Agenda Spaanstalige Wereld


Mi Vida in Bioscoop

13-12-2019

Mi Vida in Nederlandse bioscopen

In 86 bioscopen te bekijken: Mi Vida. Na een leven vol zorg voor anderen, wordt de pas gepensioneerde Schiedamse kapster Lou (Loes Luca) tijdens een taalcursus in Cádiz voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd met haar eigen dromen en onvervulde verlangens. Wanneer ze, aangemoedigd door haar lerares Spaans, overweegt om een nieuw leven in Spanje op te bouwen, stuit dat bij haar inmiddels volwassen kinderen op onverwachte weerstand. Prima recensies
Wintercursussen Spaans in Breda

13-12-2019

Spaanse lessen in Breda bij QueBueno

In Breda gaan bij QueBueno nieuwe Wintercursussen Spaans van start in de week van 13 januari 2020. Bekijk het rooster met alle data, lestijden, niveaus en tarieven op de website van QueBueno.   
Wintercursussen Spaans in Amsterdam

14-12-2019


In Amsterdam
 gaan bij Molinos de Viento de Wintercursussen Spaans van start in de week van 6 januari 2020. Bekijk het rooster met alle data, lestijden, niveaus en tarieven op de website van Molinos de Viento.  
Havana Film Festival

15-12-2019

Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano wordt jaarlijks gehouden in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het Cubaanse filmfestival is gericht op films die de culturele Latijns-Amerikaanse en Caribische identiteit weergeven. Er zijn awards in de de categorieën 'film', 'documentaire' en 'animatie'. Dit jaar wordt de 37e editie gehouden.

Periode: donderdag 5 december - zondag 15 december 2020

 
Wintercursussen Spaans in Arnhem

16-12-2019

In Arnhem gaan de Wintercursussen Spaans van start in de week van 13 januari 2020. Bekijk het rooster met alle data, lestijden, niveaus en de tarieven op de website van Hablamos Spaans
Wintercursussen Spaans in Haarlem

20-12-2019

Spaans lessen in Haarlem bij Español Universal

In Haarlem bij Español Universal gaan de Wintercursussen Spaans van start in de week van 27 januari 2020. Meer info over de data, lestijden, niveaus en tarieven vind je op de website van Español Universal.    
Wintercursussen Spaans in Veenendaal

20-12-2019

 In Veenendaal gaan de Wintercursussen Spaans van start in de week van 13 januari 2020. Meer info over de data, lestijden, niveaus en tarieven vind je op Spaans Les in Veenendaal.  
Spaanse en Nederlandse meesters in Rijksmuseum

21-12-2019In het Rijksmuseum in Amsterdam is een wel zeer bijzondere tentoonstelling te zien: Rembrandt-Velázquez. In de tentoonstelling hangen ruim 60 schilderijen van de grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje in duo’s naast elkaar. Verder zijn er ook nog eens 14 topstukken uit het Museo Nacional del Prado in Madrid te zien. In het Spaans zijn er gratis audiotours en groepsrondleidingen (5 euro per persoon). Rondom de tentoonstelling zijn er lezingen, concerten en dansoptredens van een Spaans gezelschap. 

Periode: 11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020
Entree: 19 euro (volwassene); gratis (t/m 18 jaar; Museumkaart) 
Meer informatie: Rijksmuseum
 
 
 El Gordo in Spanje

22-12-2019Lotería de Navidad wordt elk jaar in Spanje gehouden op 22 december. De Kerstloterij domineert de dagen voorafgaand aan de kerstdagen. De naam El Gordo is een verwijzing naar de vette prijzenpot die er te verdelen valt. 

Vette jackpot
Met een jaarlijks prijzengeld van 2,5 miljard (!) mag gerust gesproken worden van een reusachtige jackpot. Spanjaarden zijn er gek op en kopen massaal loten. Dit gebeurt niet zelden in een collectief met families, straten of zelfs complete dorpen. Zo mocht het dorpje Grañén (1800 inwoners) onderling 720 miljoen euro verdelen in 2011. In 2015 was het de beurt aan het armlastige Roquetas del Mar dat 450 miljoen euro mocht verdelen waaronder een Senegalese immigrant die op basis van een tiende lot 400 duizend euro won.

Voorverkoop  
De voorverkoop van de Kerstloterij begint al in juli. De prijs van een heel lot kost circa 200 euro, hoewel de meesten de voorkeur geven aan een een tiende deel, een décimo. Traditiegetrouw worden veel loten op straat gekocht bij kiosken, maar het online aanschaffen wordt steeds populairder. Deze laatste optie is met name populair omdat deelnemers dan zelf het eindcijfer van het lot kunnen bepalen. 

Trekking
De trekking (el sorteo) op 22 december begint al om 08:00 uur en wordt door de Spaanse nationale zender TVE integraal uitgezonden. Je kunt zien dat de ballen uit twee ronddraaiende tambolas rollen onder het toeziend oog van controleurs en een dolenthousiast publiek. Een bijzondere rol in deze ceremonie is weggelegd voor de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid. Zij trekken niet alleen de winnende getallen maar lezen ze ook zingend voor. Dit voorlezen van de prijzen, telkens door een koppel van een jongen en een meisje, gebeurt op een welhaast monotone wijze en gaat onafgebroken door. Ook vermakelijk zijn de straatinterviews met dolgelukkige, veelal proostende prijswinnaars. 
Santurantikuy in Cusco

24-12-2019Santurantikuy is een ambachtsmarkt die jaarlijks op 24 december wordt gehouden in Cusco. De naam van het feest is afkomstig uit de Incataal Quechua en kan vertaald worden als 'het kopen van heiligen'. En dat is ook wat er gebeurd op de Plaza de Armas in Cusco. Denk dan aan handwerk van heiligen gemaakt van lokale materialen en stoffen als hout en wol. Een populair figuur is 'Manuelito', ook bekend als 'Niño Dios' of 'Niño Jesús'. Ook de lokale likeur 'ponche', heet geserveerd, is een lokale favoriet.    
Nochebuena in Spanje

24-12-2019

In tegenstelling tot Nederland vormt kerstavond in Spanje het belangrijkste gedeelte van de kerstviering. Het is een echte familie-aangelegenheid wat zich vooral in huiselijke kring afspeelt. Het is gebruikelijk dat familieleden afreizen naar de stad of het dorp waar ze vandaan komen.

Spaanse kerstgerechten
Natuurlijk wordt er uitgebreid getafeld niet zelden gecombineerd met een goede Spaanse wijn. Het voorgerecht bestaat vaak uit schelpen of schaaldieren en het hoofdgerecht uit een goed stuk vlees of vis. Een populair kerstgerecht is pavo relleno (gevulde kalkoen). Getoast wordt er met cava en het nagerecht omvat niet zelden dulces típicos de Navidad, overheerlijke kerstzoetigheden.  

Kerstmis
Rond middernacht bezoeken veel Spanjaarden de Misa del Gallo (de Mis van de Haan). De beroemdste mis van Spanje wordt gehouden in de Basilica de Montserrat, een benedictijns abdij in Catalonië die staat op de Montserrat.

Lees meer over Kerstmis in Spanje of Kerstmis in Latijns-Amerika
Navidad in Spanje

25-12-2019

Na kerstavond volgt op kerstdag in Spanje een smakelijke kerstlunch. Populaire gerechten zijn pavo (kalkoen), pata negra (een rauwe hamsoort) en cangrejo (kreeft). Lees meer over Kerst in Spanje of over Kerst in Latijns-Amerika
Feria de Cali

25-12-2019Feria de Cali wordt sinds 1957 in Cali gevierd en is sinds die tijd uitgegroeid tot het grootste evenement van Colombia. Het zesdaagse feestfestijn dat jaarlijks ruim twee miljoen bezoekers trekt, start altijd op Kerstdag om te eindigen op oudjaarsdag. Tot de ingrediënten van de carnaval-achtige feestweek behoren concerten, missverkiezingen, parades en heel veel salsa. 

Programma Feria de Cali

De salsamarathon Salsódromo is niet alleen de openingsact van Feria de Cali maar ook het belangrijkste onderdeel van de van de feestweek. De spectaculaire salsaparade wordt vormgegeven door de beste salsascholen waarbij zo'n duizend danseressen een spetterende salsashow verzorgen onder het toeziend oog van honderduizenden bewonderaars. Een traditioneel onderdeel van de feria is ook de Cabalgata wat staat voor een grote paardenoptocht, voorheen de openingsact. Ook een prominent onderdeel van Feria de Cali vormt het Carnaval de Cali Viejo. Dit carnaval bestaat uit carnavalsstoeten die telkens weer een andere thema kennen. Verder is er het Superconcierto met beroemde artiesten uit verschillende muziekgenres. En last but least is er de Reinado Panamericano de la Caña de Azúcar, een beauty contest met deelnemers uit heel Zuid-Amerika. 


Periode: 25 - 30 december 2019
Día de los Santos Inocentes

28-12-2019Wees op je hoede in Spanje op 28 december, want een 1-aprilgrap ligt op de loer. De oorsprong van Día de los Santos Inocentes is veel minder vrolijk. De 'Dag van de Onschuldige Kinderen' vindt zijn oorsprong in een wreed historisch moment: de massale kindermoord in opdracht van de Romeinse keizer Herodes. 
Fiesta de los Enharinados in Ibi

28-12-2019Bij dit niet alledaagse Spaanse winterfeest gaan deelnemers elkaar te lijf met meel, eieren en rotjes. Met Fiesta de los Enharinado wordt een staatsgreep nagespeeld. Het evenement dat ook bekend staat als Justicia Nueva wordt gevierd in Ibi, een plaatsje in de provincie Alicante.   
Nochevieja in Madrid

31-12-2019Oudejaarsnacht (Nochevieja) begint in Madrid aan de Puerta del Sol. De klok op het plein is daarbij 's lands grote aftelklok, live uitgezonden door de nationale televisiezender TVE.

Druiven eten
Een bijzondere traditie op oudejaarsnacht in Madrid is die van de druiven - Las Uvas de las Suerte. Madrileños staan dan - vlak voordat de klok twaalf slaat - klaar met 12 druiven in hun hand die vervolgens bij elk van de twaalf klokslagen haastig naar binnen worden gewerkt. Lukt dit allemaal - elke druif levert een maand geluk op - dan mag er een nieuwjaarswens gedaan worden. 

Feestvieren in Madrid
Na het aftellen, de druiven, het elkaar wensen van een gelukkig nieuwjaar en het vuurwerk is het tijd voor een groot volksfeest. Veel Madrileños trekken vervolgens de stad in naar een van de vele fiestas die garant staan voor een oneindig lange nacht. Lees meer over de oud- en nieuwtradities en kerstdagen in Spanje

¡Feliz Año Nuevo!
« december 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring