Agenda December

Dag van de Tango in Buenos Aires

11-12-2017Met Día Nacional del Tango eert de gemeente van Buenos Aires de hartstochtelijke expressievorm tango die wereldwijd bekendheid geniet. 11 december is niet geheel toevallig tot stand gekomen. Twee grote Argentijnse tangolegendes - Carlos Gardel en Julio de Caro - werden geboren op 11-12-1890  en 11-12-1899. 

Havana Film Festival

11-12-2017

Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano wordt jaarlijks gehouden in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het Cubaanse filmfestival is gericht op films die de culturele Latijns-Amerikaanse en Caribische identiteit weergeven. Er zijn awards in de de categorieën 'film', 'documentaire' en 'animatie'. Dit jaar wordt de 37e editie gehouden.

Periode: 8 - 17 december 2017

 

Nuestra Señora de Guadalupe in Mexico

12-12-2017Op 12 december viert Mexico zijn belangrijkste feestdag. De meest aanbeden figuur van het land, de Virgen de Guadalupe, wordt dan geëerdOnze-Lieve-Vrouw van Guadalupe is de beschermheilige van Mexico en een symbool van de nationale eenheid. De Maagd van Guadalupe is sinds 1945 ook de beschermheilige van heel Latijns-Amerika. 

Legende en viering
Volgens de overlevering verscheen de Heilige Maagd in 1531 voor de bekeerde Azteek Juan Diego op een heuvel van Tepeyac nabij Mexico-Stad. In de Nahuatl taal vroeg zij hem om op deze plek een tempel te bouwen. Inmiddels komen op 12 december miljoenen pelgrims te paard, fietsend of zelfs letterlijk kruipend naar de Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe om eer te bewijzen aan de Maagd van Guadalupe. De basiliek, gelegen aan de voet van de Cerro del Tepeyac in Mexico-Stad, is één van de meest bezochte kerken ter wereld. 

 

Gratis Proefles Spaans in Amsterdam

12-12-2017

Weet je nog niet zeker of Spaans leren iets voor jou is? Doe dan mee met de GRATIS PROEFLES VOOR BEGINNERS van Molinos de Viento. Meld je nu aan! 

Wanneer: dinsdag 12 december 2017 
Tijdstip: 18:45-20:15 uur
Seizoen: najaarscursus
 

Aanmelden

Gratis Proefles Spaans in Amsterdam

13-12-2017

Weet je nog niet zeker of Spaans leren iets voor jou is? Doe dan mee met de GRATIS PROEFLES VOOR BEGINNERS van Molinos de Viento. Meld je nu aan! 

Wanneer: woensdag 13 december 2017 
Tijdstip: 18:45-20:15 uur
Seizoen: najaarscursus 

Aanmelden

Gratis Proefles Spaans in Amsterdam

14-12-2017

Weet je nog niet zeker of Spaans leren iets voor jou is? Doe dan mee met de GRATIS PROEFLES VOOR BEGINNERS van Molinos de Viento. Meld je nu aan! 

Wanneer: donderdag 14 december 2017 
Tijdstip: 18:45-20:15 uur
Seizoen: najaarscursus 

Aanmelden

1 Weekse Beginnerscursus Spaans in Amsterdam

18-12-2017

Doe mee met de intensieve 5-daagse beginnerscursus van Molinos de Viento en doorloop het basisniveau Básico 1 . Spaans leren in één week kan! 

Lessen: maandag 18 t/m vrijdag 22 december 2017
Tijden: 09:00-13:30 
Prijs: 248 euro
Seizoen: najaarscursus 

Aanmelden

El Gordo in Spanje

22-12-2017Lotería de Navidad wordt elk jaar in Spanje gehouden op 22 december en domineert de aanloop van de kerstperiode. De Kerstloterij staat bekend als El Gordo vanwege de vette prijzenpot. 

Vette jackpot
Met een jaarlijks prijzengeld van zo'n 2,5 miljard (!) mag gerust gesproken worden van een reusachtige jackpot. Spanjaarden zijn er gek op en kopen massaal loten. Dit gebeurt niet zelden in een collectief met families, straten of zelfs complete dorpen. Zo mocht het dorpje Grañén (1800 inwoners) onderling 720 miljoen euro verdelen in 2011. In 2015 was het de beurt aan het armlastige Roquetas del Mar dat 450 miljoen euro mocht verdelen waaronder een Senegalese immigrant die op basis van een tiende lot 400 duizend euro won.

Voorverkoop  
De voorverkoop van de Kerstloterij begint al in juli. De prijs van een heel lot kost circa 200 euro, hoewel de meesten de voorkeur geven aan een een tiende deel, een décimo. Traditiegetrouw worden veel loten op straat gekocht bij kiosken, maar het online aanschaffen wordt steeds populairder. Deze laatste optie is met name populair omdat deelnemers dan zelf het eindcijfer van het lot kunnen bepalen. 

Trekking
De trekking (el sorteo) op 22 december begint al om 08:00 uur en wordt integraal door de Spaanse nationale zender TVE uitgezonden. Je kunt zien dat de ballen uit twee ronddraaiende tambolas rollen onder het toeziend oog van controleurs en een dolenthousiast publiek. Een bijzondere rol is hierbij weggelegd voor de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid. Zij trekken niet alleen de winnende getallen maar lezen ze ook zingend voor. Dit voorlezen van de prijzen, telkens door een koppel van een jongen en een meisje, gebeurt op een welhaast monotone wijze en gaat onafgebroken door. Ook vermakelijk zijn de straatinterviews met dolgelukkige, veelal proostende prijswinnaars. 

Santurantikuy in Cusco

24-12-2017De naam van dit feest is afkomstig uit de Incataal Quechua en kan vertaald worden als 'het kopen van heiligen'. En dat is ook wat er gebeurd op de Plaza de Armas, het centrale plein van Cusco. Daar wordt handwerk van de heiligen verkocht, vaak gemaakt van lokale materialen en stoffen als hout en wol. Populair daarbij is 'Manuelito', ook bekend als 'Niño Dios' of 'Niño Jesús'. Ook de lokale likeur 'ponche', heet geserveerd, doet het goed.    

Nochebuena in Spanje

24-12-2017

Kerstavond is in Spanje het belangrijkste gedeelte van de kerst. Het is een echte familie-aangelegenheid wat zich vooral thuis afspeelt. Het is gebruikelijk dat familieleden afreizen naar de stad of het dorp waar ze vandaan komen.

Gerechten
Natuurlijk wordt er uitgebreid getafeld. Het voorgerecht bestaat vaak uit schelpen of schaaldieren en het hoofdgerecht uit een goed stuk vlees of vis. Een populair kerstgerecht is pavo relleno (gevulde kalkoen). Getoast wordt er met cava en het nagerecht omvat niet zelden dulces típicos de Navidad, kerstzoetigheden.  

Kerstmis
Rond middernacht bezoeken veel Spanjaarden de Misa del Gallo (de Mis van de Haan). De beroemdste mis van Spanje wordt gehouden in de Basilica de Montserrat, een benedictijns abdij in Catalonië die zich bevindt op de berg Montserrat.

Lees meer over Kerstmis in Spanje

Feria de Cali

25-12-2017Feria de Cali wordt gevierd sinds 1957 en is uitgegroeid tot het grootste evenement van Colombia. Jaarlijks komen ruim twee miljoen bezoekers af op het festival in Cali waaronder zo'n 300.000 buitenlandse toeristen. Salsa, paardenoptochten, concerten en missverkiezingen maken allemaal deel uit van de Feria de Cali. 

Programma
Salsódromo is de openingsact en tevens het belangrijkste onderdeel van de Feria de Cali. Ruim duizend danseressen van de beste salsascholen verzorgen dan een spetterende salsashow onder het toeziend oog van 600.000 bewonderaars. Een traditioneel onderdeel van van de feria is de Cabalgata wat staat voor een grote paardenoptocht die voorheen de openingsact vormde. Ook een prominent onderdeel vormt het Carnaval de Cali Viejo. Dit carnaval bestaat uit carnavalsstoeten die telkens weer een andere thema kennen. Verder is er het Superconcierto met beroemde artiesten uit verschillende muziekgenres. En last but least is er de Reinado Panamericano de la Caña de Azúcar, een beauty contest met deelnemers uit heel Zuid-Amerika. 

Periode: 25 - 30 december

Navidad in Spanje

25-12-2017

Na kerstavond volgt op kerstdag in Spanje een smakelijke kerstlunch. Populaire gerechten zijn pavo (kalkoen), pata negra (een rauwe hamsoort) en cangrejo (kreeft). Lees meer over Kerst in Spanje

Día de los Santos Inocentes

28-12-2017Wees op je hoede in Spanje op 28 december! Deze dag staat namelijk helemaal in het teken van de grap, vergelijkbaar met onze 1-apriltraditie. Día de los Santos Inocentes (letterlijk: Dag van de Onschuldige Kinderen) vindt zijn oorsprong in een wreed historisch moment: de massale kindermoord in opdracht van de Romeinse keizer Herodes. Meer weten over deze Spaanse traditie? Lees dan dit artikel en werk tegelijkertijd aan je Spaans. 

Fiesta de los Enharinados in Ibi

28-12-2017

Bij dit niet alledaagse feest gaan deelnemers elkaar te lijf met meel, eieren en rotjes. Met dit spektakel wordt een staatsgreep gespeeld. Fiesta de los Enharinados (ook bekend als Justicia Nueva) wordt gevierd in Ibi, een plaatsje in de provincie Alicante.   

Nochevieja in Madrid

31-12-2017Oudejaarsnacht (Nochevieja) begint in Madrid bij de Puerta del Sol. De klok aan het plein is daarbij 's lands grote aftelklok, live uitgezonden door de nationale televisiezender TVE.

Druiven eten
Een bijzondere traditie op oudejaarsnacht is die van de druiven. Madrileños staan dan - vlak voordat de klok twaalf slaat - klaar met 12 druiven in hun hand die vervolgens bij elke van de twaalf klokslagen haastig naar binnen worden gewerkt. Lukt dit allemaal - elke druif levert een maand geluk op - dan mag er ook nog een wens worden gedaan. 

Feestvieren
Na het aftellen, de druiven en het vuurwerk is het tijd voor een groot volksfeest. Veel Madrileños trekken de stad in naar een van de vele fiestas voor een oneindig lange nacht. 

¡Feliz Año Nuevo!

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Kalender

« december 2017 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31