel dat velen de onafhankelijkheidsdag met een goede kater ingaan...

Onafhankelijkheidsdag
Op onafhankelijkheidsdag zijn er veel festiviteiten waaronder militaire parades, straatfeesten en rommelmarkten. Een leuke bijkomstigheid is dat de musea dan gratis bezocht kunnen worden.
Najaarscursussen Spaans in Culemborg

25-08-2019

Bij taalschool Blablabar in Culemborg gaan de Najaarscursussen Spaans van start op 3, 4 en 11 september. Bekijk hier het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven.    
Zomercursus Beginners Intensief Spaans in Haarlem

26-08-2019

Español Universal organiseert in de zomer van 2019 een intensieve cursus Spaans voor beginners in Haarlem. Deze cursus omvat 20 lesuren gespreid over vier dagen. De zomercursus is bedoeld voor mensen die snel en effectief de basis taalvaardigheden van het Spaans onder de knie willen krijgen. Bij deze plezierige en praktijkgerichte cursus pas je direct toe wat je bij elke les leert. 

Start: maandag 26 augustus 2019
Lestijd: 09.00-14.00
Duur: 4 bijeenkomsten van 5 uur
Tarief: 199,00 EUR (inclusief lesmateriaal)
 
Tomatina in Buñol

29-08-2019


Tomaten gooien tijdens het Tomatina festival in Bunol

Het is weer de laatste woensdag van augustus en dat betekent tomaten gooien in Buñol! Het tomatengooifestijn Tomatina is spontaan ontstaan in 1945 en is sinds die tijd uitgegroeid tot één van de populairste Spaanse zomerfestivals. Het idee is simpel: in een uur tijd zoveel mogelijk tomaten tot puree smijten en als het even kan anderen raken natuurlijk! 


Opzet Tomatina

Voordat het tomaten gooien los kan gaan moet er wel eerst een groot stuk ham bemachtigd worden. Nog niet zo gemakkelijk want het moet gegrepen worden van een voor de gelegenheid met olijfolie ingevette paal. Hierna volgt het kanonschot en dat is het moment (ergens tussen 11:00-12:00) dat duizenden mensen elkaar op het centrale plein met een enorme hoeveelheid tomaten te lijf gaan. Hoeveel? In 2017 ging er nog 160.000 kilo doorheen! Geen gekke suggestie: draag een duikbril voor de bescherming van je ogen en neem niet je zondagse (witte) pak mee... 


Buñol en bezoekers

Doorgaans gaat het er rustig aan toe in Buñol van nog 10.000 inwoners. Maar dit verandert allemaal in de laatste week van augustus wanneer ruim 20.000 feestgangers de bescheiden plattelandsgemeente op zijn kop komen zetten. Om deze invasie enigszins te beteugelen zijn er in 2013 een limiet en een entreeprijs ingevoerd. Naast de nodige buitenlanders doen ook de inwoners van Buñol volop mee, ideaal om de stress van het afgelopen jaar kwijt te raken zoals ze zelf zeggen. Ook de Spaanse boeren varen goed bij Tomatina; zij leveren de tomaten die anders maar zouden rotten op het land. Buñol ligt op 38 kilometer ten westen van Valencia waarvandaan je de trein of bus kunt pakken. 
PhotoEspaña in Madrid

30-08-2019


Europa kent veel fotofestivals maar weinig festivals kennen de schaal van PhotoEspaña. Het internationale fotofestival met als thuisbasis Madrid is uitgegroeid tot één van de leidende evenementen op het gebied van fotografie en visuele kunsten. Tijdens het fotofestival kun je verspreid over Madrid in verscheidene musea en zalen uitzonderlijk werk bekijken van toonaangevende fotografen en artiesten. PhotoEspaña wordt gehouden sinds 1998 (21e editie in 2019) en is jaarlijks goed voor zo'n half miljoen bezoekers.  

Periode: woensdag 5 juni - zondag 1 september 2019 
Najaarscursussen Spaans in Utrecht

31-08-2019

In Utrecht gaan de Najaarscursussen Spaans van start in de week van 16 september bij taalschool Spaanse Les in Utrecht. Bekijk hier het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven.  
« augustus 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring