Agenda Spaanstalige Wereld


Feria de Abril in Sevilla

01-05-2022

 

Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw vindt plaats twee weken na Semana Santa. Een leuk Nederlands detail is dat het koningspaar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 1999 op de Feria de Abril ontmoet hebben. 

Locatie Feria de Abril

Feria de Abril vindt plaats op het afgesloten terrein Campo de Feria. Dat is in de wijk Los Remedios aan de westelijke oever van de Guadalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden gekleurde lampjes (bombillas) vormt de ingang tot een enorm feestterrein. De ruim 1050 casetas liggen verspreid over een miljoen vierkante meter; goed voor 15 straten en 26 'wijken'. Een prominent gedeelte daarbij is ingeruimd voor de zogenaamde Calle del Infierno. In de Hellestraat bevindt zich een groot attractiepark die een reuzenrad (noria) herbergt. De feesttenten bevinden zich in een gebied dat bekend staat als Real. De casetas hier worden bevolkt worden door verenigingen, bedrijven en groepen particulieren die er letterlijk dag en nacht komen eten, dansen en zingen. Goed om te weten is dat de meeste casetas alleen toegankelijk zijn voor houders en gasten. Een uitzondering vormen zestien, veelal stampvolle casetas die kosteloos toegankelijk zijn. 

Activiteiten Feria de Abril

Traditiegetrouw start de feestweek van Sevilla rond middernacht met de Prueba del Alumbrao. Met een zee aan lampjes staat dit fenomeen voor het verlichten van de poort en de nabijgelegen straten van het feestterrein. De dagen daarna is er elke middag een Paseo de Caballos te beleven. Uitgedost in oogstrelende flamencojurken vormen trotse ruiters met hun Andalusische schonen het stralend middelpunt bij deze 'Optocht van de Koetsen'. Een deel van de stoet, gevormd door prominenten uit de stad, trekt naar de beroemde stierenarena Plaza de la Maestranza. 's Avonds en 's nachts komen de mensen terug om te feesten en hartstochtelijk de Sevillanas te dansen. De Feria de Abril komt zondagnacht dan eindelijk tot rust na een spectaculair vuurwerk.  

Eten en drinken tijdens de Feria de Abril

Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten. In Sevilla betekent dit de nodige tapas en copas, en het liefst tot het diepst in de nacht. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis. Overdag tijdens lunchtijd worden in de casetas stoofschotels in Andalusische stijl geserveerd. Smakelijke voorbeelden hiervan zijn garbanzos con bacalao (kikkererwten met kabeljauw) en papas con chocos (aardappelen met inktvis). Onlosmakelijk verbonden aan het lentefeest van Sevilla is fino. Sherry en natuurlijk komt die uit Jerez de la Frontera. Erg populair is ook het drankje rebujito. Deze alcoholische versnapering is een frisse combinatie van sherry en Sprite. En die laat zich goed laat smaken tijdens de al hete Sevilliaanse lentedagen.  

Periode: zondag 1 mei t/m zaterdag 7 mei 2022 

Een woordje Spaans spreken tijdens de feria? Vind dan jouw favoriete school en bestemming voor een cursus Spaans. 

 
Dag van de Arbeid in Spanje

01-05-2022

Dag van de Arbeid heet in Spanje Día Internacional de los Trabajadores of kortweg Primero de Mayo. In tegenstelling tot Nederland is de Dag van de Arbeid In Spanje een officiële feestdag. In veel Spaanse steden kun je dan grote manifestaties verwachten. De bekendste vindt plaats in de Gran Vía in Madrid. Goed om te weten. Veel Spanjaarden benutten de Dag van de Arbeid als vakantiedag om er op uit te trekken. En dat gaat vaak gepaard met flinke files. Houd ook rekening met gesloten winkels. In Madrid wordt Primero de Mayo opgevolgd door Dos de Mayo, eveneens een feestdag. 
Open Dagen El Abanico in Rotterdam

02-05-2022
Overweeg jij een cursus Spaans in Rotterdam? Dan is het goed om te weten dat je bij El Abanico op het verschillende dagen in het jaar sfeer kunt proeven. Reuzehandig om kennis te maken met de docenten, de lesmethodiek, advies in te winnen of om je niveau te laten testen. En wie gelijk de smaak te pakken heeft, kan zich ter plekke inschrijven...eindelijk beginnen met Spaans! El Abanico bevindt zich midden in het centrum van Rotterdam tegenover het Timmerhuis op loopafstand van Centraal Station en Station Blaak. Een afspraak is niet nodig. 

Wanneer: dinsdag 2 mei
Horario 17:00-20:00
Start seizoen: in de week van 9 mei
Locatie: El Abanico, Haagseveer 64, RotterdamFestival de los Patios de Cordobeses in Cordoba

02-05-2022Tijdens Festival de los Patios de Cordobeses zijn de prachtige patios van Córdoba een week lang opengesteld voor het publiek. Meestal gevierd in de tweede en derde week van mei volgt Festival de los Patios op Cruces de Mayo

Patios en wedstrijden

Ruim 50 patios openen hun deuren voor bezoekers. Dit gebeurt op vaste tijdstippen; doorgaans van 11:00-14:00 uur en van 18:00-22:00 uur. Houd rekening met een enorme drukte! Veel van deze patios doen dan ook mee aan wedstrijden (concursos). Om tradities te behouden maar ook om innovativiteit te stimuleren zijn er twee categorieën in het leven geroepen: 'oude architectuur' en 'moderne architectuur'. Tot de vaste tradities behoort ook het versieren van balkons in de oude binnenstad met bloemstukken. Een lust voor het oog! 

Feesten en tapas

In elke patio wordt tijdens Festival de los Patios de Cordobeses gedanst en gezongen. Natuurlijk ontbreekt in de beroemde Andalusische stad de flamenco niet. De meeste festiviteiten vind je in San Basilio. Dat is de meest westelijk gelegen wijk in het vermaarde historisch centrum van Córdoba. Tot de activiteiten behoren o.m. dansfeesten en optredens van lokale groepen. Goed toeven is het ook in de uitnodigende barretjes die uitpuilen van de cordobeses en toeristen die gebroederlijk een copa drinken.  

Periode: maandag 2 mei tot zondag 15 mei 2022 

Altijd al Spaans willen leren? Bekijk de mogelijkheden voor een cursus Spaans binnen en buiten Nederland. 
Dos de Mayo in Madrid

02-05-2022

Op 2 mei herdenken en vieren de madrileños de opstand van 1808 tegen de Franse troepen van Napoleon. De dag bestaat uit grote optochten, herdenkingen, ambachtelijke markten en feesten verspreid over de wijken van Madrid. Dos de Mayo volgt op de Dag van de Arbeid wat in Madrid en Spanje een feestdag is. 
Fiestas de San Isidro in Madrid

06-05-2022

15 mei is de verjaardag van de patroonheilige van Madrid: San Isidro Labrador. Een unieke gelegenheid om het traditionele en gastvrije Madrid te ervaren. De meeste festiviteiten tijdens Fiestas San Isidro vinden plaats in de wijk San Isidro in het district Carabanchel ten zuidwesten van Puerta del Sol.

Activiteiten San Isidro

De feesten van San Isidro worden getypeerd door bedevaarten, dansfeesten (waaronder de chotis) en tal van andere traditionele festiviteiten. Als je tijdens de feesten naar de wijk San Isidro trekt dan kom je onvermijdelijk chulapos en oyescos tegen. Gehuld in traditionele klederdracht staan ze symbool voor de madrileños. Ook kom je massa's mensen tegen op het gras van het park Pradera de San Isidro. Een prominent trefpunt om te genieten van een rosquilla (een rond, zoet gebakje). Maar met straattheater, stand-up comedy en muziekvoorstellingen verspreid over heel de stad valt er nog veel meer te beleven tijdens de Fiestas de San Isidro. De feesten van San Isidro beginnen al op vrijdag in de week voor de grote feestdag.   

Historie San Isidro

Geboren in 1082 in Madrid staat San Isidro bekend om zijn gave makkelijk water te vinden. Volgens de legende verliet hij en zijn vrouw María Madrid om een aantal jaren als boer te gaan werken iets buiten de stad. In 1119 keerden ze terug om te wonen in een huis dat dicht bij een kerk die hij en zijn vrouw vaak bezochten: Iglesia de San Andrés. Maar aan San Isidro worden nog meer wonderen toegeschreven. Een daarvan was het redden van zijn zoon uit een put dankzij gebeden. Sinds die tijd gaan de madrileños op 15 mei op bedevaart. En die eindigt altijd eindigt bij de bron in het stadspark. Daar wordt het heilige water gedronken: agua del santo. 

Feria Taurina de San Isidro

De San Isidro feesten luiden ook het populaire stierenvechtfestival Feria Taurina de San Isidro in. De corridas vinden plaats in de beroemde arena Plaza de Toros de las Ventas waar bekende stierenvechters (torreros) spectaculaire shows weggeven. In 2018 heeft de gemeente Madrid overigens het stierenvechten losgekoppeld van Fiestas de San Isidro.

Periode: 13 mei t/m 15 mei

Spaans leren in de Spaanse hoofdstad? Bekijk hier taalscholen in de miljoenenstad Madrid. 
Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

07-05-2022

De beroemde Feria del Caballo vindt plaats in Jerez de la Frontera na de Feria de Abril en voor de Romería del Rocío. Tot de ingrediënten van dit beroemde Andalusische paardenfestival behoren sherry, proeverijen, kleurrijke flamencojurken, rijtuigen en natuurlijk de vermaarde raspaarden van Jerez.  

Paardenfeest Feria del Caballo in Jerez

Historie en activiteiten Feria del Caballo

Ooit in de middeleeuwen ontstaan als paardenmarkt is Feria del Caballo in de loop van de tijd uitgegroeid tot een zeer gevarieerde verzameling festiviteiten. Naast paardenveilingen, ruiterwedstrijden en dressuur staan er nu ook tapaswedstrijden, proeverijen, stierenvechten en hartstochtelijke feesten op het programma. Het festival staat bol van tradities. Zo ook de kleding. Mannen dragen tijdens Feria del Caballo een statig ruiterpak (traje de corto). Vrouwen op hun beurt dossen zich uit in een kleurrijke in het oog springende zigeunerjurken (traje de gitana). 

Locatie Feria del Caballo

Gehouden op het terrein van Parque González Hontoria dat plaats biedt aan ruim 250 casetas kan genoten worden van de zo typische Jerez specialiteiten: flamenco, sherry en tapas. Elke caseta kent zijn eigen aankleding, ambiance en gastronomische specialiteiten. Voor de Feria del Caballo zijn speciale competities in het leven geroepen, variërend van 'beste tapa' tot 'beste versiering'. In tegenstelling tot de Feria de Abril in Sevilla zijn de casetas in Jerez toegankelijk voor het publiek. 

Hapjes en drankjes tijdens Feria del Caballo

De gastronomie tijdens Feria de Caballo is gevarieerd te noemen. Populaire delicatessen zijn bijvoorbeeld de pescaíto frito (gefrituurde vis), guisos (stoofschotels) en cola de toro (stierenstaart). Typische drankjes? Dat is natuurlijk sherry in alle soorten en maten. Zo is er oloroso (geurige, donkere sherry) en sherrywijn, niet zelden gemixt met soda limoen. Meer weten? Bezoek dan voor de laatste informatie Jerez.es of het blog van taalschool Tenidiomas. 

Periode:  7 t/m 14 mei 2022

 
DELE Examens in Nederland

21-05-2022

DELE staat voor officiële diploma's die de kennis en beheersing van de Spaanse taal bewijzen. Diplomas de Español como Lengua Extranjera (Diploma's voor Spaans als Buitenlandse Taal) hebben een internationaal karakter en worden door Instituto Cervantes namens het Spaanse Ministerie van Onderwijs en Beroepsopleiding afgegeven. Hieronder lees je waar en wanneer in Nederland de DELE examens plaatsvinden en bij welke taalscholen in binnen- en buitenland je voorbereidingslessen kunt volgen.  


DELE examens 2022 in Nederland 

Examendata april 2022
Utrecht | vrijdag 1 april | A1, A2, B1, B2, C1 | Instituto Cervantes 
Inschrijvingsperiode: 10 november 2021 t/m 2 februari 2022 

Examendata mei 2022
Utrecht | zaterdag 21 mei | A1, A2, B1, B2 | Instituto Cervantes 
Tilburg | zaterdag 21 mei | B1, B2 | Het Language Center 
Utrecht | vrijdag 20 mei | A1 escolar, A2/B1 escolar | Instituto Cervantes (scholieren)
Tilburg | vrijdag 20 mei | A1 escolar, A2/B1 escolar  | Het Language Center (scholieren)
Inschrijvingsperiode: 10 november 2021 t/m 16 maart 2022 

Examendata juli 2022
Utrecht | vrijdag 1 juli | A1, B1, B2, C1 | Instituto Cervantes 
Inschrijvingsperiode: 10 november 2021 t/m 4 mei 2022 

Examendata oktober 2022
Utrecht | vrijdag 7 oktober | A2, B1, B2 | Instituto Cervantes 
Inschrijvingsperiode: 10 november 2021 t/m24 augustus 2022 

Examendata november 2022
Utrecht | zaterdag 19 november | A1, A2, B1, B2, C1, C2 | Instituto Cervantes 
Utrecht | vrijdag 18 november | A1 escolar, A2/B1 escolar | Instituto Cervantes (scholieren)
Tilburg | vrijdag 18 november | A1 escolar, A2/B1 escolar  | Het Language Center (scholieren)
Inschrijvingsperiode: 10 november 2021 t/m 5 oktober 2022 
 
Tarieven examen en inschrijving DELE 2022 
DELE A1: 130 euro
DELE A2: 141 euro
DELE B1: 152 euro
DELE B2: 214 euro
DELE C1: 224 euro
DELE C2: 230 euro
DELE A1 voor scholieren: 130 euro
DELE A2/B1 voor scholieren: 152 euro 
 
Inschrijving DELE examens
Inschrijven voor de DELE examens kan online via Institituto Cervantes


Waar kan ik DELE voorbereidingscursussen volgen?

In Nederland kunnen bij verschillende taalscholen voorbereidingslessen voor de DELE examens gevolgd worden. Zo verzorgt El Abanico in Zuid-Holland op verschillende momenten in het jaar lessen voor alle zes niveaus.

Je kunt ook bij taalscholen in Spanje voorbereidingscursussen voor de DELE examens volgen. Bij Tenidiomas in Jerez de la Frontera, of bijvoorbeeld bij Instituto Hemingway in het Noord-Spaanse Bilbao. 

Of zoek het nog verder weg bij een taalschool in Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld bij Tandem Santiago in de hoofdstad van Chili. 
« mei 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring