Alhambra

Het paleisfort Alhambra is al een aantal jaren het best bezochte monument van Spanje. Ter indicatie: in 2015 bezochten 2,5 miljoen bezoekers het complex. Het merendeel hiervan komt voor de Palacios Nazaríes (Nasridische paleizen) die de meest briljante en best bewaarde Moorse architectuur van Spanje herbergen. Het Alhambra omvat zowel islamitische als christelijke paleizen. 

Binnen de muren bevinden zich de volgende monumenten: Palacios Nazaríes, Generalife, Alcazaba, Palacio de Carlos V en Iglesia de Santa María. Voor het gehele complex - inclusief de fraaie groene, heuvelachtige omgeving - zou je minimaal een halve dag moeten uittrekken, of nog beter: maak er een hele dag voor vrij want er valt heel veel te zien! In de zomermaanden kun je het Alhambra ook 's avonds bezoeken. Het is een aanrader om te wandelen naar het paleizencomplex. Als je start vanaf de Plaza Nueva en vervolgens de Cuesta de Gomerez insteekt dan kom je na een stevige klim al snel uit in bosrijke, heuvelachtige omgeving (Bosque de la Alhambra) waarbinnen het Alhambra en al zijn monumenten zich bevinden. Je kunt ook gebruik maken van bussen die af en aan rijden. 

Voor 14 euro koop je een regulier dagticket waarmee je de twee topattracties (Palacios Nazaríes en Generalife) kunt bezoeken. Gezien de enorme populariteit is het raadzaam om in het hoogseizoen online vroegtijdig entreekaarten te reserveren voor het Alhambra. Een deel van de kaarten gaat weliswaar in de vrije verkoop maar lange rijen zijn eerder regel dan uitzondering. Houd er rekening mee dat de internetreservering nog wel omgezet moet worden in een definitief ticket. Dit kan bij verschillende kantoren en winkels in Granada via speciale automaten (zorg dat je je paspoort of creditcard bij de hand hebt). Mocht een kantoor gesloten zijn of een automaat niet werken dan kan dit ook bij het Alhambra zelf gebeuren (in het kantoor bij de ingang van Generalife). 

Nasridische Paleizen

De absolute hoofdattractie van het Alhambra zijn de Palacios Nazaríes. Na het passeren van de 14e-eeuwse poort Puerta de la Justicia (gebouwd in 1348 door Jusuf I) begint de Alhambra-tour. Patio del Mexuar is een kleine binnenplaats die gebouwd werd in 1365. Het was hier waar de sultan en zijn ministers politieke beslissingen namen. De blikvanger is de meesterlijke decoratie in de vorm van tegels en stucwerk. Vervolgens kom je snel uit bij Patio de Arrayanes, een fotogeniek binnenhof dat is uitgerust met een groene vijver omgeven door hagen en arcaden. Een andere niet te missen binnenplaats is Patio de los Leones. Dit paleis met 124 marmeren zuilen werd gebouwd in opdracht van Mohammed V. Zeer beroemd is de fontein (rustend op 12 marmeren leeuwen), vaak genoemd als mooiste fontein van Andalusië. Het aantal leeuwen symboliseert het aantal daguren. En deze binnenplaats was ook de plek waar de sultan zijn harem ontving.  

Generalife
Nog iets hoger dan de Nasridische paleizen bevindt zich Generalife, de voormalige zomerresidentie van de Moorse koningen. Hoewel het paleis zelf niet zo groot is, zijn de tuinen die het Generalife omringen, inclusief de bijbehorende fonteinen, oogverblindend - de best bewaarde Moorse tuinen ter wereld. Hier zochten de koningen schaduw en afkoeling tijdens de hete zomers van Granada. Het grootste en mooiste gedeelte wordt gevormd door Patio de la Acequia. Ook de mirador die uitkijkt op de Moorse wijk Albaicín is niet te missen. 

Palacio de Carlos V

Midden in het oorspronkelijke islamitische hart van het Alhambra werd in de 16e eeuw het renaissancepaleis Carlos V gebouwd. Binnen bevinden zich twee musea. Op de begane grond is Museo de la Alhambra gevestigd waar je een interessante collectie keramiek uit de Moorse periode kunt bekijken. Op de tweede verdieping vind je Museo de Bellas Artes waar schilderijen en beeldhouwkunst uit de 15e tot de 20e eeuw getoond worden. Palacio de Carlos V en de twee musea kunnen bezocht worden met het ticket voor Alhambra.

Albaicín

Albaicín is de grootste, bewaard gebleven Arabische wijk van Spanje. Een prachtige wandeling naar deze Moorse wijk met zijn typische steile straatjes begint bij Plaza Nueva en voert naar de Carrera del Darro, een smal straatje langs de rivier Darro die overgaat in de Paseo de los Tristes. Deze aantrekkelijke wandelpromenade is bezaaid met terrassen die uitkijken op het machtige Alhambra. 

Aan de Carrera del Darro vind je ook El Bañuelo. In dit bescheiden pand bevinden zich de beroemde Arabische baden die stammen uit de 11e eeuw. Aangenomen wordt dat hier in de Romeinse periode al werd gebaad.

Wie vervolgens de smaak te pakken heeft, vindt 150 meter zuidwestelijker het schitterende Moorse badhuis Hammam Al Ádalus. Naast uiteenlopende faciliteiten en massages zijn er drie zwembaden met koud, lauw en warm water. Wie de drukte wil ontlopen, kan het beste in de ochtend toeslaan. 

Voor het ultieme uitzicht op het Alhambra moet je zijn bij de Mirador de San Nicolás. Dit uitkijkpunt ligt op het gelijknamige plein waar het gezellig druk is met toeristen die gewapend met hun camera's geen plaatje willen missen.

Sacromonte

Verder oostelijk in Albaicín bevindt zich de oude zigeunerwijk Sacromonte. Het is met zijn steile straatjes en hellingen (cuestas) een heerlijke wijk om af te struinen. Verder zijn er verschillende fraaie miradores die uitkijken op het Alhambra. Hoewel de zigeuners er voor een groot deel zijn verdwenen, worden er nog wel (commerciële) flamencovoorstellingen gehouden.  

Koninklijke Kapel en Kathedraal van Granada

Op 240 meter ten westen van Plaza Nueva bevindt zich Capilla Real. Deze grote trekpleister in het centrum van Granada werd tussen 1505 en 1507 gebouwd voor het katholieke koningsechtpaar Ferdinand en Isabella. Zij stonden in de 15e eeuw aan de basis van een verenigd Spanje. De gotische kapel werd gebouwd door de architect Enrique de Egas. De hoofdattractie binnen vormen de marmeren graftombes waar het koningsechtpaar en Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige liggen begraven. Naast het prachtige hoogaltaar vormen ook de kunstschatten een trekpleister. De entree voor de Capilla Real bedraagt 5 euro.     

Pal naast de koninklijke kapel staat de Catedral de Granada. De eerste steen van de kathedraal van Granada werd gelegd in 1523 op de plek waar in het Moorse tijdperk een belangrijke moskee stond. Het ontwerp is eveneens afkomstig van Enrique de Egas. Deze architect werd later vervangen door Diego de Siloé die van de gotische stijl overging op de renaissancestijl. Bijzonder aan deze kathedraal (115 meter lang en 67 meter breed) zijn vooral de gevels en het fraaie interieur bestaande uit verschillende kapellen (capillas), twee grote orgels en doeken van de kunstenaar Alonso Cano. De beste plek om het bouwwerk in vol ornaat te bekijken, is vanaf het Alhambra. Een goede tweede plek is een blik vanaf het knusse plein La Romanilla.

Op 400 meter ten noordoosten van de kathedraal en 750 meter ten westen van de Paseo de los Tristes is Plaza Nueva gelegen. Vanaf dit plein kun je alle kanten op in Granada: je staat zo in het centrum bij de kathedraal of in de wijk Albaicín. Maar je kunt ook zuidoostelijk gaan richting het Alhambra via de fraaie wandelzone Bosque de la Alhambra.  

Parque de las Ciencias

Verspreid over verschillende zalen In het eerste interactieve wetenschapsmuseum van Andalusië is van alles te beleven. Heel veel informatie en ook erg leuk voor kinderen. De entree voor het goed beoordeelde Parque de las Ciencias is 7 euro en 6 euro voor minderjarigen.

Sierra Nevada en Costa Tropical

De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada op de achtergrond van het Alhambra zouden je kunnen triggeren om het gebied van dichterbij te gaan bekijken. De bergen liggen in het Parque Nacional Sierra Nevada, het grootste nationale park van Spanje. Nabij het park ligt Parque Natural Sierra Nevada waar je kunt wandelen, klimmen en in de winter kunt skiën. 

In de zomer kun je verkoeling zoeken op één van de stranden van de Costa Tropical die op 40 kilometer van Granada verwijderd liggen. De Tropische Kust bevindt zich tussen de steden Almuñécar en Almería
 





Terug naar introductie Granada


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring