Agenda Spaanstalige Wereld


Festival Internacional Cervantino in Guanajuato

13-10-2021

Festival Internacional Cervantino in Guanajuato wordt vaak aangehaald als de grootste culturele happening van Mexico en Latijns-Amerika. Vernoemd naar de auteur van Don Quichot richt het festival zich op uiteenlopende artistieke creaties in de Spaanstalige wereld. 


Activiteiten Cervantino

Festival Internacional Cervantino serveert theater, opera, film, kunstvoorstellingen, ballet, concerten en dansvoorstellingen. Ook zijn er talrijke straatoptredens met dansers en clowns in de hoofdrol. Verder zijn er grote internationale delegaties die optreden. In 2017 verzorgden ruim 300 gerenommeerde Franse artiesten optredens op het gebied van dans, muziek, theater en circus. Naast cultuur staat Cervantino ook bekend om zijn uitbundige feesten met studenten die bezit nemen van de talrijke sfeerrijke pleintjes van Guanajuato om te dansen, muziek te maken, te drinken en te flirten. 

Locaties Cervantino

De schilderachtige smalle straatjes, pleintjes en de vele koloniale gebouwen van Guanajuato vormen een prachtdecor voor Cervantino. Tot de 70 locaties die zijn aangewezen voor het theaterfestival behoren juweeltjes als Teatro Juárez, La Universidad en Teatro Cervantes. Het is een feest om tussen al dit moois van voorstelling naar voorstelling te slenteren. Om in je achterhoofd te houden, reis je in oktober naar het mooie Guanajuato reserveer dan tijdig je accommodatie want de hotels zitten dan tjokvol. 

Periode: 13 oktober - 31 oktober 
Brieven aan de Rest van Spanje

31-10-2021

Drie jaar geleden kwam Stef Biemans plotseling in Andalusië wonen. Om zijn buren te leren kennen is Stef de Andalusiërs vragen gaan stellen per brief. Nu is hij is nieuwsgierig geworden naar al die andere Spanjaarden en regio's in Spanje.  


Baskenland (aflevering 1)

De eerste brief gaat naar Baskenland. Met de vraag: welke invloed heeft het Baskische conflict nu nog? Dat de erfenis van het geweld en de ETA nog gevoelig ligt blijkt in de 1e aflevering van Brieven aan de Rest van Spanje. Lees meer over Stefs ontmoetingen in Baskenland

Canarische Eilanden (aflevering 2)

In de tweede aflevering worden de Canarische Eilanden aangedaan. Zo bezoekt Stef Biemans een viersterrenhotel waar Afrikaanse vluchtelingen een nieuw onderkomen hebben gevonden. Meer over de Canarische ontmoetingen van Stef.

Galicië (aflevering 3)

In de derde aflevering bezoekt Stef Galicië en vraagt zich af of de inwoners van de regio zich terecht vergeten voelen door de rest van Spanje. Daarvoor reist hij af naar de Costa da Morte en spreekt hij verschillende Galiciërs.

No pasa nada (aflevering 4)

Spanje is hard en snel getroffen door de coronapandemie. Stef Biemans vraagt zich af of de Spanjaard anders omgaat met verlies en rouw. In deze onzekere tijden start hij een correspondentie over de grootste zekerheid in het leven: de dood.

De erfenis van Columbus (aflevering 5)

Lang was Columbus een echte held in Spanje. Maar de ontdekkingsreizigers ligt tegenwoordig meer onder vuur. Stef onderzoekt hoe de latinogemeenschap van Spanje tegen hem aankijkt. 

Solidair biertje (aflevering 6)

Spanje telt 1942 kilometer aan togen. Ieder dorp, ongeacht haar aantal inwoners, heeft een bar en dagelijks gaan er acht miljoen Spanjaarden naar het café. Je zou bijna denken dat ze niets anders doen. Toen de coronapandemie de kroegen sloot, werd de horeca opeens een belangrijk campagnemiddel in verkiezingstijd: vrijheid of communisme?

 Vanaf zondag 29 augustus t/m 10 oktober wekelijks om 20:20 op NPO 2
« oktober 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring